Apple a lansat iOS 13 beta 5 și iPadOS beta 5 pentru dezvoltatori

0
2231
iOS 13 beta 2

iOS 13 și iPadOS beta 5 au fost lansate de către Apple în această seară și pot fi descărcate de către toți dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center. Cea de-a patra versiune beta a actualizărilor aduse sistemelor de operare pentru iPhone, iPod touch și iPad sosește la două săptămâni distanță de cea de-a patra și introduce o serie de caracteristici noi și îmbunătățiri.

iOS 13 este versiunea celei mai recente actualizări majore aduse sistemului de operare pentru iPhone și iPod touch, în timp ce iPadOS este denumirea dată sistemului de operare desprins din iOS care va rula exclusiv pe iPad de acum înainte. În linii mari, cele două sisteme de operare introduc aceleași noutăți, diferența fiind aceea că iPadOS aduce o serie de caracteristici speciale pentru iPad, cum ar fi un sistem de multitasking mai performant, un nou ecran principal, compatibilitate îmbunătățită cu Apple Pencil șamd.

iOS 13 și iPadOS reprezintă, așadar, două actualizări foarte încărcate cu noutăți. Una dintre cele mai așteptate caracteristici este noul Mod întunecat, care schimbă felul în care arată și se simte sistemul de operare – de la ecranul principal și meniuri la aplicații. Acest mod poate fi activat automat sau manual de către utilizatori și promite să facă afișajul dispozitivelor mai ușor de urmărit în diferite condiții.

iOS 13 și iPadOS mai vin și cu o serie de actualizări majore pentru unele dintre aplicațiile preinstalate. Poze, spre exemplu, a fost refăcută, primind o filă Poze, care adună întreaga bibliotecă foto a utilizatorilor, arătându-le cele mai importante capturi dintr-o zi, lună sau un an. De asemenea, această aplicație are acum și o serie nouă de instrumente de editare foto și, pentru prima oară, instrumente de editare video. Aplicația Hărți a primit și ea o actualizare majoră, având acum un mod „Privire împrejur” similar Google StreetView, precum și o caracteristică intitulată Colecții. Mementouri a fost reproiectată din temelii pentru a fi mai ușor de folosit și pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și organiza mai bine sarcinile, aplicația Mesaje a primit profile de utilizator și noi caracteristici pentru Memoji și Animoji, iar aplicațiile Găsire amici și Găsire iPhone/iPad/iPod au fost comasate, primind inclusiv caracteristica de a localiza un dispozitiv iOS / iPadOS / macOS fără ca acesta să fie conectat la internet.

În plus, noile versiuni ale sistemelor de operare de la Apple vin cu un nou indicator de volum și Silențios, precum și cu o nouă caracteristică Autentificare cu Apple. Aceasta din urmă le oferă utilizatorilor o modalitate sigură și convenabilă de a se loga în aplicații și pe site-urile web, fiind o veritabilă alternativă la serviciile similare oferite de către Google și Facebook – Apple oferă chiar și posibilitatea de a folosi adrese de e-mail aleatorii și unice astfel încât să nu prezinți site-urilor web datele tale reale. De asemenea, iOS 13 sosește cu o nouă interfață pentru Apple CarPlay, permite conectarea mai multor perechi de AirPod-uri la un singur dispozitiv, aduce o nouă voce pentru Siri, precum și posibilitatea ca asistentul să detecteze mai multe voci pe HomePod.

Pentru mai multe detalii cu privire la principalele caracteristici noi din iOS 13 și iPadOS, accesați acest articol (iOS 13) sau pe acesta (iPadOS).

În plus, în iOS 13 beta 2 / iPadOS beta 2, Apple a adus schimbări pentru Fișiere, Timp de utilizare, Mod Portret, Notițe, Mesaje, Calendar șamd. (mai multe detalii aici). iOS 13 beta 3 / iPadOS beta 3 a venit cu noutăți pentru App Store, Locuință, FaceTime, centru de control etc. (mai multe detalii aici). iOS 13 beta 4 / iPadOS beta 4 a introdus îmbunătățiri pentru 3D Touch, Mesaje, meniul de partajare șamd (mai multe detalii aici).

Noutățile din iOS 13 beta 5 și iPadOS beta 5 vor fi prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 13 beta 5 și iPadOS beta 5 au numărul de build 17A5547d. Ele pot fi descărcate și instalate pe dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch via iTunes / Finder. Deocamdată nu știm când va oferi Apple posibilitatea de a instala aceste actualizări cu ajutorul unui profil de dezvoltator. Versiunea public beta 2 a iOS 13 / iPadOS nu este deocamdată disponibilă, însă ea ar trebui să sosească pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în programul Apple Software Beta în zilele următoare. Până atunci, utilizatorii rămân cu iOS 13 public beta 3 / iPadOS public beta 3 (Actualizare 30 iulie, ora 20:36: iOS 13 / iPadOS public beta 4 au fost lansate).

iOS 13 / iPadOS va fi disponibil în toamnă, pe toate dispozitivele compatibile. Descoperă mai multe despre dispozitivele compatibile cu iOS 13 și iPadOS în acest articol.

iOS 13 / iPadOS 13 beta 5 Noutăți

 • Ecran principal iPad: Noul build de iPadOS adaugă o nouă configurare care permite utilizatorilor să își personalizeze ecranul principal. Mai precis, acum se poate alege între o grilă cu 4 rânduri a câte cinci aplicații ori o grilă cu 5 rânduri a câte șase aplicații. Dimensiunea pictogramelor aplicațiilor afișate va fi și ea afectată în funcție de preferințe. Cele două configurări se numesc „Mai mult” și „Mai mare”, iar prima afișează până la 30 de pictograme, în timp ce cea de-a doua afișează 20 de pictograme.

 • Meniu partajare:
  • au fost adăugate secțiuni pentru favorite, aplicația deschisă și „Alte acțiuni”. Fiecare dintre aceste secțiuni are acțiunile grupate laolaltă, făcând mai ușoară navigarea.

  • acum este posibilă adăugarea scurtăturilor în lista cu Favorite din meniul de partajare.
 • Locuință: au fost adăugate noi fundaluri care pot fi folosite pentru diferitele secțiuni din Locuință.

 • Scurtături: Secțiunea Automatizări a fost eliminată temporar din aplicația Scurtături însă va fi adăugată ulterior într-un nou build de iOS 13 / iPadOS.
 • Mod întunecat / luminos: după instalarea acestei actualizări, Apple le cere utilizatorilor să aleagă dacă doresc să activeze Mod întunecat sau Mod luminos. Această configurare va fi probabil solicitată după actualizarea la iOS 13 / iPadOS tuturor utilizatorilor. În plus, comutarea între cele două moduri se face acum mult mai lin, animația fiind eficientizată.
 • Activitate: Au fost adăugate noi Obiective de mișcare în această aplicație care te vor „răsplăti” atunci când atingi obiectivul de mișcare de 1250, 1500, 1750 și 2000 de ori.

 • 3D Touch: Opțiunea Deschideți fila a fost readăugată în meniul 3D Touch atunci când apeși pe un link din Safari.
 • Pictogramă LTE/4G/5GE: a fost mărită dimensiunea pictogramei de din bara de stare pentru a se potrivi cu dimensiunile celorlalte pictograme afișate în bară.

 • Volum: ajustarea volumului iPhone / iPod / iPad se va realiza acum mai precis. Apple a adăugat 34 de niveluri pentru volum, permițând astfel o ajustare mai precisă. În plus, glisorul pentru volum (pe iPhone) este mai îngust și va oferi retroacțiune haptică atunci când crești sau reduci volumul.
 • iPadOS: Cursorul pentru maus are dimensiuni ajustabile în configurările de accesibilitate, putând fi configurat să fie mai mic decât până acum.
 • A fost adăugat un ecran de configurare pentru „Siri pentru toți”, însă această opțiune nu poate fi activată fără HomePodOS 13.
 • CarPlay: Au fost făcute schimbări pentru ecranul „În redare” și a fost adăugată opțiunea de a opri afișarea ilustrațiilor de album.

Notă: Dacă ai efectuat actualizarea la iOS 13 beta 5 și / sau iPadOS beta 5 și ai descoperit noutăți, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu, mai jos în cadrul acestui articol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.