Dupa ani intregi in care au lucrat si au brevetat multiple tehnologii in timp ce producatorii din industrie implementau doar ca sa fie tehnologia NFC in dispozitivele lor, Apple a dezvaluit poate cea mai revolutionara tehnologie a conferintei de pe 9 septembrie. Apple Pay este denumirea noului sistem de plati pentru mobil pe care inginerii companiei Apple l-au conceput pentru utilizatorii de iPhone 6 si iPhone 6 Plus (sau modelele mai noi, cand vor aparea), precum si de Apple Watch, iar el arunca mai mult ca sigur in derizoriu absolut orice sistem de plati de pana acum.

Captură de ecran din 2014.09.14 la 20.59.10Apple Pay isi propune sa faca uitate acele zile in care noi pierdeam secunde si chiar minute bune la caserie incercand sa gasim portofelul, apoi cardul de credit, pentru ca apoi sa asteptam scanarea lui (uneori de cateva ori) si introducerea codului PIN in POS. Tot acest sistem alambicat si intr-o mare masura cat se poate de invechit va fi inlocuit de o singura atingere. Simpla indreptare a dispozitivului iPhone sau Apple Watch catre punctul de plata si efectuarea unei atingeri pe butonul principal, respectiv pe ecran va inlocui un proces intreg de cautare si asteptare. Totul avand siguranta unui sistem cat se poate de bine securizat si a unor plati de care vei sti numai tu, comerciantul si banca.

O modalitate infinit mai rapida de a plati

De departe cel mai pozitiv aspect al noii tehnologii Apple Pay este rapiditatea. Orice dispozitiv compatibil ai folosi vei putea sa reduci substantial timpul petrecut la caserie fie ca obisnuiesti sa efectuezi platile cu cardul sau cu bani lichizi.

Pe iPhone noul sistem de plati se va baza pe tehnologiile Touch ID si NFC. Prezenta pentru prima data pe un dispozitiv al Apple, tehnologia comunicarii in camp apropriat (NFC) soseste pe iPhone 6 si iPhone 6 Plus pentru a ne oferi un mod mult, mult mai rapid de a efectua plati. Antena NFC din iPhone 6 si iPhone 6 Plus este montata in partea superioara a dispozitivului, astfel incat simpla indreptare a dispozitivului catre punctul de plata sa permita efectuarea ei. Multumita acestei tehnologii nu va mai trebui nici sa deschizi vreo aplicatie si nici macar sa trezesti ecranul dispozitivului. Atunci cand ai apropriat ecranul de punctul de plata NFC prezent in magazin, acesta iti va afisa suma pe care o ai de platit, iar atingerea cu degetul a senzorului de identificare a amprentelor, Touch ID, va face acelasi lucru ca si introducerea codului PIN in drecut – demonstreaza ca tu esti proprietarul cardurilor si ca doresti sa autorizezi plata. Un alt aspect interesant al Apple Pay este ca ecranul dispozitivului nu va mai trebui nici macar urmarit intrucat iPhone-ul va vibra foarte subtil si va emite un sunet care te anunta ca totul a decurs asa cum trebuie.Captură de ecran din 2014.09.14 la 20.58.51

Pe Apple Watch sistemul de plati pentru mobil functioneaza cel putin la fel de rapid ca si pe iPhone. Cel mai intim dispozitiv al Apple va fi probabil folosit mai mult decat iPhone 6 pentru a face plati, deoarece il ai tot timpul pe brat. Fiindca Apple Watch nu are Touch ID, ci doar un cip NFC, autorizarea platilor se va face printr-o dubla apasare a butonului situat in imediata vecinatate a rotitei digitale si indreptarea bratului catre punctul de plata. Pentru a confirma plata, ceasul te va atinge pe mana foarte subtil si va emite un beep. Atat de simplu. Lipsa Touch ID pe ceas ar fi putut reprezenta o problema pentru multi, insa Apple a gasit solutia. Fiindca, in teorie, oricine ti-ar fi luat ceasul, ti-ar fi putut goli si conturile bancare, ceasul va scana pielea ta si va detecta momentul in care a fost dat jos de pe brat. Asta pentru ca urmatoarea data cand il pui pe mana el sa solicite un cod de acces stiut numai de proprietar pentru a oferi acces la sistemul de plati al Apple.

Configurarea sistemuluiCaptură de ecran din 2014.09.14 la 20.58.59

La fel ca si modul de functionare al Apple Pay, configurarea se face extrem de simplu. In toata ecuatia, aplicatia Passbook din iOS are un rol extrem de important deoarece acum, pe langa cupoanele, cartile de imbarcare si diferite alte bilete, aplicatia iti va stoca intr-un mediu sigur si cardurile tale de credit si debit. Primul card pe care il poti adauga, daca doresti, este cel atasat contului iTunes (ID-ului Apple) pe care il folosesti deja pentru efectuarea cumparaturilor de pe iTunes, iBooks si App Store. Adaugarea acestui card presupune o simpla introducere a codului de securitate. Alte carduri pot fi, de asemenea, adaugate printr-o simpla scanare folosind camera dispozitivului iPhone sau introducand datele de card manual. Daca ai mai multe carduri, Passbook iti va permite sa il setezi pe unul implicit pentru a nu te mai intreba de fiecare data cand platesti ce card doresti sa folosesti (desigur, in momentul efectuarii platilor iti va fi permis sa alegi un alt card stocat pe dispozitivul tau).

Plati mai sigure si mai intime

Captură de ecran din 2014.09.14 la 20.58.32Stiti deja ca de fiecare data cand dai cardul de credit sau debit comerciantului pentru a-l scana, acesta poate vedea atat numarul de card, cat si numele tau si chiar codul de securitate (daca nu il vede el, camerele de supraveghere le surprind fara probleme). Sistemului Apple Pay nu ii trebuie acest numar de card si nici nu il va stoca. La adaugarea cardului in sistemul celor de la Apple, acesta va genera un numar de cont dispozitiv unic, criptat si stocat in siguranta in interiorul Elementului Securizat, un cip dedicat prezent atat pe iPhone, cat si pe Apple Watch unde nimeni si nimic din exterior nu are acces (la fel cum nimeni nu a putut accesa enclava securizata folosita de iPhone 5s pentru Touch ID decat sistemul in sine). Asta inseamna ca respectivul cod unic nu este stocat de catre Apple sau altcineva si face mult mai dificila gasirea proprietarului cardului de credit sau debit de catre persoane neautorizate (numai dispozitivul tau va sti, asadar, carui card de credit sau debit ii este atribuit codul unic).

In momentul efectuarii oricarei cumparaturi, acel numar de cont dispozitiv va fi folosit alaturi de un cod de securitate dinamic unic (generat automat si aleatoriu la fiecare tranzactie) pentru procesarea platii. Asta inseamna ca numarul tau de card atat de expus pana acum nu va mai fi cunoscut de catre vanzatori si nici transmis odata cu plata. Vorbind ipotectic intrucat tranzatiile sunt, evident, securizate de tehnologii avansate, interceptarea codului folosit pentru plata de catre un tert va fi de prisos intrucat acesta este unul unic si nu va fi refolosit.

Apple s-a mai gandit la un lucru grozav pentru securizarea platilor. In cazul in care dispozitivul iPhone a fost pierdut sau furat, vei putea folosi aplicatia Gasire iPhone pentru a introduce dispozitivul in modul Pierdut si suspenda toate platile sau chiar il vei putea sterge pentru a elimina toate informatiile tale de pe el. Acest lucru este similar cu contactarea emitatorului cardului in momentul in care l-ai pierdut (acum nu va mai fi necesar sa il contactezi la pierderea dispozitivului iPhone pentru ca pierderea lui nu inseamna si pierderea cardului de credit sau debit fizic).

Plati mai intime

Apple ne anunta ca ea este un simplu canal in procesul de efectuare a platilor si nu o parte implicata direct. Asta inseamna ca gigantul american nu va stoca datele legate de tranzactii, deci nu va stii ce ai cumparat, de unde, cat ai platit sau ce card ai folosit. Toate informatiile despre plati sunt intime si pot fi vizualizate (cele mai recente) din aplicatia Passbook, acesta fiind singurul loc in care este tinuta o evidenta in intregul sistem.

Folosind Apple Pay, vei putea sa iti tii toate cardurile acasa sau in portofel (Apple ar putea sa vina si cu o solutie sigura de stocare a buletinelor, cardurilor de sanatate si a permiselor de conducere). Fiindca nu mai esti nevoit sa arati cardul nimanui, informatiile tiparite pe el vor ramane in siguranta, ceea ce inseamna ca va fi mult mai dificil pentru cineva sa iti cloneze cardul, sa fure datele de pe el sau sa se foloseasca de cine stie ce alta gaselnita.

Si acum partea proasta…Captură de ecran din 2014.09.14 la 20.59.21

Oricat de bine si frumos suna totul, din pacate exista si un lucru care te va dezamagi. Apple Pay va fi disponibil pentru inceput doar in Statele Unite ale Americii, unde Apple a incheiat parteneriate cu cei mai mari trei emitatori de carduri, zeci de banci si peste 200.000 de magazine. Dezvoltatorii de aplicatii, din SUA, vor putea, de asemenea, sa implementeze sistemul in aplicatiile lor pentru usurarea procesului de plati.

Compania americana ne-a anuntat ca lucreaza din greu sa extinda sistemul la nivel global, insa cand va ajunge in Romania. Tare mi-e teama ca fiecare dintre noi isi va mai schimba multe dispozitive iPhone si va asista la multe schimbari in sistem pana cand el va ajunge sa fie disponibil si la noi.

Apple Pay se bazeaza pe tehnologia contactless. Ei bine, stau si va intreb in cate magazine ati vazut puncte de plata NFC care, deci, accepta folosirea cardurilor contactless? Mai mult, ati fost intrebati la banca daca doriti astfel de carduri? Sincer sa fiu de multe ori m-am ivit de situatia in care comerciantul nici macar nu accepta plata cu cardul, daramite sa se gandeasca la imbunatatirea sistemului si adaugarea tehnologiei NFC. Desigur, nu ma astept prea curand ca alimentara de la coltul strazii sa imi permita sa fac plati de pe iPhone, insa lanturile mari de magazine, benzinariile, fast-foodurile si nu numai, da.

Cat timp va mai trece pana cand si noi vom putea face plati de pe iPhone sau Apple Watch folosind un sistem demn de anul 2014? Nu stiu sa va raspuns, dar tare imi este teama ca foarte mult timp va fi necesar pana cand tehnologia va ajunge si in alte tari, nu doar in Romania.

Compatibilitate

Apple Pay va fi compatibil cu iPhone 6, iPhone 6 Plus si Apple Watch (ceasul trebuie sa fie conectat la un iPhone 5 sau mai recent pentru a permite efectuarea platilor). Sistemul va fi disponibil din octombrie pe iPhone, prin intermediul unei actualizari primite de iOS 8, si din 2015 pe Apple Watch (odata ce ceasul va fi lansat), insa doar in SUA.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.