iPhone 6 este in mod cert unul dintre cele mai asteptate smartphone-uri ale anului 2014 si probabil ultimul telefon important care isi face aparitia in acest an. Dupa cresterea uriasa pe care au inregistrat-o vanzarile de iPhone de la un an la altul si succesul neasteptat al iPhone 5s, Apple are provocarea de a duce mai departe, pe culmile succesului, cel mai popular telefon din intreaga lume si cea mai importanta componenta a afacerii sale. iPhone 6 preia stacheta de la iPhone 5s si este practic al cincilea model de iPhone complet redesenat pe care Apple il pune in vanzare. Tot iPhone 6 este si unul dintre modelele de iPhone asupra carora Apple a reusit sa pastreze foarte putin secretul, iar noi de mai bine de 6 luni am avut ocazia de a vedea schite, prototipuri, accesorii, carcase reale si alte componente ale terminalului pe care compania americana probabil nu si-ar fi dorit sa le putem vedea decat dupa lansarea produsului.
[quote_center]Mai bun in fiecare aspect[/quote_center]
Noul telefon al Apple este, de fapt, disponibil in doua modele, ambele mai mari decat orice predecesor. Oricat de ciudat ar parea Apple a intrat pe piata telefoanelor cu ecran mare si ecran foarte mare, iar phabletele criticate in trecut au devenit acum atractice si pentru compania americana, mai ales in conditiile in care piata le cere de cativa ani. iPhone 6 este denumirea noului model de iPhone cu ecran de 4,7 inch, in timp ce “iPhone 6 Plus” este denumirea iPhone-ului-phableta al carui ecran are o diagonala de 5,5 inch. iPhone 6 si iPhone 6 Plus nu sunt doar mai mari, si ci mult mai bune decat modelele precedente. De la un nou ecran Retina HD, o versiune a iOS optimizata pentru ecranul mai mare, un cip A8 mai puternic si eficient decat pana acum, conectivitate LTE si Wi-Fi imbunatatita si o camera foto / video ce ofera noi tehnologii avansate, putem spune, la fel ca si Apple: “iPhone 6 nu este pur si simplu mai mare – este mai bun in fiecare aspect”. Si pentru ca impart multe dintre caracteristici, noi ne vom referi la iPhone 6 si iPhone 6 Plus in acelasi loc, facand mai usor pentru voi sa descoperiti caracteristicile si principalele caracteristici.
Cel mai mare si mai subtire iPhone de pana acum
Da, urat sau frumos, dezamagitor sau surprinzaor, iPhone 6 are designul la care cu totii de asteptam si care a fost prezentat destul de acurat chiar si de primele prototipuri. Prezentat de catre Apple, cu siguranta designul iPhone 6 este unul frumos, poate chiar cel mai frumos de pana acum. Avand un profil mai subtire decat orice dispozitiv iPhone care il preceda, butoane plasate mai intuitiv si o carcasa produsa complet din aluminiu si otel inoxidabil, la o prima vedere iPhone 6 pare mult mai atent lucrat, dar si mai simplu – mai bine imbinat.
Forma dispozitivului a fost preluata de la cele mai recente modele de iPad. Rama rotunjita, ecranul usor curbat pe margini si folosirea unui singur material pentru a produce carcasa – aluminiul -, vor face iPhone 6 sa fie mult mai placut in mana decat iPhone 5 sau iPhone 4, de exemplu. Cele 4 colturi ale carcasei dispozitivului au fost mult mai rotunjite de catre Apple, iar acest lucru putea fi permis numai de un profil mult mai lung si lat. iPhone 6 (cu ecran de 4,7 inch) masoara 6,9 mm grosime, in timp ce fratele sau mai mare masoara 7,1 mm grosime si ambele sunt mult mai subtiri decat iPhone 5/5s si multe alte telefoane de top. Si pentru ca tot am specficat grosimea, merita sa specific si dimensiunile terminalului. iPhone 6 masoara 138,1 mm lungime, 67 mm latime si cantareste 129 de grame. iPhone 6 Plus, in schimb, masoara 158,1 mm lungime, 77,8 mm latime si cantareste 172 de grame. Prin comparatie, iPhone 5s are 123,8 mm lungime, 58,6 mm latime, 7,6 mm grosime si cantareste 112 grame.
Butoanele fizice de pe carcasa iPhone au fost si ele modificate complet. De la butonul pentru adormire/trezire care si-a gasit o noua “casa” pe partea laterala a dispozitivului pentru a fi mai usor de gasit si accesat, si pana la butoanele pentru controlul volumului care au o forma mai alungita ce le fac mai simplu de gasit si accesat, iPhone 6 te va obliga sa te obisnuiesti cu noile butoane plasate la fel de intuitiv ca si pe modelele precedente. Un alt detaliu important pe care il vei sesiza la exterior, este noua camera foto iesita in relief. Multi au criticat aceasta schimbare, deoarece s-au gandit probabil ca iPhone 6 va sta serior inclinat pe suprafete plane, insa s-au inselat. Camera iPhone 6 si iPhone 6 Plus este iesita in exterior cu numai cateva zeci de microni, iar modul in care Apple s-a ingrijit de forma ei te va face sa indragesti chiar si acest mic artificiu ingineresc.
Si “inca un lucru”. Pentru ca iPhone 6 si iPhone 6 Plus au ecrane mult mai mari decat orice model de iphone de pana acum, iar posesorii acestor terminale au dorit mereu sa le poata folosi cu o singura mana, Apple a creat o versiune a iOS optimizata pentru aceste ecrane. Caracteristica “Accesibilitate” iti va permite sa interactionezi cu dispozitivul folosind o singura mana. O dubla apasare pe butonul principal duce acum la comprimarea fiecarei aplicatii sau ecran rulat pentru ca tu sa poti sa atingi chiar si cele mai indepartate elemente. Noul mod de vizualizare al aplicatiilor se bazeaza pe glisari, astfel ca te vei obisnui si mai mult cu efectuarea unor gesturi pe ecran pentru a reveni la pagina anterioara sau pentru a merge la paginile urmatoare (in Safari, de exemplu).
Ecranul nu este doar mai mare, ci si mult mai bun
Pe tema ecranului iPhone 6 s-au facut in ultimele luni numeroase speculatii si foarte multi utilizatori au fost ingrijorati de faptul ca Apple nu va imbunatati cu nimic ecranul viitoarelor dispozitive fata de ecranul iPhone 5/5s. Ei bine, ecranul este unul dintre punctele forte ale iPhone 6 si asta deoarece Apple a implementat un panou Retina HD. In cazul in care ecranele Retina pe care le stim deja nu erau suficiente in ceea ce priveste rezolutia si calitatea, atunci noile ecrane Retina de inalta definitie ar trebui sa satisfaca cerintele chiar si a celor mai mari amatori de specificatii tehnice.
Ecranul de 4,7 inch Retina HD, al iPhone 6 are o rezolutie de 1334 x 750 pixeli si, deci, o densitate a pixelilor de 326 ppi (pixeli per inch). In schimb, ecranul gigant de 5,5 inch al iPhone 6 Plus are o rezolutie Full HD, 1920 x 1080 pixeli, ceea ce inseamna ca toti pixelii dintr-un televizor obisnuit (Full HD) au fost ingramaditi intr-un ecran de 5,5 inch pentru ca imaginile sa arate de-a dreptul splendid. O astfel de rezolutie pe un ecran atat de mic inseamna 401 de pixeli per inch, adica mai mult decat cei 326 ppi pe care orice iPhone cu ecran Retina i-a avut si au fost pana acum suficienti.
Noutatile legate de ecran nu se opresc doar aici. Noul Retina HD de pe iPhone 6 si iPhone 6 Plus este plin de inovatii. Pentru inceput, Apple a reusit sa obtina un contrast mai mare dezvoltand un proces avansat de aliniere a pozelor. Acest proces implica folosirea luminii ultraviolete pentru a pozitiona cu precizie cristalele lichide din ecran, iar totul se traduce prin furnizarea unei experiente de vizualizare superioare, cu tonuri de negru mai acurate si texte mai clare. Unghiurile de vizualizare sunt si ele mai largi, ecranele Retina HD folosindu-se de pixeli cu sfera dubla pentru ca imaginile sa isi pastreze aceleasi culori indiferent de unghiul din care tu le privesti. O alta inovatie adusa de ecranul Retina HD al iPhone 6 are in centru polarizorul care a fost imbunatatit in asa fel incat tu sa poti vedea imaginile la fel de clar chiar si cand folosesti ochelari de soare. Legat de panoul de protectie a ecranului, acesta nu este unul din safir – contrar informatiilor din trecut – insa iPhone 6 si iPhone 6 Plus folosesc un panou intarit cu ioni de potasiu pentru o mai buna protectie la impactul cu anumite suprafete.
Sistemul de operare – iOS – a fost si el optimizat special pentru a beneficia de dimensiunea noilor ecrane Retina HD ale iPhone 6 si iPhone 6 Plus. In primul rand, versiunea mai mare de iPhone – iPhone 6 Plus – are implementata si o orientare in modul peisaj. Asta inseamna ca, exact ca si un iPad, vei putea sa rotesti iPhone-ul pentru a accesa si mai multe informatii din fiecare aplicatie sau pentru a vedea ecranul principal intr-un nou format. Aplicatii preinstalate precum Mail, Calendar sau Bursa au fost optimizate pentru a beneficia pe deplin de spatiul oferit de ecranul iPhone 6 Plus, insa si dezvoltatorii terti vor putea sa faca acelasi lucru in creatiile lor. O alta functie speciala implementata de catre Apple pentru noile dispozitive este Zoom Ecran. Daca modul de vizualizare standard afiseaza elementele de pe ecran la o dimensiune normala (similara celei in care sunt afisate elementele pe ecranul unui iPhone 5s), modul Zoom Ecran va afisa tot continutul marit pentru ca tu sa poti observa si accesa fiecare buton mult mai usor. La final, trebuie sa mentionam ca toate cele 1,3 milioane de aplicatii pentru iPhone ce sunt disponibile pe App Store vor functiona inca de la inceput fara probleme pe intregul ecran al doilor dispozitive. Dezvoltatorii, insa, sunt rugati de catre Apple sa le optimizeze nu doar pentru noile rezolutii, ci si pentru spatiul mai mare oferit de ecranele de 4,7 inch, respectiv 5,5 inch.
Noi senzori, cip A8 mai bine optimizat si o baterie mai mare
iPhone 6 vine si cu cateva imbunatatiri pe partea procesorului, fiecare oferind terminalului performantele de care utilizatorul va avea nevoie. Nu, iPhone 6 si iPhone 6 Plus nu te vor impresiona daca te uiti la lista de specificatii tehnice, asa ca cei care doar cu asta se mandresc ori considera ca specificatiile constituie totul la un telefon vor trebui sa incerce experimentele altor producatori.
iPhone 6 vine cu un cip A8 construit pe a doua generatie a arhitecturii pe 64 de biti, puterea sa fiind potentata si de un coprocesor de miscare care va masura activitatea utilizatorului folosindu-se de noii senzori. System-on-a-chip-ul A8 al iPhone 6 si iPhone 6 Plus este, cel mai probabil, un dual-core, tactat la 1,4 GHz si are 1 GB de RAM (da, stiu, nu are 14 nuclee si nici 60 de GB de RAM ca sa-l folosesti pe post de motor pentru Dacie). Noul cip A8 este cel mai puternic implementat de catre Apple vreodata pe un iPhone fiind cu pana la 50x mai rapid decat cipul primei generatii de iphone. Performantele GPU ale iPhone 6 sunt si ele remarcabile, acest dispozitiv fiind cu pana la 84 de ori mai rapid decat acelasi prim model de iPhone. Cea mai noua generatie a iPhone este, evident, mai rapida decat iPhone 5s si al sau cip A7 oricum foarte performant. A8 se foloseste si de un proces de 20 de nanometri, fiind mai mic decat cipul A7, dar si mai eficient datorita celor 2 miliarde de tranzistori care lucreaza pentru a-l face cu pana la 50% mai eficient in privinta consumului de energie decat cipul precedent.
Durata de viata a bateriei iPhone 6 a fost si ea imbunatatita si asta in ciuda implementarii unui ecran mai mare cu o rezolutie crescuta. Daca modelul de 4,7 inch al noii generatii de iPhone ofera o crestere modica a autonomiei bateriei fata de iPhone 5s (permite pana la 50 de ore de redare audio, vizualizarea de pana la 11 ore de video HD, navigarea pe internet prin Wi-Fi timp de 11 ore sau 10 ore prin LTE ori 3G, 14 ore de convorbiri 3G si pana la 10 zile de standby), modelul de 5,5 inch impresioneaza. iPhone 6 Plus ofera posibilitatea de a asculta pana la 80 de ore de muzica, 14 ore de video HD, 12 ore de navigat pe Internet prin Wi-Fi, LTE sau 3G, 24 de ore de convorbiri telefonice prin 3G si pana la 16 zile in standby.
iPhone 6 are si un nou senzor – un barometru. Acesta se va folosi de presiunea atmosferica si pentru a determina altitudinea relativa la care te afli. Folosind acest nou barometru, iPhone 6 nu doar ca va furniza informatii mai precise despre conditiile meteo in zona ta, dar iti va putea spune si cate trepte ai urcat. Alaturi de noul senzor, Apple a activat o functionalitate mai extinsa pentru senzorii existenti – accelerometrul si giroscopul. Cu ajutorul accelerometrului, dispozitivul iPhone 6 va masura distanta de mers si alergat, in timp ce giroscopul va detecta nu doar miscarea si stationarea, ci si daca tu conduci sau nu.
Cea mai populara camera foto primeste imbunatatiri majore pentru modul video
iPhone este cel mai popular aparat foto din intreaga lume, in fiecare zi utilizatorii acestui dispozitiv inregistrand un numar impresionant de poze. Stiind ca una dintre functiile de baza ale oricarui telefon este camera, Apple a decis sa faca si mai multe imbunatatiri pentru modulele iSight si FaceTime, fara ca, insa, sa ii bucure pe amatorii de specificatii – din nou.
Noua camera iSight are 8 megapixeli – la fel ca si toate camerele iSight introduse de la iPhone 4s si pana acum – insa are un nou senzori cu pixeli de focalizare, un sistem imbunatatit de detectare a fetei si control al expunerii. Pixelii camerei iPhone 6 sunt acum mai mari, avand 1,5 microni, iar diafragma este f/2,2, ceea ce inseamna ca terminalul poate captura acum imagini mai bune chiar si fara mai multi megapixeli.
Iata cateva dintre tehnologiile folosite pentru a imbunatati camera iPhone 6. Pixelii de focalizare furnizeaza senzorului mai multe informatii despre imagini, ceea ce se traduce, conform Apple printr-o auto-focalizare mai buna si mai rapida pe care o vei putea vedea in previzualizari. Sistemul de detectare a fetelor a fost imbunatatit, fiind mai acurat si rapid pentru a detecta chiar si fetele din multimi sau din plan foarte indepartat. De asemenea, acest sistem imbunatateste detectarea clipirilor si a zambetelor, dar si selectia pozelor in modul Rafala. iPhone 6 vine si cu un auto-stabilizator de imagine care va captura 4 poze cu timp de expunere mic, preluand de la fiecare cele mai bune elemente pentru a crea o imagine cat mai clara si statica. iPhone 6 Plus aduce, in premiera pe iPhone, un stabilizator optic de imagine care functioneaza alaturi de cipul A8, giroscop si coprocesorul de miscare M8 pentru a masura datele legate de miscare si a furniza o miscare cu precizie a lentilelor care sa compenseze miscarile mainilor in conditii de luminozitate scazuta (acest stabilizator optic de imagine este net superior celui electronic folosit in dispozitivele precedente). La final,pozele panoramice capturate cu iPhone 6 sunt si mai bune avand o rezolutie de 43 de mehapixeli si o claritate mai buna datorita sistemuliui dinamic de auto-expunere.
[quote_center]Camera video mult imbunatatita[/quote_center]
Cu toate ca nu poate inregistra video in format 2 sau 4K, camera iPhone 6 a primit imbunatatiri semnificative pentru modul video. Acum, vei putea inregistra video in format Full HD, 1080p, cu pana la 60 de cadre pe secunda, ceea ce se traduce prin imagini mai linistite si realiste. Noile dispozitive iPhone sunt capabile sa auto-focalizeze imaginea in continuu folosindu-se de noii pixeli de focalizare pentru a furniza imagini mai clare chiar daca subiectul este in miscare si pentru a reduce trecerile diferentele dintre focalizari. Modul Slo-Mo a fost si el imbunatatit pe iPhone 6, terminalul fiind capabil sa inregistreze video in slow-motion cu pana la 240 de cadre pe secunde in format 720p (iPhone 5s poate inregistra numai la 120 de cadre pe secunda). iPhone 6 aduce si o stabilizare cinematica a imaginii in timpul inregistrarilor video astfel incat miscarea terminalului sa nu fie resimtita aproape deloc.
[quote_right]Camera FaceTime impresionanta[/quote_right]La fel ca si camera iSight, camera frontala a iPhone 6 si iPhone 6 Plus are o diafragma mai mare, f/2,2, si foloseste o noua tehnologie pentru a captura imagini cu pana la 81% mai luminoase. De asemenea, camera frontala este capabila sa inregistreze pana la 10 poze pe secunda in modul rafara, dar si selfie-uri HDR.
Conectivitate LTE si Wi-Fi mult mai rapida
Apple nu a neglijat conectivitatea si a introdus in iPhone 6 si iPhone 6 plus modemuri Wi-Fi si LTE mult mai rapide decat pe modelele precedente.
Utilizatorii se vor putea acum conecta la retele LTE si naviga pe Internet printr-o astfel de conexiune cu pana la 150 Mbps. Asta inseamna, descarcari si incarcari mai rapide pe web, apeluri video de o calitate si mai buna si nu numai. iPhone 6, de asemenea, accepta si VoLTE (Voice over LTE) pentru apeluri de o calitate mult mai buna. Un aspect pozitiv al VoLTE este acela ca vei putea vorbi la telefon prin LTE navigand in acelasi timp pe Internet folosind o aceeasi conexiune (pe modelele precedente de iPhone erai deconectat la la reteaua LTE in timpul apelurilor). iPhone 6 si iPhone 6 Plus sunt disponibile in numai 2 modele, fiecare fiind compatibil cu 20 de benzi LTE, iar in cadrul acestui articol aveti mai multe detalii despre beneficiile aduse de aceasta schimbare.
iPhone 6 are un cip Wi-Fi care suporta standardul 802.11ac, ceea ce se traduce prinviteze de pana la 3 ori mai mari la navigarea pe Internet prin Wi-Fi decat pana acum. De asemenea, pe retelele compatibile, iPhone 6 va permite efectuarea apelurilor telefonice prin Wi-Fi, acestea fiind stabile si rapide precum cele prin LTE.
Touch ID si Apple Pay
Nu era deloc grau de anticipat ca Apple va continua sa implementeze in iPhone un cititor de amprente dupa ce iPhone 5s a venit cu unul care functioneaza exact asa cum trebuie. Senzorul de identificare a amprentei, Touch ID, din iPhone 6 este cel putin la fel de bun, sigur si stabil precum cel al iPhone 5s, insa se bucura de o functionalitate mai extinsa.
iOS 8 va permite dezvoltatorilor de aplicatii sa foloseasca Touch ID pentru a securiza propriile aplicatii. iPhone 6 merge si mai departe. Cel mai nou model de iPhone are si un cip NFC, despre care Apple nu a discutat prea multe, insa, care ofera acces la sistemul de plati Apple Pay pe care il aveti prezentat aici. Noul sistem este foarte rapid si sigur, amprenta ta fiind folosita pentru a autoriza fiecare plata. Apple Pay va fi folosit atat la cumparaturile in magazine (apropriind dispozitivul iPhone de punctele de plata NFC), cat si la cele online (chiar si in aplicatiile de la terti). iPhone 6 va fi,practic, inlocuitorul portofelului tau.
Lansare si pret
Dupa toate noutatile grozave pe care le aduce, probabil va intrebati cat costa si cand il veti putea avea. Din fericire pentru noi, iPhone 6 nu este deloc mai scump decat iPhone 5s in momentul lansarii, insa dimensiunile mai mari ale iPhone 6 si cele cateva tehnologii suplimentare pe care le ofera vin cu costuri suplimentare.
Momentan preturile pentru Romania nu au fost anuntate, insa in Germania, Franta si Marea Britanie, da. Convertind pretul de vanzare al iPhone 6 in Germania, de exemplu, vom vedea ca versiunea de 16 GB a terminalului costa putin peste 3.000 de lei. Pentru versiunile de 64 GB si 128 GB (nu, nu exista o versiune de 32 GB), va trebui sa mai adaugam cate 100 € la pretul de baza, cea mai scumpa versiune costand, asadar, 3.900 de lei. In cazul iPhone 6 Plus, pretul de baza al versiunii de 16 GB este de 3.500 de lei si creste cu 100 € daca alegem versiunea de 64 GB si cu inca 100 € daca dorim versiunea cu 128 GB. Cel mai scump iPhone, asadar, este iPhone 6 Plus de 128 GB si costa, in Germania, putin peste 4.400 de lei (1000 €). In Romania, pretul de vanzare al iPhone 6 nu ar trebui sa ne surprinda, iar atunci cand va ajunge pe cai oficiale, cea mai ieftina versiune ar trebui sa coste in jur de 3.500 de lei (cam cu 100 € mai scump decat la magazinele Apple).
Noile modele de iPhone 6 vor fi puse in vanzare pe data de 19 septembrie in zece tari: Statele Unite ale Americii, Australia, Canada, Franta, Germania, Hong Kong, Japonia, Marea Britanie, Puerto Rico si Singapore, iar o sesiune de precomenzi va incepe pe data de 12 septembrie. Pana la finele acestui an, Apple se asteapta ca iPhone 6 sa fie disponibil in 155 de tari din intreaga lume, iar noi ne asteptam ca terminalul sa ajunga si in Romania undeva la sfarsitul lunii octombrie sau inceputul lunii noiembrie.
Citeste si: Iata noile carcase din piele si silicon create de catre Apple pentru iPhone 6 si iPhone 6 Plus