Cum instalez iOS 13 public beta / iPadOS public beta pe iPhone, iPad și iPod touch – Tutorial

- Publicitate -

După ce ne-a anunțat în mod repetat că va lansa în luna iulie primele versiuni public beta ale actualizărilor previzualizate la WWDC 2019, Apple ne-a făcut, luni seară, o surpriză plăcută publicând, printre altele, iOS 13 public beta 1 și iPadOS public beta 1. Având același număr de build ca și iOS 13 beta 2 / iPadOS beta 2, noile versiuni de prelansare le permit tuturor posesorilor de iPhone, iPad și iPod touch, care nu sunt dezvoltatori, să încerce noutățile celor mai noi actualizări majore de iOS / iPadOS înainte cu câteva luni ca acestea să fie lansate în varianta finală și stabilă.

În cazul în care te întrebi ce este „iOS 13 public beta / iPadOS public beta”, ei bine, trebuie să știi că acestea sunt cele mai recente versiuni majore de iOS / iPadOS și, pentru că încă nu sunt suficient de stabile, Apple le testează împreună cu dezvoltatorii și, mai nou, cu alți voluntari (=utilizatori de rând). Faptul că iOS 13 este testat de Apple și cu utilizatorii s-ar putea să nu te mai surprindă, întrucât acesta este al cincilea an consecutiv când, grație programului Apple Beta Software, o versiune majoră de iOS poate să fie testată de orice posesor de iPhone, iPad și iPod touch, fără a plăti înregistrarea dispozitivului său și fără a risca să îl blocheze.

Așadar, dacă arzi de nerăbdare să testezi iOS 13 / iPadOS împreună cu sutele de noutăți pe care le aduc pe iPhone, iPad și iPod touch, și, mai mult decât atât, îți dorești să o ajuți pe Apple să îmbunătățească această actualizare până la lansarea din toamnă, atunci urmează acest tutorial pentru a vedea răspunsul la întrebarea cum instalez iOS 13 / iPadOS public beta?

Cum instalez iOS 13 public beta pe iPhone și iPod touch / iPadOS public beta pe iPad

!Atenție! Înainte de a instala iOS 13 public beta / iPadOS public beta:

 • Sunt versiuni beta! Sunt versiuni Beta! Sunt versiuni BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de iOS aflată în proces de testare care are numeroase probleme de funcționare. Și este perfect normal să aibă, mai ales în beta 1 și beta 2 (dar chiar și în versiunile ulterioare, până la Golden Master). Așa că, să nu te miri dacă dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch nu se va comporta la fel de bine ca și în iOS 12.3.1, de exemplu. Sau că se va închide inopinat. Sau că se va bloca. Sau că nu îi vei putea folosi anumite funcționalități ori aplicații. Sau că va trebui să îl repornești forțat în mod constant.
  • Notă: Testând iOS 13 beta 2 (aceeași versiune beta ca și cea oferită acum publicului) de când a apărut, pot spune că ea este mai stabilă decât prima versiune beta. Dar, există un dar! Faptul că e mai stabilă, nu înseamnă că e acceptabil pentru cineva care așteaptă de la iPhone sau iPod touch să meargă totul strună. Unele caracteristici nu funcționează sau funcționează defectuos, dispozitivele se mai repornesc când îți e lumea mai dragă, bateria se descarcă destul de repede și așa mai departe. Iar asta se întâmplă inclusiv pe cele mai recente modele de iPhone și iPad – pe modelele mai vechi pot apărea unele probleme și mai mari.
  • Nota 2: iPadOS beta 2 este mai instabil decât iOS 13 beta 2, deci ar fi indicat să omiți actualizarea pentru o perioadă, chiar dacă îți dorești foarte mult să o încerci (până la lansarea iPadOS beta 3 sau chiar beta 4).
 • Instalez iOS 13 / iPadOS public beta și cum nu îmi convine, revin la iOS 12? Mai bine rămâi la iOS 12! Dacă instalezi iOS 13 beta doar ca să te joci câteva zile cu el, apoi intenționezi să revii la iOS 12.3.1, atunci mai bine abține-te. De ce? Pentru că există câteva probleme. Deși downgrade-ul este posibil, restaurarea unui backup efectuat în iOS 13 pe iOS 12.x nu mai este posibilă, așa că vei pierde toate datele salvate cât timp ai avut instalat iOS 13 (dacă ele nu au fost sincronizate cu iCloud). Iar aceasta nu este unica problemă. Revenind la o versiune anterioară de iOS, s-ar putea să întâmpini probleme cu aplicații precum Telefon (care ar putea să nu mai afișeze ultimele apeluri și contorul de apeluri ratate) și nu numai. Așa că, odată ce ai instalat iOS 13 beta / iPadOS beta, ar fi bine să rămâi cu iOS 13 / iPadOS pe iPhone și/sau iPad!
 • Nu o instala pe unicul tău telefon! Nu recomand nimănui să instaleze iOS 13 beta sau orice altă versiune beta a sistemului de operare pe unicul dispozitiv pe care îl au (mai ales dacă este vorba despre iPhone). Motivele sunt mai sus și nu și-ar dori nimeni să aibă problemele cu dispozitivul de care depind sau pe care îl folosesc mereu.
 • Efectuează un backup! Instalarea unei versiuni beta de iOS nu se face în siguranța în care se face instalarea unei versiuni finale de iOS, mai ales dacă această versiune beta este una majoră. În ultimii ani, nu am întâmpinat probleme care să necesite restaurarea dispozitivului, nici acum, dar nu se știe niciodată. Așa că nu strică să-ți faci un backup înainte pentru a avea toate datele tale salvate în iCloud sau pe computer. Recomandarea noastră este să îți faci un backup arhivat cu iTunes urmând pașii de aici (întrucât numai astfel vei putea, în cazul în care faci downgrade la iOS 12, să restaurezi toate datele tale, chiar dacă ai făcut backup și în iOS 13 / iPadOS).
 • Ai instalat iOS 13 beta / iPadOS beta cu un profil de dezvoltator și vrei iOS 13 public beta / iPadOS public beta? Nu! Dacă se întâmplă să vrei să revii în deplină „legalitate”, după ce ai instalat o versiune de dezvoltator folosind un profil de configurare, ar fi indicat să te abții. Nu se întâmplă nimic dacă rămâi la versiunea beta de iOS pe care o ai, dar se pot întâmpla multe dacă sari de la cea pentru dezvoltatori la cea pentru utilizatori. Și nu văd de ce ai risca. Așteaptă măcar până la lansarea versiunii finale a iOS 13, apoi șterge respectivul profil de configurare de dezvoltator și, dacă mai vrei iOS beta, instalează-l pe cel de utilizator.
 • Introducerea parolei ID-ului Apple este solicitată, dar nu obligatorie, după efectuarea actualizării.
 • Actualizare constantă: După ce instalezi iPadOS / iOS 13 public beta, trebuie să știi că va fi necesar să îți actualizezi dispozitivul iPad, iPhone și / sau iPod touch mai des decât o făceai atunci când nu testai o versiune de prelansare a iOS. Până la lansarea din toamnă, Apple va publica în mod constant actualizări noi de iOS 13 / iPadOS (o dată la două săptămâni acum; o dată pe săptămână sau mai des începând din luna august, probabil). Ei bine, aceste actualizări vor trebui instalate nu doar pentru că vor oferi o mai bună stabilitate dispozitivelor, dar și pentru că versiunile vechi expiră, iar dispozitivele nu vor mai putea fi utilizate până la actualizare. Or, upgrade la iOS 13 public beta / iPadOS public beta = actualizare constantă a dispozitivului iPhone / iPad / iPod touch.
 • Sunt gratis.

De ce am nevoie pentru a testa iOS 13 beta?

 • Un dispozitiv:
  • iPhone SE / 6s (și orice model mai recent)
  • iPad 5 (sau un model mai recent)
  • iPad Air 2 (sau un model ulterior)
  • iPad mini 4 (și ulterior)
  • iPad Pro (toate modelele)
  • iPod touch generația a 7-a.
 • Cel puțin iOS 9.3.5 instalat pe dispozitivul eligibil (totuși, dacă nu ai făcut-o deja, îți recomandăm să actualizezi iPhone-ul, iPad-ul sau iPod touch-ul la iOS 12.3.1 și apoi să faci upgrade la iOS 13 public beta / iPadOS public beta).
 • O conexiune la Internet prin Wi-Fi.
 • În jur de 3 GB de stocare liberi.
 • Un ID Apple activ.
 • Un cont în Apple Beta Software Program – este gratuit (omite acest punct dacă ești deja înscris în program, deci ai mai instalat în trecut versiuni beta publice de iOS, tvOS sau macOS). Pentru a te înscrie în programul Apple Beta Software:
  • Accestează pagina Apple Beta Software Program;
  • Atinge butonul Sign up;
  • Introdu ID-ul Apple și parola asociată acestuia (poate fi contul cu care te loghezi în iCloud sau/și App Store ori un alt ID Apple activ).
  • Atinge butonul Agree din pagina cu termeni și condiții.

Notă: Nu te speria de procesul de instalare al iOS 13 beta / iPadOS beta, deoarece este aproape la fel de simplu la fel ca și cel al unei actualizări banale de iOS. Acest tutorial te va îndruma însă pas cu pas ce trebuie să faci.

Înrolare dispozitiv iPhone, iPad și iPod touch

Fie că ai mai avut sau nu o versiune beta publică de iOS instalată pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care dorești să îl actualizezi, înrolarea lui este necesară pentru a putea descărca și instala iOS 13 public beta / iPadOS public beta (notă: dacă ai mai avut o versiune beta publică instalată, atunci îți recomandăm să accesezi Configurări > General > Profil > iOS Beta Software Profile > Ștergere profil). Cum înrolezi un iPhone/iPad/iPod touch în programul Apple Beta Software? Urmează pașii de mai jos:

 1. De pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care vrei să instalezi iOS 13 public beta / iPadOS public beta, accesează aplicația Safari;
 2. Accesează linkul următor / lipește-l în bara de adresă: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/redemption (și, dacă este neceasar) atinge butonul Accesați de pe tastatură);
 3. Dacă ți se solicită: Loghează-te în ID-ul Apple care este înscris programul Apple Beta Software (am specificat în secțiunea De ce am nevoie pentru a testa iOS 13 public beta / iPadOS beta? cum să te înscrii în program).
 4. În secțiunea Download Profile, atinge butonul albastru Download profile / Descărcare profil;ios 13 profil descarcare
 5. Vei fi avertizat că urmează să instalezi un profil de configurare. Atinge Permiteți;instalare profil configurare permiteti cum instalez ios 13 public beta
 6. Vei fi atenționat că profilul a fost descărcat.profil descarcat cum instalez ios 13 public beta
 7. Acum, închide aplicația Safari și deschide Configurări, apoi navighează către General > Profiluri și selectează profilul descărcat („iOS 13 & iPadOS 13 Beta Software”).
 8. Atinge butonul Instalați din partea dreaptă sus a ecranului;cum instalez ios 13 instalare profil
 9. Dacă îți este solicitat, tastează codul de acces;
 10. La pasul acesta va trebui să consimți regulile Apple pentru instalarea iOS 13 beta / iPadOS beta. Atinge butonul Instalați din partea dreaptă sus a ecranului pentru a trece mai departe;
 11. O casetă de dialog te întreabă dacă vrei să instalezi acel profil. Atinge din nou Instalați;consimtiti instalare profil
 12. Acum va fi necesar să repornești iPhone-ul / iPad-ul pentru finalizarea instalării profilului. Atinge Reporniți.ios 12 beta repornire necesara instalare profil

Cum instalez iOS 13 public beta?

După ce ai instalat profilul Apple Beta Software:

 1. Accesează aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone/iPad/iPod touch eligibil, pe care ai instalat deja profilul Apple Beta Software;
 2. Atinge General;general configurari
 3. Selectează Actualizare software;actualizare software ios
 4. După o scurtă căutare, actualizarea iOS 13 Public beta / iPadOS public beta va apărea. Atinge Descărcați și instalați sau, după caz, Instalați.descarcati instalati ios 13 actualizare public beta
 5. Acceptă termenii și condițiile atingând butonul Sunt de acord și confirmând alegerea în caseta care va apărea după;
 6. Va începe procesul de descărcare, iar apoi procesul de instalare al iOS 13 beta public, acesta durând de la câteva minute, la câteva zeci de minute, în cazul modelelor mai vechi de iPhone sau iPad. În tot acest timp va apărea numai sigla Apple, sub care, uneori, va fi și o bară de progres. Notă: S-ar putea ca procesul de actualizare să nu înceapă automat, după finalizarea descărcării – de aceea, îți recomandăm să accesezi constant secțiunea Actualizare software din Configurări, iar în momentul în care actualizarea a fost descărcată, să atingi butonul Instalați.restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 7. După finalizarea procesului de descărcare și instalare al iOS 13 Public Beta / iPadOS vei putea să îți folosești dispozitivul iPhone/iPad/iPod touch cu cea mai recentă versiune de iOS instalată, o configurare inițială părând a nu fi necesară momentan.

Notă: În eventualitatea în care ai instalat această actualizare în urma restaurării dispozitivului, configurarea inițială va fi mai lungă, dispozitivul cerându-ți să treci prin întreg asistentul de configurare (unde trebuie să te conectezi la Wi-Fi, să alegi limba, să introduci cod de acces, să te loghezi în iCloud, etc.).

Acum vei putea să te bucuri de dispozitivul tău cu iOS 13, să testezi noile funcționalități introduse de către Apple și să raportezi eventualele erori, prin aplicația Feedback.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu sau să ne lași un mesaj pe forum.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

2 COMENTARII

 1. Salut!
  Am urmat toti pasii, dupa ce instalez si se restarteaza Iphone ul ( Iphone 6 ) intru la actualizare software si nimic. imi spune ca ultima versiune este deja instalata care este 12.4.6

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iPhone 14 și iPhone 14 Plus vor fi disponibile pe galben. Apple introduce noi culori pentru accesorii

În lipsa unui eveniment Apple programat pentru această perioadă a anului, gigantul californian a emis în această...

Ai uitat parola ID-ului Apple? Iata cum poti sa o resetezi – Tutorial

Pentru a crea un ID Apple este necesar sa setezi o parola destul de complicata, care trebuie...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
362UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 13.3 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.3 beta 4 a fost lansat miercuri seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la aproximativ...

watchOS 9.4 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat miercuri seară watchOS 9.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noul build al sistemului de operare pentru Apple Watch sosește la...

iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat miercuri seară iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.