Deși nu sunt necesare pentru a folosi ori administra un iPhone, iPad sau iPod touch, backupurile sunt recomandate tuturor utilizatorilor. Un backup sau o copie de siguranță este un fișier care conține toate datele dispozitivului tău și poate fi restaurat pe el sau pe un alt dispozitiv care îți aparține, în cazul în care l-ai pierdut sau vândut pe primul ori ai fost obligat să faci o restaurare sau chiar o eroare fatală a cauzat pierderea tuturor datelor de pe iPhone-ul, iPad-ul sau iPod touch-ul tău. În prezent, utilizatorii de dispozitive cu iOS au două modalități prin care pot efectua backupuri dispozitivelor lor: prin iCloud și prin iTunes.
Dacă prima metodă este cea mai convenabilă pentru că nu necesită nicio intervenție din partea ta sau vreo conexiune cu un computer, cea de-a doua se potrivește cerințelor celor mai mulți dintre utilizatori. Backupul în iCloud se poate face doar în limita spațiului de stocare pe care îl ai, iar acesta este de 5 GB în cazul majorității – deci insuficient dacă ai, să zicem, 9 GB de date salvate pe terminalul tău. Pe lângă acest aspect, unii utilizatori pur și simplu nu au conturi iCloud, nu doresc ca datele lor să fie stocate pe servere străine, ci preferă să le aibă local, pe computer, nu au mereu o conexiune Wi-Fi sau au una lentă ori vor să aibă o copie de siguranță pentru mai multe date (pentru că, da, iTunes face backup mai multor date decât iCloud). Desigur, între backupurile iCloud și iTunes nu trebuie pus obligatoriu un „sau”, deoarece nu te oprește nimeni să faci atât un backup în iCloud, cât și unul în iTunes, în caz de.
- Citește și: Cum sa activati, sa administrati si sa stergeti backup-urile in iCloud pe iPhone si iPad – Tutorial
Ideea este că nu contează prea mult ce metodă de backup alegi; atât timp cât selectezi una dintre cele două menționate mai sus, alegerea este una excelentă. Și pentru că despre backupurile iCloud am vorbit într-un tutorial separat, acum a venit timpul să prezentăm în detaliu backupurile din iTunes.
La fel ca și iCloud, iTunes va face backup, printre altele, la configurări, mesaje, fotografii, videoclipuri, documente și jocuri salvate. Tot conținutul care este copiat într-un backup va fi menționat mai jos în acest articol:
Cum să faci backup unui iPhone, iPad și iPod touch folosind iTunes
Cerințe
- Orice dispozitiv iPhone, iPad sau iPod touch
- Un cablu de date USB compatibil cu modelul de iPhone, iPad sau iPod touch pe care îl ai (de preferat ar fi să alegi un cablu de date original sau certificat MFi).
- Un computer:
- Mac: Procesor Intel Core, OS X 10.7.5 sau o versiune mai recentă și 400 MB disponibili pe disc
- Windows: procesor Intel sau AMD de 1GHz și 512 MB de RAM, 400 MB disponibili pe disc și Windows XP Service Pack 3 sau mai recent ori edițiile pe 32 de biți sau 64 de biți ale Windows Vista, Windows 7 și Windows 8 (Windows 10 poate fi, de asemenea, folosit).
- Cea mai recentă versiune de iTunes instalată (poți descărca iTunes de pe site-ul Apple: http://www.apple.com/ro/itunes/download/).Notă: Dacă ai un computer mai vechi sau care rulează o versiune de OS X sau Windows anterioară celor necesare pentru a rula iTunes 12.1 (vezi mai sus), atunci descarcă o versiune anterioară a programului sau folosește-o pe cea pe care o ai instalată ori actualizează-o (iTunes>Caută actualizări… / iTunes>Ajutor>Caută actualizări) la cea mai recentă versiune compatibilă.
Efectuarea backupului manual
- Conectează dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch la computer folosind cablul USB;
- Deschide aplicația iTunes, dacă nu s-a deschis deja;
- Fă clic pe opțiunea Fișier din bara de meniu a Mac-ului sau aplicației iTunes (pe PC);
- Selectează Dispozitive;
- Fă clic pe Efectuează backup.
Notă: Dacă utilizezi iTunes 10.7 sau o versiune anterioară, atunci fă clic dreapta pe numele dispozitivului din bara laterală a aplicației, apoi selectează Efectuați backup.
Alternativ
Separat de modalitatea prezentată mai sus, poți configura efectuarea automată de backupuri la conectarea dispozitivului la computerul tău sau poți face un backup manual urmând pașii de mai jos:
- Conectează dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch la computer folosind cablul USB;
- Deschide aplicația iTunes, dacă nu s-a deschis deja;
- Accesează pagina Rezumat a dispozitivului tău:
- În iTunes 12.0 sau o versiune ulterioară: Fă clic pictograma Dispozitiv(e) din partea stângă sus a ecranului.
- În iTunes 11.0 sau o versiune ulterioară: Accesează pagina Bibliotecă (Control + 1 pe un computer cu Windows sau Comandă + 1 pe un Mac), apoi fă clic pe numele dispozitivului tău din partea dreaptă sus a ferestrei.
- Dacă ai mai multe terminale conectate la acest computer: Fă clic pe butonul X dispozitive / x iPhone-uri / x iPad-uri, apoi selectează-l din listă pe cel căruia dorești să îi faci backup.
- În iTunes 12.0 sau o versiune ulterioară: Fă clic pictograma Dispozitiv(e) din partea stângă sus a ecranului.
- În pagina Rezumat, derulează la secțiunea Backupuri, unde:
Notă: Recomand activarea sincronizării automate a dispozitivelor iPhone, iPad și iPod touch prin Wi-Fi. Ea face ca dispozitivul să fie sincronizat cu computerul (și să îi fie inclusiv efectuat backup) în momentul în care îl cuplezi la alimentare și conectezi la aceeași rețea Wi-Fi cu computerul pornit, eliminând necesitatea conectării prin cablu a dispozitivului la computer. Pentru a activa această funcționalitate: urmează primii 4 pași de mai sus, apoi bifează în lista Opțiuni căsuța de lângă Sincronizează cu acest iPhone/iPad/iPod prin Wi-Fi și fă clic pe Aplică.
Unde sunt stocate backupurile?
Dosarul de stocare al datelor de backup depinde de sistemul de operare instalat pe computerul tău. iTunes plaseazî fișierele de baclup în următoarele locații și este indicat să nu muți dosarul de backup din locația inițială:
- Mac: ~/Bibliotecă/Application Support/MobileSync/Backup/ , unde “~” reprezintădosarul tău de reședință. Dacă nu vezi în Bibliotecă dosarul tău de reședință, fă clic pe meniul Accesare>Accesare dosar și copiază comanda de mai sus.
- Windows:
- Windows Vista, Windows 7 și Windows 8: \Users\(nume utilizator)\AppData\Roaming\Apple Computer\MobileSync\Backup\ . Pentru a accesa rapid dosarul AppData, fă clic pe Start, și tastează în bara de căutare %appdata%, apoi apasă pe tasta Enter.
- Windows XP: \Documents and Settings\(nume utilizator)\Application Data\Apple Computer\MobileSync\Backup\ . Pentru a accesa rapid dosarul Application Data, fă clic pe Start, selectează Executare, apoi tastează %appdata% și apasă tasta Enter.
Cum șterg un backup din iTunes?
- Deschide aplicația iTunes;
- Selectează Preferințe iTunes:
- Fă clic pe Dispozitive. Notă: niciun dispozitiv iOS nu trebuie să fie conectat la computer;
- Poziționează cursorul mausului deasupra unui backup pentru a-l găsi pe cel pe care dorești să îl elimini. În momentul în care poziționezi cursorul pe un backup, iTunes va afișa numărul de telefon (iPhone), numărul de serie al dispozitivului și (doar în cazul iPhone) numărul IMEI. Folosește-te de aceste informații pentru a identifica dispozitivul, în cazul în care există mai multe cu același nume.
- Selectează backupul pe care dorești să îl elimini;
- Fă clic pe Șterge backupul;
- Atunci când ți se solicită, confirmă că dorești să elimini backupul selectat făcând clic pe Șterge backupul.
Notă: Backupurile care au un marcaj temportal în numele afișat sunt copii ale backupurilor create prin restaurarea dispzoitivului iOS. Data și ora din coloana din stânga reprezintă data și ora efectuării restaurării din backup. Data și ora din coloana din dreapta reprezintă data ultimei sincronizări și arată cât de recente sunt datele.
Utilizatorii de Mac au posibilitatea de a arhiva backupurile mai vechi (va fi adăugat marcajul temportal) prin clic dreapta pe backup și selectarea opțiunii Arhivează.
Cum creez backupuri criptate
În cazul în care la computerul tău pot avea acces și alte persoane, atunci poți să protejezi backupul cu un cod de acces astfel încât să nu poată fi restaurat decât de tine. Iată cum:
- Conectează dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch la computer folosind cablul USB;
- Deschide aplicația iTunes, dacă nu s-a deschis deja;
- Accesează pagina Rezumat a dispozitivului tău:
- În iTunes 12.0 sau o versiune ulterioară: Fă clic pictograma Dispozitiv(e) din partea stângă sus a ecranului.
- În iTunes 11.0 sau o versiune ulterioară: Accesează pagina Bibliotecă (Control + 1 pe un computer cu Windows sau Comandă + 1 pe un Mac), apoi fă clic pe numele dispozitivului tău din partea dreaptă sus a ferestrei.
- În iTunes 12.0 sau o versiune ulterioară: Fă clic pictograma Dispozitiv(e) din partea stângă sus a ecranului.
- În pagina Rezumat, derulează la secțiunea Backupuri și fă clic pe Criptează backupul iPhone-ului/iPad-ului/iPod-ului.
- În caseta de dialog deschisă, introdu și verifică (adică introdu din nou) o parolă pentru protejarea backupului dispozitivului. Notă: Este recomandat să utilizezi o parolă ușor de ținut minte, deoarece dacă criptezi un backup în iTunes și uiți parola, nu vei mai avea posibilitatea să restaurezi din backup și datele pierdute vor fi nerecuperabile. Opțional: fă clic pe Reține această parolă în protcheiul meu, dacă nu ești sigur că o vei ține minte. După introducerea parolei, fă clic pe Fixează parola.
Opțiunea de criptare a backupurilor face backup și pentru Portchei, inclusiv parolele pentru conturile de e-mail, Wi-Fi, site-uri web și unele aplicații. Dacă restaurezi acest backup pe un dispozitiv nou, pe acesta vor fi transferate și datele din Portchei. Desigur, la restaurarea din backup, precum și la dezactivarea criptării, va fi necesar să introduci parola fixată urmând pașii de mai sus.
Care sunt datele la care face iTunes backup?
Potrivit Apple:
- Poze (fotografii, capturi de ecran, imagini salvate şi videoclipuri înregistrate) şi Poze salvate (pe dispozitive fără cameră).
- Contacte* şi Contacte favorite. (Trebuie să sincronizezi regulat contactele cu un computer sau un serviciu cloud, de exemplu iCloud. Mai multe detalii, mai jos)
- Sănătate (numai dacă ai un backup criptat – citește mai sus).
- Conturi de calendar, evenimente şi calendare abonate.
- Favoritele, modulele cookie, istoricul, datele offline şi paginile deschise curent din Safari.
- Datele de completare automată pentru pagini web.
- Cache-ul/baza de date pentru aplicaţiile web offline.
- Notiţele.
- Conturi Mail. (Pentru mesajele de e-mail nu se face backup.)
- Configurările contului Microsoft Exchange.
- Istoricul apelurilor (pe lângă apelurile Recente, pot fi incluse și alte informații precum cele din Configurări>Celular>Durată apeluri).
- Mesajele (SMS-uri şi imagini şi videoclipuri MMS din reţeaua de telefonie mobilă sau din iMessage).
- Tokenul de mesagerie. (Acesta nu este parola de mesagerie, ci este utilizat pentru validare la conectare. Tokenul este restaurat numai pe un telefon cu acelaşi număr pe cartela SIM.)
- Mementourile vocale.
- Configurările de reţea (hotspoturi Wi-Fi salvate, configurări VPN şi preferinţe de reţea).
- Portcheiul. (Include parolele conturilor de e-mail, parolele Wi-Fi şi parolele introduse în site-uri web şi în alte aplicaţii.)
Dacă criptezi backupul, poţi transfera informaţiile din Portchei pe un dispozitiv nou. Cu un backup necriptat poţi restaura portcheiul numai pe acelaşi dispozitiv iOS. Dacă restaurezi pe un dispozitiv nou cu un backup necriptat, trebuie să introduci din nou aceste parole. - Datele aplicaţiei App Store. (Mai puţin aplicaţia propriu-zisă şi dosarele sale Tmp şi Caches.)
- Configurări de aplicaţii, preferinţe şi date, inclusiv documente. (Fişierele PDF descărcate direct în iBooks pe un dispozitiv iOS nu sunt incluse în backup. Pentru a face backup pentru aceste fişiere, accesează Fişier > Transferă cumpărăturile.)
- Cumpărările din aplicaţie.
- Contul Game Center.
- Fundalurile.
- Preferinţele serviciilor de localizare pentru aplicaţiile şi site-urile web cărora le-ai permis să îţi utilizeze locaţia.
- Structura ecranului principal.
- Profilurile instalate.
La restaurarea unui backup pe alt dispozitiv, profilurile de configurare instalate (conturi, restricţii sau orice poate fi specificat prin intermediul unui profil instalat) nu sunt restaurate. În schimb, vor fi restaurate toate conturile sau setările neasociate cu un profil instalat. - Marcajele din hărţi, căutările recente şi locaţia curentă afişată în Hărţi.
- Antrenamentele şi configurările Nike + iPod salvate.
- Dispozitivele Bluetooth asociate (care pot fi utilizate numai dacă sunt restaurate pe acelaşi telefon care a efectuat backupul).
- Scurtăturile de la tastatură şi corecţiile salvate de sugestii.
- Gazdele de încredere cu certificate care nu pot fi verificate.
- Clipurile web.
*Notă: iTunes face backup la contacte doar pentru păstrarea apelurilor recente și a listelor de favorite. Este recomandat să activezi sincronizarea contactelor cu iCloud sau un serviciu PIM (Manager Informații Personale) acceptat ori un alt serviciu bazat pe cloud (de exemplu, Gmail ori Microsoft Exchange).
Observație: Numai datele aplicațiilor din App Store și configurările de sincronizare vor fi restaurate pe dispozitivul tău atunci când:
- Restaurezi un iPad dintr-un backup iTunes sau iPod touch.
- Restaurezi un iPhone sau iPod touch dintr-un backup iPad.
Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.