Una dintre caracteristicile oricarui iPhone, iPad sau iPod touch care ingrijoreaza un numar mare de utilizatori este Servicii de localizare . Aceasta functie prezentata de catre Apple ca fiind una cat se poate de sigura si recomandata a ramane activata poate expune intimitatea noastra in fata unor persoane terte.

Pentru a intelege mai bine la ce se refera acest termen, Serviciile de localizare permit aplicatiilor (cum ar fi Harti, Camera, Facebook, etc.) si anumitor site-uri web bazate pe locatie (de exemplu, Harti Google) sa foloseasca informatii furnizate de retelele celulare, Wi-Fi, GPS si Bluetooth pentru a stabili locatia aproximativa a unui utilizator. Atunci cand o aplicatie are permisiunea de a oferi locatia ta, ea va putea sa iti ofere acces la functii cum ar fi gasirea unor puncte de interes (restaurante, magazine, benzinarii, etc.) aflate in aproprierea locatiei tale curente. In principiu, locatia ta curenta va fi determinata folosind GPS, insa atunci cand el nu este disponibil terminalul iPhone sau iPad va apela la retelele Wi-Fi cu externalizare deschisa, releele de telefonie sau senzorii iBeacon (iOS 7).

In ideea de a proteja intimitatea utilizatorilor, compania Apple a decis sa introduca in iOS un sistem de atentionare a utilizatorilor cu privire la aplicatiile sau site-urile web care doresc sa foloseasca locatia curenta. Astfel, la prima accesare a unei aplicatii care are o functie de localizare, obligatoriu, vei primi un mesaj de alerta precum cel din imaginea de mai sus “[nume-aplicatie] ar dori sa foloseasca localizarea dvs. curenta” sau “Permiteti ca aplicatia [nume-aplicatie] sa acceseze localizarea dvs. chiar si atunci cand nu o utilizati?” – iOS 8. Aceasta casuta de dialog iti va oferi doua optiuni Permiteti / OK si Nu permiteti, iar in functie de increderea pe care o ai in furnizorul serviciului sau dezvoltatorului aplicatiei, poti oferi sau nu acces unui titlu la Serviciile de localizare ale dispozitivului tau. In cazul site-urilor web, insa, lucrurile difera in sensul ca de fiecare data cand un site va dori sa acceseze locatia ta curenta, vei primi mesajul de atentionare. De la regula exista si exceptii: mai exact, din ratiuni de siguranta, informatiile de localizare de pe dispozitivele iPhone si iPad pot fi utilizate pentru apelurile de urgenta in vederea facilitarii eforturilor de interventie, la fel si la introducerea unui terminal in modul Pierdut, indiferent daca serviciile de localizare sunt sau nu activate.

Ei bine, acest tutorial se va referi la modul in care tu poti sa dezactivezi complet Serviciile de localizare de pe un iPhone, iPad sau iPod touch (cu iOS 6 sau o versiune mai recenta) pentru a nu mai oferi niciunei aplicatii sau serviciu de sistem acces la locatia ta curenta sau cum poti reseta avertismentele de localizare (adica, de exemplu, cum poti oferi acces unei aplicatii acces date privind locatia ta curenta desi initial i-ai respins accesul sau vice versa).

Cum sa dezactivezi sau activezi functia Servicii de localizare pe iPhone si iPad

La dezactivarea completa a serviciilor de localizare, aplicatiile nu vor mai putea utiliza locatia ta curenta nici in prim plan si nici in fundal, limitand astfel performantele lor. Caracteristica poate fi dezactivata si reactivata oricand doresti si de oricate ori decizi ca este cazul. Dezactivarea serviciilor de localizare va duce la cresterea autonomiei bateriei (uneori chiar si considerabil). Daca doresti sa controlezi individual accesul unor aplicatii la serviciile de localizare, acceseaza subsectiunea urmatoare a acestui tutorial.

  1. Deschide aplicatia Configurari de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;Ecran de pornire home screen iOS 7.1
  2. Atinge Intimitate;Configurari General 7.1
  3. Atinge Servicii de localizare;
  4. Comuta pe gri (O) butonul din dreptul Servicii de localizare pentru a dezactiva functia sau pe verde (I) pentru a o activa;servicii de localizare
  5. Daca ai selectat detactivarea Serviciilor: confirma alegerea atingand butonul Dezactivati.servicii de localizare

Cu toate ca dezactivarea Serviciilor de localizare duce la dezactivarea completa a lor, activarea lor nu va oferi acces decat aplicatiilor si serviciilor carora tu le-ai oferit permisiunea de a folosi locatia ta curenta. Activarea serviciilor de localizare va duce la activarea si a unor servicii de sistem bazate pe locatie pe care poti sa le dezactivezi individual urmand a treia subsectiune a acestui tutorial.

Cum sa respingi sau sa permiti unor aplicatii accesul la locatia ta curenta

Avertismentele de localizare apar numai o singura data – la prima accesare a functiei unei aplicatii care are nevoie de locatia ta curenta. Daca ai atins butonul gresit sau te-ai razgandit in privinta unei aplicatii si doresti / nu mai doresti sa ii oferi acces la locatia ta curenta, dispozitivul iPhone sau iPad iti va permite acest lucru urmand pasii de mai jos:

  1. Deschide aplicatia Configurari de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;ipad home screen ecran de pornire #itutorialro
  2. Atinge Intimitate;
  3. Atinge Servicii de localizare;intimitate servicii de localizare
  4. Comuta pe gri (O) butonul din dreptul titlului aplicatiei careia nu doresti sa ii mai oferi acces la serviciile de localizare sau pe verde (I) butonul din dreptul aplicatiei careia doresti sa ii oferi accesul la aceasta caracteristica. Pentru iOS 8 si versiunile ulterioare: Apple obliga dezvoltatorii sa descrie mai clar motivul pentru care aplicatiile se folosesc de serviciile de localizare, astfel tu va trebui sa accesezi, in meniul Servicii localizare, aplicatia dorita si sa atingi, pentru a selecta, optiunea Niciodata (daca nu doresti sa oferi unei aplicatii acces la Serviciile de localizare) sau Intotdeauna (daca doresti sa oferi accesul la Serviciile de localizare chiar si atunci cand nu folosesti aplicatia).servicii de localizare

Cum sa respingi sau sa oferi accesul la locatia ta curenta unor servicii de sistem

Alaturi de aplicatii, anumite servicii de sistem vor avea nevoie sa utilizeze locatia ta curenta pentru imbunatatirea sau functionarea lor. De la configurarea automata a fusului orar si pana la locurile frecventate de tine, dispozitivul va oferi serviciile de localizare intr-un format criptat si anoniom pentru a trimite date despre locatia ta curenta atunci cand este nevoie. In cazul in care nu doresti ca anumite servicii de sistem sa foloseasca locatia ta curenta, poti sa le opresti accesul urmand pasii de mai jos:

  1. Deschide aplicatia Configurari de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone sau iPad;ipad home screen ecran de pornire #itutorialro
  2. Atinge Intimitate;
  3. Atinge Servicii de localizare;ipad home screen ecran de pornire #itutorialro
  4. Deruleaza pana in partea de jos a listei si atinge Servicii de sistem; IMG_1145
  5. Comuta pe gri (O) butonul din dreptul serviciului caruia nu doresti sa ii mai oferi acces la locatia ta curenta sau pe verde (I) butonul din dreptul serviciului caruia doresti sa ii oferi accesul la date despre localizare.servicii de localizare

Nota: Nu iti recomand sa dezactivezi optiunile de aici decat daca ai inteles foarte clar ce urmeaza sa dezactivezi si ce nu va mai functiona.

 

Daca aveti intrebari, neclaritati sau doriti sa propuneti un tutorial, lasati un comentariu mai jos in aceasta pagina sau un mesaj pe forum.

- Reclamă -