Apple și Google au anunțat la acest sfârșit de săptămână că și-au unit forțele în lupta împotriva noului tip de coronavirus și lucrează la o tehnologie care va ajuta guvernele și agențiile de sănătate din întreaga lume să reducă răspândirea virusului.
Apple susține că acest proiect va pune pe primul loc securitatea și viața privată a utilizatorilor. Participarea posesorilor de iPhone și a posesorilor de dispozitive cu Android va fi opțională, iar intimitatea, transparența și consimțământul vor fi „de importanță maximă” pentru noua tehnologie.
Întrucât COVID-19 poate fi transmis prin aproprierea dintre persoanele afectate, oficialii din domeniul sănătățâii publice au stabilit că depistarea contactelor constituie un instrument valoros pentru încetinirea răspândirii bolii. Mai multe autorități pentru sănătate publică, universități și ONG-uri din întreaga lume depun eforturi importante pentru dezvoltarea tehnologiilor opționale de localizare a contactelor. Pentru a susține această cauză, Apple și Google vor lansa o soluție cuprinzătoare care include interfețe ale programelor de aplicație (API-uri) și o tehnologie la nivelul sistemelor de operare pentru a ajuta la depistarea contactelor. Dată fiind nevoia urgentă, planul este să implementăm această soluție în doi pași, vreme în care vor fi menținute sistemele puternice de protejare a vieții private a utilizatorilor.
În mai, Apple și Google vor lansa, ca primă etapă în noul proiect, API-uri care vor permite interoperabilitatea între dispozitive iOS și Android prin utilizarea de aplicații create de autoritățile de sănătate publică. Aceste aplicații vor putea fi descărcate atât de pe App Store, cât și din Google Play.
Contact tracing can help slow the spread of COVID-19 and can be done without compromising user privacy. We’re working with @sundarpichai & @Google to help health officials harness Bluetooth technology in a way that also respects transparency & consent. https://t.co/94XlbmaGZV
— Tim Cook (@tim_cook) April 10, 2020
A doua etapă prevede ca cei doi giganți din domeniul tehnologiei informației să lanseze „în lunile următoare” o platformă extinsă bazată pe Bluetooth, care va fi integrată în sistemele de operare iOS și Android, și care va permite depistarea contactelor persoanelor infectate cu COVID-19. Apple susține că această soluție va fi mai robustă decât un API și va permite mai multor persoane să participe, dacă își doresc. De asemenea, compania americană punctează că platforma pe care o vor lansa va permite interacțiunea cu o gamă mai extinsă de aplicații și cu autorități guvernamentale din domeniul sănătății publice.
To help public health officials slow the spread of #COVID19, Google & @Apple are working on a contact tracing approach designed with strong controls and protections for user privacy. @tim_cook and I are committed to working together on these efforts.https://t.co/T0j88YBcFu
— Sundar Pichai (@sundarpichai) April 10, 2020
Noi toți de la Apple și Google considerăm că nu a fost până acum un moment mai important pentru a lucra împreună să rezolvăm una dintre cele mai apăsătoare probleme ale lumii. Prin cooperare apropriată și colaborare cu programatorii, guvernele și autoritățile de sănătate publică, sperăm să utilizăm puterea tehnologiei pentru a ajuta țările din întreaga lume să încetinească răspândirea COVID-19 și să accelereze reîntoarcerea la viața de zi cu zi.
Toată informația despre lucrările efectuate de Apple și Google în acest proiect vor fi publicate. Cele două companii vor construi tehnologia în colaborare cu părțile interesate. Primele detalii despre noua tehnologie pentru depistarea contactelor persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus sunt disponibile pe noua pagină a Apple dedicată proiectului. Acolo sunt legături către documentația tehnică pentru specificațiile Bluetooth, specificațiile criptografiei și API-ului framework.
Deși în comunicatul de presă emis de cele două companii nu au fost oferite mai multe informații despre noul proiect, TechCrunch oferă câteva detalii despre felul în care va funcționa procesul de urmărire.
Aparent, un identificator turnant și aleatoriu va fi alocat telefonului unui utilizator prin intermediul unei aplicații de sănătate publică și va fi transmis prin Bluetooth celorlalte dispozitive din apropriere (care folosesc acea aplicație de sănătate publică). Identificatorul, care se rotește o dată la fiecare 15 minute și nu conține informații personale, va trece printr-un server releu care va fi administrat de organizații de sănătate. Lista cu identificatorii persoanelor cu care cineva a intrat în contact nu va părăsi telefonul acestuia decât dacă decide să o partajeze, în situația în care a fost testat pozitiv. Mai mult decât atât, utilizatorii infectați cu coronavirus nu vor putea fi identificați de alți utilizatori, nici pe iOS și nici pe Android.
În cazul în care ai intrat în contact cu cineva testat pozitiv la noul tip de coronavirus, iar această persoană a decis să partajeze în cloud lista cu identificatorii persoanelor cu care a intrat în contact în ultimele 14 zile, dispozitivul tău va face local potrivirea identificatorilor și te va notifica, oferindu-ți totodată pașii pe care trebuie să îi urmezi în continuare (prin aplicația de sănătate publică). Aplicațiile de sănătate publică vor face ca dispozitivele cu iOS și Android să descarce periodic lista cu identificatorii persoanelor testate pozitiv într-o anumită zonă – care au optat pentru partajarea în mod anonim a acestei informații – și să facă potrivirea.

Noua tehnologie a Apple și Google nu va folosi datele de localizare ale utilizatorilor de iOS și Android, ci va funcționa doar cu ajutorul Bluetooth. Scopul acesteia este acela de a determina dacă persoanele infectate cu noul tip de coronavirus au fost în preajma altor oameni (și de a-i anunța pe aceștia din urmă), și nu acela de a vedea pe unde au circulat persoanele infectate, se mai arată în articolul de pe TechCrunch.