Fără a mai aștepta până la evenimentul media de la finele lunii curente, compania Apple a introdus astăzi două noi modele de iPad – iPad Air 3 și iPad mini 5. Înlocuind iPad Pro de 10,5 inchi (modelul din 2017), respectiv iPad mini generația a 4-a, noile tablete de la Apple vin cu aceleași chipset-uri Apple A12 Bionic întâlnite și pe cea mai recentă gamă de iPhone, au afișaje îmbunătățite și sunt compatibile cu prima generație de Apple Pencil.

„iPad continuă să ofere noi experiențe magice pentru o tot mai mare gamă de utilizări în care este de departe cel mai bun dispozitiv – de la jocurile în realitate augmentată, la aplicațiile de înregistrare a notițelor și desenare cu Apple Pencil, la difuzarea de filme HD și editarea de filme 4K la învățarea programării de aplicații cu Swift Playgrounds. Astăzi, familia iPad face doi pași mari înainte cu noul iPad Air de 10,5 inchi care aduce o mărime, caracteristici și performanțe de top la un preț extraordinar și un upgrade major pentru iPad mini de 7,9 inchi, care oferă, de asemenea, Apple Pencil, afișaj Retina și chipsetul A12 Bionic utilizatorilor care iubesc dimensiunea să compactă” – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru Marketing.

ipad air 3 smart keyboard apple pencil

iPad Air 3 și iPad mini 5

Noul iPad Air succede a doua generație de iPad Air pe care Apple o lansa în 2014, având un design extrem de similar cu aceasta și dimensiuni foarte apropriate (250,6mm lungime, 174,1mm lățime și 6,1mm grosime vs. 240mm lungime, 169,5mm lățime și 6,1mm grosime). Cu toate acestea, el vine cu un ecran de 10,5 inchi, care este cu 20% mai mare decât cel al iPad Air 2 / iPad generația a 6-a, are cu peste jumătate de milion de pixeli în plus și oferă tehnologia True Tone (mulțumită căreia culoarea și intensitatea ecranului sunt adaptate în mod automat, în funcție de lumina mediului înconjurător).

La capitolul performanțe, iPad Air 2019 surclasează nu doar iPad Air 2 (cu al său chipset Apple A8X), ci și iPad generația a 6-a, pe care Apple l-a lansat anul trecut și care vine echipat cu un chipset Apple A10 Fusion. Acest lucru se datorează faptului că noul iPad Air folosește același chipset Apple A12 Bionic din iPhone Xs / Xs Max și iPhone XR, care oferă o putere de procesare cu 70% mai mare și performanțe grafice de două ori mai bune decât chipset-ul Apple A10 Fusion.

În ceea ce privește cel mai mic iPad din gamă, noul iPad mini păstrează afișajul cu diagonală de 7,9 inchi și designul generației precedente, însă face un salt uriaș la capitolul performanțe. Aidoma noului iPad Air, iPad mini 5 vine echipat cu un chipset Apple A12 Bionic, ceea ce înseamnă că oferă o putere de procesare de trei ori mai bună și performanțe grafice de nouă ori mari decât iPad mini 4 (care venea echipat cu un chipset Apple A8). În plus, noul iPad mini vine cu un afișaj Retina care oferă tehnologia True Tone, oferă suport pentru varietatea largă a gamei cromatice, este cu 25% mai luminos (decât afișajul iPad mini 4) și are cea mai mare densitate a pixelilor dintre toate iPad-urile comercializate de către Apple în prezent (326 pixeli per inch).

iPad Air 3 și iPad mini 5 Apple Pencil

Ambele modele de iPad lansate astăzi de către Apple au afișaje compatibile cu Apple Pencil, creând astfel noi posibilități pentru dezvoltarea creativității și îmbunătățirea productivității. Instrumentul de scris și desenat al Apple este foarte folositor pentru elevi, profesioniști din diferite domenii și artiști, întrucât oferă o experiență fluidă și naturală, o acuratețe foarte mare și o latență redusă, făcând astfel o pereche foarte bună cu aplicații precum Procreate, Notability, Pixelmator Photo și aplicațiile din suita Microsoft Office.

Un aspect dezamăgitor la compatibilitatea noilor iPad mini și iPad Air cu Apple Pencil este acela că ele oferă suport numai pentru prima generație de Apple Penci, deci nu și pentru modelul lansat de către Apple în toamna anului trecut (care este mai precis, se prinde de iPad cu ajutorul magneților, se încarcă wireless și recunoaște anumite gesturi).

iPad Air 3 și iPad mini 5 Performanțe

Chipsetul Apple A12 Bionic prezent în cele mai noi modele de iPad include Procesorul Neural conceput de către Apple, care susține fără probleme noua generație de aplicații și fluxuri de lucru pentru iPad prin folosirea învățării automate și a Core ML pentru experiențele AR, efecte 3D realiste în jocuri și prin furnizarea unor performanțe grafice impresionante.

În ceea ce privește conectivitatea, noile iPad-uri pot atinge viteze de până la 866Mbps prin conexiunile Wi-Fi și viteze prin conexiunile LTE de nivel Gigabit. În plus, anumite modele de iPad Air 3 și iPad mini 5 vin echipate cu eSIM, oferind utilizatorilor posibilitatea de a se conecta cu ușurință la rețelele celulare partenere din peste 180 de țări din întreaga lume.

iPad Air 3 și iPad mini 5 Camere

Cele mai noi modele de iPad au camere principale de 8MP capabile să înregistreze video la o rezoluție Full HD 1080p. Acestea sunt similare (dacă nu chiar identice) cu camerele întâlnite în iPad mini 4 și iPad Air 2, dar măcar nu protuberează precum camerele întâlnite pe iPad Pro.

Îmbunătățiri majore au fost făcute, în schimb, la nivelul camerei FaceTime HD, care înlocuiește senzorul de 1,2MP din modelele precedente cu unul de 7 megapixeli, cu o diafragmă f/2,2. Noua cameră din iPad Air 3 și iPad mini 5 poate înregistra video la rezoluție Full HD 1080p cu 30 de cadre pe secundă, oferă Bliț Retina, permite înregistrarea de Live Photos șamd.

ipad air 3 concluzii

iPad Air 3 și iPad mini 5 Lansare și preț

Disponibile pe argintiu, gri stelar și auriu (nuanța întâlnită la iPhone 8 / Apple Watch Series 4) în configurații Numai Wi-Fi / Wi-Fi + Cellular de 64GB sau 256GB, noile iPad-uri sunt disponibile începând de astăzi în mai multe țări din întreaga lume (inclusiv Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit al Marii Britanii).

În țările din zona euro, iPad Air 3 are un preț de plecare de 549€, în varianta numai Wi-Fi, sau 719€, în varianta Wi-Fi + Cellular cu 64 GB de stocare (versiunea de 256GB este cu 140€ mai scumpă). iPad mini, pe de altă parte, costă 449€, în versiunea de bază, sau 589€, în versiunea Wi-Fi + Cellular de 64GB.

România nu face, din păcate, parte din primul val de lansări a noilor modele de iPad Air și iPad mini, iar Apple nu a anunțat până în acest moment când vor fi disponibile la noi în țară (următorul val are loc săptămâna viitoare și rămâne de văzut dacă va include și țara noastră).

Lansarea noului iPad Air de 10,5 inchi înseamnă retragerea de pe piață a iPad Pro de 10,5 inchi (modelul din 2017), dar păstrarea accesoriului Apple Smart Keyboard, întrucât acesta este compatibil cu noul iPad. Lansarea iPad mini 5, pe de altă parte, înseamnă retragerea de pe piață a iPad mini 4, un model pe care Apple l-a lansat în septembrie 2015. iPad generația a 6-a nu a fost afectat de lansarea noilor modele, fiind în continuare disponibil în magazinele Apple.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.