Cele mai multe dintre persoanele care își achiziționează un dispozitiv iPhone nou preferă să încheie un abonament la un operator de telefonie mobilă pentru a lua dispozitivul la un preț subvenționat, în condițiile în care oricum vor plăti lunar o anumită sumă de bani pentru reîncărcarea unei cartele preplătite sau pentru un abonament. Aceste iPhone-uri luate la abonament sunt, de cele mai multe ori, codate/blocate (Notă: nu este însă obligatoriu ca orice iPhone luat la abonament să fie blocat, întrucât fiecare operator decide dacă va coda sau nu telefoanele comercializate).

Între un iPhone blocat într-o rețea și unul deblocat sau niciodată blocat nu există decât o singură diferență foarte importantă. Dispozitivul blocat nu poate fi folosit decât în rețeaua în care a fost blocat. Prin urmare, dacă ai un iPhone blocat în Vodafone România, acest dispozitiv nu va putea fi folosit decât în rețeaua Vodafone România (atenție, nici măcar în Vodafone Germania sau Marea Britanie nu va putea fi folosit). Același lucru se întâmplă și cu un dispozitiv codat în rețeaua Orange sau oricare altă rețea de telefonie mobilă din lume. În schimb, un dispozitiv deblocat sau niciodată blocat va putea fi folosit în orice rețea din lume cu care modelul respectiv este compatibil. Un alt avantaj pe care dispozitivul deblocat sau niciodată blocat îl are în fața unuia blocat este acela că el poate fi activat cu orice cartelă SIM, în timp ce unul blocat nu poate fi activat decât o cartelă din rețeaua în care este blocat (activarea se face după o restaurare sau resetare a conținutului și configurărilor).

Și pentru că sunt mai multe dezavantaje la dispozitivele blocate/codate, cei care și-au cumpărat sau vor să își cumpere un astfel iPhone își pun următoarea întrebare: Cum voi putea să îl folosesc în orice rețea? Iar răspunsul simplu este prin decodare/deblocare. Deblocarea este legală conform legislației din România și a multor altor țări. Acest proces, la iPhone, este posibil prin mai multe modalități, patru ca să fiu mai exact: deblocare la operator, deblocare prin serviciu terț, deblocare software și deblocare hardware. Cea mai recomandată este prima, însă despre fiecare în parte voi vorbi în detaliu în cadrul acestui ghid.

Cum aflu dacă un iPhone este blocat/codat?

Înainte de a vedea cum se face decodarea și ce implică acest proces, trebuie să aflăm dacă dispozitivul iPhone pe care îl deținem sau dorim să îl cumpărăm este sau nu blocat într-o anumită rețea. Pentru că, în cazul în care nu știai deja, nu toate dispozitivele iPhone sunt codate, iar cele cumpărate la preț întreg sunt, cel mai adesea, niciodată blocate (deci pot fi folosite în orice rețea vrei tu).

Cea mai simplă modalitate de a afla dacă un iPhone este sau nu blocat este cea care implică introducerea unei cartele dintr-o altă rețea decât cartela introdusă acum în dispozitiv. Dacă după introducere este afișat un mesaj de eroare potrivit căruia SIM-ul introdus este invalid, atunci dispozitivul este codat. Dacă nu este afișat acest mesaj, dispozitivul nu este codat și poate fi folosit nu doar în cele două rețele, ci și în oricare alta.

O altă metodă de verificare a stării dispozitivului este online. Aceasta se adresează mai ales utilizatorilor care nu au la îndemână două cartele din rețele diferite, dar și celor care vor să cumpere un dispozitiv de la cineva care este la distanță destul de mare. Pe Internet există mai multe site-uri web care permit verificarea dispozitivelor și îți spun dacă un iPhone este sau nu blocat.

Despre toate modalitățile prin care poți verifica dacă iPhone-ul tău, sau pe care vrei să îl cumperi, este codat, decodat sau niciodată codat am vorbit mai multe în cadrul articolului menționat mai jos – pe care îți recomand să îl citești în continuare:

De ce să-ți decodezi iPhone-ul?

În cazul în care ai descoperit că dispozitivul iPhone pe care îl deții sau pe care vrei să îl cumperi este codat, atunci probabil că te întrebi dacă merită sau nu să îl decodezi. După părerea mea, merită, iar mai jos sunt câteva motive pentru care ar trebui să faci acest lucru:

Îl poți folosi în orice rețea vrei tu

Principalul motiv pentru care cineva și-ar dori să decodeze un iPhone este de a-l folosi în orice rețea dorește el. Deci dacă ai un iPhone codat în Vodafone, de exemplu, dar tu vrei să treci la Orange sau Telekom, va trebui să decodezi dispozitivul pentru a-l putea folosi în rețeaua dorită.

Preț de revânzare mai mare

În cazul în care a expirat abonamentul tău și vrei să faci upgrade la un telefon mai nou, iar ofertele de buyback de la operatori nu te încântă (nici nu prea au cum), atunci probabil că întâi vei dori să îți vinzi vechiul dispozitiv iPhone. Ceea ce trebuie să știi dacă te regăsești în această situație este că terminalul tău ar putea avea o valoare la revânzare cu câteva sute de lei mai mare dacă ar fi decodat decât dacă este codat într-o rețea. Mai mult, numărul cumpărătorilor către care te vei adresa va fi mult mai mare, deoarece nu se vor uita la oferta ta doar cei care sunt clienți Vodafone sau Orange, ci și cei din celelalte rețele. De aici rezultă că terminalul se va vinde și mai repede (și la un preț mai bun).

Poți economisi bani alegând planul cel mai avantajos

În cazul în care ai achiziționat un iPhone nou la abonament, iar perioada contractuală de 12 sau 24 de luni a expirat și nu intenționezi încă să faci upgrade la un model mai nou, probabil că ai vrea să te orientezi către un nou plan sau un nou operator. În decursul a câteva luni, ofertele operatorilor se schimbă mult, devenind mai avantajoase în privința beneficiilor incluse în aceeași bani (mai ales dacă ne raportăm la ofertele din urmă cu doi ani, de exemplu). De aceea, nu merită să plătești tot atât și să primești mai puțin decât dacă ai alege un abonament nou sau chiar o cartelă.

Nu ar fi o problemă faptul că terminalul tău este blocat într-o anumită rețea dacă ai alege să reînnoiești abonamentul la același operator sau să alegi o Cartelă. Dar în cazul în care ai găsit un plan mai potrivit nevoilor tale sau mai avantajos ca și preț la un alt operator, atunci s-ar putea să vrei să treci în acea rețea și să merite decodarea dispozitivului.

Iar dacă ții mult la numărul tău de telefon, atunci trebuie să știi că și dacă vei trece într-o altă rețea, îl vei putea păstra (ba chiar vei primi mai multe beneficii pentru portare).

Poți economisi bani dacă vrei să călătorești într-o altă țară

Chiar dacă tarifele de roaming au scăzut foarte tare în ultimii ani, iar în curând ele ar putea fi complet eliminate din Uniunea Europeană, în momentul de față ele există și nu sunt deloc mici (mai ales dacă folosești internetul). Ori dacă obișnuiești să călătorești mult în alte țări sau dacă pleci altundeva pentru o perioadă de timp și ai neapărată nevoie să fii mereu conectat la internet pentru a verifica e-mailul sau a obține alte informații necesare ție sau afacerii tale, va fimult mai avantajos să cumperi o cartelă într-o rețea din țara în care călătorești decât să folosești roamingul. Iar pentru a face acest lucru, va fi necesar ca dispozitivul iPhone să fie decodat.

Cum decodez un iPhone?

Decodare la operator

Cea mai recomandată și sigură modalitate de a decoda un iPhone este la operatorul în rețeaua căruia este blocat. Aceasta ar putea cădea însă din start pentru aceia dintre voi care dețineți un iPhone codat într-o rețea dintr-o țară în care nu intenționați să călătoriți prea curând, iar operatorul în rețeaua căruia este codat nu acceptă deblocarea online. Spre exemplu, dacă ai cumpărat un iPhone blocat într-o rețea din Marea Britanie, Suedia, Statele Unite ale Americii ori cine mai știe de unde, iar tu nu vei călători prea curând pe acolo, iar operatorul respectiv nu acceptă deblocarea online sau nu o acceptă fără anumite condiții pe care ți-e greu ori imposibil să le îndeplinești, atunci aceasta s-ar putea să nu fie tocmai metoda potrivită pentru tine.

În schimb, dacă ai cumpărat un dispozitiv iPhone codat pe o rețea din România, iar tu locuiești aici ori ai cumpărat un iPhone codat, de exemplu, în rețeaua Vodafone Germania, iar tu ești rezident al acelei țări, atunci cel mai bine ar fi să apelezi la operatorul în rețeaua căruia dispozitivul este blocat. Aceasta este și singura metodă pe care ni-o recomandă Apple, iar ea va duce la deblocarea permanentă a dispozitivului iPhone (deci la posibilitatea de a-l folosi în orice rețea, ca și cum nu ar fi fost niciodată blocat).

Pentru a face deblocarea la operator, va trebui să urmezi pașii de mai jos. Reține că noi ne vom referi în continuare doar la operatorii de telefonie mobilă din România, iar condițiile prezentate pot fi oricând subiectul unor schimbări. În cazul în care dispozitivul tău este codat în rețeaua unui alt operator (de exemplu, dintr-o altă țară), atunci ar trebui să contactezi acel operator pentru a obține informații suplimentare.

Contactarea operatorului

Vodafone

Poți solicita deblocarea unui iPhone blocat în rețeaua Vodafone România prin predarea unei cereri într-unul dintre magazinele Vodafone, alături de un document care să justifice achiziționarea terminalului de la Vodafone România (de exemplu, factura de achiziție).

Deblocarea unui dispozitiv achiziționat cu abonament la Vodafone se va face fie în service autorizat, fie prin cod de deblocare, contra taxei de:

 • 50,42 € (cu TVA inclus) dacă se dorește deblocarea până la împlinirea a 12, respectiv 24 de luni de la achiziționarea telefonului (deci în perioada contractuală)
 • 10,08 € (cu TVA inclus) dacă se dorește deblocarea după împlinirea a 12, respectiv 24 de luni de la achiziționarea telefonului (deci după expirarea perioadei contractuale).

În cazul în care terminalul a fost achiziționat împreună cu Cartela Vodafone, deblocarea se va face în service-ul Vodafone sau printr-un cod de deblocare, contra taxei de 10,416€ (cu TVA inclus). Singura situație în care deblocarea iPhone-ului se va face gratuit la Vodafone este cea în care l-ai achiziționat independent de serviciile de comunicații (deci ”la liber”).

Orange

Poți solicita deblocarea dispozitivului iPhone în orice magazin Orange. La fel ca și în cazul Vodafone, solicitarea trebuie însoțită de un document (de exemplu, factura) care să ateste faptul că terminalul a fost achiziționat de la Orange România. Decodarea se face în Orange Service Center și apoi returnarea dispozitivului se face în același magazin Orange de unde s-a făcut preluarea. Tot aici vei achita taxa de deblocare:

 • 410 RON (cu TVA inclus) pentru decodarea în timpul perioadei contractuale inițiale sau provenite din fidelizare
 • 51,82 RON (TVA inclus) pentru decodarea după expirarea perioadei contractuale inițiale sau provenite din fidelizare
 • Gratuit dacă dispozitivul a fost achiziționat la preț standard/întreg, fără încheierea unui abonament sau a unui contract de fidelizare

Citește mai multe despre decodarea iPhone la Orange

Telekom

Preluând strategia Cosmote, cei de la Telekom nu codează niciunul dintre dispozitivele comercializate în rețeaua proprie. Deci, dispozitivele iPhone cumpărate de aici sunt niciodată blocate și, prin urmare, nu va fi necesar să urmezi vreo procedură specifică pentru deblocarea lor.

Reține că Telekom nu codează nici acele dispozitive achiziționate fără contract, deci la preț întreg, și nici pe acelea achiziționate la încheierea unui contract de abonament.

Alți operatori

În cazul altor operator, ar fi bine să îi contactezi pentru a vedea dacă și în ce condiții decodează dispozitivele. Aici intră inclusiv Digi Mobil despre care nu voi vorbi prea multe deoarece nu se numără printre operatorii autorizați de Apple să comercializeze dispozitive iPhone în România.

Important!

Înainte de a merge cu dispozitivul să îl decodați la un operator, trebuie să vă asigurați că el a fost achiziționat de la acel operator. Fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă sunt autorizați să deblocheze doar acele terminale comercializate în rețeaua lor de magazine (și ale partenerilor), deci acele terminale blocate de ei. Motivul? Fiecare dispozitiv vine însoțit de un cod IMEI, iar la blocare se obține un cod de deblocare doar de operatorul care l-a blocat.

Așadar, îți recomand să nu mergi la Vodafone România pentru a cere să deblocheze un dispozitiv blocat într-o altă rețea decât Vodafone România, deoarece vei face un drum în plus. La fel și în cazul Orange sau al oricărui alt operator. De asemenea, dacă dispozitivul este blocat, de exemplu, în Vodafone Germania, el nu poate fi deblocat de Vodafone România, ci doar de operatorul german.

După solicitarea deblocării

Dacă ai trimis dispozitivul iPhone în service-ul opertorului pentru a se face deblocarea, atunci, în mod normal, vei putea introduce orice cartelă dorești în el pentru a-l folosi fără probleme (dacă apar probleme legate de deblocare, atunci urmează pașii de mai jos). Dacă însă nu ai trimis dispozitivul iPhone în service pentru a se face acolo deblocarea, vei primi un mesaj de confirmare de la operator, în momentul în care deblocarea s-a realizat.

După ce operatorul a făcut deblocarea confirmând acest lucru, va trebui să urmezi pașii de mai jos:

Ai o cartelă SIM de la un operator, altul decât cel în care a fost codat telefonul
 1. Elimină cartela SIM din rețeaua în care ai folosit până acum terminalul și introdu noua cartelă (de la celălalt opertor);
 2. Completează procesul de configurare, iar apoi ar trebui să poți folosi fără probleme dispozitivul în noua rețea sau în oricare alta.

Notă: Dacă dispozitivul afișează un mesaj de eroare, atunci oprește-l, apoi elimină sertarul SIM, introdu noua cartelă SIM în dispozitiv și repornește-l.

Nu ai o cartelă SIM de la un alt operator
 1. Efectuează un backup dispozitivului iPhone (citește mai multe pentru backup în iTunes sau în iCloud);
 2. După ce ai efectuat backupul, șterge iPhone-ul (accesează Configurări>General>Resetare>Resetați conținut și configurări). Dacă așa îți este mai ușor, atunci restaurează dispozitivul iPhone din iTunes urmând pașii din tutorialul: Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial ;
 3. În timpul procesului de configurare, selectează backupul pe care l-ai efectuat înaintea resetării/restaurării pentru a-l restaura pe dispozitivul tău. Citește mai multe despre configurarea unui iPhone după o ștergere sau restaurare.
În cazul în care apar probleme…

Dacă întâmpini orice fel de probleme sau mesajul de mai jos apare în iTunes ori pe dispozitivul tău, urmează pașii:

”Cartela SIM introdusă în acest dispozitiv iPhone nu pare să fie acceptată. Pentru activarea dispozitivului iPhone pot fi utilizate numai cartele SIM compatibile de la un operator de telefonie acceptat. Introdu cartela SIM furnizată împreună cu dispozitivul iPhone sau vizitează un magazin al unui operator de telefonie acceptat.”

 1. Restaurează dispozitivul iPhone.
 2. Contactează operatorul de telefonie pentru a verifica dacă deblocarea a fost aplicată în sistemul operatorului de telefonie.

Deblocarea folosind un serviciu terț

În cazul în care dispozitivul iPhone este blocat într-o rețea dintr-o altă țară decât cea în care te afli acum și deci îți este imposibil să iei legătura cu operatorul sau să trimiți dispozitivul în service-ul său, atunci va trebui să te orientezi către o metodă de deblocare alternativă.

Deși nu sunt tocmai cele mai recomandate, multă lume apelează la serviciile terțe. Pe Internet există o mulțime de companii care vând coduri de deblocare pentru iPhone, iar serviciile lor sunt legale în multe țări. O parte dintre aceste site-uri web sunt de încredere și vor decoda dispozitivele după ce plătești pentru serviciul dorit, iar o parte, cum se întâmplă în orice domeniu, sunt nimic mai mult decât țepe.

Dintre acele servicii de încredere care decodează dispozitive, o parte sunt ”prima mână”, iar cealaltă sunt a doua, a treia, a n-a mână. Care este diferența? Ei bine, prețul. Evident, serviciile care sunt la prima mână vor percepe tarifele cele mai mici, iar cele care se folosesc de ele pentru a decoda dispozitivele utilizatorilor care nu au avut timp să caute au tarife mai mari (fiecare trebuie să câștige ceva, nu?).

Ideea este că nimeni nu are o baghetă magică pe care o folosește pentru a decoda dispozitivele, iar acele puține servicii care pot face decodarea o fac adesea având persoane în cadrul operatorilor de telefonie mobilă care au acces la sistemul de decodare și acele coduri pentru a debloca dispozitivele. De aceea, nu toate serviciile pot debloca dispozitivele blocate în orice rețea de telefonie mobilă din această lume (rețineți că anumite rețele nici măcar nu acceptă deblocarea), iar cele care oferă pentru mai multe rețele ar putea ca la rândul lor, în cazul unor operatori, să folosească alte servicii terțe (de aceea, prețurile ar putea diferi de la un operator la altul și de la un serviciu la altul). Așadar, în momentul în care tu apelezi la un serviciu, acesta la rândul său va apela direct la operator / persoana din cadrul operatorului ori la un alt serviciu terț de deblocare pentru a-ți debloca terminalul tău.

Referitor la țepari, pe care îi puteți găsi pretutindeni pe Internet, ei ar putea pretinde că fac deblocare și nici măcar să nu o facă (deci doar să vă ia banii), să nu facă deblocarea din fabrică pe care au promis-o sau să vă ia mai mulți bani decât cei pretinși inițial. Iar acești oameni de neîncredere nu îi găsiți doar pe plaiurile mioritice la o simplă aruncătură de ochi pe un site de anunțuri sau un forum, ci și în străinătate, iar uneori se pot ascunde chiar în spatele unor site-uri frumoase care îți atrag imediat privirea.

Cum aleg un serviciu de deblocare terț care să-mi decodeze iPhone-ul?

Fiindcă până acum nu am fost nevoit să apelez la așa ceva și nici nu spun lucruri doar ca să mă aud vorbind, nu voi menționa niciun serviciu de deblocare. Și nici nu voi putea recomanda nimic până în momentul în care testez și pot confirma că funcționează. Cu toate acestea, vă pot spune ce ar trebui să faceți pentru a vă feri de țepari și a alege un serviciu de încredere.

 

 • În primul rând, evitați-i pe particulari. Chiar dacă aceștia chiar se țin de cuvânt și fac deblocarea (mai rar…), ei nu vor fi acea primă mână de care spuneam mai sus și vor apela la un serviciu terț la care poate apela oricine. Asta înseamnă automat că vor cere mai mulți bani pentru a face practic nimic în plus. Da, uneori poți da direct de persoanele care fac deblocarea (deci care lucrează direct la operator), dar foarte rar.
 • Nu fugi după prețul cel mai mic. Știu, cel mai scump nu înseamnă totdeauna și cel mai bun, dar nici cel mai ieftin nu este sinonim cu siguranța sau seriozitatea. În medie, prețurile percepute pentru deblocarea dispozitivelor la terți sunt cuprinse între 20 € și 150 € (în funcție de rețeaua unde este blocat iPhone-ul, starea abonamentului etc.).
 • Documentează-te. Atunci când ai găsit serviciul terț care ți se pare de încredere, nu ar strica deloc să te informezi puțin. Îți recomand să cauți păreri pe mai multe forumuri de la persoane care l-au folosit și să te gândești serios dacă îl mai folosești sau nu după ce ai găsit mai multe păreri negative decât cele pozitive. Aceasta este cea mai sigură metodă de a testa dacă un serviciu este serios sau nu.

După ce ai ales un serviciu, care s-a dovedit a fi de încredere, vei primi un cod. De aici, pașii pentru deblocare sunt aceeași cu pașii de deblocare în cazul operatorului de telefonie mobilă (vezi mai sus).

În concluzie, decodarea folosind un serviciu terț este foarte asemănătoare cu deblocarea la operatorul de telefonie mobilă, însă este recomandat să apelezi la ea doar dacă nu ai încotro. La fel ca și în cazul operatorului, deblocarea se face pe bază de IMEI, deci este permanentă și îți permite să faci orice actualizare sau să restaurezi terminalul ori de câte ori vrei. Însă dacă apelezi la această metodă, fii foarte atent la serviciul pe care îl folosești, la cine și câți bani îi dai. Câteva minute de căutat în plus pe Internet te vor putea ajuta să economisești și câteva zeci sau sute de lei.

Deblocarea software

O altă modalitate de deblocare este cea folosind un software de deblocare. Din păcate, aceasta este cea mai învechită dintre toate și chiar dacă era singura gratuită, deci extrem de populară, ea nu mai este de ani buni disponibilă pe terminalele iPhone noi și asta în ciuda faptului că jailbreak-ul este posibil chiar și pe cea mai recentă versiune majoră a iOS.

Legat de deblocarea software, trebuie să știți în primul rând că între ea și jailbreak există o diferență extrem de importantă. Dacă deblocarea înseamnă să faci terminalul să accepte orice cartelă SIM, indiferent de operatorul de telefonie mobilă care o oferă, jailbreak-ul înseamnă să faci terminalul să accepte aplicații și software terț al cărui publicare pe App Store nu este permisă de către Apple. Dar deși sunt diferite ca și concept, depind una de cealaltă deoarece pentru a face deblocare software, ai nevoie ca înainte să fi făcut jailbreak pe terminalul tău.

Până în momentul de față au existat doi furnizori de soluții de deblocare pentru iPhone: UltraSn0w și BlackSn0w. UltraSn0w este dezvoltată de către un grup de persoane care se auto-intitulează iPhone Dev-Team, în timp ce BlackSn0w a fost creat de o persoană care își spune Geohot. Atât în cazul primei soluții, cât și în cazul celei de-a doua, deblocarea este posibilă doar pe un număr limitat de dispozitive care au un anumit firmware modem (baseband).

Așadar, dacă ai un dispozitiv iPhone de generație mai veche și este codat, atunci s-ar putea să ai și norocul de a-ți decoda dispozitivul gratuit folosind una dintre cele două metode disponibile. În cazul UltraSno0w, deblocarea se poate face pe dispozitivele iPhone 3G, iPhone 3Gs (ambele, dacă au modem firmware 4.26.08, 5.11.07, 5.12.01, 5.13.04 și 6.15.00 – la ultimul doar cu baseband special de iPad) și pe iPhone 4 (doar dacă are modem 1.59.00). BlackSno0w este disponibil doar pe terminalele iPhone 3G și iPhone 3Gs care au baseband 5.11.07.

În cazul în care ai un iPhone cu un astfel de baseband (la anumite modele mai vechi de iPhone se poate face downgrade de baseband), atunci va trebui să faci jailbreak și apoi să instalezi soluția dorită sau compatibilă cu terminalul tău.

Spre deosebire de cele două metode prezentate mai sus, deblocarea software nu este permanentă, pentru că nu se face pe bază de IMEI. Atât operatorii, cât și serviciile terțe îți vor debloca terminalul pe bază de IMEI, astfel că tu îl vei putea folosi la fel ca înainte, nu va fi necesar să faci jailbreak, să descarci software-uri dubioase și vei putea să îl actualizezi la orice versiune a iOS dorești, să îl restaurezi și în principiu să îi faci orice, că tot va rămâne decodat. În schimb, decodarea software depinde de versiunea iOS și de baseband-ul pe care îl are dispozitivul tău, te împiedică să faci actualizarea la o versiune mai recentă a iOS, dacă aceasta nu este compatibilă și te obligă după fiecare actualizare să o reinstalezi. De asemenea, această metodă nu este chiar legală, iar dispozitivele pierd garanția (deși este imposibil ca un iPhone compatibil cu deblocarea software să mai fie acum în garanție).

Deblocarea hardware

În fine, ultima modalitate prin care îți poți debloca un iPhone este cea hardware. La rândul ei, decodarea hardware este posibilă în două feluri: deblocarea modificând componentele interne ale dispozitivului și deblocarea prin SIM intermediar.

Prima metodă este foarte rar întâlnită, destul de alambicată și presupune riscuri care nu merită să ți le asumi. Ea necesită ca dispozitivul iPhone să fie desfăcut și să fie modificate o serie de componente interne ale sale cu unele care aparțin unui iPhone ce nu este deblocat. Pentru desfacerea terminalului sunt necesare instrumente profesionale, dar și experiență, iar modificarea componentelor este și mai complicată deoarece riscul de a strica accidental alte componente este foarte ridicat. O altă problemă cu această modalitate de deblocare este aceea că vei găsi destul de greu componentele originale corespunzătoare, iar suma pe care o vei plăti pe ele nu va merita dacă ne gândim cât costă deblocarea la operator sau folosind un serviciu terț.

Spre deosebire de această modalitate, cea de-a doua este mult mai populară, funcționează pe toate modelele de iPhone și nu afectează în vreun fel garanția. Aceasta implică folosirea unei cartele SIM intermediare ce se găsește în comerț și este uneori mai ieftină decât deblocarea IMEI-ului. Acest SIM intermediar va sta între baseband-ul iPhone-ului și cartela SIM, păcălind oarecum dispozitivul Evident, acest SIM de deblocare va trebui să se regăsească mereu în sertarul SIM al dispozitivului iPhone pentru a-l folosi într-o altă rețea decât cea în care este deblocat.

Poate cea mai cunoscută astfel de cartelă este R-SIM, ea fiind disponibilă în numeroase versiuni compatibile fiecare cu anumite versiuni ale iOS și modele de iPhone.

Pe lângă avantjul de a avea o soluție de deblocare extrem de simplă și, la un preț cuprins între 40 și 100 lei, ieftină, folosirea unor cartele SIM intermediare are și dezavantajele ei. De fapt, multe dezavantaje.

În primul rând, faptul că nu este permanentă este un mare dezavantaj și nu ar deranja atât de mult faptul că trebuie să ai practic două SIM-uri în iPhone-ul tău, cât deranjează faptul că aceste cartele nu sunt compatibile cu toate versiunile iOS. Cu alte cuvinte, Apple este împotriva folosirii lor și încearcă să oprească utilizatorii să apeleze la această modalitate de deblocare, astfel că unele actualizări ale iOS pot bloca toate cartelele intermediare lansate până la acea dată. Din fericire pentru cei care apelează la această metodă, blocarea nu este una permanentă, iar la un moment dat cartelele vor fi actualizate pentru a fi compatibile și cu cele mai recente versiuni ale iOS. Dar actualizarea lor înseamnă că trebuie să cumperi o altă cartelă compatibilă cu versiunea iOS pe care ai instalat-o. Deci alți bani, altă distracție.

Alte minusuri sunt legate de semnal, modul în care se face activarea, datele celulare care pot să nu funcționeze și multe altele. Bine de știut este și că pe piață există foarte multe cartele contrafăcute care pot fi foarte similare celor originale, însă care nu funcționează deloc sau funcționează defectuos. De asemenea, nu există magazine oficiale care să le comercializeze (de fapt, comercializarea lor nu este tocmai legală), iar unii dintre vânzători sunt și adevărați țepari.

Concluzii

Așadar, am vâzut cu toții că există o mulțime de metode de deblocare a dispozitivelor iPhone, însă nu toate s-ar putea să se potrivească nevoilor tale, să fie compatibile cu terminalul pe care îl ai sau să funcționeze așa cum te-ai aștepta. De departe cel mai bine este să apelezi direct la operatorul de telefonie mobilă pentru a face deblocarea dispozitivului iPhone, dar asta doar în situația în care ai actele pe el și posibilitatea de a te adresa lui (deci doar dacă operatorul este din țara în care locuiești).

Iar dacă citești acest articol din postura unui viitor posesor de iPhone, atunci îți recomand nici măcar să nu te uiți la dispozitivele codate într-o rețea de telefonie mobilă dintr-o altă țară decât cea în care locuiești. Și, în general, îți recomand să nu te îndrepți către un dispozitiv blocat. Chiar dacă este mai ieftin, trebuie să ții cont de costurile suplimentare și de valoarea de revânzare mai mică a dispozitivului.

O mențiune importantă pe care, de asemenea, trebuie să o fac este legată de diferențele între un dispozitiv blocat în rețeaua unui operator și un dispozitiv blocat în iCloud. Cele două tipuri de blocări nu au niciun punct comun, iar dacă prima se referă doar la rețeaua în care poți folosi un dispozitiv, cea de-a doua se referă la dacă poți sau nu poți folosi în general un iPhone. Spre deosebire de terminalele blocate în anumite rețele, terminalele blocate în iCloud nu pot fi deblocate și nici folosite după efectuarea unei restaurări sau resetări generale. De asemenea, este bine de știut că un iPhone blocat într-o rețea nu este neapărat și blocat în iCloud sau viceversa (repet, sunt două lucruri total diferite, iar acest articol s-a referit strict la deblocarea dispozitivelor din rețelele operatorilor).

În fine, cum probabil că unora o să li se pară că am uitat, ei bine nu am uitat deloc de așa-numitele service-uri GSM. Dar nu le-am menționat pentru că ele chiar dacă promit să îți decodeze un terminal iPhone, nu fac nimic decât să apeleze la una dintre metodele de mai sus și evident să îți ia bani (în plus). După părerea mea, nu are niciun rost să apelezi la service-ul de la colțul blocului atât timp cât este foarte simplu să îți deblochezi terminalul și singur, fie că alegi deblocarea la operator, deblocarea printr-un serviciu terț ori deblocarea software. Nu are ce să se întâmple dacă urmezi cu atenție pașii, pentru că nu este chirurgie pe creier.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos în această pagină sau un mesaj pe forum.


P.S. În cazul în care ai o tabletă iPad, modelul Wi-Fi + Cellular și te întrebi cum poate fi deblocată, atunci trebuie să știi că iPad-urile nu sunt codate, deci pot fi folosite în orice rețea.

48 COMENTARII

  • Trebuie scos din acea listă, iar acest lucru poate fi făcut de către operator, dacă acceptă (probabil nu) sau de un serviciu terț, care apelează la angajați de la operatori (poți lua multe țepe prin această cale, nu pot recomanda niciun astfel de serviciu având certitudinea că va rezolva problema). Reține că și dacă reușești să îl scoți din blacklist, iPhone-ul tot codat va rămâne, deci va trebui să plătești, probabil, și pentru a-l decoda.

   O a treia posibilitate ar fi să îi schimbi placa de bază (și butonul principal, dacă mai vrei Touch ID) cu una „curată” însă prețul unei plăci de bază pentru iPhone 7 se poate apropria de prețul unui astfel de dispozitiv la mâna a doua…

 1. Salut . Am cumparat un Iphone 6s cu ceva timp in urma , am avut introdusa o cartela de Lica mobile UK. Am pierdut cartela . Telefonul dupa a functionat doar pe internet WI-FI . Dupa o perioada am cumparat o cartela Lica mobile UK . Tel citeste operatorul de retea dar nu are semnal . Unde lam dus la reparat miau spus ca tel a facut update fara sim in el si ca nu mai se poate face nimic . Ast un rasp .

  • Treaba cu „a făcut update fără SIM în el și nu se mai poate face nimic” e o tâmpenie fără margini. Prezența sau lipsa unei cartele SIM în timpul procesului de actualizare nu afectează cu nimic procesul în sine ori funcționalitățile iPhone. Așadar, acum că e clar că ăia ți-au spus palavre, te întreb dacă s-a umblat în telefon înaintea apariției probleme (a fost desfăcut pentru eventuale reparații)? Dacă nu, ai încercat o repornire forțată folosind butonul principal și butonul lateral?

 2. Am un Iphone4 codat in Vodafone. Am discutat cu ei si acum mi-au dat o confirmare ca a fost deblocat. Totusi nu am primit niciun cod. Daca introduc noua cartela imi scrie “Niciun serviciu”. Ce ar trebui sa fac? Cum se face deblocarea aceasta fara sa introduc niciun cod? Multumesc!

  • Nu trebuie introdus niciun cod. Telefonul ar trebui să se fi decodat de când ți-au confirmat. Încearcă să îl repornești forțat prin apăsarea simultană a butoanelor principal și adormire/trezire. Dacă nici așa nu funcționează, conectează-l la un computer cu aplicația iTunes instalată.

 3. Salut mi-am cumpărat recent un iPhone 6 si a fost adus din SUA, spune-mi te rog dacă o sa ii dau actualizare software se poate sa se decodeze iar?

  • Decodarea unui iPhone nu se face prin actualizare de software (metodele de decodare sunt prezentate în articolul de mai sus). Dacă te referi la codare, se poate coda din nou doar dacă decodarea nu a fost una permanentă (la operator), ci parțială, cu SIM de deblocare (de exemplu, Gevey, R-SIM), în situația în care acel SIM nu mai este compatibil cu versiunea de iOS la care vei face actualizarea.

  • Referitor la problema cu ID-ul Apple, va trebui să iei legătura cu cel care ți-a dat / vândut telefonul, întrucât numai așa vei putea să îți mai folosești iPhone-ul. În ceea ce privește problema cu cartela, nu mai poți scoate sertarul SIM cu ajutorul instrumentului special de retragere a sertarului?

  • Niciodată blocat nu are cum să fie vreodată, din moment ce a fost blocat din fabrică într-o rețea. Poate fi însă deblocat complet direct de la operator, după cum am descris mai sus, sau, deblocat parțial, utilizând cartela Gevey (adică doar pe perioada în care cartela este introdusă în dispozitiv, iar acesta din urmă rulează o versiune de iOS compatibilă cu modelul de cartelă introdus).

 4. Salut! Am cumparat un Iphone 5 la mana a 2 a cu gevey blocat in reteau Optimus 16.0(adica asa scrie la informatie la operator pe telefon). Stie cineva un site ce ar debloca acest operator? sau daca acest operator deblocheaza? sau macar din ce tara este acest operator 😀 . Multumesc

  • Optimus este un operator de telefonie mobilă din Portugalia. Nu îți pot recomanda însă niciun site având certitudinea că îți va și debloca telefonul, după ce vei achita suma pretinsă. Cel mai recomandat ar fi să contactezi operatorul pentru informații suplimentare: http://www.nos.pt .

 5. Am achiziționat un 6s plus 64 gb din America, de pe craiglist (vizitând țara )si nu merge in România pe orange. Eu l-am desigilat din cutie ,este de la t mobil din america unde am m-ai luat de la acea firma si au mers toate telefoanele. Acesta nu merge … Ce pot sa fac?

  • Depinde dacă acest iPhone a fost achiziționat de la T-Mobile SUA fără contract sau nu. Dacă a fost achiziționat fără contract, atunci înainte de a-l activa trebuie doar să scoți cartela T-Mobile și să introduci o cartelă de la un alt operator (Orange), și se va activa. Dacă este cu contract, atunci deblocarea costă. Ți-aș sugera să iei legătura cu operatorul american pentru a obține mai multe detalii despre deblocare, întrucât dacă pe iPhone îți apare mesajul „SIM invalid”, atunci el este blocat.

  • Pentru T-Mobile recomand sa folosesti The Unlocking Company , sunt okey , si chiar iti vezi codul, dar dureaza 2-3 zile pana il primesti uneori.

 6. Buna, vreau sa imi cumpar un Ipad din State, am citit aici ca Ipad Cellular nu sunt codate, deci o sa imi functioneze cu cartela de internet de la noi? Multumesc!

  • Da, iPad-urile Wi-Fi + Cellular nu sunt codate decât dacă au Apple SIM (iPad Air 2, iPad mini 3, iPad mini 4 sau iPad Pro). În State sunt comercializate iPad-uri cu Apple SIM, așa că mare grija să nu fie unul din acela.

 7. Am cumparat un iPhone 5s aici in USA pentru un prieten din Ro….am reusit sa l trimit si dupa putin timp am aflat ca nu poate fi folosit in tara ca este never unlook …apoi telef a ajuns din nou la mine in state….ce pot face cu el ca sa functioneze in tara…???
  Este blocat de straittalk….imi puteti da un sfat??? Sau e bun doar de pus la gunoi …..

  • Nu înțeleg: telefonul este codat sau nu pe o rețea din State? Reține că dacă este CDMA, atunci nu poate fi folosit decât acolo – pentru România trebuie să fie un model GSM. Dacă este GSM și codat, mai sus sunt prezentate toate modalitățile de decodare (cea mai indicată fiind cea la operator) – după decodare telefonul GSM va funcționa pe orice rețea din România.

 8. Acele nanoSIM-uri pe care le-ai introdus au fost decupate sau au fost primite de la operator în acea formă? Îți recomand să introduci nanoSIM primit în această formă de la operator, iar dacă problema persistă, să i te adresezi Orange România.

 9. Salut.Am un iphone 6plus . Cand l-am cumparat(la mana a doua ) mi s-a spus ca este liber de retea. Am dat o resetare acolo impreuna cu fostul proprietar,l-am configurat si l-am incercet in reteaua telekom si vodafone.Telefonul a functionat in ambele retele si nu am avut nici o problema cu el pana cand acum o saptamana am facut o portare in oringe .Din 7 simuri a recunoscut unu dar si acela a pierdut semnalul dupa un sfert de ora si afiseaza no service.Am fost cu el la service si telefonul nu are nimic.Imi puteti da un sfat?

 10. Salut ! Am cumparat un iPhone 5 cu gevey si cel care mi l-a vandut il folosea pe orange. Mie nu imi mai merge, am schimbat si geveyul, dar tot degeaba…arata retelele dar nu prinde semnal….astia de la gsm mi-au spus ca ii o problema cu dispozitivul, dar eu nu ii cred, ca inainte mergea pe orange si mie nu imi merge. Poti sa imi dai un sfat ?

 11. Salut. 🙂
  Am un 5C,blocat in Sprint. Ma rog, am sunat la Sprint, ei zic ca au deblocat telefonul.
  Am bagat cartela de Orange Romania si imi da sim invalid.
  E nevoie de vreun soi de activare a telefonului din partea Orange ???

  • Ținând cont că Sprint are o rețea CDMA, deblocarea ar trebui făcută de către ei în așa fel încât dispozitivul să funcționeze în orice rețea, inclusiv GSM (Orange și restul rețelelor din România folosind această din urmă tehnologie). Dacă s-a făcut complet deblocarea, iar pașii de mai sus au fost urmați și tot nu se poate folosi dispozitivul pe rețeaua Orange (deci, afișează eroarea „SIM Invalid”), atunci adresează-te celor de la Sprint. Orange nu are ce să activeze, în condițiile în care telefonul nu a fost blocat în rețeaua lor.

   • aceeasi problema si la mine, iphone 5 blocat in reteaua Sprint. Am apelat la cineva pt decodare, mi-a zis ca la Sprint nu se baga. Tipul din america, de la care am telefonul, a sunat la sprint, i-au cerut 150 dolari. E pe un abonament neplatit. Ce sanse de decodare ar fi? Multumesc anticipat

    • În afară de deblocarea la operator poți încerca un serviciu terț, dacă reușește careva să rezolve deblocarea (situația este mai delicată din cauza faptului că abonamentul nu a fost plătit și le apare ca problemă în sistem, cel mai probabil).

 12. salutare.am un iphone 5 . blocat in reteaua sprint usa. si as dori daca se poate decoda definitv? mentionez ca are abonament neplatit.
  am fost la unele service-uri si mi-a zis ca nu se poate.

  • Da, Sprint deblochează iPhone 5 pentru a folosi in orice rețea din lume. Nu stiu însă dacă va debloca dispozitivul tău, cu sau fără plata, din moment ce abonamentul nu a fost achitat. De asemenea, asa cum am spus in articol, nu iti pot recomanda un serviciu care sa facă deblocare.

   In schimb, iti las acest link de la Sprint sa citești mai multe despre procedura de deblocare a lor: http://www.sprint.com/legal/unlocking_policy.html

   • intre timp am apelat la cineva care stie sa decodeze inclusiv chiar daca are abonamentul neplatit. dar problema e ca din ce mi-a zis omul , reteaua pe care e codat nu-i da voie sa serverul apple sa-l deblocheze.

    e posibil sa se intample asta?

    • Dispozitivele iPhone sunt blocate de către Apple și numai ei le pot debloca (la intervenția operatorului). Dispozitivele blocate în Sprint ar trebui să fie deblocate la fel ca și cele blocate în alte rețele de telefonie mobilă.

 13. am un iphone 4 . baseband 04.12.09 . instalat cydia pe el. dar tot nimic. e blocat pe o2 Uk.
  pot face ceva?

  • La iPhone 4 se poate face decodare software prin Redsn0w numai dacă are modem/baseband 1.59.00. Încearcă o altă metodă de deblocare prezentată în acest articol (la operator ori cu, cartelă de deblocare).

   • Am reusit sa il activez cu o cartela de o2 din anglia . Dar nu reusesc sa il decodez. Si e prea mult 2 mil la service …. Il tin pe post de ipod… Aia e . Multumesc frumos

    • O cartelă de la operator nu te va ajuta să faci deblocarea. O cartelă de deblocare, cum ar fi Gevey, de exemplu, da. Legat de prețul cerut de service, este normal să fie mai mare, însă pe Internet găsești servicii de deblocare mult mai ieftine, așa cum am menționat mai sus în articol. Mersi!

     • Da știu. Am mentionat doar ca e activat. Ca asta este cel mai important. Un gevey sim pentru basebandu meu nu am gasit pe nicaieri… 04.12.09 ….

 14. buna ziua…am cumparat un telefon de la cineva si era dat pierdut si acum nu stiu cum il pot face sa mearga!am dat destui bani pe el!este vorba de in iphone 4S ce pot face pt al repara?

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.