Da, Apple s-a ținut de promisiune! Ne apropriem cu pași repezi de finele lunii iunie și, da, iOS 12 public beta 1 este aici! Lansată marți dimineața, odată cu tvOS 12 public beta 1, și având același număr de build ca și iOS 12 beta 2, această nouă versiune de prelansare a iOS 12 le permite tuturor posesorilor de iPhone, iPad și iPod touch, care nu sunt dezvoltatori, să încerce noutățile celei mai noi actualizări majore de iOS înainte cu câteva luni ca aceasta să fie lansată în varianta finală și stabilă.

În cazul în care te întrebi ce este „iOS 12 beta / iOS 12 public beta”, ei bine, trebuie să știi că aceasta este cea mai recentă versiune majoră de iOS și, pentru că încă nu este suficient de stabilă, Apple o testează împreună cu dezvoltatorii și, mai nou, cu alți voluntari (=utilizatori de rând). Faptul că iOS 12 este testat de Apple și cu utilizatorii s-ar putea să nu te mai surprindă, întrucât acesta este al patrulea an consecutiv când, grație programului Apple Beta Software, o versiune majoră de iOS poate să fie testată de orice posesor de iPhone, iPad și iPod touch, fără a plăti înregistrarea dispozitivului său și fără a risca să îl blocheze.

Așadar, dacă arzi de nerăbdare să testezi iOS 12 împreună cu sutele de noutăți pe care le aduce pe iPhone, iPad și iPod touch, și, mai mult decât atât, îți dorești să o ajuți pe Apple să îmbunătățească această actualizare până la lansarea din toamnă, atunci urmează acest tutorial pentru a vedea răspunsul la întrebarea cum instalez iOS 12 public beta?

Cum instalez iOS 12 public beta pe iPhone, iPad sau iPod touch

!Atenție! Înainte de a instala iOS 12 public beta:

  • Este o versiune beta! Este o versiune Beta! Este o versiune BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de iOS aflată în proces de testare care are numeroase probleme de funcționare. Și este perfect normal să aibă, mai ales în beta 1 și beta 2 (dar chiar și în versiunile ulterioare, până la Golden Master). Așa că, să nu te miri dacă dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch nu se va comporta la fel de bine ca și în iOS 11.4, de exemplu. Sau că se va închide inopinat. Sau că se va bloca. Sau că nu îi vei putea folosi anumite funcționalități ori aplicații. Sau că va trebui să îl repornești forțat în mod constant.
    • Notă: Testând iOS 12 beta 2 (aceeași versiune beta ca și cea oferită acum publicului) de când a apărut, pot spune că ea este mai stabilă decât prima versiune beta. Dar, există un dar! Faptul că e mai stabilă, nu înseamnă că e acceptabil pentru cineva care așteaptă de la iPhone sau iPad să meargă totul strună. Unele caracteristici nu funcționează sau funcționează defectuos, dispozitivele se mai repornesc când îți e lumea mai dragă, bateria se descarcă destul de repede și așa mai departe. Iar asta se întâmplă inclusiv pe cele mai recente modele de iPhone și iPad – pe modelele mai vechi pot apărea unele probleme și mai mari.
  • Crezi că instalezi iOS 12 și dacă nu îți convine, revii la iOS 11? Mai bine rămâi la iOS 11! Dacă instalezi iOS 12 beta doar ca să te joci câteva zile cu el, apoi intenționezi să revii la iOS 11.4, atunci mai bine abține-te. De ce? Pentru că există câteva probleme. Deși downgrade-ul este posibil, restaurarea unui backup efectuat în iOS 12 pe iOS 11.x nu mai este posibilă, așa că vei pierde toate datele salvate cât timp ai avut instalat iOS 12 (dacă ele nu au fost sincronizate cu iCloud). Iar aceasta nu este unica problemă. Revenind la o versiune anterioară de iOS, s-ar putea să întâmpini probleme cu aplicații precum Telefon (care ar putea să nu mai afișeze ultimele apeluri și contorul de apeluri ratate) și nu numai. Așa că, odată ce ai instalat iOS 12 beta, ar fi bine să rămâi cu iOS 12 pe iPhone și/sau iPad!
  • Nu o instala pe unicul tău telefon! Nu recomand nimănui să instaleze iOS 12 beta sau orice altă versiune beta a sistemului de operare pe unicul dispozitiv pe care îl au (mai ales dacă este vorba despre iPhone). Motivele sunt mai sus și nu și-ar dori nimeni să aibă problemele cu dispozitivul de care depind sau pe care îl folosesc mereu.
  • Efectuează un backup! Instalarea unei versiuni beta de iOS nu se face în siguranța în care se face instalarea unei versiuni finale de iOS, mai ales dacă această versiune beta este una majoră. În ultimii ani nu am întâmpinat probleme care să necesite restaurarea dispozitivului, nici acum, dar nu se știe niciodată. Așa că nu strică să-ți faci un backup înainte pentru a avea toate datele tale salvate în iCloud sau pe computer. Recomandarea noastră este să îți faci un backup arhivat cu iTunes urmând pașii de aici.
  • Ai instalat iOS 12 beta cu un profil de dezvoltator și vrei iOS 12 public beta? Nu! Dacă se întâmplă să vrei să revii în deplină „legalitate”, după ce ai instalat o versiune de dezvoltator folosind un profil de configurare, așa cum am descris aici, ar fi indicat să te abții. Nu se întâmplă nimic dacă rămâi la versiunea beta de iOS pe care o ai, dar se pot întâmpla multe dacă sari de la cea pentru dezvoltatori la cea pentru utilizatori. Și nu văd de ce să riști. Așteaptă măcar până la lansarea versiunii finale a iOS 12, apoi șterge respectivul profil de configurare de dezvoltator și, dacă mai vrei iOS beta, instalează-l pe cel de utilizator.
  • Introducerea parolei ID-ului Apple este solicitată, dar nu obligatorie, după efectuarea actualizării.
  • Este gratis.

De ce am nevoie pentru a testa iOS 12 beta?

  • Un dispozitiv:
    • iPhone 5s (și orice model mai recent)
    • iPad 5 (sau un model mai recent)
    • iPad Air (toate modelele)
    • iPad mini 2 (și ulterior)
    • iPad Pro (toate modelele)
    • iPod touch generația a 6-a.
  • Cel puțin iOS 8.1.3 instalat pe dispozitivul eligibil (totuși, dacă nu ai făcut-o deja, îți recomandăm să actualizezi iPhone-ul, iPad-ul sau iPod touch-ul la iOS 11.4 și apoi să faci upgrade la iOS 12 public beta).
  • O conexiune la Internet prin Wi-Fi.
  • În jur de 3 GB de stocare liberi.
  • Un ID Apple activ.
  • Un cont în Apple Beta Software Program – este gratuit (omite acest punct dacă ești deja înscris în progran, deci ai mai instalat în trecut versiuni beta publice de iOS sau macOS). Pentru a te înscrie în programul Apple Beta Software:
    • Accestează pagina Apple Beta Software Program;
    • Atinge butonul Sign up;
    • Introdu ID-ul Apple și parola asociată acestuia (poate fi contul cu care te loghezi în iCloud sau/și App Store ori un alt ID Apple activ).
    • Atinge butonul Agree din pagina cu termeni și condiții.

Notă: Nu te speria de procesul de instalare al iOS 12 beta, deoarece este aproape la fel de simplu la fel ca și cel al unei actualizări banale de iOS. Acest tutorial te va îndruma însă pas cu pas ce trebuie să faci.

Înrolare dispozitiv iPhone, iPad și iPod touch

Fie că ai mai avut sau nu o versiune beta publică de iOS instalată pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care dorești să îl actualizezi, înrolarea lui este necesară pentru a putea descărca și instala iOS 12 public beta (notă: dacă ai mai avut o versiune beta publică instalată, atunci îți recomandăm să accesezi Configurări > General > Profil > iOS Beta Software Profile > Ștergere profil). Cum înrolezi un iPhone/iPad/iPod touch în Apple Beta Software? Urmează pașii de mai jos:

  1. De pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care vrei să instalezi iOS 12 public beta, accesează aplicația Safari;
  2. Lipește linkul următor în bara de adresă: https://beta.apple.com/profile și atinge butonul Accesați de pe tastatură;
  3. Dacă ți se solicită: Loghează-te în ID-ul Apple care este înscris programul Apple Beta Software (am specificat în secțiunea De ce am nevoie pentru a testa iOS 12 public beta? cum să te înscrii în program).
  4. În secțiunea Download Profile, atinge butonul albastru Download profile / Descărcare profil;
  5. Vei fi avertizat că urmează să instalezi un profil de configurare. Atinge Permiteți;
  6. Se va deschide aplicația Configurări, care va afișa profilul Apple pe care urmează să îl instalezi. Reține că acesta este necesar pentru a putea descărca iOS 12 beta. Pentru a continua, atinge Instalați.
  7. La pasul acesta va trebui să consimți regulile Apple pentru instalarea iOS 12 beta. Atinge butonul Instalați pentru a trece mai departe;
  8. O casetă de dialog te întreabă dacă vrei să instalezi acel profil. Atinge Instalați;
  9. Acum va fi necesar să repornești iPhone-ul / iPad-ul pentru finalizarea instalării profilului. Atinge Reporniți.

Cum instalez iOS 12 public beta?

După ce ai instalat profilul Apple Beta Software:

  1. Accesează aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone/iPad/iPod touch eligibil, pe care ai instalat deja profilul Apple Beta Software;
  2. Atinge General;
  3. Selectează Actualizare software;
  4. După o scurtă căutare, actualizarea iOS 12 Public beta va apărea. Atinge Descărcați și instalați sau, după caz, Instalați.
  5. Acceptă termenii și condițiile atingând butonul Sunt de acord și confirmând alegerea în caseta care va apărea după;
  6. Va începe procesul de instalare al iOS 12 beta public, acesta durând de la câteva minute, la câteva zeci de minute, în cazul modelelor mai vechi de iPhone sau iPad. În tot acest timp va apărea numai sigla Apple, sub care, uneori, va fi și o bară de progres.
  7. După finalizarea procesului de descărcare și instalare al iOS 12 Public Beta vei putea să îți folosești dispozitivul iPhone/iPad/iPod touch cu cea mai recentă versiune de iOS instalată.

Configurarea inițială

După instalarea actualizării și repornirea dispozitivului, va trebui să parcurgi câțiva pași de configurare:

  1. Introdu, dacă îți este solicitat, codul de acces;
  2. Atinge Continuați;
  3. Introdu parola ID Apple, apoi atinge Înainte. Dacă nu ți-o amintești, apasă Omiteți acest pas.
  4. Atinge Începeți și bucură-te de noua versiune de iOS.

Notă: În eventualitatea în care ai instalat această actualizare în urma restaurării dispozitivului, configurarea inițială va fi mai lungă, dispozitivul cerându-ți să treci prin întreg asistentul de configurare (unde trebuie să te conectezi la Wi-Fi, să alegi limba, să introduci cod de acces, să te loghezi în iCloud, etc.).

Acum vei putea să te bucuri de dispozitivul tău cu iOS 12, să testezi noile funcționalități introduse de către Apple și să raportezi eventualele erori, prin aplicația Feedback.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu sau să ne lași un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.