Actualizare 29 martie, ora 23:05: iOS 13.5 / iPadOS 13.5 public beta 2 au fost, de asemenea, lansate pentru toți membrii Apple Software Beta Program. Ambele actualizări au același număr de build precum versiunile dedicate dezvoltatorilor de aplicații (beta 3).
Apple a lansat miercuri seară iOS 13.5 beta 3 și iPadOS 13.4.5 beta 3 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc împreună cu Xcode 11.5 beta 1 și includ o variantă preliminară a tehnologiei de notificare la expunere care va fi folosită în aplicațiile de sănătate publică pentru a depista dacă utilizatorii au intrat în contact cu persoane testate pozitiv pentru noul tip de coronavirus.
iOS 13.5 și iPadOS 13.5 beta 3 reprezintă practic o continuare a iOS/iPadOS 13.4.5 beta 1 și beta 2, Apple luând decizia de a schimba numărul de versiune al acestor actualizări pentru că iOS 13.5 va include o modificare importantă, anume codul necesar pentru a permite instalarea și funcționarea aplicațiilor construite cu API-ul de notificare la expunere. Noul API este disponibil în SDK-ul iOS 13.5, ce este accesibil din Xcode 11.5 beta 1.
Apple lucrează împreună cu Google pentru dezvoltarea soluției de notificare a utilizatorilor în eventualitatea în care au fost expuși / au intrat în contact cu persoane infectate cu COVID-19. Alături de compania din Cupertino, tot astăzi, Google a lansat o versiune de prelansare a Servicii Google Play ce include API-ul de notificare la expunere și SDK-ul necesar pentru ca unii programatori să le poată testa folosind Android Developer Studio.
Autoritățile din domeniul sănătății publice pot folosi aceste noi instrumente furnizate de Apple și Google pentru a implementa funcționalitatea de notificare la expunere în aplicațiile lor de îndată ce SDK-urile vor fi făcute publice de cei doi giganți din domeniul tehnologiei. Apple a anunțat că va fi gata să lanseze API-ul de notificare la expunere la mijlocul lunii mai, după ce îl va testa cu autoritățile și dezvoltatorii.
Apple și Google au anunțat încă de pe 10 aprilie că vor dezvolta o tehnologie de urmărire a contactelor (redenumită ulterior în „notificare la expunere”) bazată pe Bluetooth, oferind astfel o modalitate de a ajuta utilizatorii doritori să afle dacă au intrat în contact cu persoane testate pozitiv la noul tip de coronavirus. Ambele companii au promis că această tehnologie va fi construită cu respectarea intimității utilizatorilor.
Acest API aflat începând de acum în varianta de prelansare reprezintă o primă parte dintr-un efort în doi pași prin care Apple și Google doresc să ofere o platformă de notificare la expunere pentru agențiile din domeniul sănătății publice. Aplicațiile create de autoritățile verificate din domeniul sănătății pot încorpora noul API pentru a permite telefoanelor cu iOS și Android să comunice unele cu celelalte prin Bluetooth și să le ofere astfel notificări utilizatorilor dacă au intrat în contact cu cineva diagnosticat ulterior cu COVID-19.
Atunci când utilizatorii care și-au instalat pe smartphone aplicația de urmărire a contactelor furnizată de autoritățile din țara în care locuiesc intră în contact cu o persoană care are, de asemenea, aceeași aplicație instalată, telefoanele lor vor face schimb de beacon de identificare anonoim. Astfel, în situația în care una dintre aceste persoane va fi depistată cu noul tip de coronavirus, ea va putea alege să notifice toate persoanele cu care a intrat în contact (prin intermediul aplicației despre care vorbeam anterior), astfel că, din acel moment, toate telefoanele cu care telefonul acestei persoane a schimbat informații vor fi trimite o notificare utilizatorilor lor pentru a le aduce la cunoștință acest aspect.
Noul API va permite schimbul de beaconi între dispozitivele cu iOS și cele cu Android, dar și între două dispozitive cu iOS sau două dispozitive cu Android, cu condiția ca acestea să aibă instalată o aplicație furnizată de autoritățile de sănătate publică din țara în care se află, iar această aplicație să fi fost dezvoltată folosind acest API. Deocamdată știm că mai multe state s-au arătat interesate de folosirea tehnologiei Apple și Google, însă sunt și state, precum Regatul Unit al Marii Britanii care au anunțat că nu o vor folosi (România nu știm în ce categorie se află momentan).
În ceea ce privește intimitatea, Apple și Google au anunțat că au construit această soluție având în centru nu doar intimitatea utilizatorilor, ci și transparența. Potrivit celor două companii, un identificator care se schimbă o dată la fiecare 15 minute este asociat telefonului unei persoane și transmis prin Bluetooth dispozitivelor din apropriere (care au o aplicație de notificare la expunere instalată). Cu acest identificator nu vor fi asociate informații personale, iar lista cu identificatorii smartphone-urilor cu care o persoană a intrat în contact nu va părăsi telefonul acesteia decât dacă ea decide să o partajeze (în eventualitatea în care a fost testată pozitiv). Persoanele testate pozitiv nu vor putea fi identificate, iar datele de localizare nu vor fi colectate pentru această metodă.
Timpul de expunere este înregistrat în intervale de cinci minute. Toate datele meta Bluetooth sunt criptate, iar estimările cu privire la expunere se vor baza pe puterea semnalului Bluetooth (astfel, se va estima distanța dintre două persoane atunci când au intrat în contact).
Autoritățile din domeniul sănătății publice vor putea să definească și să calculeze diferite niveluri de risc ale expunerii bazate pe date cum ar fi distanța aproximativă față de cel infectat și durata expunerii. Astfel, aplicațiile vor putea să îi anunțe pe utilizatori și cât de expuși au fost și nu doar că au intrat în contact cu cineva diagnosticat cu COVID-19.
Apple și Google intenționează să lanseze vineri informații suplientare despre această tehnologie, inclusiv un cod mostră care să ajute dezvoltatorii să înțeleagă cum va opera sistemul de notificare la expunere și care sunt criteriile necesare pentru dezvoltarea aplicațiilor. Mai multe detalii despre noua tehnologie sunt disponibile aici și aici.
Pasul al doilea din efortul celor două companii va consta în lansarea unei platforme de urmărire a contactelor prin Bluetoth care să fie integrată direct în iOS și Android. Aceasta urmează să fie disponibilă din vară.
Pe lângă noul API, în iOS / iPadOS 13.4.5 (actual 13.5) beta 1 s-a descoperit o caracteristică nouă în Apple Music ce permite utilizatorilor să partajeze melodiile favorite în Povești pe Instagram. Selectând Instagram în meniul de partajare din aplicația Muzică, vei genera o poveste cu titlul melodiei, numele albumului și un fundal animat, iar la publicare, aceasta va putea fi ascultată de către urmăritorii tăi.
În cazul în care sunt și alte noutăți în noile versiuni de prelansare, atunci când vor fi descoperite, ele vor fi prezentate în cadrul acestui articol.
iOS 13.5 beta 3 și iPadOS 13.5 beta 3 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 13/iPadOS.
Deocamdată, iOS 13.5 / iPadOS 13.5 public beta 2 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate până la finele săptămânii curente. Versiunile finale ale iOS/iPadOS 13.5 nu au o dată de lansare anunțată de Apple, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile în la jumătatea lunii mai, odată cu API-ul de notificare la expunere.
iOS 13.5 / iPadOS 13.5 beta 3 succed iOS / iPadOS 13.4.1, actualizări care au introdus pe iPhone și iPad corecturi de erori. Mai multe detalii despre noutățile din iOS / iPadOS 13.4.1 sunt disponibile aici.
iOS 13.5 Noutăți
- Face ID: Datorită faptului că foarte multă lume poartă măști în această perioadă, iar Face ID nu recunoaște chipurile din această pricină, Apple a venit cu o soluție în noul build de iOS. Mai precis, atunci când dispozitivele cu Face ID depistează că porți mască, vor afișa de îndată tastatura pentru a-ți permite să introduci codul de acces, fără să mai trebuiască astfel să aștepți câteva secunde pentru câteva scanări eșuate.
- Configurări notificări expunere COVID-19: A fost inclus un meniu special în Configurări pentru noul API implementat în acest build de iOS. Accesibil din Configurări > Intimitate > Sănătate > Notificări expunere COVID-19, noul meniu îți permite să alegi dacă dorești să ajuți la prevenirea răspândirii COVID-19 sau nu. Implicit, funcționalitatea este activată, dar utilizatorii o pot dezactiva din meniul mai sus amintit.