Apple a lansat iOS 11 public beta 1 și tvOS 11 public beta 1. Oricine le poate instala începând de acum!

0
1815

Aștepți cu nerăbdare lansarea iOS 11 și/sau a tvOS 11, dar nu ești dezvoltator de aplicații? Atunci Apple are o veste extraordinară pentru tine în această dimineață! Versiunile publice de prelansare a celor două actualizări aduse sistemelor de operare sunt acum disponibile pentru toată lumea, ceea ce înseamnă că vei putea să le instalezi fără probleme pe dispozitivele iPhone, iPad, iPod touch și Apple TV, atât timp cât, desigur, ești înscris în programul Apple Software Beta.

Înscrierea în programul Apple pentru testarea versiunilor beta de iOS, tvOS și macOS se face gratuit, necesitând utilizarea unui ID Apple activ. Odată înscris în program, tot ce trebuie să faci este să îți înrolezi dispozitivul iPhone/iPad/iPod touch sau/și Apple TV în program, iar apoi să descarci și instalezi iOS 11 public beta, respectiv tvOS 11 public beta pe gadgetul compatibil.

Pe dispozitivele cu iOS, procesul de înrolare în programul Apple Software Beta constă în descărcarea locală (pe dispozitivul iPhone, iPad sau/și iPod touch), a unui profil de configurare prin accesarea linkului: beta.apple.com/profile. Utilizatorii care și-au înrolat în trecut dispozitivele în acest program trebuie să știe că pentru a le actualiza la iOS 11 public beta vor trebui să instaleze mai întâi un nou profil Apple Software Beta, întrucât actualizarea nu va apărea în caz contrar.

În cazul dispozitivelor Apple TV, procesul de înrolare este ușor diferit. Mai precis, odată ce te-ai înscris cu ID-ul Apple în programul Apple Software Beta, actualizarea tvOS 11 va apărea pe dispozitivul tău Apple TV, atât timp cât sunt îndeplinite cumulativ următoarele două condiții: ești logat pe Apple TV cel puțin într-un serviciu (iCloud, iTunes și App Store sau Game Center) în același ID Apple pe care l-ai înrolat în Apple Software Beta și ai activat opțiunea Primire actualizări beta publice din Configurările dispozitivului cu tvOS.

Ca de obicei, înainte de a instala fie iOS 11 public beta, fie tvOS 11 public beta, te rugăm să înțelegi faptul că acestea sunt versiuni de testare/prelansare – deci, prin urmare, nu sunt cele finale, sunt instabile, iar Apple așteaptă de la tine să o ajuți să corecteze toate erorile prezente în ele, semnalându-le prin platforma Feedback. Or, să nu fie vreo surpriză dacă pe dispozitivul tău vor apărea unele probleme, da?

Notă: ținând cont de cele mai sus menționate, este recomandat să nu faci actualizările pe dispozitivele pe care le folosești zi de zi, ci doar pe cele „de rezervă” și să faci înainte backup datelor și chiar să aștepți câteva minute, până când voi publica tutoriale în care să ofer mai multe detalii utile și câteva recomandări înainte și după instalarea iOS 11 public beta și a tvOS 11 public beta.

Un alt aspect pe care este bine să îl cunoști înainte de a descărca și instala tvOS 11 public beta sau/și iOS 11 public beta este acela că build-urile acestor actualizări sunt aceleași ca și build-urile tvOS 11 beta 2 Actualizare 1 și iOS 11 beta 2 Actualizare 1, două actualizări pe care Apple le-a lansat luni seara pentru dezvoltatori și care sunt, de altfel, aproape identice cu tvOS 11 beta 2, respectiv iOS 11 beta 2 (mai multe detalii despre noutățile cuprinse în această actualizare adusă iOS 11 sunt disponibile aici). Într-adevăr, aceste versiuni sunt mai stabile decât tvOS 11/iOS 11 beta 1, însă mai este mult de lucru până când să funcționeze și să se simtă măcar ca și tvOS 10.2.1/iOS 10.3.2.

iOS 11 și tvOS 11 reprezintă două actualizări majore aduse celor două sisteme de operare distincte. Acestea urmează să fie lansate în versiuni finale și stabile în toamna anului curent.

Actualizările software beta publice sunt oferite de către Apple pentru al treilea an consecutiv, în cazul iOS, și pentru prima dată, în cazul tvOS, și au un rol extrem de important în îmbunătățirea calității viitoarelor versiuni ale acestor sisteme de operare. Până la lansarea iOS 11 și a tvOS 11, atât dezvoltatorii cât și utilizatorii vor mai primi o serie de actualizări beta publice, observând pe parcurs cum aceste noi versiuni devin tot mai stabile și pregătite pentru publicul larg.

Utilizatorii de Mac care se întreabă de ce nu am pomenit deloc despre macOS High Sierra public beta (în condițiile în care se știe că Apple va lansa și o astfel de actualizare), ei bine, ciudat sau nu, această versiune nu este încă disponibilă. Apple Software Beta menționează că „macOS High Sierra public beta va fi disponibil în curând.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.