Am nevoie de antivirus pe Mac?

- Publicitate -

Pe lângă ușurința în utilizare și ecosistemul neegalat al Apple, utilizatorii optează pentru Mac și datorită siguranței sporite pe care o oferă macOS. Acest sistem de operare promite nu doar o bună protecție a intimității tale, dar și o minimizare a șanselor de a fi afectat de viruși și atacuri cibernetice.

Cu toate acestea, am întâlnit adesea utilizatori care se întreabă dacă au nevoie de un antivirus pe Mac, dar și utilizatori convinși că macOS este infailibil în lupta cu atacurile cibernetice. Așa că, pentru a răspunde întrebării din titlu, trebuie discutat mai întâi despre cum te protejează macOS de viruși și nu numai, dar și despre ce ar putea face în plus un antivirus dedicat.

Cum te protejează macOS de conținutul otrăvit?

La fel ca și în cazul iOS, macOS îți oferă un sistem de securitate complex despre care s-ar putea să nici nu știi prea multe. Spre deosebire de Windows, unde sistemul Securitate Windows oferă control asupra funcțiilor sale, posibilitatea de a scana manual computerul și rapoarte privind starea sistemului (printre altele), macOS nu vine cu atât de multe informații și atât de mult control asupra sistemului de securitate (în Preferințe sistem, fila Securitate și intimitate oferă posibilitatea de a activa / dezactiva firewall-ul și FileVault, pe lângă alte câteva opțiuni care permit blocarea accesului aplicațiilor la anumite caracteristici ale Mac-ului). Drept urmare, mulți utilizatori s-ar putea să nu știe că, de fapt, chiar și macOS are un sistem de protecție complex.

Sistemul de operare pentru Mac are o apărare în trei straturi împotriva malware-ului – previne lansarea sau executarea conținutului otrăvit (cu ajutorul App Store sau a Gatekeeper împreună cu Legalizare), blochează rularea conținutului otrăvit pe sistemele utilizatorilor (Gatekeeper, Legalizare și XProtect) și reduce problemele cauzate de conținutul otrăvit deja executat (prin XProtect). Primul strat este proiectat pentru a reduce distribuirea de viruși și pentru a preveni accesarea lor, al doilea strat urmărește identificarea rapidă și blocarea oricărui virus care ar fi putut trece de primul strat de securitate, iar al treilea intervine pentru a rezolva pagubele provocate de un malware executat cu succes.

XProtect este practic antivirusul integrat în macOS care ajută la detectarea pe bază de semnătură și la eliminarea conținutului otrăvit. Acesta folosește semnături YARA – un instrument folosit pentru a realiza detectare pe bază de semnătură a virușilor, pe care Apple îl actualizează constant (independent de actualizările de macOS). Astfel, XProtect reușește să detecteze și să blocheze conținutul otrăvit chiar dacă macOS ar putea fi vulnerabil la un anumit moment. Acest antivirus face verificări ori de câte ori o aplicație este deschisă pentru prima oară, fișierele unei aplicații au suferit modificări, precum și de fiecare dată când semnăturile XProtect sunt actualizate. Totul fără ca tu să fii înștiințat în vreun fel.

Legalizare este un serviciu de scanare malware furnizat de către Apple și care cere programatorilor ce doresc să distribuie aplicații pentru macOS în afara App Store să le trimită pentru scanare. În cazul în care, în urma scanării, reiese că aceste aplicații nu au conținut otrăvit (cunoscut la acel moment), se emite un bilet de Legalizare pe care programatorii îl pot asocia aplicației astfel încât Gatekeeper să verifice și să permită accesarea aplicației. Iar dacă programatorii au alte gânduri după obținerea biletului, Apple poate retrage „legalizarea” și bloca accesarea acelor aplicații aprobate anterior pe toate sistemele.

În plus, Mac-urile pot reduce pagubele pe care virușii le pot provoca prin intermediul unor instrumente precum XD (Execute Disable), ASLR (Adress Space Layout Randomization) și SIP (System Integrity Protection). Acestea realizează scanări în fundal pentru a face foarte dificil ca orice conținut otrăvit care a trecut de celelalte straturi de protecție să provoace pagube, asigurându-se totodată că procesele care au permit acces la rădăcină nu pot face modificări fișierelor de sistem esențiale.

Toate Mac-urile cu chipset-uri M1 (și ulterioare) vin, asemenea dispozitivelor iPhone și iPad, cu o enclavă sigură care protejează parola de acces, criptează automat datele și nu numai. Un alt sistem de securitate oferit de macOS (și pentru toate sistemele Intel de această dată) este FileVault 2, care, dacă este activat, criptează discul Mac-ului, protejând datele de pe el cu o criptare XTS-AES 128 (pe Mac-urile cu M1 se folosește hardware dedicat pentru protecție).

Desigur, acestea sunt o parte dintre sistemele și instrumentele care asigură protecția Mac-urilor, Apple oferind și alte caracteristici care asigură protecția în aplicații (în Safari, spre exemplu, este inclus un sistem inteligent de blocare a urmăririi, printre altele) și nu numai.

… și atunci mai am nevoie de un antivirus dedicat pentru Mac?

Depinde. Dacă ești un utilizator prudent, ai cunoștințele necesare pentru a detecta și ignora conținutul otrăvit și eviți accesarea de site-uri dubioase sau / și descărcarea de aplicații și fișiere cu proveniență incertă, atunci probabil că protecțiile pe care ți le oferă o versiune actuală a macOS sunt suficiente. Dacă, în schimb, ești un utilizator care vrea mai multă securitate decât ceea ce oferă macOS sau ești un utilizator mai puțin atent la conținutul și proveniența e-mailurilor pe care le deschizi, la site-urile pe care le accesezi pentru a descărca fișiere, urmări filme / seriale și, deci, mai obișnuiești să ajungi și în părțile mai întunecate ale internetului, existând posibilitatea de a cădea în plasa unor aparente mesaje de la bănci care te anunță că trebuie să îți verifici identitatea, de la Apple (sau similar), care te anunță că ți-a expirat parola într-o română de pe Google Traducere, sau de la diferiți colonei altruiști care îți propun să îi ajuți să îți transfere câteva milioane de dolari, atunci ar fi indicat să apelezi la un antivirus pentru Mac. În egală măsură, oricât de vigilent ai fi, folosirea unui antivirus pe Mac ar fi indicată și atunci când acesta are o versiune veche de OS X / macOS, care nu mai primește actualizări de securitate din partea Apple (odată cu lansarea macOS Ventura, Apple nu va mai oferi actualizări de securitate pentru macOS Catalina 10.15.x și pentru nicio altă versiune de macOS anterioară acesteia).

Oricât de bun ar fi sistemul de securitate al Apple, nu este imposibil de păcălit. XProtect s-ar putea să nu identifice atât de devreme tot la fel de multe programe otrăvite precum un antivirus dedicat de la o firmă terță. Iar până când Apple ajunge să identifice și eticheteze conținutul otrăvit ca atare în biblioteca XProtect, s-ar putea să rămâi descoperit. Un alt aspect care trebuie punctat este acela că numărul de atacuri care vizează inclusiv sistemul de operare macOS crește de la un an la altul dată fiind popularitatea tot mai mare a acestuia, dar și profilul utilizatorilor de Mac.

Așadar, da, ideea că Mac-urile sunt imune la malware este doar un mit. Desigur, nu este la fel de probabil să accesezi malware pe Mac cum este pe un PC, însă există o posibilitate. În egală măsură, un mit este și ideea cum că macOS nu este vulnerabil. Numai dacă ne uităm peste conținutul de securitate al fiecărei actualizări de macOS (și chiar iOS), vom observa că de fiecare dată Apple prezintă liste destul de ample cu vulnerabilități adresate, iar, în unele cazuri, indică posibilitatea ca acestea să fi fost exploatate de către infractorii cibernetici. În esență, în zilele noastre nu mai este necesar să descarci / instalezi ceva dubios pentru a accesa viruși, fiind suficient să vizitezi site-uri web care au conținut otrăvit (inclusiv sub formă de reclame).

Cum îmi dau seama că Mac-ul meu este infectat?

Există mai multe semne care ți-ar putea indica faptul că Mac-ul tău este infectat cu conținut otrăvit. Apariția unor aplicații pe care nu le recunoști în Launchpad / dosarul Aplicații (și nu numai), funcționarea neașteptat de lentă a computerului fără ca tu să îți fi schimbat modul de utilizare și fără să fi efectuat vreo actualizare de software între timp, redirecționarea neașteptată în browser către site-uri pe care nu le-ai accesat sau către motoare de căutare pe care nu le-ai folosit, afișarea de reclame nedorite chiar și atunci când nu ești conectat la internet sunt numai câteva dintre semnele care ar putea apărea (nu concomitent) dacă ai computerul infectat. Un alt semn că ai o problemă este situația mai puțin probabilă în care îți găsești fișierele personale criptate (în această situație ne putem găsi în fața unui atac de tip ransomware).

În cazul în care nu ai probleme precum cele menționate mai sus, trebuie să știi că mai există și alte tipuri de atacuri, cum ar fi cele de tip phishing. Acestea nu îți infectează computerul, ci urmăresc să te păcălească pe tine să îți introduci datele personale (date de autentificare, informațiile de pe card ș.a.) pe site-uri sau în aplicații care mimează aspectul aplicațiilor oficiale, pe care tu le folosești, scopul fiind tocmai acela de a obține acces la conturile tale și/sau la datele bancare pentru a-ți solicita mai apoi bani ca să le recuperezi ori chiar pentru a-ți folosi banii din cont la diferite cumpărături. Astfel de atacuri sunt extrem de răspândite în ziua de astăzi și se prea poate să fi primit sau să primești inclusiv e-mailuri care aparent provin de la diferite servicii (evident, trimise de diferiți infractori, nu de companiile în cauză) prin care să fii înștiințat că trebuie să îți actualizezi datele urmând un link (care te va duce, desigur, pe un site capcană și nu pe site-ul oficial indicat în acel e-mail). Pentru mai multe detalii despre cum funcționează astfel de atacuri și cum poți să le depistezi, urmează linkul de mai jos. În privința atacurilor de tip phishing, un antivirus te poate ajuta inlcusiv prin a te atenționa atunci când deschizi un link otrăvit astfel încât să nu îți introduci datele acolo și să te trezești cu contul furat sau cu mai puțini bani pe card.

Ce antivirus să folosesc pe Mac?

Datorită numărului destul de mare de soluții existente pe piață, se poate să te întrebi ce antivirus ar fi indicat să folosești. Recomandarea mea ar fi să alegi un antivirus pentru Mac care să provină de la o sursă de încredere, care să efectueze scanări prin care să depisteze virușii și conținutul otrăvit pe care deja îl ai stocat prin fișierele de pe Mac, care să scaneze automat fișierele noi de pe computer, care să aibă o bibliotecă mereu actualizată cu cele mai noi amenințări de securitate, care să poată îndepărta rapid aceste amenințări și să readucă la starea inițială toate elementele care ar fi fost modificate de conținutul otrăvit pe care l-ai accesat. Cele mai bune antivirusuri sunt, desigur, cele disponibile contra-cost, însă în schimbul unui preț rezonabil pe care îl plătești, vei primi liniștea că Mac-ul și datele tale sunt în siguranță deplină.

Un antivirus care să îndeplinească cerințele de mai sus, dar care vine chiar și cu mai multe elemente în plus, este Bitdefender Antivirus for Mac, un program de securitate cibernetică pe care îl am instalat pe iMac-ul meu și pe care îl folosesc pentru a avea liniștea că toate datele mele sunt în siguranță. Pentru că, da, oricât de atent sunt și nu descarc lucruri de pe site-uri dubioase, nu urmăresc filme online sau alte asemenea, atacurile din ultimul timp sunt alarmant de multe și consider că niciodată nu poți fi prea protejat de ele.

tablou bord bitdefender antivirus mac

Disponibil pe Mac-urile cu OS X Yosemite 10.10 și ulterior și funcționând împreună cu browsere precum Safari, Firefox și Chrome (grație unor extensii dedicate), Bitdefender Antivirus pentru Mac poate detecta, bloca și elimina numeroase tipuri de programe software otrăvite, între care și: ransomware, adware, viruși, spyware, troieni, keyloggers și worms.

Pe partea de protecție, antivirusul pentru Mac de la Bitdefender oferă o funcție de protecție fișiere care va împiedica modificarea neautorizată a fișierelor pe care le adaugi în lista de monitorizare, precum și o funcție de protecție Time Machine. Aceasta din urmă protejează backup-urile realizate cu Time Machine de atacurile sofisticate de tip ransomware, blocând posibilitatea acestora de a-ți cripta sau distruge fișierele pe care le ai stocate. Funcția de blocare adware a antivirusului va detecta și elimina programele adware, programele periculoase, barele de instrumente de care nu ai nevoie și toate extensiile de browser enervante pe care ai fost păcălit să le instalezi la un moment dat. Grație detecției malware pe mai multe platforme, antivirusul de la Bitdefender va detecta nu numai malware-ul care îți poate afecta Mac-ul, dar și pe cel care afectează computerele cu Windows și îl va elimina în egală măsură și pe acela pentru ca tu să nu îl transmiți mai departe accidental. Cu extensia de browser Traffic Light, Bitdefender Antivirus îți protejează activitatea de navigare, scanând linkurile înainte de a le accesa și blocând deschiderea paginilor periculoase, iar funcția anti-phishing a antivirusului va detecta și bloca toate site-urile care, deși par sigure, sunt create pentru a te păcăli să le oferi date de autentificare sau informații bancare.rezultat scanare

În privința performanțelor, știm cu toții că folosirea unui antivirus generic poate să reducă din viteza de răspuns a computerului. Bitdefender Antivirus pentru Mac, în schimb, vine cu o serie de funcții care asigură că performanțele computerului nu sunt compromise. Între acestea se numără o scanare ultra-rapidă, efectuarea celor mai solicitante operațiuni în cloud pentru a te bucura de protecție împotriva celor mai noi pericole, dar fără a-ți folosi resursele computerului tău, precum și un sistem Autopilot, care oferă informații detaliate cu privire la securitatea sistemului, recomandându-ți totodată acțiuni corelate cu cerințele și modul de utilizare al sistemului.

Instalarea antivirusului de la Bitdefender mai aduce la pachet și VPN-ul companiei, care, în versiunea gratuită, include până la 200 MB de trafic / zi criptat, dar și un anti-tracker, care blochează programele de urmărire ce îți colectează datele, îmbunătățind totodată viteza de încărcare a paginilor web.

Pentru a te convinge de utilitatea antivirusului lor, Bitdefender oferă o perioadă de încercare gratuită de 30 de zile. Instalarea lui se face ușor, descărcând aplicația de pe site-ul companiei, instalând-o și creând un cont (sau autentificându-te într-un cont existent). Ulterior, Bitdefender îți solicită acces la întregul disc (din Preferințe sistem > Securitate și intimitate > Intimitate > Acces complet la disc > Antivirus for Mac), deoarece, în caz contrar, nu ar putea depista amenințările existente în toate fișierele de pe Mac-ul tău. Alte funcționalități ale antivirusului necesită acordarea unor permisiuni din Preferințe sistem > securitate și intimitate > General > Permite. Ulterior, un scurt tutorial îți va prezenta direct în aplicație toate funcțiile programului, iar din pagina Tablou de bord vei primi recomandări de securitate și vei avea posibilitatea de a iniția o scanare rapidă sau o scanare completă.

Ar fi recomandat ca prima scanare efectuată să fie una completă („Scanare sistem”). Iar, în funcție de cât de multe ai stocate pe discul Mac-ului tău și de cât de rapid este acesta, scanarea poate dura de la câteva minute la câteva ore. În cazul meu, prima scanare a durat aproape 5 ore, dar vorbim despre un Mac pe care este instalat Windows prin Boot Camp (iar antivirusul scanează inclusiv fișierele de acolo), de pe care au fost accesate zeci de mii de e-mailuri cu fișiere atașate (pe care a trebuit să le parcurgă) și pe SSD-ul căruia sunt stocate peste 200 de GB de date. Scanările rapide ulterioare au durat până în 5 minute.

În timpul scanării, antivirusul îți prezintă câte amenințări a detectat și câte a rezolvat. Raportul de după finalizarea scanării include informații și cu privire la conținutul acelor amenințări și locația lor, precum și acțiunile luate (ștergerea fișierelor, mutare în carantină sau erori apărute la „dezinfectare”). Aceste informații sunt disponibile ulterior în fila Securitate a aplicației, unde apar și fișierele plasate în „Carantină” – acolo tu vei putea decide dacă dorești să le păstrezi sau să le ștergi definitiv. În cazul meu, la prima scanare, antivirusul a detectat peste 20 de probleme de securitate, majoritatea fiind cai troieni sau diferiți viruși pentru Windows care nu ar fi făcut oricum rău Mac-ului, dar ar fi făcut rău unui computer cu Windows dacă aș fi transferat acele fișiere pe el. Interesant este că cele mai multe astfel de fișiere erau provenite din e-mailurile primite (chiar dacă fișierele atașate nu au fost deschise vreodată – de aceea ar fi indicat să dezactivați din Mail descărcarea automată a fișierelor atașate).jurnal bitdefender

Așadar, deloc surprinzător, după cum se poate observa și în imaginea de mai jos, am avut pe Mac peste 20 de viruși strânși în ani de utilizare, majoritatea fiind descărcați automat de aplicația Mail din mesajele dubioase pe care eu le-am trimis în coșul de gunoi. Iar aceasta în condițiile în care, după cum prezentam mai sus, nu descarc conținut de pe site-uri necunoscute, nu folosesc programe piratate, ignor mesajele alarmante de la „Apple” cum că au fost depistați viruși pe Mac-ul meu, nu deschid e-mailuri ciudate și / sau alte asemenea. În caz contrar, cantitatea de conținut malware de pe Mac-ul meu ar fi fost în mod cert mult mai mare și, probabil, mi-ar fi afectat datele.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu sau să ne lași un mesaj pe forum.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

2 COMENTARII

  1. Foarte tare articolul. L-am găsit căutând informații despre cât de sigură este instalarea extensiei traffic lights de la bitdefender pe mac. Și cred că mi-ai oferit tu răspunsul.

    Mulțumesc.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum verifici gratuit dacă un iPhone este sau nu codat – Sfaturi și trucuri

Una dintre îngrijorările acelora care sunt pe punctul de a cumpăra un dispozitiv iPhone nou este dacă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.