iOS 11 beta 3 a fost lansat luni seara, și poate fi testat de către toți dezvoltatorii de aplicații pe modelele iPhone, iPad și iPod touch compatibile. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare sosește la aproximativ două săptămâni distanță de iOS 11 beta 2 Actualizare 1 și la aproximativ o lună de la lansarea iOS 11 beta 1.

iOS 11 este cea mai mare actualizare adusă vreodată pe iPad, oferind utilizatorilor un nou Dock care duce multitaskingul la un alt nivel, o aplicație Fișiere de administrare a documentelor și datelor, îmbunătățiri în privința compatibilității iPad Pro cu Apple Pencil, un comutator de sarcini refăcut din temelii și un sistem nou de tragere și aruncare a textelor, imaginilor și a altor date dintr-o aplicație într-alta.

De asemenea, iOS 11 introduce și foarte multe caracteristici noi adresate atât dispozitivelor iPad, cât și iPhone și chiar iPod touch. Printre acestea se numără un centru de control refăcut pentru a putea fi personalizat de utilizatori, un nou ecran de blocare ce este comasat cu centrul de notificări, un mod Nu deranjați în timpul condusului și un magazin de aplicații (App Store) care arată și se simte altfel. Mai mult decât atât, iOS 11 îmbunătățește și aplicații precum Mesaje, Poze, Cameră, Safari, Mail și duce inteligența artificială (Siri) la un alt nivel cu diferite caracteristici menite a face viețile utilizatorilor mai ușoare.

În ceea ce privește dezvoltatorii și aplicațiile de la terți, SDK-ul iOS 11 introduce framework-ul ARKit (ușurează dezvoltarea aplicațiilor de realitate augmentată), un SDK Core ML (va face aplicațiile mult mai deștepte grație inteligenței artificiale implementate deja în iOS) și numeroase alte framework-uri importante.

Alături de cele anunțate deja, pe parcursul perioadei de testare a iOS 11, Apple a mai modificat ușor anumite caracteristici și a îmbunătățit pe cele noi. În iOS 11 beta 2, spre exemplu, compania americană a adus îmbunătățiri pentru aplicația Fișiere, acces la caracteristici experimentale în Safari, Nu deranjați în timpul șofatului, schimbări în Poze și alte caracteristici despre care am vorbit aici.

Toate noutățile din iOS 11 beta 3 sunt prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 11 beta 3 are numărul de build 15A5318g și poate fi instalat pe iPhone, iPad și iPod touch din Configurări > General > Actualizare software de către toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center (cu condiția să fi descărcat deja profilul de dezvoltator pe dispozitivul compatibil pe care doresc să îl actualizeze). O versiune beta publică 2 a iOS 11 nu este deocamdată disponibilă, însă ar putea sosi la finele săptămânii în curs sau săptămâna viitoare pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în Apple Software Beta (până atunci, utilizatorii rămân cu iOS 11 public beta 1).

Descărcarea iOS 11 este posibilă pe toate dispozitivele care acceptă iOS 11, respectiv iPhone 5s (și modelele mai recente), iPad 5, iPad Air (și modelele mai recente), iPad Pro, iPad mini 2 (și modelele mai recente) și iPod touch generația a 6-a.

Alături de iOS 11 beta 3, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și tvOS 11 beta 3, macOS 10.13 beta 3 și Xcode 9 beta 3 (build 9M174d) – cea mai recentă versiune a mediului de dezvoltare integrat, care include, printre altele, și SDK-urile și API-urile iOS 11 / macOS 10.13 / watchOS 4 / tvOS 11.

iOS 11 beta 3 Iată tot ce aduce nou

 • Comutator sarcini iPad – în cel mai recent build de iOS 11 aplicațiile care rulează în fundal pe iPad pot fi închise printr-o simplă glisare în sus (în build-urile precedente era necesară atingerea pictogramei X pentru a le închide). De asemenea, per total, comutatorul este mult mai stabil și fluid.
 • Centru de notificări: la accesarea centrului de notificări, iOS 11 beta 3 afișează automat toate notificările tale, grupându-le pe cele recente (cu excepția celor de pe ecranul de blocare, care sunt afișate deasupra) într-o secțiune denumită Azi (mai devreme). Anterior, pentru a accesa toate notificările era necesar să efectuezi o glisare suplimentară (în sus), acestea fiind afișate într-o secțiune denumită Recente. Desigur, pe ecranul de blocare va fi în continuare necesară efectuarea unei glisări în sus pentru a vedea toate notificările primite.
 • Fișiere: noua aplicație le oferă utilizatorilor acces la noi amplasamente, inclusiv OS X Server și Dropbox, permițând, totodată, selectarea acestora atunci când este selectată opțiunea de salvare a unor imagini, documente etc. în Fișiere. În plus, pentru fișierele pentru care nu există ilustrații ori pictograme este afișată pictograma Fișiere în locul unui semn de întrebare.
 • Muzică: Fila Bibliotecă are acum o nouă categorie – Adăugate recent. Aceasta afișează utilizatorilor, în ordine cronologică, toate albumele, melodiile și listele de redare adăugate în Bibliotecă.
 • Cameră: Interfața 3D Touch pentru scurtătura Cameră din centrul de control a fost redesenată, afișând pictograme pentru fiecare funcționalitate în parte. De asemenea, pictograme sunt afișate acum și în interfețele 3D Touch pentru Calculator, Wallet și Notițe.
 • Redare automată clipuri video: o nouă opțiune disponibilă în Configurări > iTunes și App Store care le permite utilizatorilor să aleagă dacă doresc sau nu ca videoclipurile de previzualizare a aplicațiilor din App Store să fie redate automat. Opțiunile disponibile sunt Da (clipurile se vor reda automat indiferent de tipul conexiunii la internet), Doar Wi-Fi (clipurile se vor reda numai atunci când este o conexiune Wi-Fi la Internet) și Nu (clipurile nu vor fi niciodată redate automat). Important de specificat este că indiferent dacă utilizatorii aleg Da sau Doar Wi-Fi, redarea automată va fi încărcată numai atunci când ei dispun de suficientă lățime de bandă.
 • Capacitatea de reacție a Springboard în timpul acțiunilor trage și aruncă a fost îmbunătățită. Pictogramele aplicațiilor, imaginile și celelalte fișiere trase urmăresc acum mult mai bine gesturile făcute cu degetele.
 • Game Center (pentru dezvoltatori): Meniul Game Center din Configurări a primit secțiunea Dezvoltator. Adresată, după cum sugerează și numele, dezvoltatorilor de jocuri, aceasta conține un comutator Jurnale și opțiunea Exportați jurnalele. La exportarea jurnalelor, Game Center solicită o scurtă descriere a problemei întâlnite.
 • Safari (pentru dezvoltatori): SafariServices oferă un nou API pentru a îmbunătăți fluxul de autentificare. Mulțumită acestuia, atunci când o aplicație precum Facebook este actualizată, utilizatorul care este logat în aplicația web va fi logat automat în aplicația nativă, fără a mai fi necesară introducerea parolei.
 • Pe iPad: a fost adăugată o nouă animație la închiderea aplicațiilor folosind gestul strângeți degetele.
 • Înregistrare ecran: Textul începeți înregistrarea a fost înlocuit cu porniți difuzarea, însă butonul îndeplinește în continuare aceeași acțiune. Această modificare ne sugerează că funcționalitatea de înregistrare a ecranului ar putea permite difuzarea înregistrărilor și în alte aplicații decât Poze. În plus, atunci când înregistrarea ecranului este pornită, pictograma acestei noi funcții sare mai bine în evidență în centrul de control.
 • Safari: Caracteristicile Cititor și Favorite folosesc în beta 3 un nou sistem de sincronizare care este descris de Apple ca fiind mai performant și sigur decât până acum. Migrarea la noul sistem se face odată cu actualizarea la cel mai nou build de iOS 11.
 • Siri: multiple îmbunătățiri pentru vocea Siri din anumite limbi, precum și pentru noua caracteristică de traducere. Disponibilitatea acesteia din urmă a fost extinsă. Mai mult, Siri poate afișa itinerarii atunci când este activ modul Nu deranjați în timpul șofatului.
 • Interfața previzualizărilor 3D Touch din Safari a fost modificată.
 • Mesaje pe iCloud: la sincronizarea mesajelor cu iCloud este afișat numărul articolelor rămase până la finalizare.
 • Inversare inteligentă: caracteristica de accesibilitate ce inversează culorile afișajului cu excepția situațiilor în care sunt afișate imagini, conținut multimedia și anumite aplicații este aplicată mult mai corect în interiorul sistemului de operare.
 • Sursă redare audio: iPhone este denumit acum Difuzor. Mai mult, atât scurtătura Muzică din centrul de control, cât și widgetul de pe ecranul de blocare permit accesarea rapidă a ecranului În redare atunci când ilustrația sau numele pistei redate este atinsă. 
 • Grupul de comutatoare pentru conexiuni din centrul de control a suferit numeroase modificări. Acesta nu doar că are un aspect modificat atunci când este apăsat, însă comutatoarele din el au suferit și ele o serie de actualizări. La activarea Mod avion, spre exemplu, funcția Bluetooth rămâne pornită. De asemenea, în ceea ce privește Wi-Fi, sub acest comutator nu doar că acum este afișat numele rețelei la care ești conectat, dar la oprirea acestei caracteristici Wi-Fi este dezactivat temporar (anterior erai deconectat de la rețea, însă Wi-Fi rămânea activat). În fine, butonul Bluetooth nu mai clipește atunci când este dezactivat din centrul de control.
 • AirDrop: Scurtătura AirDrop din centrul de control afișează o interfață nouă atunci când o apeși pentru a porni/opri această caracteristică.
 • Pictogramele Nigh Shift, Lanternă, Temporizator și Mod consum redus au fost actualizate în centrul de control și configurările pentru centrul de control. Astfel, ultimele trei ies mult mai bine în evidență atunci când sunt activate. În plus, glisoarele pentru intensitatea lanternei, dimensiunea textului, durata tenporizatorului șamd au fost actualizate pentru a nu permite utilizatorilor să coboare mai jos de o linie.
 • Scurtătura pentru telecomanda Apple TV din centrul de control a fost și ea actualizată. Pe lângă aspectul ușor modificat, acum nu mai este necesar să apeși ecranul pentru a accesa telecomanda.
 • Căutare Spotlight: sugestiile de căutare sunt afișate în Spotlight deasupra widget-ului cu sugestii Siri de aplicații.
 • Busolă: Atunci când efectuezi un gest 3D Touch pe pictograma aplicației Busolă vei observa eliminarea cuvântului Start dinaintea Busolă și Nivel.
 • Introdus în iOS 11 beta 2, sunetul produs la atingerea comutatoarelor din Configurări a fost eliminat în cel mai nou build de iOS 11.
 • Căutările efectuate în Configurări returnează mai puține rezultate și mai bine organizate decât până acum.
 • Buton principal: meniul din Configurări care permite utilizatorilor de iPhone 7 să aleagă tipul de clic preferat a fost actualizat, afișând pictograme și texte mai mari.
 • Configurări Siri: Accesând acest meniu din aplicația Configurări vei observa că toate opțiunile sunt mult mai bine grupate. De asemenea, vei observa că textul Apăsați pentru Siri a fost schimbat în Apăsați butonul principal pentru Siri.
 • Nu deranjați în timpul șofatului: A fost introdus un nou meniu cu informații detaliate despre noua caracteristică a iOS 11. Din păcate, aceste informații nu sunt deocamdată disponibile decât în limba engleză.
 • S.O.S. urgențe: Noul meniu a fost tradus în limba română și are o nouă descriere pentru secțiunea Contacte pentru urgențe.
 • Configurări Notițe: Secțiunea ecran de blocare a fost redenumită în ecran de blocare și centru de control, și cuprinde acum două meniuri distincte: Afișare notițe pe ecranul de blocare și Solicitare cod de acces. Primul le permite utilizatorilor să aleagă ce notiță vor să poată accesa rapid de pe ecranul de blocare, iar următorul le permite să aleagă cât timp își doresc ca notițele deblocate să fie afișate fără solicitarea codului de acces (acesta din urmă a fost disponibil și anterior, dar sub o altă denumire și organizare).
 • Configurări Cameră: Comutatorul Filtru foto din meniul Menținere configurări a fost redenumit în Filtru.
 • Configurări iCloud: Apple a adăugat Mesaje și Uber în lista aplicațiilor care sunt sincronizate cu iCloud. Mai mult, ramura Administrare stocare din interiorul meniului iCloud a fost refăcută, afișând direct spațiul ocupat de aplicații și alte date, precum și un nou widget pentru planul de stocare folosit. În plus, meniul Info pentru aplicațiile care ocupă spațiu de stocare pe iCloud a fost simplificat.
 • Hărți: la aproprierea de clădirile cu hărți interioare toate clădirile din jurul lor vor fi afișate cu un gri închis, în timp ce acestea vor fi afișate cu un gri deschis. De asemenea, selectorul nivelurilor a fost actualizat, afișând textele în culoarea negru.
 • Poze: În meniul de Partajare a fost adăugată opțiunea de a adăuga imaginea / imaginile selectate într-un album.
 • Vremea: Pictogramele pentru starea meteo sunt mai mari.
 • Sănătate: A fost adăugat un ecran de întâmpinare cu noutățile aduse în această aplicație, a fost actualizată bara de navigare din zona inferioară a ecranului și a fost modificat aspectul graficelor anuale. În plus, sincronizarea datelor de sănătate cu iCloud funcționează acum.
 • Notițe: La partajarea unei notițe goale, aplicația Notițe afișează opțiunea Linii și grile. Anterior, această opțiune se numea Schimbare hârtie. Totuși, meniul la care duce aceasta rămâne neschimbat.
  • Notițe fixate: Deși rămân afișate în zona superioară a ecranului și sunt evidențiate față de celelalte, textul Fixate (anterior era Notițe fixate) este afișat doar atunci când tragi în jos și dezvălui bara de căutare. 
  • Alte modificări: Elementele afișate deasupra tastaturii au un aspect diferit, instrumentele de desen nu mai sunt delimitate de restul notiței, iar bara de Căutare din Notițe are o textură ușor modificată.
 • Mesaje: A fost adăugată o bară de căutare rapidă a aplicațiilor iMessage instalate. De asemenea, aplicațiile favorite sunt delimitate de celelalte și pot fi acum reordonate.
 • Centru control și comutator sarcini iPad: acum se poate reduce ușor dimensiunea unei aplicații de pe iPad pentru accesarea unor scurtături din centrul de control (vezi videoclipul atașat).

 • Per total, iOS 11 beta 3 este mult mai stabil și performant decât iOS 11 beta 2; multe alte erori din build-urile precedente au fost adresate. În plus, remarcăm prezența a numeroase îmbunătățiri și la capitolul design – multe texte din Mesaje stau la locul lor, numerele de telefon tastate pe iPhone sunt mai bine centrate, transluciditatea comutatorului de sarcini a fost modificată etc.

Notă: În cazul în care ai descărcat și instalat iOS 11 beta 3 pe iPhone, iPad sau/și iPod touch, și ai descoperit noutăți, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.