Apple a lansat iOS 11 beta 5 pentru iPhone și iPad – Iată peste 45 de noutăți pe care le aduce pe iPhone și iPad

0
1963

iOS 11 beta 5 a fost lansat luni seara, și poate fi testat de către toți dezvoltatorii de aplicații pe modelele iPhone, iPad și iPod touch compatibile. Noua versiune de prelansare a sistemului de operare sosește la două săptămâni distanță de iOS 11 beta 4 și la două luni de la lansarea iOS 11 beta 1.

iOS 11 este cea mai mare actualizare adusă vreodată pe iPad, oferind utilizatorilor un nou Dock care duce multitaskingul la un alt nivel, o aplicație Fișiere de administrare a documentelor și datelor, îmbunătățiri în privința compatibilității iPad Pro cu Apple Pencil, un comutator de sarcini refăcut din temelii și un sistem nou de tragere și aruncare a textelor, imaginilor și a altor date dintr-o aplicație într-alta.

De asemenea, iOS 11 introduce și foarte multe caracteristici noi adresate atât dispozitivelor iPad, cât și iPhone și chiar iPod touch. Printre acestea se numără un centru de control refăcut pentru a putea fi personalizat de utilizatori, un nou ecran de blocare ce este comasat cu centrul de notificări, un mod Nu deranjați în timpul condusului și un magazin de aplicații (App Store) care arată și se simte altfel. Mai mult decât atât, iOS 11 îmbunătățește și aplicații precum Mesaje, Poze, Cameră, Safari, Mail și duce inteligența artificială (Siri) la un alt nivel cu diferite caracteristici menite a face viețile utilizatorilor mai ușoare.

În ceea ce privește dezvoltatorii și aplicațiile de la terți, SDK-ul iOS 11 introduce framework-ul ARKit (ușurează dezvoltarea aplicațiilor de realitate augmentată), un SDK Core ML (va face aplicațiile mult mai deștepte grație inteligenței artificiale implementate deja în iOS) și numeroase alte framework-uri importante.

Alături de cele anunțate deja, pe parcursul perioadei de testare a iOS 11, Apple a mai modificat ușor anumite caracteristici și le-a îmbunătățit pe cele noi. În iOS 11 beta 2, spre exemplu, compania americană a adus îmbunătățiri pentru aplicația Fișiere, acces la caracteristici experimentale în Safari, Nu deranjați în timpul șofatului, schimbări în Poze și alte caracteristici despre care am vorbit aici. În iOS 11 beta 3, pe de altă parte, dezvoltatorii au descoperit nu mai puțin de 40 de schimbări în zone precum centrul de control, comutatorul de sarcini, centrul de notificări, Mesaje, Notițe șamd, dar și o serie de erori și probleme noi (mai multe detalii despre noutățile din iOS 11 beta 3 sunt disponibile aici). iOS 11 beta 4 a fost, poate, cea mai mare actualizare adusă până acum iOS 11, oferind utilizatorilor și dezvoltatorilor nu mai puțin de 50 de schimbări în zone precum centrul de control, centrul de notificări, Configurări, noi elemente de interfață (inclusiv pictograme noi pentru Contacte, Notițe și Mementouri), noi animații și nu numai (mai multe detalii despre noutățile din iOS 11 beta 4 / public beta 3 sunt disponibile aici).

Toate noutățile din iOS 11 beta 5 sunt prezentate puțin mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 11 beta 5 are numărul de build 15A5341f și poate fi instalat pe iPhone, iPad și iPod touch din Configurări > General > Actualizare software de către toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center (cu condiția să fi descărcat deja profilul de dezvoltator pe dispozitivul compatibil pe care doresc să îl actualizeze). O versiune beta publică 4 a iOS 11 nu este deocamdată disponibilă, însă ar putea sosi la finele săptămânii în curs sau săptămâna viitoare pe dispozitivele utilizatorilor înscriși în Apple Software Beta (până atunci, utilizatorii rămân cu iOS 11 public beta 3).aici Actualizare 8 august, ora 21:01: iOS 11 public beta 4 a fost lansat în această seară (mai multe detalii ).

Descărcarea iOS 11 este posibilă pe toate dispozitivele care acceptă iOS 11, respectiv iPhone 5s (și modelele mai recente), iPad 5, iPad Air (și modelele mai recente), iPad Pro, iPad mini 2 (și modelele mai recente) și iPod touch generația a 6-a.

Alături de iOS 11 beta 5, dezvoltatorii mai pot descărca de pe portalul Apple și tvOS 11 beta 5, macOS 10.13 beta 5, watchOS 4 beta 5 și Xcode 9 beta 5 (build 9M202q) – cea mai recentă versiune a mediului de dezvoltare integrat, care include, printre altele, și SDK-urile și API-urile iOS 11 / macOS 10.13 / watchOS 4 / tvOS 11.

iOS 11 beta 5 / public beta 4 Iată tot ce aduce nou pe iPhone și iPad

 • Pictograme actualizate:
  • Cameră: Pictograma acestei aplicații a fost simplificată prin eliminarea celor două linii verticale de deasupra și de sub obiectivul aparatului.
  • Configurări: Pictograma acestei aplicații nu a fost simplificată, dar nuanțele de gri închis sunt mai întunecate acum.
  • Sănătate: Gradinetul inimii de pe pictograma acestei aplicații a fost ajustat ușor.
 • Widget Muzică: A fost actualizat atât cel de pe ecranul de blocare, cât și cel din centrul de control. Pe widgetul Muzică din centrul de control este afișată acum, în dreapta sus, o pictogramă nouă și animată, de culoare albă, atunci când redarea se face local, pe dispozitiv, sau de culoare albastră, atunci când redarea se face printr-o sursă externă. Mai mult, atât în widgetul Muzică din centrul de control (interfața 3D Touch), cât și în cel de pe ecranul de blocare este afișată acum sursa de redare deasupra titlului pistei aflate în redare.
 • AirPlay: Dispozitivul cu iOS nu mai este afișat (Difuzor) ci iPhone / iPad / iPod touch în interfața AirPlay.
 • FaceTime: La inițierea unui apel FaceTime Video sau FaceTime Audio este redat un nou ton, complet diferit de cel pe care îl cunoaștem din versiunile precedente ale iOS. În plus, a fost tradus în limba română textul care anunță utilizatorii că Live Photos nu pot fi înregistrate într-un apel FaceTime Video decât dacă și persoana de la celălalt capăt are activată această funcționalitate.
 • Centru de notificări: Notificările se deschid din nou chiar și atunci când sunt atinse. Vă reamintim că în iOS 11 beta 4 a fost introdusă posibilitatea de a glisa spre dreapta pentru a accesa notificările de pe ecranul de blocare / din centrul de notificări.
 • Touch ID pentru a deschide [nume_aplicație]: acest ecran introdus în iOS 11 beta 4 a fost complet tradus în limba română.
 • Sănătate: a fost introdusă posibilitatea de a partaja cu Apple unele date limitate referitoare la sănătate pentru a o ajuta să îmbunătățească aplicațiile Activitate și Sănătate.
 • S.O.S. Urgențe: A fost introdusă o animație care le arată utilizatorilor pe ce trebuie să apese (și cum) pentru a apela serviciile de urgență. 
 • Mod Portret: a fost introdus un ecran de întâmpinare care le vorbește utilizatorilor de iPhone 7 Plus de caracteristica Mod Portret.
 • Nivelă Cameră: Activând caroiajul pentru aplicația Cameră, vei observa că atunci când înclini iPhone-ul / iPad-ul pentru a face o poză de sus este afișată o nivelă care te va îndruma cum trebuie să îți miști dispozitivul pentru ca poza să iasă drept.
 • Siri și căutarea: Meniul cu configurări pentru Siri și Spotlight este din nou tradus în limba română și se numește Siri și căutarea (anterior era Siri și Căutare).
 • Mesaje în Cloud: Această funcționalitate a fost dezactivată în iOS 11 beta 5, însă ar trebui să revină într-o versiune ulterioară a sistemului de operare.
 • Înregistrare ecran: Atunci când înregistrarea ecranului este pornită, bara de stare devine roșie și nu albastră ca până acum.
 • Centru control:
  • Glisoarele pentru volum și luminozitate ecran sunt ceva mai rotunjite și au pictograme mai mari în interfața 3D Touch din centrul de control. În plus, glisorul pentru volum din centrul de control este puțin diferit acum.
  • Etichete comutatoare: mai multe dintre comutatoarele din centrul de control afișează acum etichete care anunță utilizatorii ce funcționalitate au activat / dezactivat și, dacă este cazul, până când.
  • Oglindire ecran: pictograma AirPlay este mereu afișată pe acest buton, iar la accesarea interfeței 3D Touch se vor observa câteva modificări de ordin estetic și eliminarea butonului Opriți oglindirea atunci când oglindirea ecranului nu a fost pornită.
 • Configurări Safari:
  • Acces permis pentru Safari: noua secțiune apare în meniul Safari din Configurări și le permite utilizatorilor să activeze/dezactiveze afișarea informațiilor din Safari în Căutare și Siri.
  • Caracteristici WebKit experimentale: noul meniu dedicat dezvoltatorilor are acum titlul tradus în limba română, iar comutatoarele din el au fost mutate și redenumite ușor.
 • iTunes și App Store: Meniul Redare automată a fost redenumit în Redare video automată, iar descrierea pentru Optimizare aplicații neutilizate a fost schimbată ușor.
 • Muzică: Pictograma cu microfon dedicată artiștilor pentru care nu este disponibilă o ilustrație a fost modificată, fiind acum în ton cu celelalte pictograme din iOS 11.
 • Configurări: În majoritatea meniurilor au fost actualizate iconițele pentru aplicațiile ale căror pictograme au fost schimbate.
 • Activități Partajare: Au fost făcute mai multe modificări. În primul rând, pictogramele pentru Creați un cadran de ceas și Salvați în Fișiere sunt acum mai mari. Activitatea Marcare ca PDF a fost redenumită în Creare PDF.
 • Alerte ID Apple: Meniul afișat pe dispozitivele utilizatorilor care nu au activat anumite caracteristici recomandate (cum ar fi verificarea cu doi factori) a fost redenumit în Sugestii ID Apple.
 • Notițe: Ecranul de întâmpinare a fost actualizat din nou. În plus, instrumentele de desen sunt acum mai distanțate unele de celelalte.
 • Mesaje: Butonul App Store afișează acum un ecran de întâmpinare cu sigla App Store și o descriere puțin schimbată.
 • Sincronizare Wi-Fi iTunes: Pe dispozitivele unde nu a fost niciodată activată sincronizarea Wi-Fi cu iTunes a fost adăugată o ilustrație nouă care anunță utilizatorii că trebuie mai întâi să conecteze iPhone-ul / iPad-ul prin cablu la un computer apoi să activeze „Sincronizează cu acest iPhone / iPad / iPod prin Wi-Fi.”
 • Podcasturi: Ecranul Explorare a fost actualizat în ton cu iOS 11.
 • Autentificare cu ID Apple: Caseta de dialog pentru autentificare cu ID Apple (care apare inclusiv în App Store și iTunes Store) a fost actualizată, fiind mai mare și afișată deasupra tastaturii. Noul aspect este mai apropriat de cel pentru interfața care solicită scanarea amprentei la achiziționarea unei aplicații, melodii etc.
 • Reîmprospătare în fundal: Utilizatorii pot opta acum ca reîmprospătarea în fundal să se facă numai prin Wi-Fi sau atât prin Wi-Fi cât și prin date celulare.
 • Vremea: Prognoza orară a fost cu mult restrânsă fiind acum afișate mai multe date meteo pe un singur ecran.
 • Servicii de sistem: A fost adăugată o mențiune cum că pictogramele serviciilor de localizare nu sunt afișate atunci când serviciile de sistem de pe Apple Watch utilizează localizarea.
 • Touch ID pentru acordare încredere computer: Atunci când un iPhone / iPad este conectat pentru prima dată la un anumit computer va fi solicitată scanarea amprentei sau introducerea codului de acces pentru a acorda încredere acelui computer (anterior era suficient ca ecranul să fie deblocat și să atingi Acordați încredere).
 • Apel: Pictograma difuzor a fost actualizată, fiind acum ceva mai îngroșată.
 • Căutare rețea: Textul Căutare afișat imediat după ce introduci o cartelă SIM în iPhone / iPad nu mai este acum precedat de puncte de suspensie.
 • Configurări multitasking: Meniul Multitasking din configurările pentru iPad a fost redenumit în Multitasking și Dock.
 • Noi ecrane de întâmpinare pentru iPad: După actualizarea la iOS 11 beta 5, utilizatorilor de iPad le este solicitat să urmeze câțiva pași. Ei trebuie să accepte termenele și condițiile de utilizare, iar apoi să atingă Continuați în două noi ecrane de întâmpinare care vorbesc despre posibilitatea accesării dock-ului de oriunde și comutarea rapidă între aplicațiile recente.
 • Configurări Notițe: Secțiunea ECRANUL DE BLOCARE ȘI CENTRUL DE CONTROL din configurările pentru aplicația Notițe are acum o singură opțiune – Acces notițe din ecranul de blocare – și nu două (Notiță pe ecranul de blocare și Solicitare cod de acces) ca până acum. Această nouă opțiune susbtituie Notiță pe ecranul de blocare și are o descriere și patru opțiuni (Nu, Creați întotdeauna o notiță nouă, Continuați ultima notiță creată pe ecranul de blocare și Continuați ultima notiță văzută în aplicația Notițe trei dintre acestea au fost disponibile și anterior, dar sub alte denumiri). Eliminarea Solicitare cod de acces face, deci, ca reglarea timpului după care să fie solicitat din nou codul de acces la accesarea noilor notițe să nu mai poată fi făcută.
 • Numeroase animații au fost ajustate ușor. De asemenea, dispozitivele iPhone și iPad sunt mai prompte ca până acum, iar unele erori deranjante au fost îndepărtate.

Notă: În cazul în care ai descărcat și instalat iOS 11 beta 5 / public beta 4 pe iPhone, iPad sau/și iPod touch, și ai descoperit alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți și pe noi într-un comentariu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.