Cum instalez iOS 11 beta pe iPhone / iPad? este o întrebare pe care am auzit-o foarte des în ultimele ore de la utilizatori care nu sunt dezvoltatori de aplicații înregistrați. Iar acesta este un lucru perfect normal și era de așteptat, fiind mai mult vina celor de la Apple că au previzualizat acum o versiune de iOS pe care o vor lansa abia în toamnă decât a utilizatorilor care vor cu tot dinadinsul să o încerce.
Cu modificările foarte importante aduse pe iPad, noile funcționalități introduse în Cameră și Poze, noul App Store, centrul de control redesenat, îmbunătățirile pentru Siri și zecile de alte noutăți mai mult sau mai puțin interesante, nici nu mă mir că cei mai mulți dintre voi vă doriți să testați iOS 11 pe propriile dispozitive iPhone, iPad sau iPod touch.
Și chiar dacă nu este deloc recomandat, acest lucru este posibil, fie că ești dezvoltator de aplicații sau nu. Și este complet gratis.
Așa că dacă nu mai ai răbdare până la sfârșitul acestei luni, când Apple promite să deschidă procesul de testare al iOS 11 beta cu utilizatorii de rând sau până în toamnă, când va fi lansată versiunea publică și finală a iOS 11, atunci urmează pașii de mai jos pentru a vedea ce este de făcut ca să instalezi (în siguranță) cea mai recentă versiune majoră a sistemului de operare pe iPhone și iPad.
Cum instalez iOS 11 beta pe iPhone și iPad?
Spre deosebire de anii trecuți, Apple nu doar că nu mai este atât de restrictivă în ceea ce privește actualizările beta de iOS, dar nici măcar nu mai obligă utilizatorii să folosească iTunes și .ipsw-urile actualizărilor. Totul se face foarte simplu și rapid, fie că ai sau nu dispozitivul înscris în contul unui dezvoltator de aplicații, mulțumită profilelor de configurare (cei care sunt înscriși în Apple Software Beta știu cum funcționează sistemul).
Dar înainte să îți arăt cum să faci actualizarea la iOS 11 beta 1 (sau o versiune de prelansare ulterioară, când va fi disponibilă) pe dispozitivul iPhone sau iPad, trebuie să menționez câteva aspecte extrem de importante, de care am să te rog să ții cont.
Pe ce dispozitive poți instala iOS 11 beta?
- iPhone 5s (și orice model mai recent)
- iPad 5
- iPad Air (toate modelele)
- iPad mini 2 (și ulterior)
- iPad Pro (toate modelele)
- iPod touch generația a 6-a
!Atenționări înainte de a instala iOS 11 beta
- Este o versiune beta! Este o versiune Beta! Este o versiune BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de iOS aflată în proces de testare care s-ar putea să aibă numeroase probleme de funcționare. Și le are. Și este perfect normal să le aibă, mai ales în beta 1 și beta 2 (dar și în versiunile beta de până la Golden Master). Așa că, să nu te miri dacă dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch nu se va comporta la fel de bine ca și în iOS 10.3.2, de exemplu. Sau că se va închide de nu știu câte ori pe zi. Sau că se va bloca. Sau că nu îi vei putea folosi anumite caracteristici. Sau că va trebui să îl repornești constant.
- Notă: Testând iOS 11 beta 1 din prima oră de disponibilitate pe cele mai recente modele de iPhone și iPad, pot spune că această actualizare este mai instabilă decât a fost iOS 10 beta 1 anul trecut, dispozitivele înghețând de destul de multe ori, „agățând” pe alocuri, dând erori fatale în diferite aplicații native sau terțe și poticnindu–se mai ales acolo unde s-a umblat (și s-a umblat în destul de multe locuri). Aceste probleme pot fi mai grave pe modelele anterioare de iPhone sau iPad, așa că fiți cu băgare de seamă!
- Nu instala pe unicul tău telefon! Nu recomand nimănui să instaleze iOS 11 beta sau orice altă versiune beta a sistemului de operare pe unicul dispozitiv pe care îl au (mai ales dacă este vorba despre iPhone). Motivele sunt mai sus și nu și-ar dori nimeni să aibă problemele cu terminalul de care depind sau pe care îl folosesc mereu.
- Fă-ți backup! Instalarea unei versiuni beta de iOS nu se face în siguranța cu care se face instalarea unei versiuni finale de iOS, mai ales dacă această versiune beta este una majoră. În ultimii ani nu am întâmpinat probleme care să necesite restaurarea dispozitivului, nici acum, dar nu se știe niciodată. Așa că nu strică să-ți faci un backup înainte pentru a avea toate datele tale salvate în iCloud sau pe computer. Citește mai multe despre cum poți face backup dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch în iCloud sau cu iTunes.
- Crezi că te vei răzgândi? Mai bine nu! Dacă instalezi iOS 11 beta doar ca să te joci câteva zile cu el, apoi intenționezi să revii la iOS 10.3.2, atunci mai bine abține-te. De ce? Pentru că există câteva probleme. Deși downgrade-ul este posibil, restaurarea unui backup efectuat în iOS 11 pe iOS 10.x nu mai este posibilă, așa că vei pierde toate datele salvate cât timp ai avut instalat iOS 11 (dacă ele nu au fost sincronizate cu iCloud). Iar aceasta nu este unica problemă. Revenind la o versiune anterioară de iOS, s-ar putea să întâmpini probleme cu aplicații precum Telefon (care ar putea să nu mai afișeze ultimele apeluri și contorul de apeluri ratate) și nu numai. Așa că, odată ce ai instalat iOS 11 beta, ar fi bine să rămâi cu iOS 11 pe iPhone și/sau iPad!
- Nu trebuie să fi dezvoltator. Nu îți va bloca nimeni dispozitivul. Până acum am instalat iOS 11 beta pe 3 dispozitive. Unul dintre ele are UDID-ul înregistrat în contul meu de dezvoltator, iar celelalte 3 nu. Au fost probleme cu activarea? Nu, pe niciunul (și asta nu este prima versiune de iOS beta la care procedez astfel). Și pe fiecare am folosit metoda prezentată mai jos.
- Este gratis.
- Ești înscris în Apple Software Beta, dar vrei să testezi iOS 11 beta acum? Dacă nu mai ai răbdare până în luna iulie, atunci îți recomand să accesezi Configurări > General > Profiluri și să ștergi profilul iOS Beta (selectându-l, apoi atingând Ștergere profil). Nu de alta, dar vom instala un alt profil (de dezvoltator) și nu vrem să apară probleme.
- Iar dacă în la sfârșitul lunii iunie te va bătea gândul să treci din nou la iOS public beta, îți recomand să nu o faci, și rămâi cu acest profil de dezvoltator măcar până la lansarea versiunii finale de iOS 11 (pentru că nu se știe niciodată ce probleme pot apărea). Ulterior poți vizita din nou Apple Software Beta și descărca de acolo un profil de configurare care să îți permită să instalezi versiunile beta de iOS ca și utilizator.
- Dacă ai un profil de dezvoltator instalat deja pe iPhone sau iPad, s-ar putea să fie necesar să îl ștergi și să instalezi profilul de mai jos (sau un altul) pentru a putea face upgrade la iOS 11.
- Introducerea parolei ID-ului Apple este solicitată, dar nu obligatorie, după efectuarea actualizării.
Instalează iOS 11 beta pe iPhone sau iPad
- Accesează acest link din aplicația Safari de pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care dorești să instalezi iOS 11 beta. Notă: Dacă linkul menționat nu funcționează, accesează această adresă și selectează butonul verde Download.
- Dacă ai și un Apple Watch conectat la dispozitivul iPhone pe care dorești să instalezi iOS 11 beta: în căsuța Alegeți un dispozitiv atinge iPhone, apoi treci la pasul 3.
- Se va deschide aplicația Configurări unde va apărea un profil de configurare semnat de Apple și verificat. Atinge Instalați;
- Citește, dacă dorești, mesajul de la Apple, apoi atinge Instalați și confirmă alegerea atingând din nou Instalați.
- Va fi necesară repornirea dispozitivului iPhone sau iPad pentru a fi aplicate modificările. Atinge Reporniți.
După repornire:
- Deschide Configurări;
- Atinge General;
- Selectează Actualizare software;
- Așteaptă să fie căutată actualizarea, apoi, când va apărea iOS 11 Developer Beta 1, atinge Descărcați și instalați, confirmă termenii și condițiile și așteaptă să se descarce de pe serverele Apple, apoi instaleze pe dispozitivul tău noua versiune a sistemului de operare.
Configurarea inițială
După instalarea actualizării și repornirea dispozitivului, va trebui să parcurgi câțiva pași de configurare:
- Introdu, dacă îți este solicitat, codul de acces;
- Atinge Continuați;
- Introdu parola ID Apple, apoi atinge Înainte. Dacă nu ți-o amintești, apasă Omiteți acest pas.
- Atinge Începeți și bucură-te de noua versiune de iOS.
Notă: În eventualitatea în care ai instalat această actualizare în urma restaurării dispozitivului, configurarea inițială va fi mai lungă, dispozitivul cerându-ți să treci prin întreg asistentul de configurare (unde trebuie să te conectezi la Wi-Fi, să alegi limba, să introduci cod de acces, să te loghezi în iCloud, etc.).
Ai și alte întrebări?
Dacă a rămas ceva neclar sau am omis ori dacă întâmpini probleme cu iOS 11 beta pe dispozitivul tău, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină.
Pe mine ma batut gandul sa il instalez, intr-un fel imi e frica :))), chiar nu stiu ce sa zic :(. Frumos articol !
Mulțumesc pentru feedback! Părerea mea este să aștepți măcar până la lansarea versiunii beta publice (care va avea loc săptămâna viitoare sau peste două săptămâni).
Felicitari pentru articol. O sa astept primul public beta. Intrebare: din public beta program se poate iesi mai usor/safe decat din developer beta program?
Mulțumesc! Este același lucru; atât timp cât restaurezi dispozitivul (mai ales din Mod Recuperare) nu ar trebui să apară niciun fel de probleme (subliniez nu ar trebui). Diferența este că public beta va fi lansat când iOS 11 va fi ceva mai stabil.
Mai am o întrebare, vă rog: În Windows pentru toate cele necesare telefonului iPhone, sincronizare, copiere fișiere, poze, video, ringtone, etc, avem la dispoziție oficial iTunes o serie întreagă de alte aplicații cu bani sau fără bani. Caut aplicații cît de cît similare pentru sistemul de operare Linux. Ați putea să-mi sugerați astfel de aplicații omoloage fie și doar parțial, dar, pentru Linux ? Mulțumesc
Mai am o întrebare, vă rog: În Windows pentru toate cele necesare telefonului iPhone, sincronizare, copiere fișiere, poze, video, ringtone, etc, avem la dispoziție oficial iTunes o serie întreagă de alte aplicații cu bani sau fără bani. Caut aplicații cît de cît similare pentru sistemul de operare Linux. Ați putea să-mi sugerați astfel de aplicații omoloage fie și doar parțial, dar, pentru Linux ? Mulțumesc
Din păcate, eu unul nu aș putea să recomand aplicații pentru Linux întrucât nu am folosit acest sistem de operare. Pentru macOS și, într-o oarecare măsură, pentru Windows, da.
P.S. Apple nu se străduie să își facă produsele compatibile cu Linux.
Îmi puteți spune dacă iOS 11 permite FaceTime video în grup ? Adică mai mult de doi participanți la convorbire. Mulțumesc
Din păcate, prima versiune nu permite acest lucru. Singurul lucru nou la FaceTime este opțiunea Live Photo.