Autonomia bateriei este unul dintre subiectele care îi interesează pe toți posesorii de iPhone, precum și, într-o mai mică sau mai mare măsură, pe utilizatorii de iPad.

Unele persoane au dezvoltat o adevărată obsesie față de acest capitol și sunt înnebunite de rapiditatea cu care scad procentele din bara de stare, căutând constant modalități de a obține câteva minute sau zeci de minute suplimentare de utilizare. Altele nu verifică însă nivelul bateriei din bara de stare decât pentru a vedea când trebuie să își pună telefonul sau tableta la încărcat. Ar mai fi și o a treia categorie de utilizatori, care doresc să dețină controlul asupra utilizării bateriei și să ia, din când în când, măsuri în privința aplicațiilor care „își fac de cap”.

Ei bine, indiferent de categoria în care consideri că te-ai situa, este foarte probabil ca, mai des sau mai rar, să îți dorești să vezi care dintre aplicațiile pe care le ai instalate pe terminalul tău consumă cea mai multă energie și cum. Iar acest lucru este posibil în versiunile recente de iOS, care îți afișează pe iPhone, iPad și iPod touch informații detaliate cu privire la proporția în care fiecare aplicație a utilizat bateria.

Așadar, îți recomand să urmezi pașii de mai jos indiferent de nivelul de interes pe care îl manifești față de autonomia bateriei dispozitivului tău, pentru că îți voi oferi și câteva sugestii care să te ajute să reduci consumul de energie al aplicațiilor „înfometate”, crescând astfel numărul de minute în care îți poți folosi iPhone-ul sau iPad-ul fără a-l conecta la priză.

Cum să obții mai multe detalii cu privire la proporția în care bateria este utilizată de fiecare aplicație de pe iPhone și iPad

De ce vei avea nevoie?

 • Un dispozitiv:
  • iPhone 4 sau mai recent
  • iPad 2 sau mai recent
  • iPad mini sau mai recent
  • iPad Air sau mai recent
  • iPad Pro
  • iPod touch generația a 5-a sau mai recent
 • Versiune sistem de operare:
  • iOS 8.0 sau ulterioară (Notă: tutorialul va acoperi în special iOS 9.0 și ulterior, întrucât această versiune oferă mai multe informații despre utilizare. Vom menționa însă cum să obții informații de utilizare a bateriei și în iOS 8.0).

Verifică utilizarea bateriei per aplicație

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Atinge Baterie;baterie
 3. În secțiunea UTILIZARE BATERIE, alege intervalul de timp în care dorești să vezi care este consumul de baterie al fiecărei aplicații.  Obținiunile disponibile sunt: Ultimele 24 de ore și Ultimele 7 zile (a doua poate fi diferită în cazul dispozitivelor recent configurate).utilizare baterie

Notă: În cazul în care ai un dispozitiv cu iOS 8.0, poți obține în continuare aceste informații, însă accesând un alt meniu. Mergi în Configurări>General>Utilizare>Utilizare baterie pentru a vedea informațiile de utilizare a fiecărei aplicații.

Obsevăm că, sub unele dintre aplicațiile afișate în listă, vor apărea câteva detalii suplimentare, care anunță de ce consumul de energie a fost mai mare. Dacă te întrebi ce înseamnă acestea, atunci îți voi explica mai jos:

 • Activitate de fundal: apare de cele mai multe ori și înseamnă că bateria este utilizată în timp ce în fundal se execută aplicații. Ori aplicațiile sub care este afișată această mențiune au funcționat în timp ce tu ai folosit alte aplicații ori dispozitivul tău a fost în repaus.
 • Audio: înseamnă că aplicația respectivă a redat conținut audio în timp ce tu ai folosit o altă aplicație ori ai avut dispozitivul în repaus.
 • Lipsa semnalului celular și/sau Semnal slab: în cazul aplicațiilor care funcționează cu conexiune la internet, înseamnă că dispozitivul a căutat semnal în timpul utilizării lor ori ele au fost folosite cu semnal slab (fapt ce crește consumul de energie).
 • Backup și restaurare: îndică faptul că dispozitivul a făcut un backup în iCloud sau a fost restaurat dintr-un backup iCloud.
 • Localizare și/sau Localizare în fundal: înseamnă că aplicația a utilizat bateria pentru urmărirea dispozitivului în timpul folosirii ei, respectiv în timpul folosirii unei alte aplicații sau al funcționării terminalului în repaus.

Atunci când apare una sau mai multe mențiuni dintre cele de mai sus sub o aplicație, înseamnă că aceasta a consumat mai multe resurse decât în mod obișnuit din cauzele specificate. Pentru a evita, de exemplu, rularea în fundal a unei aplicații sau folosirea serviciilor de localizare de către titlurile care abuzează de ele, urmează pașii descriși în tutorialele către care fac trimitere linkurile de mai jos, și vei obține câteva minute sau zeci de minute de utilizare suplimentare:

utilizare baterie detaliiDacă vrei să obții și mai multe date despre utilizarea bateriei per aplicație și să vezi, de exemplu, cât timp a fost deschisă, afișată pe ecran și cât a funcționat în fundal, atunci atinge pictograma ceas din partea dreaptă a celor două opținuni de vizualizare din UTILIZARE BATERIE. În acel moment, sub toate aplicațiile va fi afișat numărul de ore pe ecran (utilizarea efectivă a lor), precum și numărul total de minute în care acestea au avut activitate de fundal (de exemplu, pentru reîmprospătarea automată a conținutului, pentru obținerea mesajelor noi, etc.).

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.