iOS 12 beta 5 a fost lansat luni seară pentru dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch ale dezvoltatorilor de aplicații înregistrați pe Apple Developer Center. Noul build al iOS 12 sosește la aproape două săptămâni distanță de iOS 12 beta 4.

Prezentată la începutul lunii iunie, iOS 12 este o actualizare care aduce schimbări majore în sistemul de operare iOS, compania Apple lucrând din greu pentru a le aduce posesorilor de iPhone, iPad și iPod touch nu doar funcționalități noi, ci și îmbunătățiri semnificative în privința performanțelor dispozitivelor (mai ales în cazul celor de generație anterioară).

La capitolul noutăți, iOS 12 introduce pe iPhone X un set de caractere Animoji complet noi, precum și „Memoji” – niște Animoji pe care utilizatorii le pot crea și modifica după bunul plac, urmând ca mai apoi să le poată utiliza în iMessage și FaceTime. Și pentru că tot veni vorba despre aceste două servicii ale Apple, atât Mesaje, cât și FaceTime au primit în noua versiune de iOS o serie de efecte de cameră amuzante, iar FaceTime acceptă acum conversații în grup cu până la 32 de persoane.

Siri a fost și ea un punct de interes în iOS 12, astfel că utilizatorii vor primi Scurtături – o caracteristică bazată pe asistentul virtual personal ce le va permite să creeze automatizări personalizate bazate pe aplicații preinstalate sau de la terți. Acestea vor putea fi activate atât prin comenzi vocale adresate lui Siri, cât și din diferite locuri ale sistemului de operare. În plus, aceeași inteligență artificială din iOS i-a permis companiei Apple să introducă în noua versiune a sistemului de operare și Timp pe ecran – o funcționalitate care oferă un set extins de instrumente de monitorizare și gestionare a timpului petrecut pe iPhone și iPad.

Alături de cele mai sus menționate, iOS 12 introduce și câteva opțiuni noi pentru Nu deranjați (acum este mai simplu ca oricând să oprești notificările și alertele, inclusiv pentru atunci când dormi), precum și Notificări în grup – o caracteristică ce face mai simplă găsirea notificărilor în funcție de aplicația care le-a trimis.

Aplicații precum Bursa, iBooks și Reportofon se bucură și ele de noutăți în iOS 12. Astfel, prima are o interfață complet nouă și este disponibilă și pe iPad, cea de-a doua a fost redenumită în Cărți și vine cu o interfață complet modificată, iar cea din urmă este disponibilă și pe iPad și le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și sincroniza înregistrările vocale. În plus, Apple a creat și o aplicație Măsurare care este bazată pe ARKit.

Vorbind despre ARKit, trebuie să menționăm că iOS 12 aduce ce-a de-a doua versiune a acestui SDK, oferind noi posibilități, precum experiențe partajate – o funcție ce permite unui grup de persoane să vadă același mediu de realitate augmentată pe dispozitive separate – și persistență – o caracteristică ce permite salvarea experiențelor AR pentru mai multe sesiuni.

Desigur, iOS 12 introduce și o mulțime de alte mici modificări pe iPhone, iPad și iPod touch, o parte dintre acestea fiind deja implementate sau urmează a fi implementate pe parcursul perioadei de testare. iOS 12 beta 2, spre exemplu, a venit cu modificări pentru Timp de utilizare, meniu Baterie, notificări și nu numai. iOS 12 beta 3, în schimb, a venit cu peste 30 de schimbări în centru de notificări, Hărți, FaceTime, Nu deranjați, partajare localizare etc., iar iOS 12 beta 4 a venit cu schimbări în Activitate, Configurări, Memoji etc. Noutățile iOS 12 beta 2 sunt prezentate aici, cele aduse de iOS 12 beta 3 sunt prezentate aici, iar cele aduse de iOS 12 beta 4 sunt prezentate aici. Și iOS 12 beta 5 vine cu schimbări și funcționalități noi, acestea fiind prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 12 beta 5 are numărul de build 16A5339e și poate fi instalat pe iPhone, iPad și iPod touch din Configurări > General > Actualizare software de către toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center (cu condiția să fi descărcat deja profilul de dezvoltator pe dispozitivul compatibil pe care doresc să îl actualizeze). O versiune beta publică 2 a iOS 12 nu este deocamdată disponibilă, însă ar putea sosi la finele săptămânii în curs sau săptămâna viitoare pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în Apple Software Beta. Până atunci, utilizatorii înscriși în programul Apple Software Beta pot să instaleze a doua versiune beta publică a iOS 12.

Descărcarea iOS 12 beta 5 este posibilă pe toate dispozitivele care acceptă iOS 12, respectiv iPhone 5s (și modelele mai recente), iPad 5, iPad Air (și modelele mai recente), iPad Pro, iPad mini 2 (și modelele mai recente) și iPod touch generația a 6-a.

Alături de iOS 12 beta 5, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și tvOS 12 beta 5watchOS 5 beta 5 și macOS 10.14 Mojave beta 5.

iOS 12 beta 5 Noutăți

 • Timp de utilizare: Această funcționalitate este dezactivată în mod implicit pe iPhone și iPad. La activarea ei, un ecran de întâmpinare actualizat este afișat.
 • Baterie: Caracteristica Sănătate Baterie de pe iPhone nu mai este marcată ca fiind în Beta în Configurări.
 • Poze: 
  • La prima accesare a aplicației Poze este afișat un ecran de întâmpinare care prezintă noile caracteristici cu care aceasta vine în iOS 12.
  • Toate elementele din Tipuri multimedia și Alte albume au pictograme.
 • Partajare: Activitățile Utilizați ca fundal și Copiați linkul iCloud (fost Copiați linkul) au pictograme actualizate.
 • Muzică: Meniul de căutare al acestei aplicații are acum un mesaj care te anunță că poți căuta melodii după versuri. Mai mult, în bara de căutare a Muzică este acum indicat faptul că poți căuta și după versuri.
 • Bursa: Widgetul acestei aplicații a fost actualizat, fiind acum mai puțin răsfirat.
 • Podcasturi: În configurările Podcasturi a fost adăugată secțiunea Căști și mașină, unde utilizatorii pot alege între Următor / anterior, respectiv Salt înainte / înapoi (anterior era un simplu comutator pentru această preferință).
 • FaceTime: Au fost schimbate sunetele redate la conectarea / deconectarea dintr-un apel FaceTime video / audio.
 • Cod acces: Animația redată la atingerea tastelor Cod de acces de pe ecranul de blocare a fost eliminată (probabil este o eroare).
 • Scurături 3D Touch: A fost îmbunătățit contrastul la accesarea acestor scurtături, făcându-le mult mai vizibile.
 • Apple News: Pictogramele butoanelor de navigare din zona inferioară a acestei aplicații au fost actualizate.
 • iPhone dual-SIM: iOS 12 beta 5 include dovezi care atestă faptul că Apple intenționează să lanseze cel puțin un model nou de iPhone dual-SIM. Conform 9to5Mac, o componentă a sistemului responsabilă pentru generarea de rapoarte de diagnosticare face referiri la „stare SIM secundar” și „stare sertar SIM secundar.” Mai mult, o altă componentă se referă la un „dispozitiv dual SIM.” Aceste referințe ne arată în mod cert că iOS este actualizat pentru a putea funcționa pe un viitor dispozitiv cu două cartele SIM, confirmând astfel, în mod indirect, un mai vechi zvon potrivit căruia Apple lucrează la un iPhone dual-SIM care să le permită utilizatorilor să se conecteze la doi operatori diferiți sau să folosească două planuri diferite de la același operator, fără a mai fi nevoiți să scoată și să introducă cartela dorită.
 • Apeluri de pe HomePod: Cei de la 9to5Mac au mai descoperit în iOS 12 beta 5 indicii potrivit cărora HomePod va permite efectuarea apelurilor telefonice atunci când este conectat la un iPhone. După cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos, ecranul Solicitări personale afișat în timpul configurării HomePod include în ultima versiune beta de iOS 12 o a patra pictogramă, care, după cum ne arată descrierea de sub ea, este pentru aplicația Telefon (aceasta este goală deoarece aplicația Telefon nu este disponibilă în simulatorul folosit pentru a realiza captura de ecran). În prezent, utilizatorii de iPhone și HomePod nu au decât posibilitatea de a transfera apelul de pe iPhone pe HomePod, însă nu pot efectua apeluri telefonice direct de pe boxă.
 • Probleme cunoscute ale acestei actualizări:
  • După repornirea unui dispozitiv cu iOS, accesoriile Bluetooth asociate cu acesta s-ar putea să nu mai funcționeze corect ori s-ar putea să fie afișate folosind adresa dispozitivului și nu numele lor.
  • Apple Pay Cash s-ar putea să nu funcționeze la solicitarea și trimiterea de bani.
  • Unele solicitări în Scurtături s-ar putea să nu lucreze ori s-ar putea să lucreze greșit.
  • Atunci când mai multe aplicații de ride-sharing sunt instalate, Siri ar putea să o deschidă pe una dintre ele în loc să ofere un timp estimat de sosire ori localizarea, în funcție de ce a solicitat utilizatorul. Potrivit Apple, rezolvarea acestei probleme constă în repetarea solicitării.
  • Utilizatorii ar putea să nu vadă interfața personalizată atunci când folosesc Scurtături Sugestii Siri cu obiective integrate.
 • Probleme rezolvate: Apple sugerează că a adresat mai multe erori prezente în versiunile anterioare de iOS 12. Printre acestea se numără și problemele din cauza cărora erau afișate erori atunci când încercai să instalezi o aplicație, bara de semnal nu era acurată pe iPhone X, aplicația Wallet dădea eroare fatală la lansare, Scurtăturile nu funcționau așa cum ar fi trebuit, iar Timp de utilizare nu reușea să sincronizeze utilizarea și datele între dispozitivele conectate la același cont iCloud.

Prezente încă din iOS 12 beta 4 (dar neprezentate în articolul precedent)…

 • Înregistrare ecran: A fost adăugată o sugestie pentru utilizatorii care nu doresc ca pe înregistrările lor să fie vizibile notificările. De asemenea, interfața widgetului din timpul înregistrării ecranului a fost actualizată ușor.
 • Scurtături Accesibilitate: Nu mai este afișat un mesaj pe ecran la activarea unei scurtături de accesibilitate din centrul de control.
 • Port Lightning: Blocarea ecranului unui dispozitiv iPhone / iPad duce imediat la blocarea portului Lightning pentru a preveni atacurile de tip forță brută. Astfel, de acum, dispozitivele cu ecranul blocat vor putea fi doar încărcate până la introducerea codului de acces.
 • Centru de control: Prinzătoarea pentru închiderea centrului de control este mult mai mare pe dispozitivele iPod touch și iPhone cu ecran de 4 inchi.
 • Marcare:
  • Pictogramele pentru grosimea tușelor instrumentelor de scris/desen au fost actualizate.
  • A fost adăugat un selector de culori actualizat.
 • AirDrop: Meniul 3D Touch al acestei funcționalități din centrul de control are butoanele mai mari.
 • Forme: Galeria de forme din Mesaje și FaceTime este animată.
 • Nu deranjați:
  • A fost adăugată o nouă descriere pentru funcționalitatea „Ora de culcare.”
  • Mod ora de culcare a fost schimbat în Ora de culcare.
  • Dezactivând caracteristica Program personalizat din meniul Nu deranjați vei dezactiva automat și funcționalitatea Nu deranjați.
  • Modul nu deranjați în timpul orei de culcare nu se mai activează dacă ora de culcare nu este activată în Ceas.
 • Siri: Secțiunile Sugestii Siri și Solicitare Siri au descrieri noi.
 • Safari: Caracteristicile WebKit experimentale au fost împuținate și reordonate.
 • Actualizări automate: A fost adăugată o nouă descriere pentru funcționalitatea Actualizări automate din Configurări.
 • Mențiuni legale: Mențiunile legale cu privire la HomePod au fost incluse în configurările iOS > ramura Informații.
 • Aplicații iPhone pe iPad: a fost adăugată pictograma de mai jos pentru micșorarea aplicațiilor iPhone instalate pe iPhone, fiind eliminată pictograma 1X/2X cu care eram obișnuiți.

Notă: Dacă ai descoperit noutăți în iOS 12 beta 5, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu, mai jos în această pagină.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.