iOS 13.7 beta 1 și iPadOS 13.7 beta 1 au fost lansate pentru iPhone, iPad și iPod touch. Iată noutățile

- Publicitate -

Actualizare 27 august, ora 09:02: Apple a lansat și iOS 13.7 public beta 1 și iPadOS 13.7 public beta 1, acestea având același număr de build precum versiunea dedicată dezvoltatorilor de aplicații.


Apple a lansat miercuri seară iOS 13.7 beta 1 și iPadOS 13.7 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la aproximativ o lună și jumătate distanță de lansarea versiunii finale a iOS 13.6.

Potrivit Apple, iOS 13.7 introduce posibilitatea de a folosi sistemul de notificări de expunere fără a mai fi nevoit să descarci aplicația pusă la dispoziție de autoritățile din statul în care te afli. Introdus la finele lunii mai de Apple și Google, acest sistem nu a fost adoptat în România și multe alte state de către autorități. El a fost gândit pentru a ajuta la depistarea persoanelor cu care un individ depistat pozitiv cu COVID-19 a intrat în contact în ultimele 15 zile.

Sistemul de notificări de expunere a avut parte de o lansare în doi pași. Primul pas a fost cel pe care l-am văzut aplicat în iOS 13.5, o versiune începând cu care utilizatorii puteau descărca aplicațiile compatibile puse la dispoziție de autoritățile din statele în care se află pentru a accesa acest sistem și pentru a putea notifica pe cei cu care au intrat în contact în eventualitatea în care vor fi testați pozitiv.

Cel de-al doilea pas este cel aplicat acum și prevede integrarea sistemului de notificări de expunere direct în iOS și Android, astfel încât utilizatorii să nu mai aibă nevoie de instalarea vreunei aplicații (practic, dacă locuiești într-un stat în care autoritățile au creat o aplicație de notificări de expunere folosind API-ul Apple și Google, vei putea opta direct din sistemul de operare dacă vrei sau nu să folosești acest sistem pentru a fi notificat în eventualitatea în care s-ar putea să fi luat virusul de la cineva). Din păcate, chiar și cu finalizarea acestui al doilea pas în dezvoltarea sistemului de către cei doi giganți IT, implementarea lui depinde tot de către autoritățile fiecărui stat în parte, așa că nu vom vedea imediat o creștere a numărului de țări în care utilizatorii pot folosi un atare sistem.

Integrarea sistemului de notificări de expunere direct în iOS va ajuta numai la determinarea persoanelor cu care ai intrat în contact (prin Bluetooth, fără a mai avea nevoie de o aplicație dedicată) și pentru a fi notificat. În eventualitatea unui test pozitiv la noul tip de coronavirus, pentru a notifica persoanele cu care ai intrat în contact (notificarea fiind făcută doar la alegerea fiecăruia și fără a transmite orice fel de date personale), va trebui în continuare să descarci și folosești aplicația pusă la dispoziție de autorități.

Probabil, datorită acestei mai bune integrări a sistemului de notificări de expunere și eliminării necesității de a mai descărca o aplicație, mai multe persoane vor afla și activa soluția Apple și Google (acolo unde este disponibilă), fapt ce ar putea duce la scăderea numărului de cazuri noi prin notificarea din timp a celor care s-ar putea să fi luat virusul de la o persoană cu care au intrat în contact la un anumit moment. Mai multe detalii despre cum funcționează sistemul dezvoltat de Apple și Google sunt disponibile aici.

O implementare similară a sistemului de notificări de expunere este disponibilă și în iOS 14, începând cu versiunea beta 4. În respectiva versiune de iOS, utilizatorii din statele în care autoritatea locală de sănătate publică nu oferă încă o aplicație bazată pe API-ul Apple și Google vor putea să opteze pentru primirea unei notificări atunci când o astfel de aplicație va fi disponibilă pe App Store. Rămâne de văzut cum va fi implementat sistemul de notificări de expunere în versiunea finală a iOS 13.7 și dacă se va mai schimba sau nu ceva odată cu iOS 14.

iPadOS 13.7 beta 1 este și el disponibil și, potrivit Apple, include corecturi de erori (pe tablete nu este disponibil sistemul de notificări de expunere).

iOS 13.7 beta 1 și iPadOS 13.7 beta 1 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 13/iPadOS 13.

Deocamdată, iOS 13.7 / iPadOS 13.7 public beta 1 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate până la finele săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 13.7 nu este cunoscută, însă ne așteptăm ca ele să fie disponibile pentru publicul larg în zilele / săptămânile ce urmează.

iOS 13.7 / iPadOS 13.7 succed iOS / iPadOS 13.6.1, actualizări care au venit să înlăture câteva probleme. Mai multe detalii despre noutățile din iOS / iPadOS 13.6.1 sunt disponibile aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.