Orange a actualizat configurările operator la versiunea 24.1. Introduce VoLTE și apelare Wi-Fi pe iPhone

0
4560

Cel mai mare operator de telefonie mobilă din România – Orange – a lansat sâmbătă o actualizare importantă pentru utilizatorii de iPhone și iPad (modelul Wi-Fi + Cellular). Este vorba despre configurările pentru operator, care sunt disponibile acum în versiunea 24.1.

Această actualizare facultativă, de dimensiuni mici, introduce pe dispozitivele iPhone o două caracteristici foarte importante, pe care le așteptam de ceva vreme. Este vorba despre apelurile VoLTE și Wi-Fi, ambele fiind disponibile după efectuarea actualizării acestor configurări.

În cazul în care te întrebi ce sunt apelurile VoLTE (voice over LTE), ei bine sunt apelurile care folosesc rețeaua de mare viteză a operatorului (4G) și nu rețeaua de voce. Or, atunci când ești într-o rețea 4G, telefonul tău iPhone o va folosi pentru a efectua apelul telefonic, nemaifiind nevoit să revină la o rețea 3G sau 2G pentru acest lucru. Iar asta aduce automat câteva beneficii, cum ar fi calitatea audio superioară (în cazul în care atât emițătorul, cât și receptorul au activată această caracteristică pe un telefon compatibil), conectarea mult mai rapidă la apel, eliminarea necesității de a reveni la o rețea 3G sau 2G, atunci când primești un apel telefonic (lucru care se traduce prin creșterea duratei de viață a bateriei) și nu numai.

Pe iPhone, VoLTE este disponibil numai pe modelele iPhone 6 și iPhone 6 Plus (și ulterioare; inclusiv pe iPhone SE). Așa că dacă ai un astfel de dispozitiv iPhone în Orange, îți recomand să actualizezi configurările operatorului, apoi să activezi caracteristica VoLTE / apelare 4G. Acest lucru este posibil din Configurări>Conexiune celulară>Opțiuni date>Activați 4G>Voce și date.

Trecând la apelarea Wi-Fi, aceasta este o altă caracteristică menită să îmbunătățească apelurile telefonice. În loc să folosească o conexiune la rețeaua operatorului (inclusiv una 4G, dacă ai această caracteristică activă), apelurile Wi-Fi sunt efectuate prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Fie că este rețeaua Wi-Fi de acasă, de la birou sau o oarecare rețea Wi-Fi la care te-ai conectat tu (de exemplu cea dintr-o cafenea, de la bibliotecă, din mall, etc.), dispozitivul tău o va putea utiliza pentru a face apeluri telefonice obișnuite (cu același număr de telefon, către oricine din lista ta de contacte, fie el și un utilizator de telefon clasic sau fix). Dar spre deosebire de apelarea 4G, cea Wi-Fi nu se efectuează oricând ești conectat la o rețea Wi-Fi, ci doar în situațiile în care ești într-o zonă cu semnal slab sau chiar lipsă semnal (inclusiv în clădiri, la subsoluri, etc.). Și oricât de mult s-ar asemăna cu apelurile FaceTime Audio sau Skype, de exemplu, aceste apeluri Wi-Fi folosesc în continuare unitățile tale din planul de date, costând la fel de mult ca și un apel telefonic efectuat prin intermediul rețelei operatorului (deci un minut va fi taxat la fel de mult, dacă ai depășit unitățile incluse în planul de date). Spre deosebire de apelurile 2G sau 3G, apelurile Wi-Fi au o calitate mai bună, în general (desigur, dacă viteza conexiunii este una decentă).

Apelurile Wi-Fi mai vin și cu alte câteva beneficii, cum ar fi, în cazul iPhone, oferă posibilitatea de a le activa și pe Mac, iPad sau iPod touch, pentru a primi apelurile telefonice pe aceste dispozitive, chiar dacă ele nu sunt conectate la aceeași rețea Wi-Fi ca și iPhone-ul (lucru necesar în cazul redirecționării apelurilor prin Continuitate). Aceste beneficii pentru iOS nu sunt momentan oferite de către Orange România, care nu face nici măcar activarea apelării Wi-Fi din meniul dedicat al iOS (așa cum fac alți operatori). El, de fapt, nici nu există nici măcar pe terminalele cu versiunea 24.1 a configurărilor operatorului român.

Așa că dacă te întrebi cum le poți activa, ei bine răspunsul este printr-un SMS fără text (apeși doar bara de spațiu o dată, apoi pe Trimiteți) la numărul 232. La scurtă vreme, dacă ai un telefon compatibil, vei primi un SMS de confirmare și va trebui să îți repornești iPhone-ul pentru a beneficia de apelarea Wi-Fi.

Dispozitivele iPhone compatibile cu apelarea Wi-Fi sunt iPhone 5c, iPhone 5s și toate modelele mai recente.

Pentru utilizatorii de iPad Wi-Fi + Cellular și utilizatorii de modele mai vechi de iPhone decât cele mai sus menționate, actualizarea 24.1 a configurărilor operatorului Orange aduce o schimbare. Ea elimină din meniul Voce și date posibilitatea de a mai alege ce viteză celulară dorești să folosești (2G, 3G sau 4G). Asta nu contează prea mult pentru nimeni, deoarece majoritatea preferă vitezele superioare, atunci când sunt disponibile, dar îi afectează pe cei care stau într-o zonă în care semnalul 4G sau 3G este slab (deoarece dispozitivele lor se vor descărca mai rapid).

Din păcate, nici Vodefone România, nici Telekom și nici DigiMobil nu le oferă utilizatorilor lor de iPhone apelurile 4G sau cele Wi-Fi. De altfel, ei nu au lansat o astfel de actualizare.

Mai multe detalii despre ce sunt și cum poți actualiza configurările de operator, pentru a beneficia de caracteristicile mai sus menționate, sunt în tutorialul menționat mai jos:

Mulțumesc Mihai!

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.