Ai observat vreodată că dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch devine mai lent după un timp de utilizare? Răspunsul la această întrebare este, probabil, da, mai ales în cazul în care îți folosești mult dispozitivul/dispozitivele (și în aplicații complexe), dar și în cazul în care deții o generație mai veche de terminal cu iOS. Problema este că, deși a făcut și face în continuare o treabă grozavă la administrarea automată a memoriei dispozitivelor, iOS mai dă unele rateuri, mai ales (și mai des) pe terminalele mai vechi.

În această situație, compania Apple nu își prea ajută utilizatorii, iar până în momentul de față nu a apărut în iOS un buton dedicat pe care să îl poți atinge pentru a închide simultan toate aplicațiile deschise, elimina procesele nenecesare de pe dispozitiv și elibera complet sau măcar parțial Memoria cu Acces Aleatoriu (RAM). Iar această situație este oarecum logică, ținând cont de faptul că Apple nu le recomandă utilizatorilor să închidă aplicațiile din fundal (indiferent cât de multe ar fi), deoarece mizează pe modul în care gestionează iOS memoria, spunând totodată că închiderea aplicațiilor nu face decât să aglomereze dispozitivele, atunci când vor fi redeschise.

Dar dacă ai un iPhone, iPad sau iPod touch, cel mai probabil știi foarte bine că iOS nu își face treaba exemplar întotdeauna, iar închiderea aplicațiilor din fundal – nu foarte des; o dată la ceva vreme – este benefică. Totuși, în zilele noastre cantitatea de aplicații pe care le avem deschise pe iPhone, iPad sau iPod touch este destul de mare, iar în lipsa unui buton care să le închidă simultan, acest proces va dura destul de mult. Mai mult, dacă terminalul se blochează într-o aplicație, accesarea comutatorului de sarcini este imposibilă. Astfel, o soluție alternativă ar fi repornirea dispozitivului, care deși poate fi recomandată a se face o dată la o perioadă de timp, ea durează destul de mult și, în cazul anumitor dispozitive, poate solicita efectuarea unor acțiuni suplimentare după pornire (cum ar fi introducerea codului de acces pentru prima deblocare a ecranului și introducerea parolei ID-ului Apple, la achiziționarea primului articol de pe App Store, chiar dacă ai activat Touch ID).

Așa că dacă ești în căutarea unei modalități mai rapide/bune de eliberare (parțiale) a memoriei cu acces aleatoriu (RAM) și, implicit, de creștere temporară a performanțelor terminalului tău ori dacă terminalul tău s-a blocat într-o aplicație, există în iOS un truc extrem de interesant. Odată efectuat, acesta va goli parțial RAM-ul dispozitivelor iPhone, iPad și iPod touch instantaneu, prin forțarea închiderii simultane a tuturor aplicațiilor care rulează în fundal. Mai mult decât atât, spre deosebire de închiderea manuală a aplicațiilor din Comutatorul de sarcini, acțiunea de golire a RAM-ului nu le va elimina din această vizualizare, tu putând vedea în continuare nu doar ce aplicații ai avut deschise, ci și ecranul la care ai rămas (cu toate că ele vor fi reîncărcate atunci când decizi să le accesezi).

Urmează pașii de mai jos pentru a descoperi cum poți goli parțial RAM-ul dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch și/sau cum poți ieși dintr-o aplicație care s-a blocat.

Cum să golești parțial RAM-ul dispozitivului iPhone, iPad sau iPod touch

Asigură-te că ecranul dispozitivului tău este deblocat și indiferent dacă iPhone-ul/iPad-ul/iPod-ul touch este într-o aplicație sau pe ecranul principal:

  1. Ține butonul de adormire/trezire apăsat până în momentul în care apare pe ecran glisorul cu mesajul glisați pentru oprire. Când apare, nu glisa și nici nu atinge Anulați! Opțional: ridică degetul de pe buton, atunci când apare această interfață.glisati pentru oprire iphoneNotă: Butonul adormire/trezire este poziționat în partea laterală dreaptă, la iPhone 6 (Plus) și modelele mai recente sau în partea de sus a ecranului la toate modelele de iPad și iPod touch, precum și la generațiile anterioare de iPhone (inclusiv iPhone SE, iPhone 5s și celelalte modele mai vechi).iphone 6 plus review #itutorial.ro buton adormire/trezire
  2. Fie că ai ridicat sau nu degetul de pe butonul de adormire/trezire, apasă, în interfața Glisați pentru oprire, butonul principal (cel rotund, de sub ecran) până în momentul în care interfața respectivă dispare, iar tu ești direcționat (dacă erai anterior într-o aplicație) către ecranul principal.iphone 6 review #itutorial.ro

Acum poți elibera butonul principal și/sau butonul adormire trezire și poți testa că această metodă funcționează. Accesează comutatorul de sarcini prin dubla apăsare a butonului principal și vei vedea că toate aplicațiile accesate recent sunt în continuare acolo. Totuși, dacă încerci să lansezi oricare dintre aceste aplicații, vei vedea că aceasta se va încărca de la 0. Acest lucru se datorează faptului că, prin urmarea pașilor de mai sus, ai golit toate datele neimportante din Memoria cu Acces Aleatoriu. De aceea, s-ar putea să observi că și performanțele dispozitivului tău au fost ușor sporite, iar dacă anterior era mai lent decât de obicei, acum și-a revenit la normal.

Așadar, procesul de golire parțială a RAM-ului folosind acest truc este diferit de o repornire normală sau forțată (nu substituie repornirea), este mai rapid chiar și decât închiderea manuală a aplicațiilor din Comutatorul de sarcini și se poate dovedi a fi extrem de util, mai ales pe dispozitivele cu 512 MB de RAM sau chiar 1 GB de RAM, care rulează o versiune foarte recentă (dacă nu chiar ultima) de iOS. Mai mult, el este foarte simplu de reținut de către orice utilizator și este recomandat să apelezi la el ori de câte ori terminalul tău devine lent, nu răspunde comenzilor așa cum te-ai aștepta sau se blochează într-o aplicație.

În cazul în care dispozitivul tău rămâne mai lent decât de obicei și după urmarea pașilor de mai sus ori nu se deblochează din aplicația în care a rămas „înghețat”, atunci încearcă o repornire forțată sau o restaurare la starea de iPhone/iPad/iPod nou.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.