La o zi după ce a lansat iPad Air 3 și iPad mini 5, compania Apple a anunțat în această după-amiază lansarea unei actualizări pentru un produs care nu a mai primit îmbunătățiri din 2017 încoace. iMac 2019 este aici și vine cu o nouă generație de procesoare și plăci video, care îl vor face mult mai rapid atât în sarcinile de zi cu zi, cât și în cele mai solicitante fluxuri de lucru.

„Clienții vor iubi sporirea uriașă a performanțelor iMac. Cu procesoare cu până la 8 nuclee și plăci video Vega puternice, gama iMac este mai bună ca oricând. Cu al său ecran Retina, designul uimitor, performanțele dublate și macOS Mojave pe care clienții noștri îl iubesc, iMac este de departe cel mai bun desktop din lume” – Tom Boger, director executiv Apple pentru Marketing Produse Mac. 

Noile computere all-in-one de la Apple păstrează același design cu care ne-am obișnuit din 2012 încoace. Or, aceasta înseamnă că ele păstrează structura din aluminiu, profilul ultra-subțire de numai 5mm grosime în capete și ecranul cu ramă din sticlă de culoare neagră. O ramă care a rămas, din păcate, destul de lată raportată la standardele zilelor noastre. Pentru că nu, Apple nu a mărit diagonalele ecranelor celor două variante de iMac și nici nu a redus dimensiunile computerelor.

Aceasta înseamnă că iMac 2019 continuă să vină cu afișaje de 21,5 inchi (4K) și 27 inchi (5K), care respectă standardul Retina, având până la 14,7 milioane de pixeli, 1 miliard de culori, luminozitate de 500 de niți, varietate largă a gamei cromatice P3 și unghiuri generoase de vizualizare. Deci da, nimic diferit față de iMac-urile lansate în urmă cu aproape doi ani.

imac 2019 performant

iMac 2019 Procesoare Intel din generația a 8-a și a 9-a

Noile modele iMac se diferențiază, în schimb, de cele precedente în primul rând la capitolul procesare. Grație noilor procesoare Intel din generația a 8-a și a 9-a, utilizatorii noilor iMac-uri se vor bucura de performanțe cu mult crescute la editarea de poze, jocuri, compunerea de muzică, editarea video și nu numai.

Conform Apple, noile iMac-uri de 21,5 inchi vin standard cu procesoare Intel Core din generația a 8-a. Între cele două configurații de bază de iMac există, desigur, anumite diferențe și în privința procesoarelor. Cea mai accesibilă vine cu un procesor Intel i3 quad-core din generația a 8-a tactat la 3,6 GHz, în timp ce cealaltă vine cu un procesor Intel Core i5 cu șase nuclee, care este tactat la 3,0GHz și oferă Turbo Boost de până la 4,1GHz. Ambele pot fi upgradate la un procesor Intel Core i7 cu șase nuclee, care este tactat la o frecvență de lucru de 3,2GHz (cu Turbo Boost poate ajunge până la 4,6GHz). Prin comparație cu modelele precedente (care aveau procesoare Intel Core din generația a 7-a), noile iMac-uri de 21,5 inchi sunt cu până la 60% mai rapide.

iMac-urile de 27 inchi, pe de altă parte, vin cu procesoare Intel Core din generația a 9-a, având șase sau opt nuclee și performanțe de până la 2,4 ori mai mari față de modelele precedente (cu procesoare Intel quad-core din generația a 7-a). La fel ca și până acum, iMac de 27 de inchi este disponibil în trei configurații de bază, toate având procesoare Intel Core i5 cu șase nuclee. Diferența este dată de frecvențele de lucru, astfel că prima configurație este tactată la 3,0GHz (Turbo Boost până la 4,1GHz), cea de-a doua este tactată la 3,1GHz (Turbo Boost până la 4,3 GHz), iar ultima este tactată la 3,7GHz (Turbo Boost până la 4,6GHz). Clienții care vor opta pentru una dintre ultimele două configurații, vor putea face upgrade procesorului la un Intel Core i9 cu 8 nuclee, tactat la 3,6GHz (Turbo Boost până la 5,0GHz).

imac 2019 performante grafice

iMac Plăci video Radeon Pro Vega pentru prima oară pe un iMac

Un alt capitol la care iMac 2019 se distanțiază de modelele anterioare este grafica. Ambele modele noi de iMac pot fi configurate cu plăci video Radeon Pro Vega pentru performanțe grafice cu până la 80% mai bune, în cazul modelului cu ecran de 21,5 inchi, sau 50% mai bune, în cazul modelului cu ecran 5K de 27 inchi. Disponibile pentru prima dată pe iMac, noile plăci video sunt ideale pentru utilizatorii profesioniști care dezvoltă conținut 3D, editează videoclipuri cu efecte complexe sau creează jocuri de înaltă rezoluție.

Standard, însă, noile iMac-uri vin cu plăci video similare celor de pe modelele precedente. Mai precis, iMac de 21,5 inchi are în varianta de bază o placă video Radeon Pro 555X cu 2GB de VRAM, în timp ce cealaltă variantă vine cu Radeon Pro 560X cu 4GB de VRAM (modelele anterioare aveau plăci video Radeon Pro 555 cu 2GB de VRAM, respectiv Radeon Pro 560 cu 4GB de VRAM). Cea de-a doua configurație standard de iMac de 21,5 inchi poate fi upgradată la Radeon Pro Vega 20 cu 4GB de VRAM.

Lucrurile stau similar și la iMac-urile de 27 inchi. Varianta de bază vine echipată cu Radeon Pro 570X cu 4GB de VRAM, cea de-a doua vine echipată cu Radeon Pro 575X cu 4GB de VRAM, în timp ce cea de-a treia are o placă video Radeon Pro 580X cu 8GB de VRAM (dar este singura care poate fi upgradată la Radeon Pro Vega 48 cu 8GB de VRAM).

iMac 2019 RAM și Stocare

Spre deosebire de modelele anterioare, gama 2019 de iMac nu vine cu salturi la aceste două capitole. Ori aceasta înseamnă că iMac de 21,5 inchi vine în continuare cu 8GB de memorie DDR4 în ambele configurații și cu hard disc (!) sau Fusion Drive de 1TB în aceleași configurații. Cu toate acestea, modelul în cauză de iMac acceptă upgrade la 16GB sau 32GB de RAM și la 256GB, 512GB sau 1TB de SSD.

Aceeași situație este și la iMac 5K, care și acum continuă să aibă numai 8GB de RAM în toate configurațiile de bază, putând fi însă upgradat la 16GB, 32GB sau 64GB de RAM (spre deosebire de modelul mai mic, iMac de 27 inchi are 4 sloturi SO-DIMM accesibile utilizatorilor). Nici pe partea de stocare Apple nu a făcut modificări, astfel că în continuare iMac 27 inchi vine standard doar cu Fusion Drive (combinație între SSD și hard disc) de 1TB sau 2TB (2TB doar pentru configurația mai scumpă). Desigur, utilizatorii vor putea face upgrade la Fusion Drive de 2TB sau 3TB ori la SSD de 256GB, 512GB, 1TB sau 2TB pentru câteva sute sau chiar 1.320€ în plus).

Și celelalte capitole au rămas neschimbate, ceea ce înseamnă că noile iMac-uri au în continuare două porturi Thunderbolt 3 / USB-C, patru porturi USB 3, un slot de card SD, un jack pentru căști și un port Gigabit Ethernet. De asemenea, ele vin în continuare numai pe argintiu și au în cutie, standard, Magic Mouse 2 și Magic Keyboard 2 (versiunea fără tastatură numerică).imac 2019 concluzii

iMac 2019 Preț și disponibilitate

Potrivit Apple, noile modele de iMac sunt deja disponibile în magazinele fizice și online ale Apple, urmând ca de săptămâna viitoare să fie disponibile și în magazinele resellerilor (inclusiv, cel mai probabil, în România).

Prețul iMac a rămas, din păcate, nemodificat, chiar dacă lista cu noutăți este destul de scurtă. Așadar, în țările din zona euro, iMac de 21,5 inchi are un preț de pornire de 1.499€ sau 1.699€ (pentru varianta cu 1TB de stocare Fusion Drive și procesor Intel Core i5 cu șase nuclee).

iMac de 27 inchi, pe de altă parte, are un preț de pornire de 2.099€. Cea de-a două configurație de bază costă 2.299€, în timp ce cea de-a treia pleacă de la 2.599€ (și poate ajunge la 6.288€, dacă îi sunt adăugate cele mai înalte configurații posibile).

În fine, trebuie să menționăm că iMac-ul de 21,5 inchi fără afișaj Retina nu a primit nicio modificare, dar va continua să fie comercializat la prețul de 1.299€.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.