Pentru prima dată de la prezentarea de pe 13 iunie, două versiuni beta de iOS 10 adresate dezvoltatorilor, respectiv utilizatorilor au fost lansate simultan luni seară. iOS 10 beta 6 și iOS 10 public beta 5 sunt deci disponibile în momentul de față pentru toți cei înscriși pe Apple Developer Center, respectiv Apple Software Beta și sosesc la nici o săptămână distanță de iOS 10 beta 5 / public beta 4.

iOS 10 beta 6 și iOS 10 public beta 5 au un nou număr de build, 14A5341a, și sunt disponibile pentru descărcare atât prin sistemul Actualizare software din Configurări>General (doar pentru cei care au instalat un profil de dezvoltator/Apple Software), cât și prin intermediul Apple Developer Center (doar în cazul dezvoltatorilor). Dispozitivele eligibile pentru noua versiune beta de iOS sunt iPhone 5 (sau mai recent), iPad 4 (sau mai recent), iPad mini (sau mai recent), iPad Pro și iPod touch generația a 6-a.

iOS 10 reprezintă o actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru iPhone și iPad, introducând o grămadă de caracteristici noi și modificări de design, inclusiv un nou ecran de blocare cu notificări ce pot fi controlate prin 3D Touch și acces mai rapid la cameră, un centru de control redesenat și o secțiune specială pentru widgeturi în căutarea Spotlight.

Mesaje este aplicația care a primit cele mai importante modificări în iOS 10, fiind refăcută complet și primind noi caracteristici, printre care se numără animațiile în fundal, efectele de balon, Digital Touch, mesake de mână, răspunsuri Tapback, emoji predictive și un App Store propriu. Mesaje este precedată îndeaproape de aplicația Poze, care și ea a primit caracteristici impresionante de recunoaștere facială și de obiect, precum și o caracteristică Amintiri ce grupează automat, în funcție de persoane, dată, obiecte și localizare, o parte dintre imaginile prezente în biblioteca foto, pentru a ajuta utilizatorii să redescopere momentele uitate din trecut. Mai apoi, a fost adăugată aplicația Locuință pentru administrarea ușoară a tuturor gadgeturilor HomeKit, au fost actualizate aplicații precum Hărți și Muzică, și au fost introduse sute de alte modificări de design și caracteristici noi despre care am vorbit și pe care le puteți găsi în articolele pe tema iOS 10. De asemenea, iOS 10 introduce destule caracteristici noi și pentru dezvoltatori, cum ar fi un SDK pentru Siri, iar despre acestea am vorbit în detaliu aici.

Pe parcursul perioadei de testare a iOS 10, Apple a mai modificat ușor anumite caracteristici și le-a îmbunătățit pe cele noi. În penultima versiune beta de iOS 10, gigantul american a introdus un nou sunet de blocare a ecranului, o nouă pictogramă pentru AirPlay și multiple alte mici modificări și corecturi. În iOS 10 beta 4 au fost incluse peste 100 de caractere emoji noi și regândite, o nouă pagină de întâmpinare în centrul de control, noi caracteristici de accesibilitate și zeci de alte mici schimbări în interiorul sistemului de operare. În iOS 10 beta 3 compania americană a introdus un nou sunet de blocare și tastatură, retroacțiune haptică la acționarea butonului de blocare a ecranului, o opțiune de accesibilitate ce readuce modul de deblocare a ecranului folosind Touch ID cu care eram obișnuiți în iOS 9 și anterior, opțiunea de partajare a datelor de sănătate și multe altele. În iOS 10 beta 2, inginerii Apple au introdus App Store pentru Mesaje și au adăugat, printre altele, posibilitatea ca utilizatorii din SUA să se înregistreze ca fiind donatori de organe în aplicația Sănătate. iOS 10 beta 5 vine și el cu unele noutăți, despre care vom vorbi ceva mai jos.

iOS 10 beta 1 și iOS 10 beta 2 au avut numeroase probleme de funcționare – un lucru deloc surprinzător, ținând cont că erau primele actualizări ale unei versiuni majore a iOS. Treptat, aceste erori au dispărut din versiunile beta de iOS și, uneori, au fost înlocuite cu altele (cum ar fi, spre exemplu, în beta 5 / public beta 4, unde afișarea dockului era foarte problematică pe iPhone și iPad). Dintre toate, iOS 10 beta 6 / public beta 5 este cea mai stabilă versiune de iOS 10 de până acum, iar erorile ce încă mai sunt prezente vor fi cu siguranță adresate în săptămânile care urmează.

De aceea, în cazul în care vrei să încerci iOS 10 beta, dar te-ai ferit de primele versiuni din cauza problemelor de funcționare, atunci îți pot spune că acum o poți face cu încredere, chiar dacă ești dezvoltator sau un utilizator oarecare de iPhone, iPad sau iPod touch.

Alături de această versiune a iOS, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și Xcode 8 beta 6 build 8S188o – cea mai recentă versiune a programului de dezvoltare a aplicațiilor, care include SDK-ul și API-urile iOS 10 / macOS 10.12 / watchOS 3 / tvOS 10 -, watchOS 3 beta 6tvOS 10 beta 6 și macOS 10.12 beta 6. Pentru utilizatori a fost, de asemenea, lansată în această seară cea de-a cincea versiune beta publică a macOS 10.12 Sierra.

iOS 10 public beta 5 și iOS 10 beta 6 – iată tot ce aduc nou

  • Problema enervantă a dockului din beta 5/public beta 4 a fost rezolvată, atât pe iPhone, cât și pe iPad. De asemenea, pe iPad a fost rezolvată și eroarea din selectorul de fundaluri.
  • Insigna de actualizare afișată pe meniul Actualizare software din Configurări este acum roșie și nu albastră.
  • Touch ID poate fi folosit în locul parolei ID Apple pentru achiziționarea de aplicații, chiar dacă iPhone-ul sau iPad-ul a fost repornit. (Actualizare: această noutate era prezentă din beta 5, însă până acum era considerată a fi o eroare).

Notă: Dacă ai instalat iOS 10 beta 6 / public beta 5 pe iPhone, iPad sau iPod touch și ai găsit alte noutăți decât cele menționate mai sus, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu.

- Reclamă -