3D Touch este o caracteristică introdusă de către Apple în cele mai recente modele de iPhone, acestea putând, mulțumită ei, să determine forța cu care apeși ecranul pentru a activa diferite acțiuni sau meniuri contextuale. Ei bine, una dintre cele mai utile funcționalități făcute posibile de către 3D Touch este cea de previzualizare a unui link înainte de a deschide pagina web către care acesta face trimitere.

Folosind noua caracteristică din iPhone 6s și iPhone 6s Plus, un utilizator va putea să vadă o parte din pagina web pe care urmează să o deschidă la acționarea linkului respectiv, pentru a ști dacă aceasta merită încărcată complet în Safari sau dacă nu este exact ceea ce căuta sau ceea ce i se spusese că va găsi acolo. Previzualizarea paginilor web este posibilă nu doar în aplicația Safari, ci și în Mail sau Mesaje, unde dacă primești un link de la cineva, poți să arunci o privire rapidă peste el, pentru a nu-ți irosi timpul deschizând întreaga pagină web și așteptând să se încarce, pentru ca apoi să descoperi că nu e nimic interesant pentru tine acolo. Mai mult, aplicațiile de la terți, cum ar fi Facebook și chiar WhatsApp Messenger, au început să fie compatibile cu această caracteristică.

Previzualizând un link primit prin mesaj, găsit pe Facebook sau în rezultatele căutării de pe Google, de exemplu, vei ști mereu dacă în pagina pe care urmează a o deschide se află conținutul pe care îl cauți și dacă da, vei putea să o deschizi printr-o simplă apăsare pe ecran. Dacă nu, ridici degetul de pe ecran, și treci mai departe. Simplu și rapid.

Pentru a previzualiza un link este necesară o atingere diferită a ecranului dispozitivului iPhone, atingere cu care odată ce te vei obișnui, o vei folosi constant, mai ales în cazul în care accesezi multe pagini web.

Cum să previzualizezi pagini web cu 3D Touch de pe iPhone

De ce ai nevoie?

Previzualizare linkuri

Reține că această funcționalitate este integrată într-o mulțime de aplicații, preinstalate sau de la terți, pe care le ai sau s-ar putea să le ai instalate pe iPhone-ul tău. Pentru această demonstrație însă, noi vom folosi aplicația Safari, deoarece este la îndemâna oricui. Îți recomandăm și ție să folosești la început Safari, apoi să cauți linkuri în Mesaje, Mail, Facebook, WhatsApp Messenger sau orice altă aplicație compatibilă 3D Touch ai instalată.

 1. Deschide aplicația Safari (sau o altă aplicație compatibilă cu 3D Touch) de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone;home screen iphone ios 9 ecran principal
 2. Accesează orice pagină web. Notă: În cazul în care vizionezi acest articol din aplicația Safari de pe un iPhone 6s, atunci treci la pasul 3.
 3. Caută un link în pagina web (de exemplu, un rezultat de căutare pe Google sau articole recomandate pe un site web oarecare) din Safari sau în aplicația deschisă. Un exemplu pentru aceia care folosesc iPhone 6s și au accesat acest articol este linkul acesta.
 4. Pe linkul găsit, apasă și ține câteva secunde degetul apăsat pe ecran pentru a deschide pagina web într-o previzualizare. Pe ecran se va deschide un card de previzualizare a paginii web pe care urmează să o deschizi (în partea de sus a acestuia apare domeniul – de exemplu, itutorial.ro, iar în exteriorul său este ecranul pe care erai înainte, dar încețoșat). Reține că și pentru previzualizare pagina trebuie să se încarce (progresul fiind afișat în partea de sus a cardului, printr-o bară albastră). De aceea, nu lua degetul de pe ecran până nu se încarcă, opțiunile pe care le ai fiind cele expuse mai jos.3d touch previzualizare
 5. Acum:
  1. Aplică un nivel de presiune puțin mai mare pe ecran pentru a deschide linkul respectiv și a putea vizualiza pagina completă (ca și cum l-ai fi deschis înainte, atingându-l).pagina web itutorial.ro
  2. Ridică degetul de pe ecran pentru a închide previzualizarea și a continua navigarea pe pagina în care erai înainte.
  3. Trage degetul în sus pentru a deschide un meniu contextual care îți va oferi opțiunile următoare:
   1. Deschideți într-o filă nouă;
   2. Adăugați la lista de lecturi;
   3. Copiați.previzualizare optiuni safari

Notă: Opțiunile de mai sus sunt pentru aplicația Safari, indiferent de aplicația din care deschizi previzualizările ele rămânând aceleași.

Dacă aveți întrebări, neclarități sau doriți să propuneți un tutorial, lăsați un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.