Despre bloguri și găzduire WordPress la 11 ani de iTutorial.ro

- Publicitate -

Pentru că foarte curând se împlinesc 11 ani de când iTutorial.ro există și de când încercăm să vă ținem la curent cu cele mai importante noutăți din lumea Apple, ajutându-vă totodată să descoperiți cele mai importante caracteristici și să depanați eventualele probleme apărute la toate produsele începând cu iPhone sau iPad și terminând cu Mac, Apple Watch ori Apple TV, m-am gândit ca în cadrul acestui articol să vă vorbesc puțin despre bloguri și găzduirea WordPress, unul dintre elementele fără de care acest site nu ar putea să funcționeze.

Deși numele de domeniu l-am schimbat încă din primul an de existență, trecând de la iTutorial.info la iTutorial.ro pentru a-l face mai ușor de reținut (deși în continuare puteți accesa iTutorial și prin intermediul domeniului .info), platforma pentru gestionarea conținutului nu am schimbat-o niciodată. Fără a avea, la acel moment, cunoștințe despre acest domeniu și fiind doar mânat de dorința de a avea un blog unde să pot ajuta și alți români utilizatori de iPhone, iPad și Mac să beneficieze de cât mai multe dintre funcționalitățile dispozitivelor lor, am ales WordPress ca și platformă de gestionare a conținutului. Și este una dintre alegerile față de care nu am niciun regret.

În cazul în care te gândești să îți deschizi un blog, nu pot decât să îți recomand să folosești WordPress, pentru că nu degeaba este atât de popular. Grație interfeței prietenoase și totodată intuitive (p.s. încă refuz să folosesc editorul Gutenberg, deoarece mi se pare că interfața veche este mult mai facilă în utilizare), această platformă îți permite să scrii și să publici cu ușurință articole pe blog, chiar dacă ai cunoștințe foarte puține spre deloc în programare. Tot procesul este înlesnit și de gama extrem de vastă de teme și plugin-uri, gratuite sau contracost, care vor face ca blogul tău să arate și să funcționeze exact așa cum îți dorești și cum este mai potrivit pentru tematica lui.

O alegere importantă și oarecum dificilă la început este, dacă alegi acest CMS, între WordPress.com și WordPress.org. Aceasta deoarece primul îți oferă găzduire web și acces la platformă gratuit, putând să îți creezi și să crești blogul, în timp ce pentru WordPress.org vei avea nevoie de un serviciu de găzduire dedicat, iar dacă nu ai deloc cunoștințe în domeniu, de cineva care să îți configureze blogul sau de multe zile de căutări și încercări. Totuși, din cauza limitărilor avute de WordPress.com (opțiuni de personalizare foarte puține – inclusiv teme și plugin-uri restrânse -, spațiul de stocare foarte limitat, numele de domeniu trebuia să conțină .wordpress.com în planul gratuit și costa foarte mult un domeniu personalizat, dificultatea de acces la baza de date sau fișiere și dificultatea la monetizare) care făceau oricum predictibilă în viitor trecerea de la o platformă la cealaltă, m-au determinat să încep din capul locului cu WordPress.org. Chiar dacă această alegere presupune o cheltuială inițială cu numele de domeniu și serviciul de găzduire, iar mai apoi o cheltuială lunară cu găzduirea web și, în funcție de preferințe, cu alte servicii. Cheltuieli pe care nu ar trebui să ai așteptări că vei putea măcar să le acoperi în primul an de activitate.

Despre alegerea unui serviciu de găzduire WordPress dedicat și potrivit pentru nevoile pe care le ai este o întreagă poveste ce nu își are locul neapărat aici. Totuși, din experiența pe care am acumulat-o în toți acești ani, pot spune că este extrem de important ca, în cazul în care blogul tău are o audiență formată preponderent din români, va trebui să fie găzduit pe servere din România. Așa că nu de zgârci să alegi cele mai ieftine servicii cu servere prin SUA, Bangladesh sau India, că vei avea mai mult de pierdut decât de câștigat. De asemenea, este important ca blogul tău să poată fi accesat oricând, deci găzduirea să îți ofere uptime garantat, iar eventualele probleme să fie remediate fără ca tu sau cititorii tăi să fiți afectați perioade prea lungi de timp, să ai acces la un serviciu de asistență tehnică prompt și dornic să te ajute la remedierea problemelor ce țin de serviciul plătit și, printre altele, să ți se ofere o interfață web pentru gestionarea site-ului și a serverului. Majoritatea furnizorilor de servicii de găzduire vor oferi mai multe pachete de găzduire diferențiate în special prin resursele alocate domeniului găzduit (în special spațiul de stocare și puterea de procesare). Evident, la început nu ar fi indicat să te arunci pe cel mai performant server și pe cel mai mare plan de stocare posibil cu gândul că vei avea nevoie cândva, ci să faci upgrade pe măsură ce nevoile blogului sunt mai mari.

Făcând însă abstracție de bătaia de cap inerentă procesului de creare și punere în funcțiune a unui blog (proces care, de altfel, este unul mult mai complex decât ceea ce mi-am propus să prezint în cadrul acestui articol) în cele din urmă, dacă îți dorești cu adevărat să ai o platformă unde să poți comunica ideile tale, să poți ajuta / informa pe alții, să îți prezinți pasiunea, recomandarea mea este să începi. Și să nu te lași dezamăgit de eventualele piedici, de numărul mic de cititori în primele săptămâni / luni de funcționare și nici să te aștepți să te îmbogățești din asta. Mai ales dacă oferi un conținut cât mai curat posibil.

În fine, nu pot încheia fără a vă mulțumi, la 11 ani de iTutorial.ro, că sunteți alături de noi și ne susțineți activitatea!

Articol sponsorizat

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Ai uitat parola ID-ului Apple? Iata cum poti sa o resetezi – Tutorial

Pentru a crea un ID Apple este necesar sa setezi o parola destul de complicata, care trebuie...

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.