In sfarsit putem lasa in spate ani de speculatii si zvonuri, profetii cu prezicerile lor legate de viitorul Apple si Apple-scepticii convinsi de faptul ca gigantul american care a creat Mac, iPod, iPhone si iPad nu mai poate aduce nimic interesant pe piata. Nu este o masina, nici un televizor, ci un obiect mult mai personal – mai personal si decat un iPhone. Da, acel ceas inteligent revolutionar pe care o lume intreaga il asteapta de mult timp si-a facut aparitia in sfarsit. iWatch este real, arata mai bine decat in orice concept de pana acum, joaca in alta liga fata de orice ceas “inteligent” aparut pana acum, insa are un nume mai putin intuitiv. Apple Watch este, de fapt, denumirea ceasului pe care Tim Cook, directorul general al Apple, il considera “un nou capitol in istoria Apple”. Este un “dispozitiv de fitness si sanatate comprehensiv”, dar si un ceas “extrem de precis si personalizabil”.

Apple nu a introdus un ecran tactil intr-o carcasa de plastic sau metal, i-a atasat o bratara, a incarcat iOS pentru iPhone pe el si incepe sa isi indemne consumatorii sa il foloseasca. Nu. Compania americana a creat un ceas complet nou cu care noi vom comunica prin intermediul unui element prezent dintotdeauna pe ceasuri, dar care a fost adus la standardele zilelor noastre. O rotita digitala este atasata carcasei ceasului si ea va fi folosita de catre utilizatori pentru a derula, face zoom si naviga prin interiorul aplicatiilor fara ca macar sa atinga ecranul de safir al ceasului. Dupa maus, interfata “clic” a iPod si ecranul tactil, Apple a venit sa revolutioneze un nou tip de dispozitive si modul in care consumatorii le folosesc.

Exista cate un Apple Watch pentru fiecareApple Watch iWatch

Ceasul este unul dintre cele mai personale obiecte pe care le poti avea. De aceea fiecare este la fel de atras de modul in care arata un ceas, precum este si de ceea ce stie el sa faca. Cu Apple Watch, Apple a dorit sa creeze cat mai multe modele si pentru a face imposibil sa nu il gasesti pe cel fata de care sa nu fii atras.

In primul rand, exista doua marimi pentru Apple Watch. Cum incheieturile difera de la un om la altul, iar Apple a dorit sa creeze un produs pentru fiecare, Apple Watch are o carcasa disponibila in doua marimi: de 38 mm lungime si respectiv 42 mm lungime. Asta inseamna ca de la copii sau domnisoare si pana la cei mai sportivi barbati, cu totii isi vor gasi ceasul perfect pentru mana lor.

Cadrane personalizateApple Watch iWatch

Indiferent de marimea aleasa, Apple Watch arata la fel ca si design. De aceea, Apple s-a gandit ca poate introduce mai multe cadrane pentru ceas care sa se potriveasca atat pentru cei care isi doresc o bijuterie, cat si pentru cei care doresc durabilitate. Astfel, Apple Watch este disponibil in versiuni de otel inoxidabil si aluminiu – fiecare este disponibil in doua modele emailate diferit – precum si in doua versiuni unice din aur de 18 karate – galben sau roz.

Dupa cadran, Apple iti va oferi posibilitatea de a transforma modul in care arata ceasul tau, adaugandu-i o bratara creata special pentru el. Fiecare bratara va modifica aspectul Apple Watch, iar consumatorii vor avea de unde alege – de la bratari sport si pana la bratari metalice sau din piele, exista numeroase optiuni. De asemenea, Apple a reusit in cativa ani sa realizeze ceva la care producatorii de ceasuri au lucrat secole. Bratarile create pentru Apple Watch folosesc diferite sisteme inovative de inchidere, de la cele pe baza de ac sau clic si pana la bratari magnetice pe care va fi o placere sa le prinzi pe mana.

Milioane de combinatiiApple Watch iWatch

Apple a conceput cateva zeci de modele hardware de Apple Watch ce difera prin marime, cadran si bratara. Dar exista cateva milioane de combinatii de ceasuri posibile. Cum este posibil acest lucru? Fiecare ceas are disponibile o sumedenie de fete/cadrane. Printre ele se numara si cadrane de ceasuri clasice, moderne, modulare, cadrane astronomice, solare, cu miscare, poze si chiar cadrane pentru copii. Fiecare astfel de fata de ceas este personalizabila, deci tu ii vei putea schimba culorile, anumite elemente de design si chiar extinde functionalitatea lor.

Trei colectii

Apple Watch va fi comercializat in trei colectii din care utilizatorul isi va putea alege combinatia cadran-bratara care i se potriveste cel mai bine.

Apple WatchApple Watch iWatch

Prima dintre aceste colectii este Apple Watch si ea vine cu doua versiuni ale cadranului create din otel inoxidabil – una in culoarea otelului si una intr-o nuanta negru “setalar”. Ecranul acestei versiuni este protejat de safir, la fel ca si ecranul celor mai multe dintre ceasurile traditionale premium. Apple Watch va veni cu trei bratari de piele diferite, doua bratari din otel inoxidabil cu design si sisteme de prindere diferite si o bratara sport dintr-un silicon.

Apple Watch SportApple Watch iWatch

Aceasta colectie, asa cum sugereaza si numele, a fost creata pentru a te ajuta sa obtii cele mai bune performante atunci cand faci sport. Avand un cadran produs dintr-un aluminiu usor si bratari din silicon, ceasurile acestei colectii sunt foarte bune pentru cei mai sportivi dintre utilizatori. Cadranul va fi colorat in argintiu si gri stelar, in timp ce bratarile vor fi disponibile in 5 culori vii. Trebuie specificat si ca aceste ceasuri nu au ecranul protejat cu safir, ci cu o sticla intarita cu Ion-X.

Apple Watch EditionApple Watch iWatch

Da, ultima dintre colectii este si cea mai premium, care va fi preferata utilizatorilor carora le plac bijuteriile si se va potrivi cu orice imbracaminte de ocazie. Carcasa ceasurilor din aceasta colectie este produsa din aur de 18 karate intarita de metalurgii Apple pentru a fi cu de pana la 2 ori mai dura decat aurul standard. Ecranul celor 6 ceasuri din aceasta colectie este protejat cu safir pentru a-i oferi, de asemenea, o mai buna rezistenta. Cadranele vor fi disponibile in cele doua nuante de aur specificate anterior – galben si roz – iar Apple a creat si cateva bratari speciale din piele si silicon pentru aceasta colectie care se vor potrivi perfect cu cadranul extrem de elegant.

Fii mai productiv decat oricand

Orice ceas iti poate spune timpul, insa Apple a creat un produs care va face mai mult decat atat, ajutandu-te sa iti pastrezi programul, sa ramai mereu informat si sa te indrepti in locatia care trebuie. Si da, Apple Watch este un ceas extrem de acurat.

Apple Watch este vazut de Apple ca fiind unul dintre cele mai acurate ceasuri din toate timpurile. Ceasul companiei americane va conlucra cu iPhone pentru a verifica mereu ora exacta si ti-o afiseaza cu precizia unui satelit GPS. Evident, nu va trebui sa setezi manual timpul si nici sa schimbi ora atunci cand treci pe un alt fus orar sau la ora de vara / iarna. Si mai important decat orice, ceasul va afisa timpul asa cum vrei tu, atat de detaliat cat te intereseaza.

InteractiuniApple Watch iWatch

Majoritatea producatorilor din industrie au inteles ca un ceas pentru a fi inteligent, trebuie sa preia notificarile, apelurile si mesajele de pe telefonul la care este conectat. Apple Watch merge mai departe si nu doar ca ofera un mod intuitiv de a interactiona cu notificarile, mesajele sau apelurile, ci si un mod mai bun de a interactiona cu persoanele apropriate tie.

Pentru inceput, toti utilizatorii de Apple Watch vor putea comunica intre ei prin Digital Touch, un mod de conversatie intima mai spontan. De la desene facute pe ecran, o functie de walkie-talkie care iti permite sa transmiti prietenilor diferite inregistrari audio si pana la posibilitatea de a trimite atingeri de diferite intensitati sau bataile inimii tale gratie ecranului, respectiv a senzorilor, cei cu care vorbesti vor vedea pe ecranele ceasurilor lor de indata ceea ce ai desenat / inregistrat sau vor simti pe propria piele atingerea sau bataile inimii tale.

De asemenea, din cele doua butoane fizice de pe carcasa Apple Watch, unul este dedicat prietenilor. Atingerea acestui buton va afisa toti prietenii, in ordinea in care vorbesti cu ei, oferindu-ti posibilitatea de a le trimite rapid mesaje, a-i apela sau comunica prin sistemul intuitiv gandit de catre Apple si descris mai sus. Aplicatii precum Telefon, Mesaje si Mail au fost optimizate pentru ecranul mic al ceasului. Pe langa posibilitatea de a citi mesajele sau e-mailurile primite, ceasul iti va permite sa le raspunzi, chiar daca nu are o tastatura (suntem in 2014, oameni buni!). Raspunsurile la mesaje vor fi oferite prin intermediul unui sistem predictiv care va extrage din context raspunsurile posibile pe care le-ai putea da sau enunturile pe care ai dori sa le formulezi, dar si prin mesaje audio sau emoticoane create special pentru ceas.

Fii intr-o forma fizica de invidiatApple Watch iWatch

Apple a creat ceasul inteligent avand in gand fitnessul si modul in care acesta ar putea imbunatati starea de sanatate a utilizatorilor. Chiar daca nu vine cu foarte multi senzori, Apple Watch este suficient de destept incat sa inregistreze toate miscarile si activitatile tale fizice, colectand diferite date si interpretandu-le folosind tehnologii speciale. Accelerometrul ceasului va fi folosit pentru a intregistra miscarile corpului, un senzor special va determina intensitatea efortului prin masurarea pulsului, pentru ca functiile GPS si Wi-Fi ale iPhone sa fie folosite pentru a determina distanta parcursa.

O aplicatie “Activity” a fost creata de catre Apple pentru cei care doresc sa ramana motivati zi de zi pentru a face sport. Aceasta aplicatie furnizeaza un grafic simplu in care 3 inele iti spun, fiecare, cate calorii ai ars prin miscare, cate minute de exercitiu intens ai facut, respectiv cat de mult te-ai ridicat de pe scaun. Utilizatorii vor putea seta anumite obiective, iar de restul se va ocupa Apple Watch pentru a-i asigura ca in fiecare zi isi indeplinesc obiectivele (ceasul inregistreaza activitatea ta fizica si in conditiile in care nu ai pornit aplicatia sau nu faci sport).

Aplicatia Workout este cea mai buna solutie pentru sportivi si nu numai. Workout va afisa statistici in timp real cum ar fi timpul, distanta, caloriile si numarul de asi facuti. La fel ca si Activity, Workout iti va permite sa configurezi anumite obiective si te va incuraja mereu sa le depasesti. In timpul exercitiilor fizice, aplicatia iti va trimite diferite mementouri pentru a te incuraja sa continui si sa iti atingi obiectivele, iar atunci cand ai realizari remarcabile, aplicatia iti va oferi diferite premii simbolice.Apple Watch iWatch iphone 6

In aceasta mica familie de aplicatii pentru sanatate si sport, Apple a adus si o aplicatie pentru iPhone – Fitness. Aceasta iti va afisa activitatea ta fizica zilnica si inclusiv progresul facut de-a lungul timpului si inregistrat cu ajutorul Apple Watch. Aplicatia Sanatate, inclusa in iOS 8, va permite partajarea datelor inregistrate de ceasul inteligent cu alte aplicatii pentru fitness de la terti.

Noul tau portofel

Apple a inclus in iPhone 6 si Apple Watch un nou serviciu grozav – Apple Pay. Acesta iti va inlocui cardurile de credit fizice cu versiuni virtuale care nici macar nu mai folosesc numarul tau de card, ci un cod specific generat la fiecare plata astfel incat nimeni sa nu iti poata fura banii din cont. La fel ca si pe iPhone, Apple Watch are sistemul de plati integrat in Passbook, aplicatie in care mai stocheaza si tichetele, biletele si cardurile tale de loaialitate.

Aplicatii preinstalate si terteCaptură de ecran din 2014.09.11 la 19.25.01

Apple Watch are o multitudine de aplicatii preinstalate de catre Apple, insa dezvoltatorii vor putea si ei sa imbunatateasa ecosistemul aducand utilizatorilor aplicatiile favorite intr-un format prietenos cu ecranul mic al ceasului. Aplicatii precum Calendar, Harti, Passbook, Muzica, Apple TV si iTunes (pentru a controla dispozitivul, respectiv programul media), Remote Camera (iti permite sa vezi si sa controlezi camera iPhone de la distanta), Bursa, Vremea, Poze, Configurari, alaturi de diferite aplicatii pentru ceas sunt disponibile inca din cutie. Siri nu putea nici ea sa lipseasca si va fi oarecum indispensabila pentru multi dintre utilizatori, deoarece o singura comanda vocala de va scuti de cautat, accesat aplicatii si nu numai.

Apple Watch aduce utilizatorilor si dezvoltatorilor posibilitatea de a se folosi de un sistem de notificari care pot fi actionate, dar si de Glances. Aceasta din urma functie permite utilizatorilor sa faca o singura glisare pe cadran pentru a vedea cele mai recente noutati, scoruri sportive, programe de calatorie sau chiar ce mai trebuie sa pui in mancare. Practic, datele mai multor aplicatii vor fi compresate intr-un singur loc, facand mult mai simplu de descoperit ceea ce te intereseaza (ca si ecranul “Azi” din Centrul de notificari al iPhone.

Sistemul de notificari este si el unul cat se poate de inteligent, deoarece pentru fiecare alerta ceasul nu va emite un sunet (ar fi fost inutil), ci va emite o atingere discreta. Fiecare aplicatie noua pentru ceasul Apple se va putea folosi de acesta pentru a-ti afisa cele mai importante alerte, iar dezvoltatorii vor avea posibilitatea de a oferi si cateva actiuni pentru fiecare notificare primita.

Continuitate

O functie a iOS 8 care nu putea lipsi de pe ceas este, in mod cert, Continuitatea. Fiindca depinde de un iPhone pentru a functiona, Apple Watch are implementata si functia Continuitate care va permite sa continui ceea ce faci pe ceas direct pe iPhone. Asta inseamna ca dezvoltatorii vor putea oferi doar previzualizari pe ceas (de exemplu, doar scoruri sportive), pentru ca utilizatorii care doresc sa poata vizualiza informatiile detaliate direct de pe iPhone.

iNovatieApple Watch iWatch

Apple este altceva. Chiar daca la o prima aruncatura de ochi arata precum un oarecare ceas ce vrea sa fie inteligent, functioneaza complet diferit. Pentru a avea toate aplicatiile si sistemele susmentionate, Apple a implementat in Apple Watch un nou instrument de control inspirandu-se dupa o componenta care poate este prezenta pe orice ceas traditional de secole.

Una dintre “inventile” cele mai de marca ale Apple pentru noul ceas este o rotita. Functionalitatea acelei rotite pe care orice ceas o foloseste pentru a-ti permite sa setezi data si ora a fost reimaginata de catre Apple si transformata intr-un element esential de navigare pe un ecran atat de mic. Atunci cand a gandit noul ceas, Apple si-a imaginat cum ar fi sa faci celebra “ciupire” pe un ecran atat de mic pentru a face zoom. Evident, este imposibil, cu toate ca diferiti competitori de pe piata nu au putut gandi mai departe de atat. Astfel a luat nastere rotita digitala care va fi folosita pentru a face zoom sau derula cu precizie in interiorul unor liste, fara a obtura intregul ecran. De asemenea, functionalitatea unuia dintre cele mai iconice element al oricarui iPhone si iPad – butonul principal – este preluata de aceasta rotita.Apple Watch iWatch

Foarte multi ani au existat diferite concepte care isi imaginau cum va arata interfata utilizator a unui ceas inteligent creat de Apple. De fapt, cei mai multi dintre designeri nu au facut nimic mai mult decat sa ia un iPhone cu a sa interfata utilizator si sa o puna pe o bratara sau pe ecranul mic al unui ceas. Desigur, ideea de a avea un iPhone in miniatura pe mana ta nu este nicidecum una buna, iar un astfel de dispozitiv ar fi cat se poate de impropriu (vezi orice ceas “inteligent” lansat pana acum). Apple a gandit mai departe. Asa a luat nastere sistemul de operare pentru ceas cu care vei fi automat familiarizat daca ai mai folosit un iPhone, deoarece a luat nastere intr-o buna masura din iOS, dar care iti va da, totodata, senzatia de nou. Ecranul principal, de exemplu, afiseaza toate pictogramele parca alandala, insa intr-un mod in care tu vei putea deschide mai usor, folosind rotita, aplicatia dorita. Schimbarile continua la fiecare aplicatie si sistem adus de pe mobil pe ceas.Apple Watch iWatch

Ecranul Apple Watch este unul Retina, insa Apple nu ne ofera mai multe detalii in legatura cu densitatea pixelilor, rezolutia sau alte elemente destul de importante. In schimb, suntem anuntati ca ecranul Apple Watch va consuma putina energie, cu toate ca va afisa imagini si alte elemente grafice la o rezolutie remarcabila si potrivita pentru un astfel de dispozitiv. La toata aceasta reteta va contribui si noul ecran de safir care va proteja doua dintre cele trei colectii disponibile.

Force Touch este o tehnologie creata de catre Apple care se foloseste de numerosi electrozi prezenti pe ecranul Retina pentru a ajuta ceasul sa deosebeasca o atingere de o apasare lunga. Aceasta noua tehnologie este cat se poate de importanta in modul in care vei folosi ceasul, deoarece o apasare mai puternica pe ecran iti va afisa diferite meniuri de control contextuale in aplicatii pe care altfel nu vei avea cum sa le deschizi.Apple Watch iWatch

Apple Watch vine si cu Taptic Engine, un actuator care va produce retroactiunea haptica. Acest motor va fi folosit de ceas pentru a te atinge in diferite moduri pe mana. Fie ca primesti o notificare, atingi ecranul, folosesti rotita digitala sau chiar in anumite aplicatii (cum ar fi cea de comunicare intima), simturile tale vor detecta cate o atingere unica pentru fiecare dintre interactiuni. Acelasi actuator va emite si un sunet discret pentru interactiuni, creand o combinatie pe care o vei memora si care te va face sa deosebesti anumite elemente nu doar vizual, ci si prin simturi.

In ciuda numeroaselor zvonuri potrivit carora Apple Watch va fi capacbil sa inregistreze mai mult decat bataile inimii, prima generartie a ceasului se rezuma cam la atat in materie de functii activate de senzori.  Apple Watch va fi capabil sa inregistreze de pe mana ta intreaga activitate fizica gratie unor lentile din safir amplasate pe spatele ceasului care folosesc infrarorsii, LED-uri si fotodiode pentru a detecta bataile inimii. Un alt senzor al ceasului este accelerometrul care va fi folosit pentru a masura miscarile si numarul de calorii arse. Apple Watch va prelua de la iPhone informatiile furnizate de GPS si Wi-Fi pentru a masura distanta parcursa in timpul unor activitati.

Cunoscuta ca si ocompanie care prefera sa creeze singura cele mai importante componente hardware ale dispozitivelor sale, Apple a creat intregul chipset al Apple Watch. S1 este denumirea acestuia (cipurile de pe iPhone si iPad se numesc A) si el ii va da viata dispozitivului. Acest cip este diferit de arhitecturile traditionale pentru computer si are integrate o serie de subsisteme in interiorul unui modul foarte compact si bine capsulat pentru a nu fi afectat la contactul cu apa sau impact. Pentru ca tot veni vorba, Apple Watch este rezistent la apa, insa nu este impermeabil, deci Apple iti recomanda sa nu intri cu el in apa.

Sistemul de incarcare (aproape) potrivitApple Watch iWatch

Pentru ca este un ceas si nu un telefon sau tableta, Apple Watch nu putea sa se incarce prin metoda traditionala. De fapt, ceasul nu are niciun fel de conectori la exterior (nici macar un jack). Incarcarea dispozitivului se va face prin inductie, Apple creand un nou incarcator MagSafe pe baza de magneti care se va atasa si alinia cu precizie pe carcasa dispozitivului automat (exact cum se aliniaza un Smart Cover de iPad). Incarcarea se poate face numai cand ceasul este dat jos de pe mana, deoarece elementul ceramic de pe spatele dispozitivului este cel princare se face transferul de energie.

Din primele informatii, autonomia bateriei ceasului, neanuntata de catre Apple, este in versiunile testate acum, de numai o zi, insa compania americana lucreaza sa faca imbunatatiri in acest sens. Cu o astfel de autonomie si necesitatea incarcarii in fiecare seara, m-as fi bucurat ca Apple Watch sa se poata incarca wireless de la distanta de cativa metri sau sa aibă o sursa de energie alternativa.

Lansare, compatibilitate si pretApple Watch iWatch

Apple Watch poate functiona numai alaturi de un dispozitiv iPhone. Insa nu orice model este compatibil cu acest ceas. Potrivit Apple, orice iPhone 5 (sau mai nou) este compatibil cu ceasul, iar acesta este un lucru bun deoarece noul dispozitiv va fi adresat unui numar mult mai mare de utilizatori.

Din pacate, nimeni nu va putea avea ceasul pana de Sarbatori, cu toate ca in perioada imediat urmatoare se vor inregistra cele mai mari vanzari. Potrivit Apple, noul sau ceas va fi lansat pe piata la inceputul anului viitor (“inceput” poate sa insemne oricare dintre primele 6 luni ale lui 2015).

Pretul, alaturi de alte elemente importante, nu a fost nici el anuntat inca. Apple ne-a spus doar ca cel mai ieftin Apple Watch (probabil modelul Sport cu carcasa din aluminiu si bratari din silicon) va costa 350 $. Pretul nu este deloc unul mare pentru un ceas atat de inteligent, insa tare imi este teama ca modelele din aur vor costa mult peste 1.000 $ (cam ce ceas traditional din aur de 18 karate gasesti acum pe piata sa fie mai ieftin de atat?).

Galerie

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.