Cum să instalezi iOS 10 public beta pe iPhone, iPad și iPod touch – Tutorial

5
9462

Da, Apple s-a ținut de promisiune! Suntem în 7 iulie și, da, iOS 10 public beta 1 este aici. Lansată joi seară, odată cu macOS 10.12 Sierra public beta 1, și având același număr de build ca și iOS 10 beta 2, această versiune de prelansare a sistemului de operare iOS le permite tuturor utilizatorilor non-dezvoltatori să încerce noutățile actualizării majore direct de pe propriile dispozitive iPhone și iPad, înainte de lansarea din toamnă.

Dacă te întrebi ce este „iOS 10 beta”, ei bine trebuie să știi că este o versiune majoră de iOS pe care Apple o tesează cu dezvoltatorii și, începând de acum, cu utilizatorii din întreaga lume, înainte de lansarea versiunii finale a iOS 10, ce va avea loc în toamnă, va fi mult mai stabilă și va putea fi instalată printr-un proces mult mai simplu. Faptul că această versiune majoră de iOS este testată de către Apple și cu utilizatorii s-ar putea să nu te mai surprindă, întrucât acesta este al doilea an când o versiune majoră de iOS poate să fie testată oficial de orice posesor de iPhone, iPad sau iPod touch. Anterior iOS 10, versiunile de prelansare (beta) ale iOS erau oferite numai dezvoltatorilor, utilizatorii putând risca însă să le instaleze fie înregistrându-și UDID-ul terminalelor în contul unui dezvoltator, fie fără a face respectiva înregistrare (caz în care se putea ca dispozitivele să rămână blocate).

iOS 10 beta public se datorează programului Apple Beta Software, care a fost inițiat în 2014, odată cu OS X 10.9.4 Mavericks, fiind continuat ulterior cu OS X 10.10 Yosemite, iar acum cu macOS 10.12 Sierra și iOS 10. Acest program este complet gratuit (spre deosebire de programul pentru dezvoltatori, care este pe bază de abonament anual în valoare de 99 €) și se adresează oricărui posesor de iPhone, iPad sau iPod touch care dorește să o ajute pe Apple să îmbunătățească iOS 10 sau să testeze noutățile din această versiune de iOS.

Și indiferent care ar fi motivul pentru care ai vrea să ai iOS 10 pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch (cel mai probabil pentru a vedea și testa noutățile), întrebarea ta de acum ar putea fi: cum instalez iOS 10 public beta? Simplu! Urmează pașii din acest articol.

Cum instalez iOS 10 public beta pe iPhone, iPad sau iPod touch

!Atenție! Înainte de orice altceva:

 • Este o versiune beta! Este o versiune Beta! Este o versiune BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de iOS aflată în proces de testare care are numeroase probleme de funcționare. Și este perfect normal să aibă, mai ales în beta 1 și beta 2 (și orice altă versiune beta până la Golden Master). Așa că, să nu te miri dacă dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch nu se va comporta la fel de bine ca și în iOS 9.3.2, de exemplu. Sau că se va închide de nu știu câte ori pe zi. Sau că se va bloca. Sau că nu îi vei putea folosi anumite caracteristici. Sau că va trebui să îl repornești constant.
  • Notă: Testând iOS 10 beta 2 (aceeași versiune beta ca și cea oferită acum publicului) de când a apărut, pot spune că ea este mult, mult mai stabilă decât prima versiune beta. Dar, există un dar! Faptul că e mai stabilă, nu înseamnă că e acceptabil pentru cineva care așteaptă de la iPhone sau iPad să meargă totul strună. Încă există probleme mari prin comutatorul de sarcini, unele caracteristici nu funcționează sau funcționează defectuos, dispozitivele se mai repornesc când îți e lumea mai dragă, bateria se descarcă destul de repede și așa mai departe (unii utilizatori raportează chiar și că iOS 10 beta 2 le-a blocat accesul la ID-urile Apple). Iar asta se întâmplă pe cele mai recente modele de iPhone și iPad – pe cele mai vechi, problemele sunt și mai mari.
 • Crezi că instalezi iOS 10 și dacă nu îți convine, revii la iOS 10? Mai bine rămâi la iOS 10! Dacă instalezi iOS 10 beta doar ca să te joci câteva zile cu el, apoi intenționezi să revii la iOS 10.3.2, atunci mai bine abține-te. De ce? Pentru că există câteva probleme. Deși downgrade-ul este posibil, restaurarea unui backup efectuat în iOS 10 pe iOS 10.x nu mai este posibilă, așa că vei pierde toate datele salvate cât timp ai instalat iOS 10 (dacă ele nu au fost sincronizate cu iCloud). Iar aceasta nu este unica problemă. Revenind la o versiune anterioară de iOS (mai ales cu restaurare din backup) vei putea întâmpina probleme cu aplicații precum Telefon (care nu vor mai fi capabile să afișeze ultimele apeluri și contorul de apeluri ratate) și nu numai. Așa că odată ce ai instalat iOS 10 beta, rămâi cu iOS 10 pe iPhone sau iPad!
 • Nu o instala pe unicul tău telefon! Nu recomand nimănui să instaleze iOS 10 beta sau orice altă versiune beta a sistemului de operare pe unicul dispozitiv pe care îl au (mai ales dacă este vorba despre iPhone). Motivele sunt mai sus și nu și-ar dori nimeni să aibă problemele cu terminalul de care depind sau pe care îl folosesc mereu.
 • Fă totuși un backup! Instalarea unei versiuni beta de iOS nu se face în siguranța în care se face instalarea unei versiuni finale de iOS, mai ales dacă această versiune beta este una majoră. În ultimii ani nu am întâmpinat probleme care să necesite restaurarea dispozitivului, nici acum, dar nu se știe niciodată. Așa că nu strică să-ți faci un backup înainte pentru a avea toate datele tale salvate în iCloud sau pe computer. Citește mai multe despre cum poți face backup dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch în iCloud sau cu iTunes (recomandat ar fi să faci un backup arhivat cu iTunes).
 • Ai instalat iOS 10 beta cu un profil de dezvoltator și vrei iOS 10 public beta? Nu! Dacă se întâmplă să vrei să revii în deplină „legalitate”, după ce ai instalat o versiune de dezvoltator folosind un profil de configurare, așa cum am descris aici, ar fi indicat să te abții. Nu se întâmplă nimic dacă rămâi la versiunea beta de iOS pe care o ai, dar se pot întâmpla multe dacă sari de la cea pentru dezvoltatori la cea pentru utilizatori. Și nu văd de ce să riști. Așteaptă măcar până la lansarea versiunii finale de iOS 10, apoi șterge respectivul profil de configurare de dezvoltator și instalează-l pe cel de utilizator.
 • Introducerea parolei ID-ului Apple este uneori solicitată, dar nu obligatorie, după efectuarea actualizării

De ce am nevoie pentru a testa iOS 10 beta?

 • Un dispozitiv:
  • iPhone 5 (și orice model mai recent)
  • iPad 4
  • iPad Air și iPad Air 2
  • iPad mini 2 (și ulterior)
  • iPad Pro
  • iPod touch generația a 6-a

 • În jur de 2 GB de stocare liberi
 • Un cont în Apple Beta Software Program – este gratuit și se creează pe baza ID-ului Apple în pagina web: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/ (dând clic pe butonul „Sign up”).

Notă: Nu te speria de procesul de instalare al iOS 10 beta, deoarece este aproape la fel de simplu la fel ca și cel al unei actualizări banale de iOS. Acest tutorial te va îndruma însă pas cu pas ce trebuie să faci.

Nu ai mai avut niciodată o versiune beta de iOS instalată pe propriul iPhone sau iPad?

În acest caz, va trebui să urmezi pașii descriși aici. Dacă, în schimb, ai mai avut o versiune beta publică de iOS, și nu ai șters profilul de configurare, atunci treci direct la secțiunea următoare.

 1. De pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care vrei să instalezi iOS 10 beta, accesează aplicația Safari și lipește linkul următor în bara de adresă: https://beta.apple.com /sp/betaprogram /redemption#iosNotă: Ți se va solicita să te loghezi în ID-ul Apple care este înscris în acest program (am specificat în secțiunea De ce am nevoie pentru a testa iOS 10 beta? cum să te înscrii în program).
 2. Derulează până la secțiunea Download Profile și atinge butonul albastru Download Profile.Descarca software beta
 3. Se va deschide aplicația Configurări, care va afișa profilul Apple pe care urmează să îl instalezi. Reține că acesta este necesar pentru a putea descărca iOS 10 beta. Pentru a continua, atinge Instalați.Profil Apple software beta
 4. La pasul acesta va trebui să consimți regulile Apple pentru instalarea iOS 10 beta. Atinge butonul Instalați pentru a trece mai departe.termeni conditii profil configurare
 5. O casetă de dialog te întreabă dacă vrei să instalezi acel profil. Atinge Instalați;
 6. Acum va fi necesar să repornești iPhone-ul / iPad-ul pentru finalizarea instalării profilului. Atinge Reporniți.repornire necesara instalare profil

Cum instalez iOS 10 public beta?

Dacă aveai profilul de configurare instalat pe iPhone sau iPad ori dacă l-ai instalat urmând pașii de mai sus, atunci vei putea descărca și instala iOS 10 public beta 1 foarte simplu, după cum vom vedea mai jos:

 1. După repornirea terminalului iPhone sau iPad, de pe ecranul principal accesează Configurări, apoi mergi la General>Actualizare software. În acel meniu, apare actualizarea iOS 10 Public Beta 1. Atinge Descărcați și instalați.iOS 10 public beta 1
 2. Acceptă termenii și condițiile atingând butonul Sunt de acord și confirmând alegerea în caseta care va apărea după;termeni și conditii ios10beta
 3. Va începe procesul de instalare al iOS 10 beta public, acesta durând de la câteva minute, la câteva zeci de minute, în cazul modelelor mai vechi de iPhone sau iPad. În tot acest timp va apărea numai sigla Apple, sub care, uneori, va fi și o bară de progres.
 4. După finalizarea procesului de descărcare și instalare al iOS 10 Public Beta vei putea să îți folosești dispozitivul iPhone.

Acum vei putea să te bucuri de dispozitivul tău cu iOS 10, să testezi noile funcționalități introduse de către Apple și să raportezi eventualele erori, prin aplicația Feedback.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis ori dacă întâmpini probleme cu iOS 10 beta pe dispozitivul tău, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină.

5 COMENTARII

 1. Alex, dacă am instalat iOS 10 beta cum scrie mai sus, atunci când va apărea ios10 in toamna îmi va apărea sigur la General >Actualizare Software, nu? Sau trebuie sa m-a retrogradez???????? Ca nu știu cum!!

  • Da, îți va apărea versiunea finală de iOS 10, atunci când va fi lansată. Îți vor apărea și versiunile beta ulterioare, dacă nu ștergi profilul instalat acum din Configurări>General>Profiluri (nu îl șterge acum, dacă vrei să instalezi și celelalte versiuni beta de iOS 10).

 2. Alex vor mai fi și alte versiuni beta până în toamnă? Eu am instalat iOS 10.0. și merge bine,după instalarea finală din toamnă pot să șterg profilul beta? Mulțumesc!

  • Da, vor mai fi cel puțin încă trei actualizări public beta pentru iOS 10. Și da, în toamna vei putea șterge profilul instalat acum, dacă nu mai dorești versiunile beta ulterioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.