Apple a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul 4 din 2016. Vânzările de iPhone au stabilit un nou record

0
962

Respectându-și promisiunea făcută în urmă cu o lună, compania Apple a emis marți seară un comunicat de presă în cadrul căruia anunță rezultatele financiare pentru trimestrul 4 (perioada octombrie-noiembrie) al anului 2016 (trimestrul 1 al anului fiscal 2017 în SUA). Așa cum era de așteptat, nu doar dacă ne uitam la previziunile analiștilor de pe Wall Street, în al patrulea trimestru al anului 2016 s-a înregistrat o primă creștere anuală a vânzărilor de iPhone și a cifrei de afaceri, după trei trimestre consecutive de scăderi.

Potrivit comunicatului de presă emis de Apple, cifra de afaceri a companiei pe al patrulea trimestru al anului 2016 a fost de 78,4 miliarde de dolari, în scădere creștere 2,5 miliarde $ față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2015 (75,9 miliarde de dolari). Aceasta depășește chiar și ghidajul trimestrial anunțat de Apple în urmă cu 3 luni (76-78 miliarde de dolari). Din cele 78,4 miliarde de dolari încasate de Apple, 64% provin din afara SUA.

Suntem emoționați să anunțăm că rezultatele noastre din trimestrul de Sărbători au generat cea mai mare cifră de afaceri trimestrială din istoria Apple și a stabilit mai multe recorduri pe parcurs. Am vândut mai multe iPhone-uri decât oricând și am stabilit noi recorduri de încasări pentru iPhone, Servicii, Mac și Apple Watch. Cifra de afaceri din Servicii a crescut puternic de anul trecut, ea fiind condusă de o activitate record a clienților pe App Store, și suntem foarte încântați de produsele pe care le avem pregătite. – Tim Cook, director general Apple.

Profitul companiei, pe trimestrul octombrie-decembrie a fost de 17,9 miliarde de dolari sau 3,36$ pe acțiune, fiind mai mic decât profitul de 18,4 miliarde de dolari sau 3,28 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Scăderea profitului se datorează și reducerii marjei brute comparativ cu același trimestrul de anul trecut – 38,5%, față de 40,1%.

Consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,57 $ la fiecare acțiune până pe 16 februarie. În prezent, Apple deține lichidități și titluri de valoare negociabile care însumează 240 miliarde de dolari.

Trecând la vânzările de produse, pentru T4 2016 Apple raportează vânzarea a 78,8 milioane de dispozitive iPhone, 13,1 milioane de iPad-uri și 5,4 milioane de Mac-uri. În aceeași perioadă a anului trecut, compania din Cupertino comercializa 74,8 milioane de dispozitive iPhone, 16,1 milioane de tablete iPad și 5,3 milioane de Mac-uri. Așadar, anul în care s-a înregistrat prima scădere trimestrială a vânzărilor de iPhone din istorie s-a încheiat nu doar pe creștere, ci și cu stabilirea unui nou record absolut de vânzări de iPhone, cele mai recente modele – iPhone 7 și iPhone 7 Plus – întrecând așteptările tuturor. Din păcate, deloc surprinzător, vânzările de iPad continuă trendul descendent al ultimilor ani, în timp ce vânzările de Mac înregistrează o mică creștere anuală (și încasări record).

Alături de toate cele mai sus menționate, din comunicatul de presă trimis de compania americană astăzi mai aflăm că ea a returnat 15 miliarde de dolari către investitori sub formă de răscumpărări de acțiuni și dividende. Până în prezent, Apple a răscumpărat acțiuni în valoare de 200 miliarde de dolari în programul în care își propune să răscumpere acțiuni în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada ianuarie-martie) să aibă încasări cuprinse între 51,5 de miliarde de dolari și 53,5 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 38 și 39 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 6,5 miliarde $ și 6,6 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 400 milioane de $.

Începand cu ora 24:00, veți putea asculta în direct teleconferința Apple în cadrul căreia vor fi discutate aceste rezultate financiare și vor fi prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general, Tim Cook, și de către directorul economic, Luca Maesri. Mâine dimineață vom prezenta cele mai importante informații discutate în cadrul acestei teleconferințe.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.