Orange România a anunțat că, după ce, la finalul anului 2015, lansa serviciul apel Wi-Fi în teste pentru o gamă limitată de telefoane inteligente, de acum le va permite (oficial, întrucât neoficial s-a putut din urmă cu mai mult timp) și clienților cu iPhone să testeze tehnologia ce oferă servicii de voce incomparabile în interiorul clădirilor și nu numai.
Disponibil acum pentru o mare parte dintre abonații și posesorii de cartele preplătite Orange, serviciul de apelare Wi-Fi va putea fi utilizat de pe orice dispozitiv iPhone compatibil (iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7 și iPhone 7 Plus).
În loc să folosească o conexiune la rețeaua operatorului (inclusiv una 4G, dacă ai această caracteristică activă), apelurile Wi-Fi sunt efectuate prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi, chiar și atunci când nu ești în aria de acoperire Orange. Astfel, fie că este vorba despre rețeaua Wi-Fi de acasă, de cea de la birou sau de o oarecare altă rețea Wi-Fi la care te-ai conectat în trecut, iPhone-ul tău o va putea utiliza la nevoie pentru a efectua apeluri telefonice obișnuite (cu același număr de telefon, către oricine din lista ta de contacte, fie el și un utilizator de telefon clasic sau fix).
Despre apelarea Wi-Fi trebuiesc cunoscute câteva aspecte importante:
- Acest serviciu nu este folosit de fiecare dată ești conectat la o rețea Wi-Fi, ci numai în situațiile în care ești într-o zonă cu semnal slab sau chiar lipsită de semnal (deci mai ales în clădiri, la subsoluri, etc.).
- În timpul apelurilor telefonice, dacă se intră din nou în zona de acoperire bună a rețelei Orange sau dacă se iese din raza de acoperire a rețelei Wi-Fi, conexiunea Wi-Fi va fi înlocuită automat cu cea mobilă, fără ca apelul să se întrerupă.
- Oricât de mult s-ar asemăna cu apelurile FaceTime Audio sau Skype, de exemplu, serviciul de apelare Wi-Fi folosește în continuare unitățile utilizatorilor din planul de date, un apel efectuat prin Orange Wi-Fi costând deci la fel de mult ca și unul clasic. Astfel, atât apelurile Wi-Fi, cât și apelurile 4G vor consuma minutele cuprinse în abonamentul sau pe cartela ta, iar după terminarea lor, tu vei fi taxat la fel de mult. Prin urmare, nu îți face speranțe ca atunci când pleci în afara țării să poți folosi acest serviciu pentru a vorbi nelimitat la telefon.
- Spre deosebire de apelurile 2G sau 3G, apelurile Wi-Fi au o calitate mai bună, HD, dacă viteza conexiunii este una bună. Mai mult, ele oferă avantajul unei conexiuni instantanee a apelurilor (un lucru cu care probabil sunteți obișnuiți de la FaceTime Audio și alte servicii de VoIP similare).
- Funcționează mai bine cu ecosistemul Apple. Apelurile Wi-Fi pot fi activate și de pe Mac, iPad sau iPod touch de către utilizatorii care beneficiază de acest serviciu. Astfel, apelurile telefonice vor fi recepționate și de pe aceste dispozitive, indiferent de rețeaua Wi-Fi la care sunt conectate. Desigur, Continuitatea permite recepționarea/efectuarea apelurilor telefonice și de pe celelate dispozitive conectate la același ID Apple, însă una dintre condiții este ca acele dispozitive să fie conectate în aceeași rețea Wi-Fi precum iPhone-ul pe care sunt primite apelurile.
Pentru a utiliza serviciul de apelare Wi-Fi, clienții Orange nu vor trebui să plătească nimic în plus (și nici măcar să mai trimită SMS la numărul scurt 232). În cazul în care ești un abonat sau posesor de cartelă preplătită Orange, și ai un iPhone eligibil, atunci poți să activezi apelarea Wi-Fi din Configurări > Telefon > Apelare Wi-Fi (acești pași se urmează o singură dată).
Ca un iPhone să fie eligibil cu noul serviciu de la Orange va trebui nu doar să fie din gama menționată mai sus, dar și să aibă instalată măcar versiunea 10.2 de iOS și actualizarea configurărilor de operator 27.1 (sau ulterioară). Mai multe detalii despre ce sunt și cum poți actualiza configurările de operator, pentru a beneficia de apelare Wi-Fi de la Orange, sunt în tutorialul menționat mai jos:
cu asta m au cam enervat; de un an jumate e pe samrahaturi si abia acum pe iph…