Introdusă în 2006, MacBook Pro este cea mai veche și mai puternică gamă de laptopuri Apple, o gamă care s-a bucurat de-a lungul celor 10 ani de existență de numeroase actualizări, mai mult sau mai puțin importante. Actuala generație de MacBook Pro este în această formă pe piață încă de acum 4 ani, iar în 2015, atât modelul de 13 inchi, cât și cel de 15 inchi, au primit cele mai importante actualizări din 2012 încoace.

Deși avea la momentul lansării un procesor vechi de doi ani și un design vechi de trei ani, noul MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi a rămas „nava amiral” în gama MacBook, fiind de departe cel mai potent model. Este acel computer pe care îl vor prefera profesioniștii. Un computer ale cărei limite nu vor putea fi testate de prea multe aplicații – nici măcar de mai multe folosite laolaltă. Și care nu va obosi oricât de mari și de multe ar fi filmele pe care le montezi, oricât de complexe ar fi aplicațiile pe care le scrii sau melodiile pe care le mixezi ori creezi. O mașinărie pe care poți lucra fără oprire ore în șir, zile la rândul, concentrându-te pe ceea ce creezi sau la ceea ce muncești și nu la cum îl poți menaja.

El este „nou” nu prin design sau cine știe ce caracteristici ieșite din comun, ci prin stocarea flash ultra-rapidă, GPU-ul dedicat îmbunătățit, autonomia bateriei crescută și noul trackpad cu Force Touch. Dar, da, aidoma oricărui MacBook sau Mac actualizat, nu este „nou” pentru cineva care deține un alt model din generația respectivă. El merită luat în vizor de cei care au un MacBook Pro din generația anterioară și cei care folosesc un alt laptop. Pentru că cei care au un model din actuala generație de Pro, prin achiziționarea noii versiuni nu vor face decât să își satisfacă o plăcere. O plăcere destul de piperată.

Pentru mine, MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi reprezintă un upgrade de la MacBook Air de 13 inchi, după un an și jumătate în care acesta din urmă a fost laptopul meu principal și nu m-a dezamăgit deloc. Îl folosesc de aproximativ 11 luni, deci am avut timp suficient încât să pot să îmi formez o opinie despre el și să vă prezint cele mai plăcute și mai puțin plăcute aspecte ale sale.

MacBook Pro Retina 15 2015 capac deasupra

MacBook Pro 15 inchi Design

Pe lângă ecran și performanțele pe care le are, MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi excelează și la capitolul design. Chiar și la patru ani de la introducerea ei, generația curentă de Pro este la fel de actuală și oarecum surprinzător de subțire și ușoară pentru ceea ce ascunde „sub capotă”.

„SUNT MAI MARE și mai tânăr DECÂT PAR”

MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi reprezintă dorința Apple de a aduce pe piață un laptop care este întâi de toate performant și apoi portabil. El este destul de compact pentru dimensiunile pe care le are, dar nu este cel mai portabil laptop pe care Apple ți-l poate oferi în momentul de față. Iar dacă ești o persoană care călătorește foarte mult, vei simți acest lucru cu siguranță. Purtându-l într-un rucsac, geantă sau într-o mapă (cazul meu), după o vreme masa lui va deveni ușor deranjantă și te vei întreba de ce din 2012 până acum nu s-a lucrat la acest capitol. Pentru că da, înainte de toate, ți-ai cumpărat un laptop și nu un iMac sau Mac Pro.

Dacă ești interesat de dimensiunile exacte ale MacBook Pro cu afișaj de 15 inchi, trebuie să știi întâi că el încă excelează la anumite capitole, datorită unor reduceri și eliminări de caracteristici (comparativ cu generația precedentă).lateral MacBook Pro Retina 15 2015 Cu o grosime de numai 1.8 cm dintr-un capăt în celălalt, acest laptop este insesizabil mai gros decât un MacBook Air, în cel mai gros punct al său (1,7 cm) – deși oarecum surprinzător, atunci când sunt așezate pe masă unul lângă celălalt, MacBook Pro pare a fi mai subțire decât Air datorită picorușelor din cauciuc mai scurte. În rest, MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi măsoară 31,4 cm pe lungime și 21,9 cm pe lățime, fiind de departe cel mai mare laptop din gama actuală de MacBook, dar mult mai compact comparativ cu generația precedentă. De asemenea, el este și cel mai greu MacBook, cântărind 1,58 kg.

Mai sus aminteam de niște reduceri – sau chiar compromisuri pentru unii utilizatori –  comparativ cu generația precedentă de MacBook Pro. Printre ele se numără eliminarea denumirii laptopului de sub ecran – un lucru pe care sunt sigur că mulți îl doreau să rămână în continuare, dar care nu s-a mai putut realiza, din moment ce rama a fost redusă destul de mult (ca să nu uiți ce laptop ai, însă, denumirea a fost mutată pe carcasă, deasupra numărului de serie și a celorlalte informații despre model, într-un format ce amintește de un iPad sau iPhone). O altă pierdere datorată reducerii dimensiunilor este legată de indicatorul privind nivelul bateriei. Modelele vechi aveau pe grosimea lor, în partea stângă, un buton și câteva LED-uri care îți puteau arăta oricând nivelul bateriei, pentru a știi dacă ea trebuie sau nu încărcată. Acestea au dispărut complet de pe generația nouă, așa că pentru a verifica nivelul bateriei va trebui să deschizi capacul laptopului și să verifici în bara de meniu. În rest, grosimea de 1,8 cm se mai traduce prin câteva eliminări de porturi. Este vorba despre Ethernet și Firewire, care nu știu oricum câtă utilitate ar mai fi avut în 2016 (pentru cei ce le consideră de actualitate, există adaptoare). Ah, și să nu uit: discul optic a dispărut – dar cum nimeni nu mai folosește CD-uri în această eră, nu i se va duce deloc dorul (cei de modă veche sau forțați să folosească CD-uri au dispoziție un disc optic Apple, care poate fi conectat prin USB la MacBook, sau pot folosi caracteristica OS X „Disc la distanță” pentru a accesa informațiile de pe discul introdus într-un alt computer).MacBook Pro Retina 15 2015 hero fata

În ciuda reducerilor, designul actual al MacBook Pro îți oferă cam tot ceea ce aștepți, atunci când deschizi capacul. Toate elementele cu care ai putea fi familiarizat de pe modelele mai vechi de MacBook Pro sunt aici: camera FaceTime HD, difuzoarele de foarte bună calitate (produc un sunet comparabil sau chiar mai bun decât cel de pe generația anterioară de iMac), poziționate de-o MacBook Pro Retina 15 2015 tastaturaparte și de alta a tastaturii, tastatura retroiluminată și trackpadul. Iar dacă despre trackpad trebuie să vorbim pe larg, întrucât modelul din 2015, pe care îl folosesc, vine cu schimbări remarcabile, în cazul tastaturii nu prea avem ce spune atât de mult – este aceeași tastatură clasică Apple, de foarte bună calitate, cu tastele aproape perfect distanțate, cu o iluminare bună (dar nu la fel de bună ca și cea din tastatura MacBook), care va face o plăcere să scrii mai mult și mai mult (și, de preferat, mai bine și cu folos). Și pentru că tot am comparat până acum acest MacBook cu generația precedentă, trebuie amintit faptul că el vine cu butonul de Pornit/Oprit inclus în tastatură și nu separat.

Un lucru destul de ciudat la designul actual de MacBook Pro este legat de acea scobitură în carcasă. Ea nu este nicidecum la fel de adâncă MacBook Pro Retina 15 2015 decupaj trackpadprecum cea de la MacBook Air (sau chiar generația precedentă de Pro), așa că îți va fi mai dificil să folosești un deget pentru a deschide ecranul – mai dificil, dar posibil, pentru că și acest MacBook este perfect echilibrat și nu se va ridica, cu totul atunci când tragi de capac în sus. Aș fi dorit o adâncitură mai mare nu doar pentru că ar fi făcut laptopul mai ușor de deschis, dar și pentru că o mai folosesc pentru a-mi odihni palma – și-s convins că nu sunt singurul care face asta.

A văzut cineva un spate de laptop să arate mai bine de atât?

Și cum despre carcasa de pe „spate” nu putem spune prea multe – are patru piciorușe din cauciuc, care protejează aluminiul de zgârieturi, afișează modelul de MacBook și poate fi considerată mult mai frumoasă decât carcasa celor mai multe laptopuri de pe piață -, iar capacul
ecranului a rămas neschimbat odată cu trecerea anilor (acesta este un lucru bun, MacBook Pro Retina 15 2015 carcasa denumire

pentru că păstrează simplitatea și logoul iluminat pe care n-ai cum să nu-l iubești), haideți să trecem la porturile pe care le găsim pe grosimea MacBook Pro. Am văzut ceva mai sus că există câteva porturi care au dispărut, la fel și discul optic, iar locul lor a fost luat de unele mai des folosite și mai utile în vremurile în care trăim. Pe laterala din stânga a MacBook Pro găsim conectorul de alimentare MagSafe 2 (care este extraordinar, pentru că este reversibil și MacBook Pro Retina 15 stângamagnetic, deci nu va trage după el și laptopul, dacă te împiedici de cablu), un port USB 3.0, două porturi Thunderbolt 2, un jack pentru căști și două microfoane (care fac calitatea audio mult mai bună chiar și atunci când efectuezi apeluri telefonice redirecționate de pe iPhone). Pe laterala din dreapta, MacBook Pro cu afișaj Retina are încă un port USB 3.0, un slot SDXC (care continuă tradiția de a lăsa parțial afară cardurile SD conectate) și MacBook Pro Retina 15 dreaptaun port de ieșire HDMI. El rămâne deci, chiar și acum, singurul model de MacBook cu ieșire HDMI, iar această adiție este extrem de utilă atât pentru cei ce vor să scoată sunet pe difuzoare/sisteme externe, cât și imagine pe un monitor sau chiar TV, fără a mai folosi adaptoare sau un Apple TV, de exemplu. Într-adevăr, pentru 2015 nu m-aș fi supărat să văd pe MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi măcar un port USB-C.

Să nu uităm: actualul MacBook Pro nu își răcește componentele interne numai prin fantele de pe marginea superioară, ci și prin intermediul unor fante „noi”, discrete, adăugate pe muchiile din stânga și din dreapta jos, pe care nu le vei băga în seamă, dar care nu îți vor mai oferi același curaj de a folosi laptopul în pat, de exemplu, ca și un MacBook Air sau chiar MacBook.MacBook Pro Retina 15 2015 spate capac

MacBook Pro n-a lăsat anii să treacă peste el

Înainte de a conchide la capitolul design, trebuie să recunosc că toate cele spuse mai sus sunt valabile pentru oricare dintre versiunile de MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi din 2012 încoace. Pentru că versiunea din 2015 nu aduce absolut nimic special. De fapt, oricât m-am chnuit să găsesc vreo diferență vizuală față de versiunea din 2012 (sau oricare alta, ulterioară ei), nu am reușit acest lucru. Dar asta nu mă deranjează deloc. Pentru că MacBook Pro continuă să arate foarte bine. Și modelul anterior arăta și arată și acum foarte bine, dar actualul îl întrece la capitolul frumusețe. Este mai compact, mai atent finisat și inspiră un aer de laptop și mai premium. Unul care deși arată foarte blând și elegant la exterior, ascunde la interior o adevărată bestie. Și nu în ultimul rând, reușește să atragă toate privirile (de la o poștă), fără culori stridente, linii puternice sau cine mai știe ce alte brizbrizuri – la fel reușește să atragă orice alt MacBook, dar nu cred că va fi vreun utilizator de Pro intrigat de faptul că nu se poate deosebi versiunea din 2015, de cea din 2012 sau chiar o versiune mai veche (de un ochi neavizat). Sau mie cel puțin nu-mi pasă deloc ca altcineva în afară de mine și voi, cei care citiți această recenzie, să știe ce model de MacBook Pro folosesc. Nu pentru asta l-am cumpărat.MacBook Pro Retina 15 2015 trackpad force touch

Trackpadul Force Touch

Trackpadul MacBook continuă să fie, din punctul meu de vedere, cel mai bun de pe piață. De departe, în cele mai multe cazuri, fiindcă nici în 2016 producătorii de laptopuri nu au găsit rețeta perfectă, fiind împiedicați și de sistemul de operare.

Acest trackpad Multi-Touch, datorită sistemului de operare OS X, îți permite să folosești gesturi naturale – cum ar fi glisarea sau aproprierea și depărtarea degetelor -, împrumutate chiar de la iPhone sau iPad, pentru a trece de la o aplicație la alta, răsfoi prin documentele tale și beneficia la maximum de spațiul oferit de ecran. El îți oferă atât de multe gesturi, încât probabil nu vei ajunge foarte rapid să te obișnuiești cu toate și să le folosești pentru a beneficia de toată puterea lui. Dar ca și cum n-ar fi fost de ajuns, Apple a decis că trebuie și mai mult, așa că din 2015, a introdus, întâi în MacBook, apoi și în MacBook Pro, trackpadul cu Force Touch.

Pune presiune pe el ca să facă mai multe

Tehnologia care combină sensibilitatea la presiune cu retroacțiunea haptică pentru a le aduce utilizatorilor Multi-Touch îmbunătățit a ajuns întâi în Apple Watch, apoi în MacBook și abia spre sfârșitul anului trecut în iPhone, sub denumirea de Force Touch, respectiv 3D Touch. Ea este capabilă, mulțumită senzorilor, să facă sistemul de operare mai adânc. Și este integrată în așa fel încât să nu îți poți da seama că există în spatele acelei bucăți de sticlă pe care îți pui degetele.

Forma și dimensiunea noului trackpad din MacBook Pro sunt identice cu cele de pe modelele și versiunile precedente. Îl atingi și nu vei sesiza nimic diferit pe suprafața sa netedă și fină. Glisezi pe el, iar sistemul de operare reacționează la fel. Îl apeși și auzi un clic familiar.  Dar când îl oprești, vei vedea că ceva este în neregulă. Clicul nu este unul real.

Te atinge tot atât de mult cât îl atingi și tu

Force Touch folosește un sistem de retroacțiune haptică, care, mulțumită unui Motor Taptic, vibrează suprafața trackpadului într-un mod în care să simuleze cu precizie foarte mare senzația de apăsare a unui buton, senzație pe care o simți atunci când faci clic. În realitate, acest trackpad este aproape fix, mișcându-se foarte, foarte puțin. Sunetul clicului este simulat la fel ca și simțul de mișcare sub degetul cu care apeși trackpadul. Dar ambele se simt reale. Sau cel puțin eu unul nu am sesizat vreo diferență comparativ cu clicul produs de trackpadul „tradițional” din MacBook Air, de exemplu. Pentru că Apple a luat una dintre ultimele componente mecanice din laptopurile sale și a înlocuit-o cu o versiune de ultimă oră, care recreează cu succes răspunsul tactil cu care ești familiarizat.

Și acum vine întrebarea: dar de ce… de ce a simțit Apple nevoia de a îmbunătăți un lucru care nu avea nevoie de o schimbare? Trackpadul a fost mereu unul dintre punctele forte ale oricărui MacBook, așa că pare că Apple a căutat să rezolve o problemă care nu cere să fie rezolvată. Dar nu este chiar așa. Apple a făcut și mai bun unul dintre cele mai bune elemente ale MacBook. Și sunt bucuros să spun că în tranziția de la mecanismul tradițional la cel electronic, nu s-au pierdut multe. Ba, mai mult s-a câștigat – dacă nu acum, pe termen lung.

De exemplu, mulțumită noului trackpad, atunci când faci clic chiar în partea de sus a suprafeței acestuia, vei simți aceeași retroacțiune ca și când ai face clicul în partea de jos. Iar oricine a folosit un MacBook anterior știe că acesta permitea efectuarea unui clic doar în jumătatea inferioară a trackpadului. Un alt avantaj, potrivit companiei Apple, este că, fiind static, acest trakpad de nouă generație este mai puțin probabil să se defecteze în timp și ocupă mai puțin loc în interiorul computerului (deci lasă mai mult loc liber pentru baterie). Aceste mici aspecte pozitive nu aduc, poate, o diferență majoră în viețile noastre astăzi. Dar revoluțiile mari de design ale Apple sunt făcute din mici evoluții de această amplitudine: taie un milimetru de aici, îmbunătățește eficiența spațiului acolo și de-o dată apare un cu totul nou MacBook.

MacBook Pro de 15 inchi din 2015 nu este cu totul nou ca și MacBook, dar are măcar o caracteristică pe care o va avea și viitoarea generație, ani buni de acum încolo. Caracteristică a cărei utilitate va fi crescută în timp, prin intermediul software-ului și al dezvoltatorilor, și de includerea căreia pe un model vechi nu se vor supăra prea mulți dintre cei care au ultima versiune de Pro, chiar dacă o nouă generație bate la ușă.

Totuși, chiar dacă a trecut un an de la introducerea computerului, până în momentul de față utilizările practice ale trackpadului cu Force Touch sunt foarte limitate. Eu unul am făcut un efort mare de a încerca și folosi constant funcționalitățile Force Touch pe care Apple le-a integrat în OS X, dar sincer să fiu, nu mă pot dezobișnui de clicul-dreapta (pentru că nu văd că gesturile Force MacBook Pro Retina 15 2015 Force clicTouch ar fi mai utile, intuitive sau rapide decât el). Și chiar dacă, până în momentul de față, OS X nu oferă aceleași Peek și Pop de pe iPhone 6s (despre care am cam aceeași părere), sistemul de operare pentru Mac vine cu alte utilizări ale Force Touch. El îți va permite în continuare să faci un clic normal pentru a accesa conținutul dorit sau să apeși mai puternic pe suprafața trackpadului pentru a produce așa-numitul Force click. Acest tip de clic generează o acțiune contextuală, cum ar fi Căutare în dicționar, o previzualizare a unei pagini web sau a unei fotografii ori a unui document, șamd. O altă utilizare este accelerarea, anumite aplicații, cum ar fi QuickTime, permițându-ți să apeși treptat mai tare pe trackpad pentru a crește viteza de derulare rapidă înainte a unui video sau film. Cea de-a treia, și cea mai larg adoptată în aplicații, este desenul sensibil la apăsare, gorsimea tușei crescând sau scăzând în funcție de puterea cu care apești pe suprafața de sticlă a trackpadului.

Dar pentru a te bucura de aceste utilizări, trebuie să știi să apeși. Iar eu unul pot spune că și cu cele trei opțiuni de „fermitate” pentru clic, niciodată nu sunt sigur dacă și când apăs suficient de tare pe trackpad pentru a transforma, de exemplu, clicul într-unul Force (lucru care nu mi se prea întâmplă la iPhone). Și mai rău este că oricât de mult m-aș strădui să mă obișnuiesc și să învăț Force Touch, majoritatea aplicațiilor nu au integrată această caracteristică (de fapt, eu unul nu am întâlnit nicio aplicație, în afară de cele preinstalate, care să fie compatibile cu Force Touch), așa că eu încerc să obțin niște deprinderi aproape inutile, în condițiile în care nu folosesc aplicații terțe compatibile, iar în cazul celor preinstalate nu găsesc ca fiind utile adițiile pe care le aduce Force Touch.

La fel ca și pe iPhone, însă, unul dintre cele mai mari beneficii aduse de Force Touch pe laptopurile Apple este deja simțit în aplicațiile de desenat, existând deja câteva aplicații destul de populare care sunt compatibile cu această caracteristică. Ele îți permit astfel să controlezi grosimea creionului sau a tușei digitale în funcție de cât de tare apeși pe trackpad. Și chiar dacă nu descarci o aplicație de la terți, vei putea experimenta controlul tușei prin puterea apăsării direct în aplicația Mail (dacă folosești caracteristica Marcare) sau în Previzualizare, unde grosimea semnăturii va fi mai mare sau mai mică, în funcție de presiunea aplicată de degetul tău (semnăturile arătând astfel mult mai apropriate de cele făcute pe o hârtie, de exemplu).

Separat de aplicațiile practice și artistice, Force Touch aduce multe beneficii pentru persoanele cu dizabilități. Retroacțiunea haptică oferită de Motorul Taptic poate fi folosită pentru a le oferi celor cu probleme de vedere imagini augumentate. Mai mult, trackpadul și motorul Taptic pot oferi mici indicii senzoriale și ajuta persoanele cu probleme să navigheze în sistemul de operare foarte simplu.MacBook Pro Retina 15 2015 bottom

ADEVĂRATUL POTENȚIAL AL FORCE TOUCH NU A FOST ÎNCĂ SCOS LA SUPRAFAȚĂ

Deși în anul de disponibilitate foarte puțin din potențialul Force Touch a ieșit la suprafață, am toate motivele să cred că Apple încă nu a arătat totul (în OS X). Și nici dezvoltatorii. MacBook și Apple Watch au fost primele dispozitive care au primit această caracteristică, iar introducerea ei pe iPhone a însemnat automat și extinderea numărului de persoane interesate să o adopte în soluțiile lor software. De îndată ce se vor găsi aplicații interesante pentru Force Touch, acele idei vor fi preluate și de alți dezvoltatori și așa am putea ajunge ca în câțiva ani să depindem de generația de Multi-Touch care poate determina presiunea.

În momentul de față, Force Touch este o îmbunătățire interesantă, dar nu este nici pe departe o caracteristică, care să te poată determina să cumperi acest model de MacBook Pro de 15 inchi și nu unul anterior. Dar dacă ai posibilitatea de a alege între un MacBook Pro din 2015 și unul anterior, poți pune Force Touch pe lista cu motive pentru care să cumperi cel mai nou model.MacBook Pro Retina 15 2015 ecran

MacBook Pro 15 inchi Afișajul Retina

Dacă ai trecut direct la această secțiune a recenziei, atunci ești iertat. Până la urmă, afișajul Retina rămâne unul dintre punctele forte ale actualei generații de MacBook Pro, chiar și la patru ani de la introducerea ei pe piață, și chiar și printre numeroasele laptopuri care au acum ecrane de înaltă rezoluție. De ce? Pentru că este splendid.

Pe iPhone suntem obișnuiți să îl avem de ani buni. La fel și pe iPad. Și nu cred că ne-am putea întoarce la ceva non-Retina după ce l-am experimentat. Ei bine, pe laptop se întâlnește cam același fenomen, deși mulți nu suntem încă obișnuiți cu acest standard: de îndată ce îl vom avea, nu cred că am mai lua în considerare ceva fără claritatea Retina. Eu unul am făcut upgrade de la un laptop care mi-aș fi dorit din prima zi să aibă un afișaj Retina – MacBook Air. Iar diferența este aproape de la cer la Pământ (în ciuda faptului că și Air are un afișaj de bună calitate), deci pot spune că nu m-aș mai întoarce veci la un ecran non-Retina și îmi displace de fiecare dată când îmi mut privirea de pe ecranul MacBook-ului pe cel al iMac-ului (non-Retina).

Cifre, cifre și iarăși cifre – pentru pasionați

MacBook Pro de 15 inchi a fost primul Mac care a primit afișajul Retina, el fiind la fel de solicitat în rândul utilizatorilor de Mac după introducerea în iPhone 4, cum a fost și în rândul celor de iPad. Iar când în sfârșit a fost introdus ne-a lăsat pe toți gură-cască. Pentru că da, el are aceeași calitate extraordinară ca și orice alt ecran Retina. Dar dimensiunile îl fac să fie mai impresionant decât ecranul unui iPhone sau iPad.

La fel ca și celelalte modele din generația a actuală, MacBook Pro de la mijlocul lui 2015 are un ecran IPS cu diagonala de 15,4 inchi, cu o rezoluție de 2880 pe 1800 pixeli. În total sunt 5,18 milioane de pixeli. Adică de patru ori mai mulți decât în afișajul generației precedente de MacBook Pro cu afișaj de 15 inchi. Și totuși, actualul Pro nu are o densitate a pixelilor la fel de mare precum un iPhone 6s Plus (401 ppi). Sau un iPhone 4 (326 ppi). De fapt, el nu are nici măcar cei 263 de pixeli per inch ai ecranului iPad/iPad mini.

Și atunci de ce este numit ecran Retina? Pentru că nu poți percepe pixelii individuali. Iar noi știm că un afișaj al unui produs Apple primește denumirea Retina atunci când are o densitate suficient de mare încât ochiul uman să nu poată percepe, de la o distanță optimă, pixelii individuali.

Cei 220 de pixeli per inch ai afișajului Retina din MacBook Pro de 15 inchi sunt deci suficienți de mulți și de deși încât să nu îi poți vedea pe fiecare în parte, atunci când ții laptopul la distanța potrivită de ochi. Pe orice MacBook non-Retina îi poți vedea și sunt deranjanți. Evident, dacă ții ecranul MacBook-ului aproape și ai ochii buni, atunci vei vedea că imaginea foarte desă devine o țesătură unde poți vedea punctele foarte, foarte mici. Dar trebuie să fii foarte aproape de ecran. Atât de aproape încât te va durea capul după câteva zeci de secunde/minute de holbat. Ca să nu mai spunem că nu ai cum să folosești laptopul stând atât de aproape de el (dacă ai probleme de vedere, există caracteristici de accesibilitate în OS X).

MacBook Pro Retina 15 2015 macbook air

Eu unul, stând la distanța optimă față de afișajul laptopului (aproximativ 60 cm), oricât aș fi încercat, nu am reușit să văd vreun pixel. Ecranul arată, de la această distanță, la fel de bine precum cel al iPhone-ului 6s Plus pe care îl folosesc. Iar ca să vă dați seama de claritatea pe care o are, vom lua pictograma Pages ca și exemplu. Ea are rezoluția de 1024 pe 1024 de pixeli, ceea ce înseamnă că, apropriindu-te, îi vei putea citi scrisul de pe hărtie. Încearcă asta pe un Mac non-Retina (folosirea unei lupe este permisă).

O altă cifră care merită menționată aici este unghiul de vizualizare, care este de 178 de grade. Asta înseamnă că vei putea vedea foarte bine ecranul MacBook-ului din aproape orice unghi, pelicula anti-reflectorizantă și nivelul mare de luminozitate jucând și ele un rol extrem de important în această ecuație. Deși nu am reușit să fac măsurători, din punct de vedere calitativ am rămas impresionat de cât de clare au rămas textele chiar și atunci când privirea îmi era aproape permendiculară pe muchia ecranului – dacă ești utilizator de iPhone sau iPad ești deja obișnuit cu ecranele care îți oferă culori foarte bune (și chiar spectaculoase la unghiuri de vizualizare mari) indiferent de punctul în care te afli în fața lor, datorită tehnologiei IPS.

Retina în navigarea web

MacBook Pro Retina 15 2015 claritateÎn prezent, fiecare dintre cele mai importante navigatoare web pentru OS X – Safari, Chrome, Firefox și Opera – sunt optimizate pentru afișajele Retina, iar foarte multe dintre site-urile web pe care le vei accesa (inclusiv acesta) sunt și ele optimizate pentru ecranele de înaltă rezoluție. Asta înseamnă că citirea noutăților va fi brusc la fel de plăcută ca și cum ele ar fi fost tipărite pe o hârtie de foarte bună calitate. Vizionarea de imagini pe Flickr, 500px și nu numai va fi și ea o plăcere (vei spune de multe ori, în sinea ta, măcar, „uau”), iar din a urmări clipuri video 2K sau 4K (pe YouTube, de exemplu) vei putea cu greu să te oprești – chiar și cele Full HD arată mult mai bine.

Folosind laptopul în principal pentru navigarea pe web, pot spune că diferența este una foarte mare. Dacă pui unul lângă altul MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi și MacBook Air, de exemplu, vei vedea că ceea ce spun este perfect valabil. Nimic nu este pixelat și, slavă Domnului, majoritatea site-urilor web pe care le vei accesa în mod uzual vor afișa imagini foarte clare. Chiar dacă asta înseamnă că ele trebuie să fie mai mari și „grele”.

Retina în aplicații

Atunci când a fost introdus primul model de MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi, principala problemă cu ecranul era legată de aplicații. Aproape niciuna nu era optimizată pentru ecranul de înaltă rezoluție. Asta însemna că dacă deschideai orice altă aplicație în afară de cele preinstalate din OS X, ea era pixelată, neclară și cu elemente mai mari decât ți-ai fi dorit.

Anii au trecut și din fericire mai toate aplicațiile pentru OS X pe care le vei descărca vor fi optimizate pentru afișajul cu cei peste 5 milioane de pixeli. Eu unul nu am găsit aproape nicio aplicație care să nu fie în prezent optimizată pentru afișajul Retina al MacBook Pro (ce-i drept, nici nu sunt o persoană care să instaleze 1.000 de aplicații pe computerul său). De fapt, în 2016 majoritatea aplicațiilor pentru Mac au interfețele de utilizator actualizate pentru a fi în ton cu linia nouă de design a sistemului de operare, ce a fost introdusă în 2014, odată cu OS X 10.10 Yosemite. Însă singura aplicație pe care am instalat-o și nu era optimizată nici pentru OS X Yosemite/El Capitan, nici pentru afișajul Retina a fost Digi Net Mobil. Dar ce așteptări poți avea de la o aplicație Digi pentru Mac? Te bucuri că există și taci din gură.

Atunci când folosești oricare dintre aplicațiile optimizate pentru rezoluția mare a MacBook Pro te bucuri nu doar de aspectul ei splendid, dar și de o gestionare mai bună a spațiului disponibil, elemente mai mici, dar mai clare și vizibile și per total o experiență mai bună. Revino la o aplicație neoptimizată pentru a vedea că ceea ce spun este perfect valabil. Apoi treci la un Mac cu afișaj non-Retina pentru a vedea că diferența chiar contează și nu ți-ar mai plăcea să folosești un computer cu ecran de mică rezoluție (un ecran FullHD a ajuns să fie de „mică rezoluție”…).

Este o adevărată plăcere să-ți vezi pozele în aplicația Poze, să scrii în iA Writer, să editezi foto în Pixelmator, să creezi prezentări cu Keynote, să editezi video în iMovie, să răspunzi e-mailurilor în Mail, să citești o carte în iBooks și să cauți melodia favorită în Apple Music, atunci când ai milioane de pixeli la îndemână și totul este foarte clar, strălucitor. De fapt, până și căutarea unui fișier, scrierea de cod și actualizarea aplicațiilor pe App Store devin mai plăcute pe ecranul Retina. Și îți garantez că vei aprecia îmbunătățirea adusă de acest ecran, chiar dacă / mai ales dacă ai mai folosit un MacBook non-Retina în trecut.

Retina Setări

Setari Retina redimensionata afisaj rezolutieÎncă de când a introdus primul model de MacBook Pro 15 inchi cu afișaj Retina, Apple a optimizat panoul Afișaje din Preferințe sistem pe aceste sisteme. Și chiar dacă la o primă vedere este identic cu panoul clasic, la selectarea opțiunii Rezoluție optimizată nu vei mai primi acea listă cu rezoluții, ci patru opțiuni (separat de cea implicită).

Așa că dacă nu vrei cea mai bună rezoluție pentru afișajul Retina, o poți redimensiona alegând o rezoluție care va face textele să fie mai mari, iar spațiul pe ecran să fie mai puțin (va arăta ca un ecran cu 1024 pe 640 pixeli) sau una care să facă textele mai mici, oferindu-ți mai mult spațiu (va arăta ca un ecran cu o rezoluție de 1920 pe 1200 pixeli). Aceste modificări pot afecta performanțele MacBook-ului, dar nu într-o măsură foarte mare. Și indiferent de alegerea făcută de tine, textele și imaginile afișate chiar și la rezoluții redimensionate vor arăta mai bine decât pe computerele fără afișaje Retina.

MacBook Pro 15 inchi Performanță

MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul de la mijlocul anului 2015) este disponibil în două versiuni standard. Prima dintre ele (și cea pe care o am eu) este cea cu procesor quad-core Intel Core i7-4770HQ tactat la 2,2 GHz (Turbo Boost până la 3,4 GHz), cu 6 MB de memorie cache L3 partajată, 256 GB spațiu de stocare tip PCIe și plăci grafice Intel Iris Pro. Cea de-a doua are un procesor quad-core Intel Core i7-4870HQ, cu 6 MB de memorie cache L3 partajată, ce este tactat la o frecvență de lucru mai mare, de 2,5 GHz (cu Turbo Boost până la 3,7 GHz). De asemenea, ea vine cu o stocare flash de tip PCIe de 512 GB și cu placă video dedicată AMD Radeon R9 M370X, cu memorie GDDR5 de 2 GB și comutare grafică automată.

În plus, Apple mai oferă opțiunea de a face upgrade procesorului la un quad-core Intel Core i7 tactat la 2,8 GHz (Turbo Boost până la 4,0 GHz), cu 6 MB de memorie L3 partajată (pentru un cost minim de 1.100 lei). Iar pentru cei cu mai multă dare de mână, care consideră cei 512 GB de stocare prea puțini, se poate face upgrade la 1 TB de stocare flash de tip PCIe (prețul fiind de minim 2.800 lei).

Performanță Procesor și Grafică

Încă din capul locului trebuie spus că MacBook Pro cu afișaj Retina de 15 inchi (modelul de la mijlocul lui 2015) nu diferă cu absolut nimic, pe partea de procesor și placă video integrată, de modelul din 2014, care la rându-i nu venea cu îmbunătățiri minore la aceste capitole, comparativ cu modelul precedent (avea procesorul tactat la o frecvență de lucru cu 200 MHz mai mare). Or, asta înseamnă că ultimul model de MacBook Pro 15 inchi are procesorul Intel Core de generația a 4-a Haswell și nu pe cel de generația a 5-a, Broadwell, ca și fratele său mai mic, cu afișaj de 13 inchi.

Dar lucrurile stau în felul următor, în legătură cu arhitectura CPU Broadwell: ea nu este foarte modificată față de Haswell. Da, este marginal mai bună decât Haswell, dar nu radical, fiindcă vorbim despre o generație „tic”, care încearcă să retușeze unele aspecte și nu să vină cu sporuri remarcabile de performanță. În principal, CPU Broadwell vine cu îmbunătățiri în privința autonomiei bateriei, dar nu foarte mari, așa cum erau cele aduse de Haswell comparativ cu Ivy Bridge.

Principalul motiv pentru care mi-aș fi dorit ca acest MacBook Pro să aibă procesor Intel Broadwell este GPU-ul Intel Iris Pro 6200 inclus, deoarece această versiune are un procesor grafic integrat cu cache eDRAM mai rapid. De ce contează asta? Ei bine, pentru că procesoarele grafice integrate sunt limitate în general de RAM-ul pe care trebuie să îl împartă cu restul sistemului. Ori extra cache-ul pe care îl aduce Intel Iris Pro 6200 ar fi trebuit să rezolve aceste probleme și să crească performanțele.

GPU-ul Intel Iris Pro 5200 ce este inclus în modelul meu de MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi este deasupra GPU-urilor HD 6000 și Iris 6100 din modelele mai mici de MacBook lansate în 2015, dar este mai lent decât placa video Nvidia GeForce GT 650M din modelul 2012 de MacBook cu ecran Retina. Iar ca un computer din 2015 să aibă performanțe grafice mai slabe decât unul similar din 2012 este destul de rușinos. Nu același lucru îl putem spune despre modelul „de top” de MacBook Pro din 2015, care vine cu placă video dedicată AMD Radeon R9 M370X, cu 2 GB de memorie GDDR5, ce oferă performanțe mult crescute modelelor anterioare (cu până la 80%). Dar nu am testat un astfel de model, deci nu mă pot pronunța.

Trecând la testele de viteză, în Geekbench 3 rezultatul obținut de CPU-ul Intel Core i7 al MacBook-ului meu a fost următorul: 3318 puncte în testul pe un singur nucleu și 13.265 puncte în testul pe multi-nuclee. Cinebench 15 i-a oferit MacBook-ului meu 121 de puncte pe un singur nucleu și 592 de puncte pe multi-nuclee.

Pe partea garfică, testul de randare OpenGL a scos o rată de cadru de 31 cps – modelul cu placă video dedicată se distanțiază aici destul de mult, obținând în majoritatea testelor peste 60 cps. În jocul testat, respectiv Batman: Arkham City, la o rezoluție de 1280 pe 800 pixeli și nivelul detaliilor setat pe Înalt, am obținut în medie în jur de 70 de cadre pe secundă, iar la o rezoluție de 1440 pe 900 pixeli și același nivel de detalii, în jur de 60 de cadre pe secundă. În jocuri mai stresante, rezultatele nu vor mai fi aceleași și te vor ajuta să îți reamintești că un Mac nu este făcut pentru așa ceva.

Performanță Stocare

N-or fi ele prea multe schimbările aduse de actualul model de MacBook Pro 15 inchi, comparativ cu anterioarele, dar acolo unde sunt, rămâi fără cuvinte. Unul dintre capitolele la care acest Pro excelează de-a dreptul este stocarea flash ultra-rapidă. Atât de rapidă încât o vei simți în utilizarea de zi cu zi, indiferent ce model de MacBook ai fi folosit anterior.

dE DOUĂ ORI MAI RAPID DECÂT CEEA CE ERA DEJA FOARTE RAPID

Stocarea este capitolul la care Mac-urile dau clasă calor mai multe computere concurente de pe piață de prin 2013 încoace. Atunci Apple a decis să treacă de la interfața de stocare SATA III, la PCI Express, crescând astfel simțitor performanțele SSD-urilor. În 2015 a făcut un nou salt foarte mare, dublând numărul de benzi PCIe, de la două la patru, în toate MacBook Pro și în MacBook Air de 13 inchi. Mai mult, dacă anterior se folosea PCIe 2.0, acum se folosește PCIe 3.0.

Îmbunătățirile aduse stocării se vor simți cel mai bine pe MacBook Pro de 15 inchi și mai ales pe modelele cu capacitate de stocare mai mare. Totuși, modelul meu poate lejer să atingă 1800 MB/s în citirea continuă și peste 1000 MB/s în scrierea continuă. Modelul cu 512 GB de stocare atinge viteze și de 2000 MB/s în citirea continuă și de peste 1500 MB/s în scrierea continuă.

Test SSD vitezaFolosind Blackmagic Disk Speed Test, am obținut în medie o viteză de scriere continuă de 1105 MB/s și o viteză de citire continuă de 1828 MB/s. Iar această viteză uriașă se va simți bine și în fișierele mici, unde, conform testelor efectuate, un fișier aleatoriu de 4kB va fi scris cu 111 MB/s și citit cu 37 MB/s. În cazul transferelor de fișiere, ei bine, un fișier de aproape 9 GB (8,7 GB) a fost transferat în numai 14 secunde dintr-un dosar într-altul.

Ori ținând cont mai ales de vitezele mari de scriere/citire a fișierelor mici, operațiuni cum ar fi lansarea aplicațiilor sau deschiderea fișierelor ori navigarea pe desktop, ce necesită I/O rapid, vor fi executate mult mai prompt decât pe alte MacBook-uri cu stocare flash, chiar și de tip PCIe – nu că s-ar fi plâns cineva că stocarea SSD a acestora este lentă.

blocarea MacBook Safari - Pro, Retina 15 inch 2015

Performanță Altele

Înainte de a conchide capitolul Performanță, trebuie să mai amintesc câteva specificații tehnice ale acestui computer, chiar dacă ele nu diferă față de cele ale modelelor anterioare.

În primul rând, standard, orice MacBook Pro de 15 inchi are 16 GB de RAM. Deci suficient pentru cineva ca și mine care îl folosește mult la navigarea pe Internet sau pentru cineva care lucrează cu (multe) aplicații profi. Din păcate, cei ce vor mai mult RAM nu pot face upgrade. Eu unul nu am simțit în niciun moment nevoia de mai mult RAM pe MacBook Pro, așa cum am simțit la iMac, unde am 8 GB de RAM sau la MacBook Air, care are 4 GB de RAM (paradoxal, la MacBook Air am simțit mai rar nevoia de mai mult RAM decât la iMac, dar sunt modele din ani diferiți, cu discuri diferite).

Pe partea de conectivitate wireless, MacBook Pro Retina de 15 inchi are Wi-Fi 802.11ac și Bluetooth 4.0 wireless, ceea ce înseamnă că poate atinge viteze în timpul transferului de date prin Wi-Fi de 1,3 Gbps. Din păcate, eu unul nu am avut acces la o rețea Wi-Fi într-atât de rapidă pentru a testa, însă apreciez existența standardului Bluetooth 4.0, care face posibilă conectarea cu consum redus de energie la iPhone sau iPad, de exemplu, pentru a te bucura de caracteristicile de Continuitate.

Așa cum menționam și mai sus, MacBook Pro de 15 inchi are două porturi Thunderbolt 2.0, deși în 2015 lumea și-ar fi dorit Thunderbolt 3.0. Cu toate acestea, lățimea de bandă oferită de Thunderbolt 2.0 este de 20 Gb/s pentru fiecare dispozitiv extern conectat. Aceasta este de 4 ori mai mare decât viteza de transfer ce poate fi atinsă prin intermediul celor două porturi USB 3 pe care le are acest MacBook. Și chiar dacă pentru majoritatea ar putea să nu fie importante, cei ce vor dori să conecteze monitoare externe la MacBook le vor aprecia, modelul testat de mine putând scoate imagine 4K pe un afișaj.

La capitolul sunet și imagine, lucrurile încă stau foarte bine. MacBook Pro de 15 inchi are difuzoare stereo capabile să producă un sunet surprinzător de puternic pentru ceva atât de subțire și ușor. Chiar și la un volum foarte mare, calitatea rămâne la fel de ridicată și expresivă, ieșind în evidență o calibrare optimă și domeniul dinamic extins. Microfoanele sunt și ele de bună calitate, iar fiindcă sunt două, calitatea înregistrărilor audio și a apelurilor telefonice sau video va fi una ridicată, deci nu te va obliga să tot repeți ceea ce ai spus pentru ca persoana din celălalt capăt să te înțeleagă. Nu la fel de bine stau lucrurile în cazul camerei FaceTime HD, care deși poate înregistra video în format 720p, nu are calitatea camerei frontale de pe iPhone 6s. Știu că un laptop nu este cel mai potrivit aparat de făcut selfie-uri, dar se putea ca această cameră FaceTime să filmeze ceva mai bine când lumina este scăzută.

În fine, doresc să notez câteva aspecte legate de silențiozitate și încălzirea carcasei. MacBook Air m-a surprins din primele minute de utilizare prin faptul că este foarte, foarte silențios. Același lucru îl pot spune și despre MacBook Pro. Iar la Pro sunt chiar mai surprins, ținând cont de performanțele pe care le are și de faptul că l-am supus, în general, unui stres mai mare decât pe Air. Nu am reușit decât de vreo două sau trei ori să îi fac ventilatorul să pornească la maximum, probabil din cauza unei aplicații mai vechi și neoptimizate (iar atunci într-adevăr se aude, dar nu la fel de tare cum se aud în mod obișnuit ventilatoarele unui laptop oarecare). În rest, într-o încăpere cu toate geamurile închise, dintr-o locuință situată pe o stradă nu foarte circulată, în care nu face nimeni gălăgie, acest MacBook nu reușește să își facă simțită prezența din punct de vedere auditiv, ceea ce este un lucru foarte bun.

Cât despre încălzirea carcasei, sistemele de răcire ajută foarte mult ca acest lucru să nu se întâmple în mod excesiv, cu atât mai puțin în dreapta și stânga trackpadului, unde ții palmele atunci când scrii – după cum spuneam mai sus, acesta este primul MacBook care are trei fante pe fiecare dintre muchiile laterale, care își fac foarte bine treaba. Într-adevăr, mai ales dacă îl „stresezi” puțin, va începe să se încălzească ușor deasupra tastaturii, dedesubt (unde sunt tipărite informațiile cu privire la model) și în zona metalică dintre taste (mai ales în jurul tastei „U”). Nu te va arde, nu se va opri, nici bloca din această cauză. Dar va fi mai călduț.MacBook Pro Retina 15 2015 spate logo

Performanțe Concluzii

Atât timp cât nu îți cumperi acest MacBook pentru a te juca cine știe ce jocuri mari, de ultimă generație, pe el sau pentru a produce adevărate filme, performanțele sunt mai mult decât uimitoare, indiferent care ți-ar fi nevoile. Ajutat de stocarea ultra-rapidă și cei 16 GB de RAM, MacBook Pro nu se va poticni indiferent de câte zeci de file ai deschise în Safari (la mine, cel puțin, mereu sunt deschise câte 15-20) și câte alte aplicații mai vrei să folosești în paralel. Sau cel puțin eu nu am reușit să îl fac să agațe nici atunci când aveam numai Safari pornit, nici atunci când, pe lângă Safari și duzina de file deschise, mai rulau în fundal aplicații precum Poze, iTunes, Mail, Mesaje și Pages.

Editarea video în iMovie este poate unul dintre cele mai stresante teste la care am supus MacBook-ul Pro în viața de zi cu zi, și nu a „răsuflat” greu chiar dacă lucram uneori și cu trei fluxuri 4K, apoi brusc treceam la Safari. La fel de stresant pentru el sau poate chiar mai stresant ar putea fi atunci când te joci. Dar cum eu unul nu mă joc pe computer de când am Mac (și opiniez că aceste computere nu sunt făcute pentru jocuri indiferent de performanțele pe care le au) și nici nu fac cine știe ce editare video sau foto, modelul pe care îl am, cu placa video Intel Iris Pro de 1,5 GB este mai mult decât satisfăcător.

Comparativ cu ceea ce am folosit până acum, MacBook Air de 13 inchi (modelul de la mijlocul anului 2013), se simte că MacBook Pro de 15 inchi este mai rapid și poate duce mai mult, dar experiența de utilizare nu s-a îmbunătățit la fel de mult cum o arată cifrele. Nici pe departe – cel puțin la modul cum folosesc eu computerul. Și chiar dacă pornește mai rapid cu câteva secunde sau deschide aplicațiile ceva mai repede, asta nu contează într-atât de mult încât să te facă să vrei upgrade. Sau cel puțin eu nu din cauza unor eventuale performanțe prea slabe ale Air am dorit upgrade. Că mai agăța pe ici pe colo (atunci când îl stresai prea tare) sau că nu exporta la fel de rapid un video, nu conta. Diferența pe care o fac ecranul și RAM-ul de 4 ori mai mult sunt cele ce contează pentru mine.

Ca și un reproș la adresa companiei Apple, mă voi lega puțin de stocare. Modelul meu de MacBook Pro are un SSD de 256 GB. Pentru a primi dublul spațiului de stocare, ar fi trebuit să plătesc aproape 1.700 de lei în plus sau să optez pentru modelul de top, care e cu vreo 2.500 de lei mai scump – desigur opțiunea din urmă mi-ar mai fi adus în plus și un procesor ceva mai rapid și o placă video dedicată. De ce nu am ales upgrade-ul? Pentru că mai am un iMac cu 500 GB spațiu de stocare (care, deși este modelul din 2011 și mult, dar foarte mult mai lent decât acest MacBook, rămâne computerul meu favorit și pe care îl folosesc cel mai adesea) și pentru că nu sunt persoana care să instaleze foarte multe aplicații sau care să stocheze pe discul computerului foarte multe date – să ne înțelegem, am „supraviețuit” 2 ani cu un MacBook Air de 128 GB, iar pe Pro mai am în momentul de față 185 GB liberi. Dar poate cazul meu este unul mai aparte. În general, cei care își iau un MacBook Pro vor folosi acest computer ca și computerul lor principal și vor dori să aibă mai mult spațiu de stocare decât are un iPad Pro. Mai ales după ce plătesc peste 10.000 de lei pe el. Și oricât de mult mă bucură să am o stocare flash ultrarapidă (nu mi-aș mai lua veci ceva cu HDD), parcă în 2015/2016 a cam venit timpul ca un MacBook Pro să aibă măcar 512 GB spațiu de stocare. Zic.MacBook Pro Retina 15 2015 autonomia bateriei

MacBook Pro 15 inchi Autonomia Bateriei

Ai zice că un laptop care oferă performanțele pe care le are MacBook Pro va oferi o rușinoasă autonomie a bateriei. Și așa este dacă te referi la un laptop oarecare. Dar nu și la MacBook. La fel ca și cu cele mai recente modele de iPhone și iPad, Apple se străduie de câțiva ani să facă MacBook-urile utilizabile o zi întreagă fără a cere să fie puse la încărcat. Și reușește.

MacBook Pro 15 inchi nu este o excepție de la regulă și pot spune că sunt impresionant de autonomia bateriei pe care o oferă modelul din 2015. Pentru că da, acesta este un capitol la care, din fericire, cel mai recent model vine cu câteva îmbunătățiri. Mai exact, în medie, cu o oră suplimentară de utilizare atât la navigarea wireless pe Internet, cât și la vizionarea de filme, comparativ cu modelele din 2013 și 2014. Or, conform cifrelor oferite de Apple, MacBook Pro 15 inchi 2015 înregistrează o medie de 9 ore de autonomie, 9 ore de autonomie în timpul navigării pe Internet prin Wi-Fi (folosind Safari) și 12 ore de vizionare de filme (folosind iTunes).

Și consider că nu minte deloc compania americană. În testele mele, MacBook Pro de 15 inchi nu mi-a cerut încărcarea bateriei decât după mai bine de 10 ore de navigare pe Internet (dar fără să fac nimic altceva sau să am deschise aplicații care să ruleze în fundal). Sau după cel puțin 12 ore și jumătate de vizionare de filme stocate local. Sau după cel puțin 15 ore de scris în Pages. Și pot continua așa la nesfârșit. Dar nu asta contează. Ci viața reală.

În viața reală nu vei folosi, de regulă, laptopul pentru a face un singur lucru ore în șir. Vei combina poate navigarea pe Internet cu ascultatul de muzică în Apple Music, cu trimisul de e-mailuri și mesaje, cu apelurile telefonice și altele, și vei lăsa luminozitatea ecranului să fie reglată automat. Iar autonomia nu va mai sări, evident, de 10 ore. Dar în medie va fi de vreo 7-8 ore. Cel puțin. Eu unul obișnuiesc să am deschise și folosesc, în paralel cu duzina de file din Safari, iTunes (unde fac streaming din Apple Music), Mail, Mesaje și Poze (sau o aplicație similară). Și cu toate acestea, autonomia bateriei rămâne de măcar 7 ore. Evident, dacă ajungi să îl stresezi mai mult, atunci ea va coborî poate și la 4 ore, dar asta presupune să folosești aplicații ce consumă multe resurse sau aplicații neoptimizate, cum ar fi Chrome (cu multe file deschise).

Opiniez că 7-8 ore de autonomie în condiții de utilizare „normală” (după cum am descris mai sus) sunt mai mult decât impresionante. Pentru că nu vorbim despre orice laptop, ci despre unul ultraperformant, cu o rezoluție a ecranului extrem de înaltă, procesor puternic și design ultrasubțire.

Ca să nu mai punem că dacă aceste 7-8-9-10 ore de autonomie sunt suficiente pentru ziua ta de lucru, ținând cont de cele până la 1000 de cicluri complete de încărcare și descărcare pe care le are bateria MacBook Pro, tu ar trebui să te bucuri de el cel puțin 3 ani de zile (chiar dacă autonomia va mai scădea după 800 de cicluri). Că dacă ești unul ca și mine și într-un an faci cam 100 de cicluri complete de încărcare și descărcare, atunci perioada în care MacBook-ul tău va funcționa pe baterie se va dubla.

În fine, înainte de a încheia trebuie să vorbesc și despre alimentarea MacBook Pro, despre care sunt foarte încântat. Pentru alimentare, MacBook Pro 15 inchi folosește un conector MagSafe2 și un adaptor de alimentare de 85W (cel mai mare). MagSafe2 care oferă marile avantaje de a fi reversibil și magnetic – deci dacă te împiedici de cablu, nu vei trage cu tine laptopul pe jos, iar adaptorul cu putere mare face ca bateria integrată de 95 watt-oră să se alimenteze complet în aproximativ 2,5-3 ore (nu că ar conta așa mult, mai ales că autonomia mare le permite la majoritatea să îl încarce numai în timpul nopții).MacBook Pro Retina 15 2015 spate

MacBook Pro 15 inchi Preț

Haideți să trecem peste!

Sau nu… Dacă îți cauți un laptop accesibil, atunci nu are rost să te uiți la MacBook. Dacă îți cauți un laptop bun, dar ai buget limitat, nu are rost să te uiți la MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi. Este simplu.

Toate minunățiile despre care am vorbit mai sus au un preț. Preț peste care se adaugă o mică taxă Apple. O știm de la iPhone, iPad și cam orice alt produs comercializat de compania americană. Nimic nou.

Dar dacă bugetul îți permite și ai nevoie urgent, atunci merită să îți satisfaci această plăcere scumpă. Chiar dacă ai un MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi din 2012 sau 2013. Dacă nu te grăbești, atunci mai așteaptă câteva luni să vină modelul nou și alege-l pe acela sau pe acesta, dar la un preț mai bun.

Din păcate, chiar dacă a trecut un an de la introducerea lui pe piață, MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul de la mijlocul anului 2015) nu este disponibil acum la un preț cu mult mai mic decât cel pe care l-am plătit eu la o lună după lansare. eMAG, de exemplu, listează următoarele prețuri pentru acest model de Pro:

La prețuri similare poate fi comercializat și de la alte magazine, Noumax și iStyle, spre exemplu, oferindu-ți avantajul de a ți-l putea configura / face upgrade unor componente, cum ar fi SSD-ul, procesorul și nu numai.MacBook Pro Retina 15 2015 hero

MacBook Pro de 15 inchi Concluzii

Este aproape imposibil ca MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi să te nemulțumească sau dezamăgească. Dar îmi este totodată cam greu acum să îți recomand să mergi de îndată în magazin și să ți-l cumperi.

Îl folosesc de aproape un an și pot spune că și acum sunt extraordinar de încântat de el. Și la fel voi fi ani buni de acum încolo, probabil. Cu toate acestea, nu vă ascund faptul că, atunci când a fost anunțat, am fost puțin dezamăgit de acest model, de aceea nu l-am cumpărat pentru ce aduce el comparativ cu modelele anterioare (pentru că am văzut că nu sunt prea multe lucruri în plus), ci pentru ce îmi aducea el mie comparativ cu MacBook Air.

Este greu să nu fii dezamăgit că Apple a ales să păstreze un procesor de doi ani într-un MacBook căruia i-a adus o actualizare, de altfel, importantă. Pe de altă parte, este și mai dificil să nu apreciezi trackpadul cu Force Touch, stocarea extraordinar de rapidă, autonomia bateriei mai bună și introducerea unui model cu plăci video AMD dedicate (care poate scoate pe monitor imagine 5K prin două cabluri DisplayPort, oferă performanțe grafice mai bune și performanțe OpenCL mult mai bune, potrivit testelor efectuate de alți utilizatori).

Dacă m-ai întreba de ce îți recomand să cumperi acest MacBook Pro de 15 inchi, ți-aș spune că pentru ecranul Retina, în primul rând, apoi pentru performanțele de departe mai bune comparativ cu orice alt MacBook și pentru felul ireproșabil în care funcționează, arată și se simte. Ți l-aș recomanda dacă mi-ai spune că ai deja un MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi? În niciun caz. Performanțele grafice, stocarea PCIe și autonomia bateriei (principalele capitole ce au fost îmbunătățite de-a lungul timpului), dar și Force Touch nu prea justifică schimbarea MacBook-ului tău cu un model mai nou. Cu atât mai puțin acum, în 2016.

Aș vrea să recomand acest MacBook Pro în principal pentru trackpadul cu Force Touch, dar nu pot. Pentru că nu am folosit această caracteristică decât de câteva ori în anul de când îl am. Va deveni în timp ceva care să facă diferența? Poate. Dar nu acum, când sunt prea puține aplicațiile și componentele sistemului de operare care să fie sensibile la presiune și să ofere retroacțiune haptică. Acum este un trackpad mai bun decât cele de pe MacBook Air și versiunile anterioare de Pro (greu să îmi fi închipuit așa ceva în urmă cu un an), dar cam atât. Și mă bucură că Apple însăși a recunoscut această realitate prin faptul că nu a integrat trackpadul Force Touch într-o generație mai nouă de MacBook Pro pe care să o laude în special pentru asta. Pentru că nu este timpul, oricât de încrezătoare ar fi compania americană în această tehnologie și evoluția ei pe termen lung.

Și dacă am motive de a-l recomanda, de ce am spus totuși că nu aș putea să o fac pentru cei dispuși să meargă de îndată și să îl cumpere? Pentru că suntem în 2016 și pentru că anul acesta va fi lansată noua generație. Iar ea va veni cu un procesor nou, cu afișaj OLED tactil în locul tastelor de funcție, cu un nou factor de formă și cu multe-multe altele. Printre care se va număra, desigur, și trackpadul Force Touch pe care mă voi mândri atunci să îl am pe „vechiul” meu laptop. Chiar dacă aceste aspecte nu te interesează, așteptarea tot va merita, deoarece în aceeași bani îți vei putea lua un laptop mai nou, mai performant sau, cu bani mai puțini, pe acesta.

Dar dacă te grăbești să îți iei acum un laptop, atunci îți garantez că nu vei regreta nimic alegând MacBook Pro cu ecran Retina de 15 inchi (modelul de la mijlocul lui 2015). Eu unul nu aș regreta nici dacă mi l-aș cumpăra astăzi din nou. Pentru că acesta este cu siguranță unul dintre cele mai bune laptopuri din lume. Și pentru că este MacBook și vine cu OS X – un sistem de operare care m-a făcut demult să nu mai vreau să văd în fața ochilor Windows.

Plusuri

  • În continuare este de departe cel mai rapid MacBook
  • SSD extraordinar de rapid; mai rapid decât cel din MacBook Pro de 13 inchi și cam orice alt PC comercializat pe piață
  • Design subțire și elegant
  • Poate scoate imagine 4K pe monitor extern
  • Force Touch îmbunătățește trackpadul, care devine chiar și mai bun
  • Autonomie a bateriei mai mult decât suficientă
  • Ecran splendid

Minusuri

  • Capacitatea de stocare de 256 GB a versiunii de bază
  • Procesorul de generație anterioară

4 COMENTARII

  1. Ce tare e reviewu ! Ma bucur tare mult ca este si la noi cineva care s-a scrie atat de detaliat si frumos ! De mias si permite si eu bestia asta…. salariu pe un an nu mi ajunge :=))

  2. E un review bun!
    Am si eu acelasi model ca in review, diferenta e ca am stocarea de 500gb.
    Ce pot sa spun… E un laptop bun, doar ca fara placa dedicata e jalnic (pt. pretul asta…). Cred ca o sa il vand peste vreo 6 luni pt ceva cu placa dedicata. Ori, varianta a doua: achizitionez un EGPU – BIZON/AKITIO un GTX970 si voi avea performante mai bune.
    Mda, e fain force touch-ul si viteza la stocare..dar in rest e la fel de bun ca orice Macbook 2013-14. Ma asteptam la performante mai bune pe partea grafica. In rest, sunt multumit.
    Recomandari:
    Pentru cineva cu un buget mai redus, recomand modelul mid.2014. In 90%-99% de situatii e la fel de rapid. Recomand si varianta cu placa dedicata si stocare de 500 sau 1TB.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.