Utilizată de sute de milioane de utilizatori de iPhone, iPad, iPod touch și Mac din întreaga lume, aplicația Notițe a primit în iOS 9 și OS X 10.11 o atenție mai mare din partea companiei Apple. De la îmbunătățirile în privința sincronizării pe iCloud, la numeroasele caracteristici care o fac mai potentă decât oricând, Notițe este probabil cel mai bun loc în care să îți păstrezi și organizezi gândurile, rețetele culinare, listele de cumpărături și datele confidențiale. Recent, ea a devenit și unul dintre cele mai sigure locuri pentru păstrarea acestor date.

Cele mai actuale versiuni de iOS și OS X le permit utilizatorilor să blocheze cu parolă cea mai mare parte din notițele pe care le au salvate pe iCloud sau, local, pe dispozitivul iPhone, iPad sau Mac. Fie că includ doar text, fie că au numeroase imagini, schițe, hărți, linkuri sau liste cu date importante, notițele pot fi păstrate departe de ochii curioșilor prin intermediul protecției cu parolă. Și chiar dacă nu toate notițele pe care le ai salvate pe dispozitivul iOS sau OS X conțin informații secrete sau pe care nu ai vrea să le vadă alte persoane care au sau s-ar putea să aibă la un moment dat acces la dispozitivul tău, aproape sigur o mică parte conțin astfel de informații și ar fi indicat să le protejezi de curioși.

Găsirea notițelor blocate cu parolă va fi extrem de simplă și rapidă, în condițiile în care direct din lista cu toate notițele, le vei putea vedea ușor pe cele protejate, grație pictogramei lacăt închis lacăt închis notite. O pictogramă cu lacăt deschis va evidenția mereu notițele care au fost accesate și la care poți reveni un interval scurt de timp, până când vor fi blocate automat.

Iar dacă te gândești că blocarea cu parolă va pune probleme la accesarea notițelor confidențiale, ei bine trebuie să știi că nu este așa. Atunci când vei avea nevoie să accesezi o notiță blocată cu parolă, va trebui numai să introduci parola sau, pe dispozitivele compatibile, să îți scanezi amprenta. Nimic mai mult. Dar până nu vei introduce parola sau scana amprenta, nu vei putea vedea decât titlul notiței și data la care a fost efectuată ultima modificare asupra ei.

În plus, pe viitor, oricând vei dori, vei putea debloca o notiță ale căror date confidențiale au fost eliminate, pentru a o putea accesa și mai rapid.

Așadar, descoperă cum poți bloca folosind parola orice notiță, cum vei putea accesa notițele blocate cu parolă și cum vei putea elimina blocarea lor direct de pe iPhone, iPad și Mac urmând pașii de mai jos.

Cum poți bloca, accesa și elimina blocarea notițelor cu parolă de pe iPhone, iPad și Mac

De ce vei avea nevoie:

 • Un dispozitiv:
  • iPhone 4s sau mai recent, iPad 2 sau mai recent, iPad mini sau mai recent, iPad Pro ori iPod touch generația a 5-a sau mai recent
  • Mac
 • Versiune sistem de operare:
  • iOS 9.3 sau ulterioară
  • OS X 10.11.4 sau ulterioară
 • O parolă Notițe configurată local sau pentru contul de iCloud. Mai multe detalii despre cum poți configura parolă pentru Notițe aici.

Care sunt notițele ce pot și care sunt cele ce nu pot fi blocate cu parolă

Următoarele notițe vor putea fi blocate cu parolă și Touch ID:

 • Notițele stocate local pe dispozitivul iPhone, iPad sau Mac sau notițele stocate și sincronizate cu iCloud, dacă conțin:
  • text
  • imagini
  • schițe
  • hărți
  • adrese URL de pe web

Următoarele notițe nu vor putea fi blocate cu parolă și Touch ID:

 • Notițele care folosesc sincronizarea IMAP – ale unor conturi online, cum ar fi, de exemplu, notițele de pe Yahoo!, Gmail și Hotmail.
 • Notițele stocate local sau pe iCloud, dacă conțin:
  • PDF
  • înregistrări audio sau video
  • documente Keynote, Pages sau Numbers

Atenție!

Înainte de a bloca o notiță cu parolă, va trebui să ții cont de câteva aspecte extrem de importante:

 • Dacă ai uitat parola configurată sau dacă o vei uita, singura modalitate de a mai vizualiza o notiță blocată va fi utilizarea Touch ID (dacă ai un dispozitiv compatibil Touch ID și ai activat această funcționalitate înainte de a uita parola). În cazul în care nu ai un dispozitiv compatibil Touch ID sau nu ai activat această funcționalitate în momentul configurării parolei, atunci nu îți vei mai putea recupera accesul la notițele blocate cu acea parolă (nici Apple nu te va putea ajuta)!
 • De asemenea, reține că dacă folosești sincronizarea notițelor cu iCloud, atunci blocând cu parolă o notiță de pe un dispozitiv, ea va fi blocată pe toate dispozitivele tale.
 • Și nu în ultimul rând, reține că blocarea notițelor nu este disponibilă pentru toate versiunile de iOS și OS X. Orice terminal cu o versiune de iOS anterioară 9.3 sau o versiune de OS X anterioară 10.11.4 nu va mai putea accesa deloc notițele protejate cu parolă. Acest aspect este foarte important dacă folosești iCloud, întrucât acele notițe de pe iCloud ce au fost protejate cu parolă, vor dispărea de pe fiecare dintre iPhone-urile, iPad-urile și Mac-urile cu versiuni mai vechi de iOS sau OS X.

Blocare notiță cu parolă

De pe iPhone, iPad și iPod touch

 1. Deschide aplicația Notițe de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch.home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Accesează notița pe care dorești să o blochezi cu parolă (lucru posibil doar dacă întrunește condițiile enunțate ceva mai sus).
 3. Atinge butonul Partajați din partea dreaptă sus a ecranului.partajare notite
 4. Selectează Blocați notița, de pe ultimul rând.blocati notite
 5. Introdu parola sau, dacă este posibil, scanează amprenta pentru a bloca notița selectată.

După ce vei bloca notița selectată, ea va rămâne deschisă, iar tu vei poutea să îi vezi conținutul. Atât timp cât o notiță este deschisă, vei putea vedea pictograma cu lacăt deschis în partea dreaptă sus a ecranului, lângă butonul de partajare. Conținutul notiței va putea fi închis la apăsarea acelui lacăt sau va fi închis automat după un interval de timp/la închiderea aplicației.

Notă: În cazul în care notița blocată acum a fost sincronizată cu un cont de iCloud, blocarea va fi sincronizată pe toate dispozitivele. Cu alte cuvinte, toate dispozitivele sincronizate cu același cont de iCloud vor avea blocată cu parolă accesarea notiței respective.

De pe Mac

 1. Deschide aplicația Notițe.notite mac os x
 2. Accesează notița pe care dorești să o blochezi cu parolă (lucru posibil doar dacă întrunește condițiile enunțate ceva mai sus).
 3. Dă clic pe lacătul din bara cu instrumente a aplicației Notițe.
 4. Selectează Blochează această notiță.blocheaza notita mac
 5. Introdu parola pentru a bloca notița selectată.

După ce vei bloca notița selectată, ea va rămâne deschisă, iar tu vei putea să îi vezi conținutul. Atât timp cât o notiță este deschisă, vei putea vedea pictograma cu lacăt deschis în bara cu instrumente. Conținutul notiței va putea fi închis prin clic pe acel lacăt sau va fi închis automat după un interval de timp/la închiderea aplicației.

Notă: În cazul în care notița blocată acum a fost sincronizată cu un cont de iCloud, blocarea va fi sincronizată pe toate dispozitivele. Cu alte cuvinte, toate dispozitivele sincronizate cu același cont de iCloud vor avea blocată cu parolă accesarea notiței respective.

Accesează o notiță blocată

De pe iPhone, iPad sau iPod touch

 1. Deschide aplicația Notițe de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch.home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Caută în listă și deschide notița blocată cu parolă pe care vrei să o accesezi. Toate notițele blocate cu parolă vor fi marcate în listă cu un lacăt.
 3. Pe ecran apare mesajul Această notiță este blocatăAtinge butonul Afișați notița sau lacătul din partea dreaptă sus a ecranului.notite blocata parola
 4. Introdu parola folosită pentru blocarea acelei notițe sau, dacă este posibil, scanează-ți amprenta.

Notă: Atunci când introduci parola pentru a debloca o notiță, vei debloca toate notițele blocate cu acea parolă.

De pe Mac

 1. Deschide aplicația Notițe.notite mac os x
 2. Caută în listă și deschide notița blocată cu parolă pe care vrei să o accesezi. Toate notițele blocate cu parolă vor fi marcate în listă cu un lacăt.Notite blocate mac
 3. Pe ecran va fi afișat mesajul Această notiță este blocată. Dă clic în câmpul Parolă și introdu parola folosită la blocarea acelei notițe, apoi apasă tasta Return/Enter.notita blocata parola mac

Notă: Atunci când introduci parola pentru a debloca o notiță, vei debloca toate notițele blocate cu acea parolă.

Închide notițele blocate cu parolă

Odată ce ai deschis o notiță blocată cu parolă, ea va rămâne deschisă până la trei minute, pentru a-ți permite să accesezi, de exemplu, o altă notiță, să copiezi și inserezi informații noi din alte aplicații, etc. În cazul în care trec cele trei minute, aplicația Notițe este închisă sau ecranul dispozitivului tău trece pe modul adormire, atunci notița va fi blocată automat.

Totuși, dacă îți dorești să fii sigur că notița va fi închisă numaidecât, atunci va trebui să atingi lacătul deschis din partea dreaptă sus (pe iPhone/iPad) a acelei notițe blocate sau să atingi butonul Blocați acum din partea de jos a listei cu notițe. Toate notițele blocate cu acea parolă vor fi închise simultan.

Acest lucru este posibil și pe Mac, unde va trebui să accesezi oricare dintre notițele blocate cu parolă, să dai clic pe lacătul deschis din bara cu instrumente apoi să selectezi Închide toate notițele blocate. Toate notițele blocate cu parola respectivă vor fi închise simultan.Notite blocheaza toate mac

Cum să elimini blocarea unei notițe

De pe iPhone, iPad și iPod touch

 1. Deschide aplicația Notițe de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch.home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Accesează notița pe care dorești să o blochezi cu parolă (lucru posibil doar dacă întrunește condițiile enunțate ceva mai sus).
 3. Atinge butonul Partajați din partea dreaptă sus a ecranului.partajare notite
 4. Selectează Eliminați blocarea, de pe ultimul rând.elimina blocarea notite

Notița selectată nu va mai fi protejată cu parolă, iar tu și oricine deschide aplicația Notițe o va putea accesa fără probleme. Reține că eliminarea blocării se va efectua, în cazul sincronizării cu iCloud a notițelor, pe toate dispozitivele conectate la același cont.

De pe Mac

 1. Deschide aplicația Notițe.notite mac os x
 2. Accesează notița a cărei blocări dorești să o elimini.
 3. Introdu, dacă este necesar, parola pentru a o accesa.
 4. Dă clic pe lacătul deschis din bara cu instrumente a aplicației Notițe.
 5. Selectează Elimină blocarea.Notite elimina blocarea mac

Notița selectată nu va mai fi protejată cu parolă, iar tu și oricine deschide aplicația Notițe o va putea accesa fără probleme. Reține că eliminarea blocării se va efectua, în cazul sincronizării cu iCloud a notițelor, pe toate dispozitivele conectate la același cont.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.