iOS 13.5 / iPadOS 13.5 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

- Publicitate -

Apple a lansat miercuri seară iOS 13.5 beta 4 și iPadOS 13.5 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la numai o săptămână distanță de iOS 13.5 beta 3 și la aproape o lună distanță de iOS 13.4.5 beta 1 (începând cu a treia versiune beta, numărul de versiune al acestei actualizări a fost modificat din 13.4.5 în 13.5).

Cea mai importantă noutate din iOS 13.5 este dată de compatibilitatea cu noul API de notificare la expunere pe care Apple și Google l-au proiectat în ideea de a ajuta autoritățile din domeniul sănătății publice să creeze aplicații cu ajutorul cărora persoanele care au intrat în contact cu indivizi diagnosticați ulterior cu COVID-19 să poată fi notificate. Prin intermediul acestui tip de aplicații se dorește încetinirea răspândirii virusului.

Aplicațiile create de autorități care folosesc noul API vor apărea în configurările iOS 13.5. Această versiune a sistemului de operare le va oferi însă utilizatorilor posibilitatea de a dezactiva jurnalizarea expunerii (astfel că dispozitivul iPhone nu va mai trimite și nici nu va mai primi identificatori anonimi de la alți utilizatori, atunci când are instalată o aplicație de notificare la expunere). Desigur, persoanele care nu doresc, vor putea pur și simplu să nu instaleze aplicațiile de notificare la expunere (pentru că nu, acestea nu vor fi preinstalate în iOS).

Atunci când un utilizator care și-a instalat pe smartphone (iOS sau Android) aplicația de notificare la expunere intră în contact cu o persoană care are, de asemenea, aceeași aplicație instalată, telefoanele lor vor face, prin Bluetooth, schimb de beaconi de identificare anonoimi. Astfel, în situația în care una dintre aceste persoane va fi depistată cu noul tip de coronavirus, ea va putea alege să notifice toate persoanele cu care a intrat în contact (prin intermediul aplicației despre care vorbeam anterior), așa încât, din acel moment, toate telefoanele cu care telefonul acestei persoane a schimbat informații în ultimele 14 zile vor trimite o notificare utilizatorilor lor pentru a le aduce la cunoștință acest aspect, precum și pașii pe care trebuie să îi urmeze în continuare. Trebuie specificat faptul că prin soluția celor de la Apple și Google nu sunt transmise datele personale (astfel că nu vei putea ști cine anume a fost diagnosticat sau cu cine anume ai intrat în contact) și nu sunt folosite nici serviciile de localizare (deci nimeni nu va putea ști pe unde ai umblat). Mai multe detalii despre felul în care va funcționa acest sistem sunt disponibile aici și aici.

Alături de pregătirile făcute pentru API-ul de notificare la expunere și compatibilitatea pentru aplicațiile care îl vor folosi, iOS 13.5 mai vine și cu o îmbunătățire pentru felul în care dispozitivele iPhone cu Face ID pot fi deblocate atunci când utilizatorul poartă mască. Astfel, începând cu această versiune, atunci când iPhone-ul tău detectează, la prima scanare a feței, că ai mască, îți va afișa direct ecranul pentru tastarea codului de acces, ceea ce înseamnă că nu va mai trebui să aștepți câteva scanări eșuate până când să îți fie afișat automat respectivul ecran (cum se întâmplă în versiunile curente ale iOS).

În plus, iOS / iPadOS 13.5 vin și cu o nouă configurare pentru apelurile FaceTime de grup. Apple a introdus opțiunea de a dezactiva funcționalitatea care face ca fereastra persoanei care vorbește la un moment dat în timpul apelului să fie mărită în mod automat. Aceasta îi deranjează pe unii dintre utilizatori deoarece, atunci când cineva vorbește, micșorează ferestrele celorlalți participanți la apel, făcându-i mai greu de urmărit. Prin dezactivarea evidențierii automate a persoanei care vorbește, apelurile FaceTime de grup vor afișa toate persoanele în ferestre egale, utilizatorul putând alege astfel pe cine să mărească printr-o simplă apăsare pe ecran (numai dacă își dorește să vadă pe cineva într-o fereastră mai mare).

În fine, iOS / iPadOS 13.5 mai vine și cu caracteristică nouă în Apple Music ce permite utilizatorilor să partajeze melodiile favorite în Povești pe Instagram. Selectând Instagram în meniul de partajare din aplicația Muzică, vei genera o poveste cu titlul melodiei, numele albumului și un fundal animat, iar la publicare, aceasta va putea fi ascultată de către urmăritorii tăi.

La capitolul securitate, iOS / iPadOS 13.5 înlătură două vulnerabilități care afectau aplicația Mail pe iPhone și iPad. Prima îi permitea unui infractor cibernetic să infecteze de la distanță un dispozitiv cu iOS prin trimiterea de e-mailuri care consumă o cantitate mare de memorie, iar cealaltă permitea executarea de cod de la distanță,

Atunci când vor fi descoperite, noutățile din cadrul prezentului build de iOS și iPadOS vor fi prezentate în cadrul acestui articol.

iOS 13.5 beta 4 și iPadOS 13.5 beta 4 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 13/iPadOS.

Deocamdată, iOS 13.5 / iPadOS 13.5 public beta 3 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate până la finele săptămânii curente. Versiunile finale ale iOS/iPadOS 13.5 nu au o dată de lansare anunțată de Apple, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile la jumătatea acestei luni, odată cu API-ul de notificare la expunere.

iOS 13.5 / iPadOS 13.5 beta 3 succed iOS / iPadOS 13.4.1, actualizări care au introdus pe iPhone și iPad corecturi de erori. Mai multe detalii despre noutățile din iOS / iPadOS 13.4.1 sunt disponibile aici.

iOS 13.5 / iPadOS 13.5 beta 4 Noutăți

  • Jurnalizare expunere COVID-19: Apple a modificat meniul care oferă înformații despre caracteristica de notificare la expunere. Dacă în versiunea beta precedentă, acesta avea un comutator Notificări de expunere la COVID-19 care putea fi activat sau dezactivat fără a ști însă exact ce produce oricare dintre aceste două acțiuni, acum, în țările în care Notificarea la expunere este disponibilă, activarea / dezactivarea nu mai este posibilă dacă nu ai instalată o aplicație de notificare la expunere (funcționalitatea fiind, în această situație, dezactivată implicit). Mai mult, comutatorul în cauză a fost redenumit în Jurnalizare expunere, descrierea funcționalității este ceva mai clară și au fost adăugate o secțiune care îți arată aplicația de notificare la expunere instalată și un buton care permite ștergerea jurnalului de expunere. În țările în care funcționalitatea nu este disponibilă din cauză că autoritățile nu au lansat o aplicație bazată pe API-ul Apple și Google, comutatorul menționat mai sus nu este prezent, în locul său fiind afișat mesajul Indisponibil în țara dvs. Desigur, până când iOS 13.5 va fi lansat publicului, niciunde nu va fi afișată funcționalitatea ca fiind disponibilă.
  • ID Medical în apelurile către serviciile de urgență: în iOS 13.5 și watchOS 6.2.5 va fi adăugată opțiunea de a transmite ID-ul Medical serviciilor de urgență, atunci când sunt contactate prin intermediul „S.O.S. urgențe”, pentru a le ajuta să afle informații esențiale despre tine. ID-ul medical este funcționalitatea pentru iPhone și Apple Watch ce îți permite să adaugi informații generale despre tine (înălțime, vârstă, masă), contacte de urgență, afecțiunile medicale de care suferi, dacă ai alergii sau reacții alergice și ce tratamente urmezi. Ori transmiterea ID-ului Medical către serviciile de urgență ar fi un lucru extraordinar, întrucât va face să nu mai fie necesar să le transmiți toate informațiile mai sus specificate, scutind astfel timp prețios într-o situație de urgență. Rămâne însă de văzut unde va fi disponibilă această nouă funcționalitate pe care utilizatorii vor putea să o configureze din meniul S.O.S. urgențe. id medical sos urgenteNotă: În situația în care ați instalat iOS 13.5 / iPadOS 13.5 beta 4 și ați descoperit noutăți, vă rugăm să ne anunțați printr-un mesaj, mai jos în cadrul acestui articol.
- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.