Una dintre cele mai populare și utilizate aplicații preinstalate de pe iPhone, iPad, iPod touch și chiar Mac este Notițe. Această aplicație este utilizată de sute de milioane de utilizatori pentru a stoca o mulțime de date – de la rețete culinare, la liste de cumpărături, adrese, citate inspiraționale, numere de telefon și chiar parole, coduri sau informații medicale.

Dacă ai un dispozitiv iOS sau OS X, atunci sunt șanse foarte mari ca și tu să ai stocate cel puțin câteva notițe. Și chiar dacă nu toate notițele tale salvate pe iCloud sau, local, pe dispozitivul iOS ori pe computerul cu OS X conțin informații confidențiale, există poate câteva care conțin date pe care tu nu ai dori să le vadă una dintre persoanele căreia s-ar putea la un moment dat să îi oferi acces la dispozitiv sau computer. Iar dorința ta de a proteja unele notițe poate deveni mai nou realitate.

După ani de zile în care utilizatorii au cerut opțiunea de a proteja cu parola notițe, iată că în această primăvară ea a sosit în iOS și OS X. Oricine folosește cele mai recente versiuni ale sistemelor de operare Apple va putea să blocheze notițele pentru a le păstra confindețialitatea față de alte persoane care utilizează frecvent sau ar putea să utilizeze la un moment dat dispozitivele iOS sau Mac. Cele mai recente versiuni ale aplicației Notițe folosesc o parolă unică pentru blocarea tuturor notițelor (atât acelora stocate local pe iPhone, iPad sau Mac, cât și acelora stocate pe iCloud și sincronizate între dispozitivele conectate la același cont). Odată adăugată pe un dispozitiv care are activată sincronizarea notițelor cu iCloud, parola va fi sincronizată cu toate dispozitivele, la fel și notițele blocate. În plus, utilizatorii de iPhone și iPad cu Touch ID vor putea utiliza amprenta în loc de parolă pentru a debloca accesul la notițele blocate.

Operațiunea de blocare a notițelor este foarte simplă atât pe iOS, cât și pe OS X, însă înainte de a putea face acest lucru, va trebui să îți configurezi o parolă pe fiecare dintre dispozitivele tale, dacă nu folosești iCloud, sau numai pe unul dintre dispozitivele conectate la iCloud (ea fiind ulterior sincronizată între dispozitive). Așadar, urmează pașii de mai jos pentru a descoperi cum să fixezi o parolă pentru Notițe, atât de pe iPhone sau iPad, cât și de pe Mac.

Cum să fixezi o parolă pentru Notițe de pe iPhone, iPad, iPod touch sau Mac

De ce vei avea nevoie:

 • Un dispozitiv:
  • iPhone 4s sau mai recent, iPad 2 sau mai recent, iPad mini sau mai recent, iPad Pro ori iPod touch generația a 5-a sau mai recent
  • Mac
 • Versiune sistem de operare:
  • iOS 9.3 sau ulterioară
  • OS X 10.11.4 sau ulterioară

Atenție!

Înainte de a fixa o parolă, va trebui să ții cont de câteva aspecte extrem de importante:

 • Dacă uiți parola configurată acum, singura modalitate de a mai vizualiza o notiță blocată va fi utilizarea Touch ID (dacă ai un dispozitiv compatibil Touch ID și ai activat această funcționalitate înainte de a uita parola). În cazul în care nu ai un dispozitiv compatibil Touch ID sau nu ai activat această funcționalitate în momentul configurării parolei, atunci nu îți vei mai putea recupera accesul la notițele blocate cu acea parolă (nici Apple nu te va putea ajuta). Mai multe informații despre ce poți face dacă ai uitat parola notițelor aici.
 • De asemenea, reține că dacă folosești sincronizarea notițelor cu iCloud, atunci parola unică, ce a fost configurată de pe un dispozitiv, va fi sincronizată cu toate celelalte dispozitive conectate la același cont și va fi folosită atât la notițele iCloud blocate, cât și la cele salvate local pe iPhone, iPad sau Mac. Așadar, dacă folosești iCloud, atunci urmează pașii de mai jos numai de pe un singur dispozitiv și așteaptă câteva minute ca aceeași parolă să fie adăugată pe toate dispozitivele. Dacă nu folosești iCloud, atunci va trebui să fixezi o parolă de pe fiecare dintre dispozitivele pe care dorești să blochezi notițe cu parolă.
 • Și nu în ultimul rând, reține că blocarea notițelor nu este disponibilă pentru toate versiunile de iOS și OS X. Orice terminal cu o versiune de iOS anterioară 9.3 sau o versiune de OS X anterioară 10.11.4 nu va mai putea accesa deloc notițele protejate cu parolă și nici nu va permite configurarea unei parole pentru sincronizarea notițelor. Acest aspect este foarte important dacă folosești iCloud, întrucât acele notițe de pe iCloud ce au fost protejate cu parolă, vor dispărea de pe fiecare dintre iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile cu versiuni mai vechi de iOS sau OS X.

Fixează parolă de pe iPhone, iPad sau iPod touch

 1. Deschide aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Accesează Notițe;notite configurari
 3. Atinge Parolă;parola notite
 4. Se va deschide ecranul Fixare parolă. Introdu, în câmpurile Parolă și Confirmare, o parolă identică, pe care să fii sigur că ți-o vei aminti. Nu există o limită minimă sau vreo categorie de caractere care să trebuiască în mod necesar să fie introduse.
  1. Opțional și recomandat: Introdu în câmpul Indiciu orice semnalment care te poate ajuta să îți reamintești parola folosită pentru blocarea notițelor. Reține că indiciul nu va fi afișat decât la introducerea consecutivă a trei parole greșite.
  2. Dacă ai un iPhone/iPad cu Touch ID: asigură-te că opțiunea din dreptul Utilizați Touch ID este activată (pe verde / I). Astfel, îți va fi mult mai ușor să accesezi notițele blocate cu parolă.notite fixeaza parola
 5. Atinge OK din partea dreaptă sus a ecranului, după ce ești sigur că ai introdus corect parola, ai confirmat-o și eventual ai adăugat un indiciu.

Important: Parola pentru notițe poate fi schimbată oricând dorești, atât timp cât ți-o amintești. Despre resetarea/anularea parolei, am discutat deja aici.

*Notă: Configurarea unei parole este posibilă și direct din aplicația Notițe, accesând meniul de Partajare>Blocați notița, apoi urmând pașii 4 și 5 de mai sus.

Fixează parolă de pe Mac

 1. Deschide aplicația Notițe;notite mac os x
 2. Accesează meniul Notițe;
 3. Selectează Fixează parola;notite fixeaza parola mac
 4. Se va deschide în fereastra Notițe o pagină unde poți configura parola. Introdu, în câmpurile Parolă și Confirmare, o parolă identică, pe care să fii sigur că ți-o vei aminti. Nu există o limită minimă sau vreo categorie de caractere care să trebuiască în mod necesar să fie introduse.
  1. Opțional și recomandat: Introdu în câmpul Indiciu parolă orice semnalment care te poate ajuta să îți reamintești parola folosită pentru blocarea notițelor. Reține că indiciul nu va fi afișat decât la introducerea consecutivă a trei parole greșite.fixare parola notite
 5. După ce ai introdus datele, dă clic pe Fixează parola pentru a o salva și a o putea folosi pentru a-ți bloca notițele.

Important: Parola pentru notițe poate fi schimbată oricând dorești, atât timp cât ți-o amintești. Despre resetarea/anularea parolei, am discutat deja aici.

Parola adăugată acum va fi sincronizată între toate dispozitivele conectate la același cont de iCloud, pe care ai activat opțiunea Notițe (poți verifica în Configurări>iCloud, pe iOS, sau în Preferințe sistem>iCloud, pe OS X, dacă opțiunea Notițe este bifată, deci sincronizarea notițelor între dispozitive este activată). Ea va putea fi utilizată pentru blocarea oricărei notițe dorești și va fi necesară de fiecare dată când vei dori să o vizualizezi, până în momentul în care elimini blocarea notiței respective.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.