Așa cum se aștepta toată lumea, Apple a introdus iOS 12 la ediția de anul acesta a WWDC. Cea mai nouă versiune majoră a sistemului de operare pentru iPhone, iPad și iPod touch se axează pe productivitatea utilizatorilor, fiind creată pentru a face îndeplinirea sarcinilor de zi cu zi mult mai rapidă.

Apple susține că iOS 12 schimbă felul în care utilizatorii văd lumea prin realitatea augmentată, face mult mai distractive și mai expresive interacțiunile interumane (grație Memoji și FaceTime Grup), iar cu Timp ecran, ajută utilizatorii să înțeleagă și să controleze mult mai bine și mai ușor timpul pe care îl petrec zilnic interacționând cu dispozitivele lor. În plus, mult-așteptata actualizare de iOS sporește semnificativ performanțele tuturor dispozituivelor compatibile și oferă Scurtături Siri, o funcționalitate care face ca Siri să poată lucra în oprice aplicație pentru a oferi o modalitate cu mult mai rapidă de a finaliza sarcinile recurente.

Suntem foarte încântați de noile caracteristici pentru comunicare pe care le aducem pe iPhone și iPad cu Memoji – o formă mai personală a Animoji -, efectele amuzante pentru cameră și FaceTime Grup. Cu iOS 12, am introdus noi experiențe care nu au fost posibile până acum. Folosim cei mai avansați algoritmi pentru a face realitatea augmentată mai captivantă și inteligența dispozitivelor capabilă să ofere modalități mai rapide de a finaliza lucrurile folosind Siri.

Prezentare iOS 12

Mai rapid și mai sensibil

Apple susține că a creat iOS 12 pentru a face ca iPhone și iPad să te ajute la îndeplinirea sarcinilor zilnice mai rapid ca oricând. Pentru aceasta, compania americană a reușit să îmbunătățească semnificativ performanțele sistemului de operare.

Astfel, în iOS 12 aplicația Cameră se va lansa cu până la 70% mai rapid pe dispozitivele mai vechi, tastatura va apărea cu până la 50% mai repede, iar tipărirea va fi mai sensibilă.

Mai mult decât atât, gigantul californian susține că aplicațiile se vor deschide cu până la de două ori mai rapid chiar și atunci când sistemele sunt supuse stresului. Iar aceasta nu se va observa numai pe iPhone X, iPhone 8 ori alte modele de iPhone care se mișcau deja foarte bine, ci și, mai ales, pe dispozitive vechi, precum iPhone 5s (care, da, va fi compatibil și cu iOS 12).

Experiențe AR Partajate

Introdus anul trecut, odată cu iOS 11, ARKit ajunge anul acesta la cea de-a doua versiune. Noul framework pentru realitatea augmentată le va permite dezvoltatorilor să creeze cele mai inovative aplicații AR pentru cea mai mare platformă de realitate augmentată din lume, întrucât le va oferi noi instrumente pentru a integra în aplicații experiențe partajate, experiențe AR persistente legate de o anumită locație, detecție de obiect și urmărire de imagine. Dintre cele anterior enumerate, cele mai interesante sunt experiențele partajate, întrucât acestea vor duce la apariția primelor jocuri multiplayer bazate pe realitatea augmentată.

În plus, Apple și Pixar au colaborat la crearea unui nou format de fișier deschis – usdz, despre care ni se spune că va permite experimentarea AR de aproape oriunde din interiorul iOS – inclusiv din interiorul unor aplicații precum Mesaje, Safari, Mail și Fișiere. 

Și pentru că iPhone și iPad sunt mai bune la capitolul realitate augmentată din iOS 12, Apple s-a gândit să creeze o aplicație care să deschidă utilizatorilor ușile către lumea AR. Intitulată Măsurare, noua aplicație preinstalată din iOS 12 va măsura în mod automat, pe modelele compatibile de iPhone și iPad, orice suprafață pătrată plată, precum va putea și să măsoare inclusiv obiecte tridimensionale, cum ar fi cutii, încăperi șamd.

Memoji și efecte de cameră amuzante.

Utilizatorii de iPhone X vor primi în iOS 12 noi caracteristici ce vor face comunicarea cu prietenii și familia mult mai expresivă. Printre acestea se numără și noile personaje Animoji și caracterele Memoji personalizate.

Conform Apple, actualului set de caractere Animoji i se vor alătura și o fantomă, un koala, un tigru și un T. rex. În ceea ce privește Memoji, aceasta sunt noi caractere pe care utilizatorii le vor putea crea din interiorul aplicației Mesaje cu ajutorul unei game variate de caracteristici. Modificând totul, de la forma craniului, la culoarea pielii, păr, culoarea ochilor și până la accesoriile purtate, utilizatorii își vor putea crea propriile avataruri pe care să le trimită apoi prietenilor și familiei. Aidoma Animoji, Memoji vor prelua mișcările feței tale pentru a fi cât se poate de expresive (din iOS 12, atât Animoji, cât și Memoji vor detecta limba și clipirile pentru cât mai multe expresii).

În plus, Apple a introdus efecte de cameră amuzante în Mesaje și FaceTime. Printre acestea se numără Animoji, Filtre (cum ar fi benzi desenate sau culori de apă, care vor adăuga personalitate pozelor și videoclipurilor), Texte (cu etichete și forme care vor permite adăugarea de descrieri și titluri pentru a evidenția anumite părți ale imaginilor) și abțibilduri (din rândul pachetelor cu abțibilduri descărcate în iMessage).

FaceTime în grup

După mulți ani de așteptare, serviciul care a schimbat felul în care comunicăm și împărțim cu cei dragi momentele importante din viețile noastre primește în iOS 12 și macOS 10.14 Mojave o funcție care va permite efectuarea apelurilor video în grup. Intitulată FaceTime Grup, aceasta permite discutarea cu mai multe persoane simultan, participanți la atari conversații putând fi adăugați oricând, putându-se alătura oricând (cu condiția ca apelul să mai fie încă în derulare) și putând opta se alăture video sau audio de pe iPhone, iPad, Mac și Apple Watch.

Conform Apple, FaceTime Grup îți va permite să vorbești cu până la 32 de persoane simultan (cu condiția ca și acestea să folosească un dispozitiv cu iOS 12, macOS 10.14 și/sau watchOS 5) și va evidenția mereu persoanele care vorbesc la un moment dat.

Scurtături Siri

Scurtăturile Siri din iOS 12 le oferă utilizatorilor de iPhone și iPad o modalitate nouă și mult mai rapidă de a îndeplini sarcinile prin faptul că permite oricărei aplicații să lucreze cu Siri. Astfel, asistentul virtual personal din iOS poate sugera o acțiune chiar la momentul potrivit – de exemplu, dacă tu obișnuiești să îți comanzi cafeaua dimineața și/sau să faci un exercițiu fizic seara, Siri îți va oferi sugestii relevante pe ecranul de blocare pentru ca tu să nu trebuiască să mai cauți și deschizi aplicațiile dedicate.

Utilizatorii își pot personaliza Scurtăturile prin crearea unor comenzi vocale simple care să le activeze ori prin descărcarea unei noi aplicații Scurtături. Aceasta din urmă le va permite să creeze o serie de acțiuni din aplicații diferite pe care să le poată accesa mai apoi cu o simplă apăsare de ecran ori printr-o comandă vocală.

Dezvoltatorii care vor dori să integreze noile scurtături în aplicațiile lor vor putea face acest lucru grație noilor API-uri Scurtături.

Poze

Aplicația Poze reprezintă un punct de interes și în iOS 12, unde Apple a implementat o filă Pentru dvs. complet nouă. Aici, toate momentele importante din viețile utilizatorilor vor fi readuse la suprafață prin combinarea Amintiri și a Albumelor iCloud Partajate în diferite selecții cu poze pe care s-ar putea să îți dorești să le revezi.

În plus, noua filă pentru dvs. include sugestii de partajare care vor face mult mai simplă partajarea fotografiilor cu prietenii ale căror chipuri sunt detectate în ele. Amicii care primesc de la tine fotografiile vor primi și recomandarea să trimită înapoi orice fotografii sau videoclipuri pe care le-au înregistrat în aceeași excursie, la același eveniment etc.

Un alt aspect al aplicației Poze la care s-a lucrat intensiv este Căutare. Utilizatorii de iPhone, iPad și iPod touch vor primi în iOS 12 sugestii de căutare care vor aduce la suprafață cele mai importante evenimente, locuri, grupuri, categorii, căutări recente, precum și pe cei mai importanți oameni din pozele tale. Mai mult decât atât, noua funcționalitate de căutare le va permite utilizatorilor să combine mai mulți termeni de căutare pentru a găsi pozele potrivite.

Nu deranjați, Notificări și Timp pe ecran

Apple a introdus în iOS 12 noi instrumente care să îi ajute pe utilizatori să înțeleagă și să controleze mai bine timpul pe care îl petrec interacționând cu dispozitivele lor iPhone și iPad.

Astfel, Nu deranjați a primit noi moduri care vor activa această funcționalitate la un anumit timp, într-un anumit loc ori la efectuarea unei anumite acțiuni, și o vor dezactiva la încheierea acțiunii respective, depășirea intervalului de timp selectat ori plecarea din locul menționat. Or, utilizatorii vor putea activa, de exemplu, acest mod pe durata unei ședințe ori în tot timpul cât stau la lucru, astfel că dispozitivele nu îi vor mai deranja cu notificări până când ședința se încheie ori detectează că au plecat de la lucru.

Mai mult decât atât, Apple a creat și un mod Nu deranjați în timpul somnului care va ajuta utilizatorii să se odihnească mai bine pe timpul nopții prin reducerea luminozității ecranului și ascunderea tuturor notificărilor până dimineață.

Și tot pentru a ajuta utilizatorii să nu mai fie întrerupți într-atât de frecvent, iOS 12 le oferă mai multe opțiuni pentru controlarea felului în care notificările sunt recepționate. Astfel, posesorii de iPhone și iPad au posibilitatea, în cea mai nouă versiune a sistemului de operare, de a face ca notificările să fie livrate fără sunet ori de a le dezactiva, fie și temporar. Mai mult, Apple a introdus în sfârșit și notificări grupate în funcție de aplicație, astfel încât să găsești mult mai rapid acele notificări care te interesează la un moment dat.

În fine, Timp pe ecran este o funcționalitate complet nouă în iOS care le va oferi utilizatorilor informații detaliate și instrumente pentru a înțelege și controla mai ușor timpul pe care îl petrec în aplicații și site-uri web. Rapoarte de activitate zilnice și săptămânale le vor prezenta posesorilor de iPhone și iPad timpul total petrecut în aplicații individuale, utilizarea în diferite categorii de aplicații, felul în care multe notificări sunt primite și cât de des sunt accesate dispozitivele.

Timp pe ecran este descrisă de către Apple și ca o funcționalitate numai bună pentru părinți, întrucât le va oferi acestora posibilitatea de a accesa rapoartele de activitate ale copiilor direct de pe dispozitivele lor pe care este activată Partajarea familială iCloud. În plus, aceștia vor avea posibilitatea de a stabili limite pentru utilizarea dispozitivelor copiilor lor, care să le interzică acestora să folosească, de exemplu, iPad-ul atunci când este ora de culcare.

Intimitate și securitate

La fel în cazul actualizărilor de iOS precedente, îmbunătățirea securității și a intimității au rămas un punct central și în iOS 12. Astfel, în versiunea de Safari integrată în această actualizare a fost introdus un sistem inteligent de prevenire a urmăririi, care va bloca butoanele de apreciere și partajare ale diferitor rețele de socializare, precum va bloca și câmpurile de comentarii care îi urmăresc pe utilizatori fără consimțământul lor (cum ar fi cele de la Facebook).

În plus, Safari va prezenta de acum informații simplificate despre sistem atunci când utilizatorii navighează pe internet, prevenind astfel urmărirea lor de către firmele de publicitate (și nu numai) în funcție de configurația sistemului. De asemenea, navigatorul preinstalat din iOS va crea, autocompleta și stoca începând de acum parole puternice atunci când utilizatorii își creează noi conturi online, atenționându-i totodată atunci când descoperă că refolosesc o parolă în mai multe locuri.

Și altele…

Pe lângă cele mai sus menționate, iOS 12 mai vine și cu alte câteva surprize importante pentru utilizatorii de iPhone, iPad și iPod touch:

  • Cărți Apple: Aplicația iBooks devine Cărți Apple și a fost regândită din temelii pentru a ajuta utilizatorii să descopere și să se bucure de cărțile tradiționale și de cele audio. Aceasta are de acum o filă dedicată unde afișează toate cărțile pe care ai început să le citești, precum și o filă unde va afișa numai cărțile audio pe care le-ai cumpărat. Și pentru că avea o nevoie mare de schimbare, Magazin Cărți a fost schimbat aproape din temelii, ajutând utilizatorii să găsească mai repede noi titluri, colecții recomandate, oferte speciale și chiar clasamentele.
  • Apple News: deși nu îi extinde încă disponibilitatea, Apple continuă să îmbunătățească aplicația pentru știri din iOS, noua versiune a ei făcând mai simplă descoperirea unor noi canale și subiecte de discuție, precum și saltul la favorite. În plus, pe iPad a fost adăugată o bară laterală ce va face navigarea mult mai simplă.
  • Bursa: Aplicația Bursa ajunge și pe iPad în iOS 12, și va ilustra felul în care se mișcă piața cu cote simplu de înțeles și știri de înaltă calitate.
  • Reportofon: O altă aplicație disponibilă până acum numai pe iPhone ce își face loc în iOS 12 și pe iPad este Reportofon. De acum, posesorii de iPad vor avea un instrument numai bun pentru a înregistra orice doresc. Mai mult decât atât, această aplicație acceptă în noua versiune de iOS și iCloud, permițând utilizatorilor să își sincronizeze înregistrările între dispozitivele lor. De asemenea, ea are o interfață schimbată, care face mai simplă înregistrarea, partajarea și editarea înregistrărilor.
  • Siri: asistentul virtual personal din iOS nu a învățat nici în iOS 12 să vorbească în limba română, însă a învățat să traducă în peste 40 de perechi de limbi. De asemenea, el știe mai multe despre sporturi, celebrități, mâncare și nutriție, și poate  găsi fotografii în funcție de persoană, loc, eveniment, timp și subiect.
  • Wallet: aplicația pentru iPhone și Apple Watch unde utilizatorii își pot stoca biletele și cardurile va accepta de acum și adăugarea carnetelor de student ale studenților anumitor universități, făcând astfel mult mai facil accesul la facilitățile din campusurile universitare.

Lansare și disponibilitate iOS 12

La fel ca și versiunile precedente de iOS, cea mai recentă urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit pe toate dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch pe care s-a putut instala și iOS 11.

Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea iOS 12 sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.