iMac 27 inchi 5K 2020 a fost lansat și vine cu noutăți importante. Iată tot ce trebuie să știi

La puțin peste un an de la lansarea modelului precedent, Apple a lansat în această după-amiază o nouă actualizare pentru iMac-ul de 27 de inchi. O actualizare care, spre deosebire de precedenta, este poate una dintre cele mai importante aduse generației actuale de iMac 5K.

Potrivit Apple, iMac 5K 2020 este de departe cel mai puternic și mai capabil de până acum, deoarece vine cu procesoare Intel cu până la 10 nuclee, acceptă până la de două ori mai mult RAM, oferă o nouă generație de plăci video AMD, SSD-uri ultra-rapide cu până la de patru ori mai mult spațiu de stocare, introduce opțiunea de sticlă cu nano-textură, o cameră FaceTime HD cu rezoluția Full HD, difuzoare de înaltă fidelitate și microfoane de o calitate mai bună decât până acum.

„Acum mai mult decât oricând, clienții noștri se bazează pe Mac. Iar mulți dintre aceștia au nevoie de cel mai puternic și mai capabil iMac pe care l-am făcut vreodată. Cu performanțe uimitoare, de două ori mai multă memorie, SSD-uri în întreaga gamă cu de patru ori mai mult spațiu de stocare, un afișaj Retina 5K și mai uluitor, o cameră mai bună, difuzoare de înaltă fidelitate și microfoane de caliutatea celor din studio, iMac de 27 de inchi este plin de noi caracteristici la același preț. Este dekstop-ul suprem pentru muncă, creație și comunicare” – Tom Boger, director executiv Apple pentru Marketing Produs iPad și Mac.

Noul computer all-in-one de la Apple păstrează același design cu care ne-am obișnuit din 2012 încoace. Or, aceasta înseamnă că ele păstrează structura din aluminiu, profilul ultra-subțire de numai 5mm grosime în capete și ecranul cu ramă din sticlă de culoare neagră. O ramă care a rămas, din păcate, destul de lată raportată la standardele zilelor noastre. Pentru că nu, Apple nu a mărit nici diagonala ecranului acestui iMac și nici nu a redus dimensiunile computerelor.

iMac 5K 2020 Procesoare cu până la 10 nuclee și mai multă capacitate pentru RAM

Dacă iMac 5K de anul trecut introducea, pentru prima oară în această gamă, procesoare Intel din generația a 9-a cu 6 și 8 nuclee, modelul 2020 introduce, tot pentru prima dată, procesoare Intel din generația a 10-a cu până la 10 nuclee, făcându-l mai rapid pentru toți cei care au nevoie de performanțe cât mai bune.

Asemenea modelului precedent, noul iMac 5K este disponibil în 3 configurații standard care se deosebesc, în primul rând, prin prisma procesoarelor cu care sunt echipate. Prima configurație vine cu un procesor Intel Core i5 din generația a 10-a, cu 6 nuclee, tactat la o frecvență de lucru de 3,1 GHz și cu Turbo Boost de până la 4,5 GHz. Cea de-a doua vine cu un procesor Intel Core i5 din generația a 10-a, tot cu 6 nuclee, tactat la o frecvență de lucru de 3,3 GHz și cu Turbo Boost de până la 4,8 GHz, în timp ce a treia configurație standard are un procesor Intel Core i7 din generația a 10-a, cu 8 nuclee, tactat la o frecvență de lucru de 3,8 GHz (cu Turbo Boost de până la 5,0 GHz). Ultimele două configurații standard pot fi upgradate la procesorul Intel Core i9 din generația a 10-a, cu 10 nuclee, tactat la o frecvență de lucru de 3,6GHz (cu Turbo Boost până la 5,0 GHz).

Datorită adiției noului procesor cu 10 nuclee, și a Turbo Boost-ului de până la 5.0 GHz pe care acesta îl oferă, noul iMac 5K oferă performanțe CPU cu până la 65% mai bune decât modelul pe care îl înlocuiește. Într-un test realizat de Apple în care a comparat noul iMac cu modelul precedent având procesor Intel cu 8 nuclee, primul a furnizat cu până la 65% mai multe plug-in-uri în Logic Pro X, transcodare ProRes 8K cu până la 40% mai rapidă în Final Cut Pro X, randare cu Arnold cu până la 35% mai rapidă în Autodesk Maya, timp de construire cu până la 25% mai mic în Xcode.

Pe partea de memorie cu acces aleatoriu, iMac 5K 2020 are o capacitate de până la 128GB (de două ori mai mare față de modelul precedent, care putea primi până la 64GB de RAM). În standard, în schimb, oricât de ilar ar părea (și este), noul iMac vine tot cu aceleași două sloturi de memorie DDR4 la 2666MHz de 4GB cu care Apple a echipat și modelele precedente. Da, 8GB de RAM pe un computer care poate fi configurat și cu procesoare cu 10 nuclee. În 2020.

Apple oferă, în schimb, clienților posibilitatea de a face upgrade la 16GB, 32GB, 64GB sau 128GB de RAM pe oricare dintre cele trei configurații standard de iMac 2020. Mai mult decât atât, compania americană oferă utilizatorilor acces la cele 4 sloturi SO-DIMM pentru a-și putea face singuri upgrade la RAM (și la prețuri mult mai mici decât cele pe care le oferă gigantul californian).

Plăci video AMD de nouă generație

Pentru randare bazată pe GPU, editarea simultană a mai multor fluxuri video 4K sau accesarea unor jocuri cu grafică complexă, noul iMac de 27 de inchi vine cu plăci video AMD de nou generație. Noile plăci video AMD Radeon Pro din seria 5000 oferă iMac-ului de 27 de inchi lansat acum performanțe grafice cu până la 55% mai bune decât cele ale modelelor precedente. Mai mult, aceste plăci vin și cu noua arhitectură RDNA a AMD care oferă unități de calcul mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic. Iar pentru utilizatorii care folosesc aplicații profi ce pot folosi cantități mari de memorie video pentru îmbunătățirea performanțelor, noul iMac poate fi configurat cu până la 16 GB de memorie GDDR6 (modelul anterior acceptând până la 8GB de memorie GDDR5).

Standard, însă, primele două configurații de iMac sunt echipate cu o placă video Radeon Pro 5300 cu 4GB de memorie GDDR6. Al treilea model, în schimb, vine cu un Radeon Pro 5500 XT cu 8GB de memorie GDDR6. Acesta din urmă este și singurul care acceptă upgrade la placa video, putând configurat opțional fie cu un Radeon Pro 5700 cu 8GB de memorie GDDR6, fie cu un Radeon Pro 5700 XT cu 16GB de memorie GDDR6.

În comparație cu iMac de 27 de inchi din 2019 echipat cu o placă video Radeon Pro Vega 48 (cea mai bună placă video acceptată de acel model), noul iMac oferă o randare cu până la 55% mai rapidă în Maxon Cinema 4D ProRender, demo fly-through cu până la 50% mai rapid în Unity Editor, performanțe cu până la 45% mai rapide  în „Total War: Three Kingdoms” și o randare cu până la 30% mai rapidă în Final Cut Pro X.

Este de remarcat faptul că, spre deosebire de modelele precedente, care acceptau rezoluția nativă pe ecranul integrat și până la un monitor extern cu rezoluția 5K, noul iMac acceptă simultan ieșirea și pe unul sau, în funcție de placa video, chiar două monitoare externe cu rezoluția 6K (cum ar fi, spre exemplu, Pro Display XDR).

SSD-uri și cip de securitate Apple T2 pe toate configurațiile

După ani și ani, iMac de 27 de inchi nu mai vine standard cu Fusion Drive, ci cu SSD-uri ultra-rapide. Dacă până acum trebuia să plătești destul de mult pentru a face upgrade la un SSD care să îți ofere performanțe mult mai bune, acum acesta este integrat până și pe cel mai accesibil iMac de 27 de inchi.

Configurația de bază a iMac 5K 2020 are un SSD de 256GB, în timp ce a doua și a treia configurație standard de iMac au SSD de 512GB. Acestea din urmă pot fi și upgradate, a doua configurație standard acceptând saltul la un SSD de 1TB sau 2TB, în timp ce a treia acceptă upgrade la 1TB, 2TB, 4TB sau, pentru prima dată, la 8TB de stocare SSD. Apple susține că SSD-urile din noul iMac de 27 de inchi oferă viteze de până la 3,4GB/s.

Noul iMac mai vine, pentru prima dată pe acest model, cu cipul de securitate Apple T2. Proiectată de gigantul californian, această a doua generație a cipului are un controller de stocare care oferă criptare a datelor din mers pentru tot ceea ce este stocat pe SSD, astfel încât fișierele și datele utilizatorilor să fie mereu în siguranță. În plus, acest cip mai verifică și că software-ul încărcat în timpul procesului de pornire nu a fost manipulat, făcând ca acest iMac, asemenea celorlalte Mac-uri echipate cu T2, să ofere cel mai sigur proces de pornire din orice computer. Și cea mai sigură stocare. Grație acestui cip, noul iMac este și primul din gama sa care vine cu compatibilitate pentru comanda vocală „Hey Siri.”

iMac 5K 2020 Afișaj Retina 5K cu True Tone și opțiunea de a adăuga sticlă cu nano-textură

Deși la o primă aruncătură de ochi, noul iMac are același afișaj ca și precedentul, oferind tot 14,5 milioane de pixeli, 1 miliard de culori, o luminozitate de până la 500 de niți, gamă cromatică largă P3 și o rezoluție 5K (5120×2880) pe un ecran cu diagonala de 27 de inchi, în realitate acesta vine cu câteva îmbunătățiri destul de importante. În primul rând, iMac 5K 2020 are un afișaj Retina cu tehnologia True Tone, care va ajusta în mod automat temperatura culorilor afișate pe ecran pentru a se potrivi cu lumina ambientală din încăperea în care este montat computerul.

În subsidiar, noul iMac poate fi configurat, pentru prima dată, cu sticlă cu nano-textură, care este similară celei cu care poate fi configurat și monitorul Pro Display XDR. Această sticlă reduce în mod semnificativ reflexia ecranului, îmbunătățind astfel vizionarea chiar și atunci când bate soarele ori o sursă de lumină pe ecran. Spre deosebire de peliculele mate care au un înveliș adăugat peste ecran pentru a dispersa lumina, această găselniță a Apple este produsă folosind un proces în urma căruia sticla este gravată la nivel de nenometri. Rezultatul este o sticlă foarte puțin reflectorizantă și strălucitoare, dar care reușește să mențină contrastul și calitatea foarte bună a imaginilor, făcând afișajul Retina 5K mai ușor de urmărit indiferent de condițiile din încăperea în care iMac-ul este montat. În Europa, această opțiune poate fi adăugată pe oricare dintre cele trei configurații de iMac 5K, și costă 609€.

O cameră FaceTime îmbunătățită, difuzoare de înaltă fidelitate și microfoane la calitate de studio

După ani de zile în care niciun Mac nu a venit cu o cameră FaceTime cu o rezoluție mai mare de 720p, iMac 27 inchi 2020 face marele salt într-un moment cum nu se putea mai bun. În premieră pentru gama Mac, noul iMac are o cameră FaceTime HD cu rezoluție 1080p. Iar dacă saltul la rezoluția Full HD nu era suficient, Apple a inclus în cipul de securitate T2 un procesor de semnal imagine care aduce reprezentarea tonurilor, controlul expunerii și detecție facială pentru înregistrări video de o calitate mult mai bună ca oricând.

Același cip T2 lucrează și împreună cu difuzoarele noului computer, oferind astfel egalizator variabil pentru un balans mai bun, o fidelitate mai mare și un bas mai profund. În plus, asemenea celor mai recente modele de MacBook, iMac 5K are acum microfoane la calitate de studio care permit utilizatorilor să înregistreze sunete de înaltă calitate pentru apeluri FaceTime îmbunătățite, înregistrări de podcasturi, Reportofon șamd.

Pe partea de conectivitate, noul iMac poate fi configurat cu Ethernet de 10Gb pentru viteze de transfer cu de până la 10 ori mai mari decât cele atinse de generația precedentă. În plus, acesta vine, în premieră pe iMac, cu Bluetooth 5.0.

iMac 2020 Preț și disponibilitate

Potrivit Apple, noul model de iMac este deja disponibil în magazinele fizice și online ale sale, urmând ca de la finele acestei săptămâni să fie disponibile și în magazinele resellerilor. În România, acesta va ajunge, probabil, pe parcursul lunii curente.

Din fericire, prețul iMac de 27 inchi a fost chiar redus ușor (cu câteva zeci de euro) pentru configurațiile standard (în zona euro). Astfel, în Germania, acesta are un preț de plecare de 2.046,05€ pentru configurația de bază.. Cea de-a două configurație standard costă 2.241€, în timp ce cea de-a treia pleacă de la 2.533,45€ (și poate ajunge la 10.450,45€, dacă îi sunt adăugate cele mai înalte configurații posibile).

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
363CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă
Reclamă

Cele mai recente articole

watchOS 7.6.1 a fost lansat pentru Apple Watch

watchOS 7.6.1 a fost lansat joi seară pentru utilizatorii de Apple Watch. Vorbim despre o nouă actualizare de watchOS care nu a fost testată...

Apple a prezentat rezultatele financiare pentru trimestrul 2 din 2021 și noi recorduri stabilite

Compania Apple a emis pe 27 iulie un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestru 2 din 2021 (trimestrul 3 al anului...

macOS Monterey 12 beta 4 a fost lansat pentru dezvoltatori

Actualizare 28 iulie, ora 20:35: macOS Monterey 12 public beta 4 a fost lansat în această seară pentru membrii Apple Software Beta Program și are...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.