iPhone SE 2 a fost lansat de către Apple și este un iPhone 8 mai bun și mai ieftin

- Publicitate -

Pe principiul lumea arde, dar Apple lansează noi produse, iPhone SE 2 a fost anunțat astăzi. Păstrând rețeta modelului de iPhone SE din 2016, iPhone SE 2 împrumută factorul de formă al unui model de iPhone mai vechi, căruia îi aduce o serie de îmbunătățiri „sub capotă”. Modelul de iPhone mai vechi nu mai este, de această dată, iPhone 5s, ci este iPhone 8, așa că cei care îndrăgeau ecranul de 4 inchi și designul compact al vechiului iPhone SE vor trebui să se acomodeze cu un telefon ceva mai mare.

Denumit oficial „iPhone SE”, noul model de iPhone este cel mai mic din gama actuală, o gamă din care nu mai fac parte iPhone 8 și iPhone 8 Plus. A doua generație a iPhone SE respectă cele trei caracteristici principale ale modelelor „SE”, care, potrivit Apple, sunt performanța îmbunătățită, dimensiunile mici și prețul accesibil. Aceasta păstrează aspectul învechit al iPhone 8, ceea ce înseamnă automat că are un afișaj Retina HD de 4,7 inchi cu o ramă lată, buton principal și Touch ID. La interior, în schimb, lucrurile stau diferit pentru că noul iPhone vine cu chipset-ul Apple A13 Bionic pe care îl întâlnim și în iPhone 11, vine cu o cameră principală cu un singur obiectiv, cu Mod Portret și cu alte câteva îmbunătățiri despre care vom discuta mai pe larg în cele ce urmează.

„Primul iPhone SE a fost un succes în rândul clienților, care au iubit combinația sa unică între dimensiunile mici, performanțele de top și prețul accesibil; cea de-a doua generație a iPhone SE se bazează pe aceeași idee grozavă și o îmbunătățește în fiecare mod – incluzând cel mai bun sistem cu o singură cameră pentru videoclipuri și poze grozave -, rămânând, în același timp, foarte accesibil. iPhone SE include performanțele de top oferite de A13 Bionic care furnizează o autonomie a bateriei grozave, înregistrează poze superbe cu Mod Portret și Smart HDR, înregistrează videoclipuri uimitoare cu audio stereo, este grozav pentru jocuri, super-rapid în navigarea pe web și este construit cu aceleași caracteristici de securitate de top în industrie la care clienții se așteaptă. Așteptăm cu nerăbdare ca iPhone SE să ajungă în mâinile clienților noștri.” – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing.

iPhone SE 2 Design și ecran (aproape) identice cu iPhone 8

La exterior, iPhone SE 2 este (aproape) identic cu iPhone-ul 8 pe care Apple l-a lansat în 2017. De fapt, dimensiunile lor sunt exact aceleași – 138,4 mm lungime, 67,3 mm lățime, și 7,3 mm grosime. La fel și masa – 148 de grame. Aceleași sunt și materialele folosite, a doua generație de iPhone SE folosind o ramă din aluminiu de tipul celui folosit în industria aerospațială și sticlă „durabilă” atât pe panoul frontal, cât și pe spate.

Cele două modele mai sus menționate sunt „aproape” identice deoarece, pe spate, finisajul iPhone SE generația a 2-a are sigla Apple poziționată central (și nu în partea de sus), nu mai include inscripția „iPhone” și este realizat folosind un proces de colorare cu șapte straturi. Prin acest proces de colorare a sticlei, Apple susține că obține opacitate și nuanțe precise, care se potrivesc cu cele ale ramei din aluminiu. Și pentru că tot veni vorba despre finisaj, iPhone SE 2 este disponibil pe negru, alb și roșu (PRODUCT)RED; iPhone 8, în schimb, era disponibil pe gri stelar, argintiu, roșu și auriu. Mai mult decât atât, dacă la iPhone 8 finisajul argintiu era combinat cu un panou frontal cu ramă albă, la noul iPhone SE finisajul alb este combinat cu un panou frontal negru, după cum se poate vedea în imaginea de mai jos.

La capitolul rezistență la apă, iPhone SE 2 are aceeași clasificare IP67 ca și iPhone 8, ceea ce înseamnă că va rezista la o adâncime maximă de 1m, până la 30 de minute.iphone se 2 alb

Ecranul iPhone SE 2 este și el (aproape) același ca și cel întâlnit la iPhone 8. Vorbim despre un afișaj LCD Retina HD cu diagonala de 4,7 inchi, tehnologie IPS, o rezoluție de 1334×750 pixeli (și 326 ppi), un raport de contrast de 1400:1 (tipic), True Tone, gamă largă de culori (P3) și o luminozitate maximă de 625 de niți. Totuși, trebuie precizat faptul că afișajul Retina HD al iPhone SE 2 acceptă Dolby Vision și HDR10, precum și că vine cu Haptic Touch. Aceasta înseamnă că nu mai are tehnologia 3D Touch, un lucru care nu ar trebui să ne mai surprindă, în condițiile în care nici gama iPhone 11 nu mai are capacitatea de a determina forța cu care apeși pe ecran. Haptic Touch este felul în care iPhone SE va reacționa la apăsările mai lungi, afișând acțiuni rapide și meniuri contextuale și redând totodată o scurtă retroacțiune haptică.

Ecranul noului iPhone SE nu este unul din muchie-în-muchie precum ecranele celorlalte modele de iPhone din gama actuală, ci este înconjurat de o ramă lată care înglobează și un buton principal. Acest buton principal este din safir și include senzorul de amprentă Touch ID pe care l-am întâlnit și la modelele mai vechi de iPhone. Drept urmare, noul iPhone nu are tehnologia Face ID întâlnită la toate modelele de iPhone începând cu iPhone X.

A13 Bionic – cel mai rapid cip dintr-un smartphone

Introdus anul trecut în iPhone 11 și iPhone 11 Pro, A13 Bionic, cel mai rapid chipset pus vreodată într-un smartphone, este acum montat și în iPhone SE. Potrivit Apple, A13 Bionic oferă performanțe „incomparabile” pentru fiecare sarcină pe care noul iPhone o gestionează, fiind perfect pentru fotografie, jocuri și experiențele de realitate augmentată.

Chipsetul Apple A13 Bionic are 8,5 miliarde de tranzistori și a fost creat în special pentru a îmbunătăți învățarea automată, având un Motor Neural pe 8 nuclee capabil să efectueze 5 bilioane de operațiuni pe secundă, doi Acceleratori de Învățare Automată și un controller pentru învățare automată care echilibrează performanțele și eficiența.iphone se joc

Prin comparație cu chipset-ul Apple A11 Bionic din iPhone 8, chipset-ul A13 Bionic din iPhone SE este produs folosind un proces de fabricare pe 7 nanometri (vs. 10 nanometri), are mai mulți tranzistori (8,5 miliarde vs. 4,3 miliarde), are un CPU cu șase nuclee dar tactate la o viteză de lucru mai mare și un GPU cu 4 nuclee (vs. 3 nuclee). Diferențele dintre cele două chipset-urile în aplicațiile de măsurare a performanțelor sunt oarecum semnificative, în AnTuTu A13 Bionic obținând un rezultat cu aproximativ 50% mai bun decât A11 Bionic, iar în Geekbench rezultate single-core și multi-core de peste 2 ori mai bune. Cu toate acestea, diferențele de performanță în utilizarea zilnică nu vor fi chiar atât de vizibile.

În ceea ce privește autonomia bateriei, chiar dacă Apple susține că A13 Bionic este construit pentru a fi eficient, autonomia bateriei iPhone SE 2 nu este îmbunătățită. În specificațiile acestui model, compania americană precizează că bateria ține aproximativ la fel precum cea a iPhone 8. Care ținea cam la fel ca și cea a iPhone 7. Din fericire, iPhone SE 2 se încarcă atât wireless (folosind standardul Qi), cât și prin fir (via Lightning), beneficiind totodată de încărcare rapidă la folosirea unui adaptor de 18W sau mai mult (adaptor care nu este inclus în cutie).

Pe partea de conectivitate, iPhone SE 2 vine cu LTE clasa gigabit și cu Wi-Fi 6 802.11ax cu 2×2 MIMO. De asemenea, acesta vine și cu tehnologia Bluetooth 5.0, cu NFC, cu carduri Express și este dual-SIM (cu suport pentru un nanoSIM și un eSIM). Totuși, spre deosebire de iPhone 11, noul iPhone nu vine cu cipul U1 de bandă ultra-largă ce se presupune că va fi folosit pentru viitoarele AirTags.

Cameră îmbunătățită

iPhone SE 2 are aceeași cameră principală ca și iPhone XR, dar cu câteva îmbunătățiri datorate chipset-ului A13 Bionic. Vorbim despre un senzor cu un obiectiv cu unghi larg care are o rezoluție de 12 megapixeli și o diafragmă f/1.8. Noul iPhone folosește procesorul de semnal imagine și motorul neural din A13 Bionic pentru a oferi utilizatorilor Mod Portret, toate cele șase efecte Lumină Portret (pe care le mai întâlnim doar la iPhone 11) și Control profunzime. Mai mult decât atât, iPhone SE 2 are și Smart HDR de ultimă generație, fiind capabil să re-ilumineze obiectele recunoscute dintr-un cadru pentru a oferi imagini cu aspect mai natural.

Cu totul surprinzător este faptul că, deși nu are Face ID și tehnologie TrueDepth, noul iPhone SE vine cu Mod Portret și pentru camera frontală. Pentru a oferi această funcție, el folosește învățarea automată și estimarea profunzimii monoculară. Mai mult, iPhone SE 2 oferă Lumină Portret cu șase efecte și la portretele realizate cu camera frontală. Aceste două caracteristici sunt oferite în pofida faptului că noul iPhone are o cameră frontală cu 7 megapixeli, diafragmă f/2.2 și Auto HDR similare cu cea întâlnită la iPhone 8.

Pe partea de video, Apple promite ca noul iPhone să ofere filmări mai captivante grație înregistrării audio stereo și stabilizării video cinematice atât pe camera principală, cât și pe cea frontală. Desigur, iPhone SE 2 poate filma cu camera principală la o rezoluție de până la 4K și cu până la 60 de cadre pe secundă, oferind totodată o gamă dinamică extinsă pentru filmările de până la 30 de cadre pe secundă, precum și funcție QuickTake pentru pornirea înregistrării video fără a mai fi nevoit să comuți între modurile camerei.iphone se culori

iPhone SE 2 Preț și disponibilitate

Noul iPhone SE va fi disponibil în versiuni cu 64GB, 128GB și 256GB de stocare, pe negru, alb și roșu (PRODUCT)RED. Apple va da startul precomenzilor pentru acest model vineri, 17 aprilie, în magazinele sale și ale partenerilor din peste 40 de țări și regiuni, urmând ca începând cu data de 24 aprilie, noul iPhone să fie livrat clienților. România face parte din primul val de lansare a acestui model de iPhone, însă la noi va fi lansat abia pe 1 mai.

Actualizare 17 aprilie, ora 15:15: iPhone SE 2 este disponibil la precomandă și în România. Iată unde și la ce preț

Cât despre preț, în SUA, iPhone SE pleacă de la 399$. În Europa, în schimb, iPhone SE 2 de 64GB costă 479€, fiind mai ieftin cu 10€ decât a fost iPhone SE 1 la lansare și cu 50€ mai ieftin decât a fost iPhone 8 înainte de a fi retras de pe piață. Pentru iPhone SE 2 de 128GB, clienții Apple vor plăti 529€, iar pentru cel de 256GB vor plăti 649€.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și 15 Pro Max sunt disponibile la precomanda în România. Iată la ce magazine și care...

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max sunt disponibile la precomanda...

macOS 14.0 Sonoma a fost lansat pentru utilizatorii de Mac. Iată toate noutățile

A sosit momentul pe care milioane de posesori de Mac l-au așteptat o vară întreagă! Versiunea finală...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 14.0 Sonoma a fost lansat pentru utilizatorii de Mac. Iată toate noutățile

A sosit momentul pe care milioane de posesori de Mac l-au așteptat o vară întreagă! Versiunea finală a macOS Sonoma 14.0 s-a lansat, ceea ce înseamnă...

iOS 16.7 / iPadOS 16.7 / watchOS 9.6.3 și macOS 13.6 / 12.7 au fost lansate

iOS 16.7 și iPadOS 16.7 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și, respectiv,...

watchOS 10.0.1 a fost lansat pentru Apple Watch

watchOS 10.0.1 a fost lansat joi seară pentru utilizatorii de Apple Watch. Aceasta este prima actualizare adusă watchOS 10, o actualizare lansată în forma...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.