iOS 14 beta 4 și iPadOS 14 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou (x23)

- Publicitate -

iOS 14 și iPadOS 14 beta 4 au fost lansate de către Apple în această seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a patra versiune beta a sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad sosește la două săptămâni distanță de a treia și la aproximativ o lună și jumătate distanță de prima.

Prezentate la finele lunii iunie de către Apple, iOS 14 și iPadOS 14 aduc o mulțime de noutăți pentru modelele de iPhone, iPod touch și iPad compatibile. Deși actualizările pentru iPhone și iPad sunt în continuare divizate, pe modelul de anul trecut, noutățile pe care le aduc sunt, în linii mari, cam aceleași.

iOS 14 introduce pe iPhone și iPod touch un ecran principal reproiectat pe care, pentru prima dată în istorie, pot fi afișate widgeturi de diferite dimensiuni, aproape oriunde pe ecran. Widgeturile pe care utilizatorii le pot adăuga se găsesc atât într-o galerie dedicată, cât și în ecranul Azi. Apple a reproiectat widgeturile aplicațiilor și serviciilor de sistem și a creat așa-numite stive inteligente care găzduiesc mai multe widgeturi și pot comuta automat între acestea, în funcție de context.

Tot pe ecranul principal al noii versiuni de iOS, Apple a adăugat o Bibliotecă de aplicații, care afișează într-un singur loc toate aplicațiile de pe iPhone. Noua bibliotecă organizează automat aplicațiile atât în foldere în funcție de tipul acestora, precum și într-o listă în care sunt afișate în ordine alfabetică. În plus, biblioteca permite dezactivarea anumitor pagini de pe ecranul principal pentru a avea în față numai acele pagini cu aplicații de care ai nevoie.

Apelurile telefonice și cele FaceTime nu mai ocupă întreg ecranul dispozitivelor iPhone și iPad. Același lucru îl putem spune și despre Siri, care apare în partea de jos a ecranului, fără a mai astupa conținutul pe care îl vedeai înainte de activarea ei. Împrumutat de pe iPad, un mod imagine în imagine este acum prezent și pe iPhone pentru videoclipurile redate și apelurile FaceTime, oferind utilizatorilor posibilitatea de a urmări filmările și/sau vorbi prin FaceTime fără a ieși din aplicațiile dorite.

O altă noutate din iOS 14 sunt clemele de aplicații, care vor oferi utilizatorilor posibilitatea de a folosi anumite caracteristici ale unor aplicații fără a mai fi nevoiți să le descarce. Acestea vor fi utile pentru a face rapid anumite lucruri, cum ar fi rezervarea unei mese la restaurant, închirierea unei trotinete electrice și nu numai. Aceste aplicații vor apărea atunci când vor fi scanate codurile QR speciale, când dispozitivul este în aproprierea unei etichete NFC ori la scanarea codurilor de cleme proiectate de către Apple.

Aplicația Mesaje din iOS și iPadOS 14 a primit o actualizare majoră, iar acum permite fixarea conversațiilor importante, folosirea mențiunilor în conversațiile de grup și a răspunsurilor pentru o mai bună organizare a mesajelor. Mai mult, Apple a adăugat noi opțiuni de caractere Memoji și permite adăugarea unor imagini pentru conversațiile de grup.

Sănătate acceptă acum noile caracteristici de analiză a somnului și de detectare a spălatului pe mâini din watchOS 7 și introduce un listă de control Sănătate pentru gestionarea configurărilor. Aplicația Vremea afișează mai multe informații despre precipitații și despre evenimentele meteo importante. Hărți are acum itinerarii speciale pentru mașini electrice și pentru cicliști, acestora din urmă afișându-le trasee care țin cont de înclinarea solului, cât de aglomerate pot fi străzile și de scări. O altă aplicație care a primit în iOS 14 și iPadOS 14 o actualizare este Safari, browserul implicit oferind acum utilizatorilor un Raport de intimitate, care îți afișează site-urile web care te urmăresc. Utilizatorii care preferă alte browsere sau o altă aplicație de e-mail decât cele implicite vor putea, pentru prima dată, să le modifice din configurările iOS / iPadOS.

iOS 14 introduce noi chei auto digitale care permit folosirea unui iPhone în locul unei chei fizice pentru a descuia, încuia și porni o mașină compatibilă. BMW este primul partener al Apple în acest proiect, autoturismele producătorului bavarez produse începând cu luna iulie a acestui an urmând a avea implementată tehnologia necesară pentru a putea fi folosite cu noile chei digitale.

Apple a mai adăugat în iOS și o aplicație de traducere din și în 11 limbi care are cam aceleași funcționalități precum Google Translate, dar care, din păcate, nu este prea utilă dacă ai nevoie de traduceri în limba română. În plus, noile versiuni ale sistemelor de operare vin cu o mulțime de caracteristici pentru protejarea intimității utilizatorilor, limitând accesul aplicațiilor la bibliotecile foto, la dispozitivele din rețeaua locală, afișând în bara de stare pictograme speciale atunci când sunt activate microfoanele sau camerele dispozitivelor și oferind utilizatorilor posibilitatea de a partaja localizarea aproximativă și nu pe cea precisă.

Pe iPad, noua versiune de iPadOS permite scrierea cu Apple Pencil în orice câmp de text, sistemul putând recunoaște scrisul de mână și transforma automat în text dactilografiat.

Cele două actualizări mai aduc o mulțime de alte noutăți, iar în articolele către care fac trimitere linkurile de mai jos acestea sunt prezentate în detaliu:

iOS 14 și iPadOS 14 beta 2 (versiuni care au același număr de build precum primele actualizări dedicate utilizatorilor) au introdus o serie de actualizări pentru diferite pictograme de aplicații, mici modificări de interfață, îmbunătățiri pentru noile widgeturi și nu numai (mai multe detalii despre noutățile din aceste două actualizări sunt disponibile aici). Lansate la finele lunii trecute, iOS 14 și iPadOS 14 beta 3 au adus mai multe modificări la nivelul aplicației Muzică (ce are, de acum, o nouă pictogramă de culoare roșie), noi widgeturi, rezolvarea unei probleme cu stocarea, și introducerea de zeci alte mici îmbunătățiri la nivelul aplicațiilor și interfeței (mai multe detalii aici).

Noutățile din iOS 14 beta 4 și iPadOS beta 4 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 14 beta 4 și iPadOS beta 4 pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch via iTunes / Finder. Deocamdată nu știm când va oferi Apple posibilitatea de a instala aceste actualizări cu ajutorul unui profil de dezvoltator. Versiunea public beta 4 a iOS 14 nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Beta în cursul acestei săptămâni.

iOS 14 va fi disponibil, cel mai probabil, în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 14 și iPadOS în acest articol.

iOS 14 / iPadOS 14 beta 4 Noutăți

 • API de notificare la expunere: 
  • iOS 14 beta 4 este prima versiune de iOS 14 care vine cu compatibilitate pentru API-ul de notificare la expunere. Introdus în iOS 13.5, în contextul pandemic actual, API-ul de notificare la expunere a lipsit până acum din toate versiunile de prelansare ale iOS 14, lăsând utilizatorii care le-au instalat fără posibilitatea de a folosi aplicațiile bazate pe acesta (în România nu este mare tragedie pentru că oricum nu există așa ceva).
  • Pe lângă faptul că este compatibilă cu acest API, noua versiune de iOS aduce mai în față meniul Notificări de expunere, poziționându-l chiar pe prima pagină a aplicației Configurări, sub S.O.S. Urgențe.notificari de expunere configurari
 • Widgeturi: 
  • Apple TV: a fost adăugat un widget și pentru aplicația TV, acolo unde aceasta este disponibilă și funcțională.
  • Organizarea pentru opțiunile de widgeturi ale anumitor aplicații a fost modificată.
  • Interfața pentru editarea widgeturilor a fost îmbunătățită, acestea fiind dimensionate corect, iar fundalul căpătând o tentă de culoare în funcție de culoarea pictogramei aplicației din care widgetul face parte.
 • Căutare: atunci când se efectuează o căutare pentru conținut din aplicații ori sunt adresate întrebări în câmpul de căutare, rezultatele principale sunt afișate sub sugestiile web. Căutarea afișează deasupra rezultatele din aplicații, Cunoștințe Siri, sugestii Siri, News și nu numai, utilizatorii având opțiunea de a obține mai multe rezultatele. Căutarea în aplicații rămâne disponibilă în partea de jos a interfeței.cautare ios 14
 • 3D Touch: nefuncțională în versiunea beta precedentă, caracteristica 3D Touch a fost implementată din nou în iOS 14 beta 4.
 • AirPods: a fost adăugată opțiunea de a sări peste prezentarea caracteristicilor AirPods la asocierea cu o pereche nouă.
 • Ecran principal: 
  • opțiunea Editați ecranul principal afișată la accesarea meniurilor contextuale de pe pictogramele aplicațiilor via o atingere haptică / 3D Touch are o pictogramă mai mică.
  • Folderele de pe ecranul principal sunt mai translucide și își vor schimba culoarea de fundal în timp real, în funcție de imaginea de fundal.
 • Zoom afișaj: această opțiune are o previzualizare cu fundalul implicit din iOS 14. De asemenea, a fost îmbunătățit aspectul mai multor elemente de interfață atunci când ea este activată pe iPhone-urile de 5,8 inchi.
 • Luminozitate ecran: pictograma pentru luminozitate scăzută din configurările Afișaj și luminozitate are un aspect diferit.
 • Vremea: pictograma pentru soare arată diferit, având razele îngroșate și fiind per total ușor mărită. În plus, pictograma pentru „soare și nori” a fost mutată în oglindă.vremea ios14
 • Mail: culoarea opțiunii Marcați cu fanion a revenit la oranj pentru toți utilizatorii.
 • Hărți: au fost făcute foarte mici modificări de interfață.
 • Ecrane de întâmpinare: au fost adăugate ecrane de întâmpinare în Notițe și Mementouri pentru a fi prezentate noutățile aduse în aceste aplicații. În plus, în Muzică a fost adăugat un meniu care îți arată cum poți partaja o melodie.ecran intampinare notite
 • Watch: 
  • a fost modificat aspectul butonului Mai multe despre Apple Watch
  • în galeria de cadrane, cadranul Cronograf Pro are acum un aspect implicit alb.
  • a fost adăugat meniul Spălat pe mâini pentru configurarea acestei noi opțiuni din watchOS 7.
 • Muzică:
  • A fost îmbunătățit aspectul mai multor butoane, cum ar fi cel de adăugare a unei melodii / unui album / unei liste de redare în Bibliotecă.
  • Atunci când un album / o listă de redare este descărcat pe dispozitivul cu iOS, va fi afișată o bifă (anterior era afișată o bifă însoțită de textul Descărcat).muzica descarcat album
  • Pe iPad este posibilă, în orientarea vedere, tragerea unei melodii într-o listă de redare.
 • Siri: Au fost adăugate noi opțiuni pentru Sugestii Siri, acum fiind posibilă activarea / dezactivarea sugestiilor în Bibliotecă aplicații și Look Up.

Notă: Dacă ai instalat iOS 14 beta 4 / iPadOS 14 beta 4 și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu puțin mai jos în cadrul acestui articol.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 17.2.1 a fost lansat pentru iPhone

iOS 17.2.1 a fost lansat marți seară de către Apple și este disponibil, așadar, pentru utilizatorii modelelor...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.