iOS 12 beta 3 a fost lansat marți seară pentru dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch ale dezvoltatorilor de aplicații înregistrați pe Apple Developer Center. Noul build al iOS 12 sosește la două săptămâni distanță de iOS 12 beta 2.

Prezentată la începutul lunii iunie, iOS 12 este o actualizare care aduce schimbări majore în sistemul de operare iOS, compania Apple lucrând din greu pentru a le aduce posesorilor de iPhone, iPad și iPod touch nu doar funcționalități noi, ci și îmbunătățiri semnificative în privința performanțelor dispozitivelor (mai ales în cazul celor de generație anterioară).

La capitolul noutăți, iOS 12 introduce pe iPhone X un set de caractere Animoji complet noi, precum și „Memoji” – niște Animoji pe care utilizatorii le pot crea și modifica după bunul plac, urmând ca mai apoi să le poată utiliza în iMessage și FaceTime. Și pentru că tot veni vorba despre aceste două servicii ale Apple, atât Mesaje, cât și FaceTime au primit în noua versiune de iOS o serie de efecte de cameră amuzante, iar FaceTime acceptă acum conversații în grup cu până la 32 de persoane.

Siri a fost și ea un punct de interes în iOS 12, astfel că utilizatorii vor primi Scurtături – o caracteristică bazată pe asistentul virtual personal ce le va permite să creeze automatizări personalizate bazate pe aplicații preinstalate sau de la terți. Acestea vor putea fi activate atât prin comenzi vocale adresate lui Siri, cât și din diferite locuri ale sistemului de operare. În plus, aceeași inteligență artificială din iOS i-a permis companiei Apple să introducă în noua versiune a sistemului de operare și Timp pe ecran – o funcționalitate care oferă un set extins de instrumente de monitorizare și gestionare a timpului petrecut pe iPhone și iPad.

Alături de cele mai sus menționate, iOS 12 introduce și câteva opțiuni noi pentru Nu deranjați (acum este mai simplu ca oricând să oprești notificările și alertele, inclusiv pentru atunci când dormi), precum și Notificări în grup – o caracteristică ce face mai simplă găsirea notificărilor în funcție de aplicația care le-a trimis.

Aplicații precum Bursa, iBooks și Reportofon se bucură și ele de noutăți în iOS 12. Astfel, prima are o interfață complet nouă și este disponibilă și pe iPad, cea de-a doua a fost redenumită în Cărți și vine cu o interfață complet modificată, iar cea din urmă este disponibilă și pe iPad și le oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și sincroniza înregistrările vocale. În plus, Apple a creat și o aplicație Măsurare care este bazată pe ARKit.

Vorbind despre ARKit, trebuie să menționăm că iOS 12 aduce ce-a de-a doua versiune a acestui SDK, oferind noi posibilități, precum experiențe partajate – o funcție ce permite unui grup de persoane să vadă același mediu de realitate augmentată pe dispozitive separate – și persistență – o caracteristică ce permite salvarea experiențelor AR pentru mai multe sesiuni.

Desigur, iOS 12 introduce și o mulțime de alte mici modificări pe iPhone, iPad și iPod touch, o parte dintre acestea fiind deja implementate sau urmează a fi implementate pe parcursul perioadei de testare. iOS 12 beta 2, spre exemplu, a venit cu modificări pentru Timp de utilizare, meniu Baterie, notificări și nu numai, noutățile acelui build fiind prezentate aici. Și iOS 12 beta 3 vine cu schimbări și funcționalități noi, acestea fiind prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 12 beta 3 are numărul de build 16A5318d și poate fi instalat pe iPhone, iPad și iPod touch din Configurări > General > Actualizare software de către toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center (cu condiția să fi descărcat deja profilul de dezvoltator pe dispozitivul compatibil pe care doresc să îl actualizeze). O versiune beta publică 2 a iOS 12 nu este deocamdată disponibilă, însă ar putea sosi la finele săptămânii în curs sau săptămâna viitoare pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în Apple Software Beta. Până atunci, utilizatorii înscriși în programul Apple Software Beta pot să instaleze prima versiune beta publică a iOS 12.

Descărcarea iOS 12 beta 3 este posibilă pe toate dispozitivele care acceptă iOS 12, respectiv iPhone 5s (și modelele mai recente), iPad 5, iPad Air (și modelele mai recente), iPad Pro, iPad mini 2 (și modelele mai recente) și iPod touch generația a 6-a.

Alături de iOS 12 beta 3, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și tvOS 12 beta 3 și watchOS 5 beta 3.

iOS 12 beta 3 Noutăți

  • Notificări: 
    • Utilizatorii pot acum să gliseze o singură dată spre stânga pentru a șterge o notificare din Centru (așa cum era posibil și anterior, în iOS 11).
    • Notificările mai vechi sunt afișate acum sub textul Centru de notificări; anterior era Azi (mai devreme). Dimensiunea acestui text a fost și ea crescută.
    • Butonul „X” pentru degajarea tuturor notificărilor este mai mare și mai evident.
    • La accesarea butonului Degajați toate notificările este redată o animație nouă.
    • Opțiunile suplimentare pentru notificări au butoane mai mari și diferit împărțite.
  • Watch:
    • Galeria de cadrane pentru Apple Watch evidențiază acum numai actualizările aduse cadranului Siri în watchOS 5 (în versiunile beta precedente afișa cadranele din watchOS 4).
    • Aplicația Watch afișează în iOS 12 beta 3 aplicațiile de la terți care sunt compatibile cu cadranul Siri.
  • Hărți: Prezenta versiune beta de iOS 12 include o hartă regândită pentru Golful San Francisco. Aceasta are un aspect modificat, afișând râuri, piscine, clădiri, alei pietonale, frunzișuri și alte elemente cartografice mult mai acurat, și oferă îmbunătățiri pentru trafic, informațiile cu privire la starea drumurilor și nu numai. Potrivit TechCrunchschimbările din hărțile Apple vor fi extinse în toată zona Californiei la lansarea iOS 12, urmând ca și alte locații din Statele Unite ale Americii să beneficieze mai târziu de ele.
  • Auto-completare parole: Butonul Parole afișat deasupra tastaturii iOS la accesarea unui meniu de logare într-un cont web are un aspect ușor actualizat. Cu toate acestea, el continuă să fie dificil de accesat de pe iPad.
  • App Store: Magazinul de aplicații nu mai dă eroare la accesare, descărcarea și actualizarea aplicațiilor fiind, deci, în sfârșit, disponibilă din nou (în versiunea beta precedentă au fost probleme mari la acest capitol).
  • Reportofon: introdus în versiunea beta precedentă a iOS 12, ecranul de întâmpinare al acestei aplicații este acum tradus în limba română. Mai mult, interfața Reportofon de pe iPad este complet nouă (comparativ cu versiunile beta precedente).
  • FaceTime:
    • Selectorul de efecte pentru apelurile video FaceTime are o interfață cu totul nouă.
    • Pe iPad: a fost actualizată interfața meniului mai multe (acum ocupă numai o porțiune din ecran). De asemenea, butoanele pentru închiderea apelului, anularea microfonului și mai multe au fost mutate în zona inferioară stângă a ecranului.
    • Tot pe iPad: vizualizarea imagine în imagine funcționează din nou.
  • Partajare localizare: ramura de unde poți controla partajarea localizării dispozitivului iPhone / iPad / iPod touch a fost mutat din meniul Intimitate în [nume-utilizator].
  • Timp de utilizare: mult mai multe dintre textele acestui meniu din Configurări sunt traduse acum în limba română.
  • Baterie: 
    • întreg meniul Baterie este tradus acum în limba română.
    • Graficul Utilizare baterie evidențiază acum perioadele în care dispozitivele iPhone au fost folosite în Mod consum redus.
  • CarPlay: problema CarPlay la folosirea camerelor mașinii pare să fi fost adresată.
  • Activitate: au fost adăugate 11 abțibilduri animate pe care le poți folosi chiar și fără a îndeplini vreo provocare specială.
  • Nu deranjați: 
    • A fost adăugat un meniu 3D Touch pentru butonul Nu deranjați din centrul de control. Accesând acest meniu, utilizatorii vor putea alege să activeze această opțiune timp de o oră, până diseară sau până când părăsesc locul în care se află la un anumit moment, precum vor putea accesa rapid configurările Nu deranjați în vederea modificării programului.
    • Mesajul afișat la activarea Nu deranjați este ușor modificat, iar caseta în care se află este mai ușor de observat.
  • Memoji: Interfața de personalizare a caracterelor Memoji a fost reîmprospătată, toate elementele fiind acum ceva mai mari.
  • Notițe: În acele notițe în care ai scris de mână a fost acum adăugată opțiunea Feedback pentru scrisul de mână, în meniul de partajare. Selectând-o, vei putea alege scrisul de mână pe care dorești să îl trimiți la Apple pentru a o ajuta să îmbunătățească recunoașterea scrisului de mână.
  • Partajare: Meniul de partajare din aplicația Poze afișează acum o nouă pictogramă pentru opțiunea Alocați unui contact.
  • PIN pentru SIM: În cazul în care cartela introdusă în iPad / iPhone este blocată cu PIN, meniul de introducere a acestui cod va fi afișat imediat după repornirea dispozitivului (anterior era afișată o casetă de dialog în care trebuia să selectezi Deblocați pentru a putea introduce PIN-ul).
  • AvatarKit pe iPad: Dezvoltatorul Steven Troughton Smith a descoperit în iOS 12 prezența AvatarKit pe iPad, fapt ce ne sugerează că Apple intenționează să lanseze un model de iPad cu Face ID și animoji (pe modelele actuale nu poate fi folosit acest AvatarKit întrucât necesită Face ID).
  • Safari: A fost adăugată opțiunea Căutare file în Safari pe iPad pentru a ajuta utilizatorii să găsească mai ușor una dintre filele deschise, atunci când au foarte multe pagini web deschise.
  • iPad: 
    • Accesarea simultană a trei aplicații diferite nu mai este posibilă decât de pe iPad Pro (orice model).
    • A fost eliminată limita de file deschise impusă pe iPad generația a 6-a.
  • Siri: Utilizatorii îi pot cere acum lui Siri să caute un dispozitiv conectat la același cont de iCloud. În situația în care acesta nu poate fi afișat pe hartă, Siri va oferi opțiunea de a reda un sunet pe dispozitivul pierdut.
  • Înregistrare video: Utilizatorii de iPhone și iPad pot înregistra video în secret. Pentru a face acest lucru, după ce au pornit înregistrarea, aceștia vor trebui să acceseze centrul de notificări, astfel că pe ecran nu se va mai vedea că se înregistrează.
  • Auz: meniul Auz din centrul de control va afișa pictograma căștilor conectate.
  • App Store: la descărcarea unei aplicații cu dimensiunea mai mare de 150MB atunci când nu ești conectat la o rețea Wi-Fi vei primi un mesaj de atenționare diferit de cel de până acum.

Notă: Dacă ai descoperit noutăți în iOS 12 beta 3, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu, mai jos în această pagină.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.