Vodafone România oferă serviciile VoLTE și Apelare Wi-Fi și utilizatorilor de iPhone

- Publicitate -

La aproximativ cinci ani și jumătate de când anunțau cu fast că aduc în premieră tehnologia VoLTE în România și la aproximativ jumătate de an de când această tehnologie împreună cu VoWiFi sunt accesibile efectiv pentru utilizatorii de Android, Vodafone România a extins zilele trecute disponibilitatea VoLTE și VoWiFi și la iPhone.

actualizare vodafone 41.1Extinderea s-a realizat prin intermediul actualizării configurărilor de operator la versiunea 41.1. Instalarea acestei versiuni poate fi efectuată manual de către toți clienții Vodafone, abonați sau posesori de cartele preplătite, utilizatori de iPhone, prin accesarea Configurări > General > Informații. În situația în care această actualizare nu s-a efectuat deja, o fereastră de dialog apărută în meniul Informații te va informa că există o actualizare a configurărilor de operator și va trebui să atingi butonul Actualizați pentru a o descărca și instala pe iPhone. Dacă această fereastră nu apare, verifică dacă ai cea mai recentă versiune de iOS disponibilă pentru modelul tău de iPhone (cel puțin iOS 13.4.1, dacă ai iPhone 6s / SE 1 sau orice model mai recent).

După instalarea noilor configurări de operator (care se realizează fără a se reporni iPhone-ul), configurările pentru VoLTE și Apelare Wi-Fi vor apărea pe iPhone-ul tău.

În cazul în care te întrebi ce sunt apelurile VoLTE (voice over LTE), ei bine acestea sunt apelurile care folosesc rețeaua de mare viteză (4G) și nu rețeaua de voce. Or, atunci când ești într-o rețea 4G, telefonul tău iPhone o va folosi pentru a efectua apelul telefonic, nemaifiind nevoit să revină la o rețea 3G sau 2G pentru acest lucru. Iar aceasta aduce automat câteva beneficii, cum ar fi calitatea audio superioară, conectarea mult mai rapidă la apel, eliminarea procesului de revenire la o rețea 3G sau 2G în timpul efectuării/recepționării unui apel telefonic – ceea ce înseamnă și un consum de energie mai scăzut, precum și posibilitatea de a folosi rețeaua celulară de date în timp ce vorbești la telefon. Practic, apelurile telefonice prin VoLTE se vor bucura de multe dintre beneficiile pe care ți le oferă platformele de VoIP, cum ar fi FaceTime Audio, WhatsApp Messenger și nu numai. Dar pentru a te bucura de aceste beneficii, trebuie ca atât tu, cât și interlocutorul tău să fiți conectați la 4G.

Pe iPhone, VoLTE este disponibil pe modelele iPhone 6 și iPhone 6 Plus (și ulterioare). Așa că dacă ai un astfel de dispozitiv iPhone în Vodafone, îți recomand să actualizezi configurările operatorului, apoi să activezi caracteristica VoLTE / apelare 4G. Acest lucru este posibil din Configurări>Conexiune celulară>Opțiuni date>Voce și date și să bifați opțiunea 4G, VoLTE activat (în mod normal, aceasta este activată automat după instalareaversiunii 41.1 a configurărilor de operator).

Trebuie precizat că VoLTE putea fi activată, pe iPhone, încă din versiunea 41.0 a configurărilor de operator. Cu toate acestea, la activarea funcționalității, utilizatorii erau imediat atenționați asupra faptului că această caracteristică este în faza de testare și pot apărea probleme. Și chiar apăreau – eu unul nu mai primeam apelurile telefonice. Ei bine, astfel de probleme nu par să mai existe în noua versiune a configurărilor de operator și nici o atenționare precum cea despre care aminteam anterior nu mai este prezentă.

Trecând la apelarea Wi-Fi, aceasta este o altă caracteristică menită să îmbunătățească apelurile telefonice. În loc să folosească o conexiune la rețeaua operatorului, apelurile Wi-Fi sunt efectuate prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi. Fie că este rețeaua Wi-Fi de acasă, de la birou sau o oarecare rețea Wi-Fi la care te-ai conectat tu (de exemplu cea dintr-o cafenea, de la bibliotecă, din mall, etc.), dispozitivul tău o va putea utiliza pentru a face apeluri telefonice obișnuite (cu același număr de telefon, către oricine din lista ta de contacte, fie el și un utilizator de telefon clasic sau fix). Apelarea Wi-Fi / trimiterea de SMS prin Wi-Fi este posibilă chiar și în situațiile în care ești într-o zonă cu semnal celular slab sau chiar lipsă semnal (inclusiv în clădiri, la subsoluri etc.), astfel că dacă în interiorul casei tale adesea nu ai semnal celular ori au un semnal slab, această problemă se va rezolva de acum. Apelurile Wi-Fi folosesc în continuare unitățile tale din planul de date, ceea ce înseamnă că vor fi taxate la fel ca și celelalte apeluri telefonice (asta dacă nu cumva ai deja un plan cu minute nelimitate). Spre deosebire de apelurile 2G sau 3G, apelurile Wi-Fi au în general o calitate mai bună (desigur, dacă viteza conexiunii este una decentă).vodafone wifi apelare

Apelurile Wi-Fi mai pot veni și cu alte câteva beneficii, cum ar fi, în cazul iPhone, oferă posibilitatea de a le activa și pe Mac, iPad sau iPod touch, pentru a primi apelurile telefonice pe aceste dispozitive, chiar dacă ele nu sunt conectate la aceeași rețea Wi-Fi ca și iPhone-ul (lucru necesar în cazul redirecționării apelurilor prin Continuitate). Aceste beneficii pentru iOS nu sunt momentan oferite nici de către Vodafone și nici de către Orange sau Digi (alți doi operatori români care oferă acest serviciu clienților lor).

Pentru a activa apelurile Wi-Fi pe iPhone va trebui să accesați Configurări > Telefon > Apelare Wi-Fi și să comutați pe activat / verde butonul din dreptul Apelare Wi-Fi pe acest iPhone. După activare, reporniți dispozitivul iPhone. Din acest moment, atunci când apelarea Wi-Fi este disponibilă (deci atunci când telefonul este conectat la Wi-Fi), în bara de stare va apărea mesajul Vodafone WiFi Calling.

În ceea ce privește costurile, trebuie să știți că nu există nici un cost suplimentar pentru utilizarea celor două servicii, iar apelurile efectuate prin intermediul lor vor fi tarifate la fel ca și orice alt apel, conform planului tarifar al fiecărui client. VoLTE nu poate fi folosit decât pe teritoriul României. Dacă ieși din acoperirea 4G în timpul apelului, acesta va continua pe rețeaua 3G/2G, la calitate mai slabă/standard. În cazul în care ieși din acoperirea Wi-Fi în timpul apelului, acesta va continua la aceeași calitate numai dacă ești în aria de acoperire 4G – în cazul în care acoperirea este 3G / 2G, trebuie reluat apelul.

Până la momentul scrierii acestui articol, Vodafone România nu a actualizat pagina dedicată VoLTE pentru a anunța extinderea disponibilității acestei funcționalități și la iPhone. De asemenea, nici pagina Apple despre asistență și caracteristici pentru iPhone de la operatorii de telefonie mobilă nu a fost actualizată pentru a anunța că Vodafone România oferă VoLTE și apelare prin conexiune Wi-Fi.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

2 COMENTARII

  1. e o rușine vodafone!. adică de atâția ani să te tina fără ceva devenit banal….mi se pare absurd. Plus ca pe iphone au întârziat și mai mult….

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat miercuri seară iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de...

watchOS 9.4 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat miercuri seară watchOS 9.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noul build al sistemului...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
362UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 13.3 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.3 beta 4 a fost lansat miercuri seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la aproximativ...

watchOS 9.4 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat miercuri seară watchOS 9.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noul build al sistemului de operare pentru Apple Watch sosește la...

iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat miercuri seară iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.