Ziua de 26 iunie începe cu o veste foarte bună pentru posesorii de iPhone, Apple Watch, iPad și Mac din România. Apple Pay a fost lansat în România, ceea ce înseamnă că toți clienții băncilor partenere Apple vor putea face plăți în aplicații, magazinele fizice și online fără a mai avea nevoie de cardurile fizice.
Lansarea Apple Pay în România vine la trei luni distanță de anunțurile făcute de către ING Bank și Banca Transilvania. Pe atunci, reprezentanții ING anunțaseră că „speră” ca acest serviciu să fie disponibil în a doua jumătate a anului curent.
În momentul de față, Apple Pay este disponibil pentru posesorii de iPhone, Apple Watch, Mac și iPad care sunt clienții unora dintre băncile și instituțiile mai jos enumerate:
- Banca Transilvania
- ING
- UniCredit Bank
- Orange Money
- Revoult
- Edenred
- Monese
Utilizatorii de iPhone (6 sau mai recent) și Apple Watch (orice model), care au un card de credit sau debit emis de una dintre instituțiile de mai sus (cu unele excepții), vor putea efectua plăți în orice magazin / restaurant / farmacie / benzinărie / clincă etc. care acceptă plăți contactless cu carduri VISA / Mastercard prin simpla apropriere a telefonului / ceasului de POS, urmată de scanarea amprentei / feței / dubla apăsare a butonului lateral (pe Apple Watch). Nu este necesară efectuarea vreunei actualizări de software „speciale” (cu toate acestea, este indicat să ai instalată cea mai recentă versiune de iOS / watchOS).
De asemenea, Apple Pay urmează să poată fi folosit de utilizatori și pentru a efectua plăți în anumite magazine online și aplicații partenere de către utilizatorii de iPhone (6 sau mai recent), iPad (Air 2 sau mai recent, mini 3 sau mai recent, generația a 5-a sau mai recent, Pro) și Mac (cu macOS Sierra sau ulterior). Și în cazul cumpărăturilor online, utilizatorii vor folosi Touch ID sau Face ID pentru a confirma plata.
Apple Pay este un serviciu de plăți pentru mobil simplu și sigur de folosit, pentru care nu sunt percepute comisioane suplimentare. Odată adăugat cardul în aplicația Wallet, acesta va fi disponibil pentru toate dispozitivele tale compatibile și gata de a fi folosit în magazinele fizice / online și în aplicațiile partenere. Atunci când utilizatorul face o achiziție, Apple Pay utilizează un număr generat automat pentru dispozitivul său și un cod de tranzacție unic, ceea ce înseamnă că numărul de card nu este stocat pe dispozitiv sau pe serverele Apple și nu este nici măcar partajat cu comercianții. Mai mult, pentru că Apple Pay îți cere să confirmi tranzacțiile cu Touch ID / Face ID / butonul lateral al Apple Watch, nu mai trebuie să folosești codul PIN, indiferent de valoarea tranzacției. Mai multe detalii despre Apple Pay sunt disponibile în acest articol.
Deocamdată nu știm când disponibilitatea Apple Pay în România va fi extinsă și pentru clienții altor bănci, însă este foarte posibil ca până la finele acestui an să vedem o listă de disponibilitate mai lungă decât cea de mai sus. De altfel, într-un interviu recent, Sergiu Manea, președintele executiv al BCR România, a anunțat că Apple Pay va fi disponibil pentru clienții BCR până la finele anului curent.
Alături de România, Apple Pay s-a mai lansat astăzi și pentru utilizatorii din Slovacia, Portugalia și Grecia. De asemenea, în ultimele săptămâni, disponibilitatea acestui serviciu s-a extins în numeroase țări din Europa, inclusiv în Ungaria, Luxemburg, Islanda și Olanda.