Inchiderea aplicatiilor duce la scaderea duratei de viata a bateriei pe iPhone si iPad

- Publicitate -

Inchidere multiple aplicatii

Unul dintre cele mai vechi si simple asa-zise trucuri pe iPhone sau iPad este inchiderea tuturor aplicatiilor care ar duce la scaderea consumului de energie si la eliberarea memoriei RAM a dispozitivului cu iOS. Acest lucru l-am mentionat in repetate randuri, functioneaza grozav la orice computer, dar se pare ca nu si la dispozitivele iPhone, iPad si iPod touch. Scriitorul si fostul expert de la Genius Bar din magazinele Apple, Scotty Loveless, ne indica intr-un articol pe blogul personal ca inchiderea aplicatiilor pe iOS nu va da rezultatele dorite, ba chiar dimpotriva.

Daca in cazul computerelor cu cat ai mai mult software deschis, cu atat computerul are mai mult de lucru, deci este mai incet si consuma mai multa energie, in cazul iOS lucrurile stau diferit in sensul ca inchizand o aplicatie, o vei elimina de pe memoria cu acces aleator (RAM) a dispozitivului, un lucru pe care nu ar trebui sa ti-l doresti. Potrivit fostului expert Apple, toata incarcarea si descarcarea datelor facuta la reaccesarea aplicatiei nu va face nimic altceva decat sa “streseze dispozitivul” mai mult decat in cazul in care ar fi fost deschisa dupa o inchidere normala (nu o eliminare completa de pe memoria RAM).

Acum veti spune ca nu inchideti aplicatiile doar pentru a reduce din consumul de energie, ci si pentru a elibera memoria atunci cand dispozitivul are intarzieri la indeplinirea unor sarcini. Ei bine, trebuie sa stiti ca, atunci cand dispozitivul are nevoie de mai multa memorie, el va inchide automat aplicatiile care ruleaza in fundal pentru a face loc unora noi (lucru intalnit si pe OS X). Asadar, atunci cand inchizi aplicatiile nu doar ca “stresezi” mai mult dispozitivul, dar faci un lucru pe care el este setat sa il faca automat la nevoie.

Fostul angajat Apple mai subliniaza o idee pe care cei din Cupertino o sustin inca de la prima prezentare a sistemului de multitasking din iOS (la introducerea in iOS 4), anume ca aplicatiile care ruleaza in fundal sunt inghetate in locul din care le-am parasit, incarcand datele noi atunci cand le vom reaccesa. Singura situatie in care ele raman active si in fundal este la activarea reimprospatarii in fundal (citeste mai multe despre cum poti dezactiva aceasta caracteristica a iOS) si atunci cand ele redau continut audio, utilizeaza serviciile de localizare, inregistreaza audio si cel mai grav: cauta in permanenta primirea de apeluri VoIP (cazul unor aplicatii precum Skype, Facebook Messenger sau Viber). Daca excludem ultimul tip de aplicatii, toate vor pune o pictograma pe bara de stare a dispozitivului care ne va atentiona ca unul dintre aceste servicii este utilizat.

Asadar, nu trebuie sa fim atenti la inchiderea completa a aplicatiilor, ci la permisiunile pe care le au. Mai degraba vei dezactiva sincronizarea in fundal pentru aplicatiile mai putin importante sau cele care primesc multe date (cum ar fi Facebook) sau vei opri accesul la anumite servicii oferite de dispozitiv (mai ales pentru aplicatiile care abuzeaza de ele), daca vrei sa reduci consumul de energie si sa faci dispozitivul mai rapid, decat sa inchizi aplicatiile cu totul. Retine ca inchiderea aplicatiilor nu inseamna si oprirea accesului lor la serviciile dispozitivului (de localizare, internet) pe perioada de oprire, deci practic lucrurile nu se imbunatatesc deloc.

Apple s-a gandit ca dispozitivele cu iOS vor fi folosite de utilizatori, nu de oameni de serviciu care trebuie sa le controleze fiecare functionalitate in parte si sa isi preocupe timpul cu diferite “personalizari” ale sistemului de operare. Gandindu-ma la situatia inchiderii aplicatiilor care ruleaza in fundal, aceasta este asemanatoare cu situatiile in care ramai fara combustibil la masina. In loc sa ii opresti motorul si sa il tot repornesti, este, de regula, mult mai bine sa il lasi sa ruleze pentru a conserva combustibil.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.