Cum instalez iOS 14 / iPadOS 14 public beta pe iPhone, iPad și iPod touch – Tutorial

- Publicitate -

După ce ne-a anunțat în mod repetat că va lansa în luna iulie primele versiuni public beta ale actualizărilor previzualizate la WWDC 2020, Apple ne-a făcut, joi seară, o surpriză plăcută publicând, printre altele, iOS 14 public beta 2 și iPadOS 14 public beta 2. Acestea sunt primele versiuni de prelansare ale iOS 14 și iPadOS 14 pe care Apple le oferă utilizatorilor de iPhone, iPad și iPod touch înscriși în programul Apple Software Beta cu scopul de a le testa înaintea lansării. iOS / iPadOS 14 public beta 2 au același număr de versiune și același build precum iOS / iPadOS 14 beta 2, versiunile dedicate dezvoltatorilor de aplicații pe care gigantul californian le-a lansat la începutul săptămânii curente.

În cazul în care te întrebi ce este „iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta”, ei bine, trebuie să știi că acestea sunt cele mai recente versiuni majore de iOS 14 / iPadOS 14 și, pentru că încă nu sunt suficient de stabile, Apple le testează împreună cu dezvoltatorii și cu alți voluntari (=utilizatori de rând). Faptul că iOS 14 este testat de Apple și cu utilizatorii s-ar putea să nu te mai surprindă, întrucât acesta este al șaselea an consecutiv când, grație programului Apple Beta Software, o versiune majoră de iOS poate să fie testată de orice posesor de iPhone, iPad și iPod touch, legal și fără a fi nevoit să se înregistreze, contra-cost, ca dezvoltator.

Așadar, dacă arzi de nerăbdare să testezi iOS 14 / iPadOS 14 împreună cu sutele de noutăți pe care le aduc pe iPhone, iPad și iPod touch, și, mai mult decât atât, îți dorești să o ajuți pe Apple să îmbunătățească această actualizare până la lansarea din toamnă, atunci urmează acest tutorial pentru a vedea răspunsul la întrebarea cum instalez iOS 14 / iPadOS 14 public beta?

Cum instalez iOS 14 public beta pe iPhone și iPod touch / iPadOS 14 public beta pe iPad

!Atenție! Înainte de a instala iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta:

 • Sunt versiuni beta! Sunt versiuni Beta! Sunt versiuni BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de iOS / iPadOS aflată în proces de testare, care, implicit, nu este finalizată, deci poate avea unele probleme de funcționare. Și este perfect normal să aibă, mai ales în beta 1 și beta 2 (dar chiar și în versiunile ulterioare, până la Golden Master). Așa că, să nu te miri dacă dispozitivul tău iPhone, iPad sau iPod touch nu se va comporta la fel de bine ca și în iOS 13.5.1, de exemplu. Sau că s-ar putea reporni inopinat. Sau că se va bloca. Sau că nu îi vei putea folosi anumite funcționalități ori aplicații așa cum ar trebui. Ori că repornirea forțată este o acțiune pe care s-ar putea să te vezi nevoit să o realizezi mai des până la lansarea actualizărilor finale.
  • Notă: Testând iOS 14 beta 2 (care are același build precum iOS 14 / iPadOS 14 public beta 2) de când a apărut, pot spune că ea este mai stabilă decât prima versiune beta și, din anumite puncte de vedere, este mai OK chiar și decât iOS 13.5.1 / iOS 13.6 beta. Dar, cu toate că, din punct de vedere calitativ, este peste actualizările beta ale versiunilor majore de iOS din ultimii ani, oferind, după cum precizam anterior, performanțe îmbunătățite pe alocuri chiar și față de iOS 13.x, iOS 14 rămâne deocamdată în faza de testare. Iar aceasta înseamnă că probleme de funcționare se mai ivesc câteodată, iar unele caracteristici nu funcționează (corect sau complet) – pe iPhone 11 nu am întâmpinat, deocamdată, blocări ori probleme care să necesite repornirea forțată a dispozitivului. În plus, se mai impune precizarea că, deși acum lucrurile stau destul de bine, s-ar putea ca în versiunea beta următoare să fie stricat ceva care va fi adresat abia într-o ulterioară actualizare.
  • Nota 2: Există o eroare în prezentele build-uri de iOS / iPadOS din cauza căreia îți este ocupată o bună parte din spațiul de stocare liber de pe iPhone, iPod touch și iPad de „Altele”. Aceasta va fi adresată de către Apple însă deocamdată va trebui să te aștepți că, dacă vei actualiza iPhone-ul / iPad-ul la iOS / iPadOS 14, vei avea mai puțin loc liber pentru aplicațiile și datele tale.
 • Instalez iOS 14 / iPadOS 14 public beta și cum nu îmi convine, revin la iOS / iPadOS 13? Mai bine rămâi la iOS/iPadOS 13! Dacă instalezi iOS/iPadOS 14 beta doar ca să te joci câteva zile cu el, apoi intenționezi să revii la iOS / iPadOS 13.5.1 / iOS 13.6, atunci mai bine abține-te. De ce? Pentru că există câteva probleme. Deși downgrade-ul este posibil, restaurarea unui backup efectuat în iOS 14 pe iOS 13.x nu mai este posibilă, așa că vei pierde toate datele salvate cât timp ai avut instalat iOS 14 (dacă ele nu au fost sincronizate cu iCloud). Iar aceasta nu este unica problemă. Revenind la o versiune anterioară de iOS, s-ar putea să întâmpini probleme cu anumite caracteristici ori aplicații de care nu vei scăpa până când vei face upgrade din nou la iOS 14. Așa că, odată ce ai instalat iOS 14 beta / iPadOS 14 beta, ar fi bine să rămâi cu el pe iPhone și/sau iPad!
 • Nu o instala pe unicul tău dispozitiv! Nu recomand nimănui să instaleze iOS 14 beta sau orice altă versiune beta a sistemului de operare pe unicul dispozitiv pe care îl au (mai ales dacă este vorba despre iPhone). Motivele sunt mai sus și nu și-ar dori nimeni să aibă problemele cu dispozitivul de care depind sau pe care îl folosesc mereu.
 • Efectuează un backup! Instalarea unei versiuni beta de iOS / iPadOS nu se face în siguranța în care se face instalarea unei versiuni finale de iOS / iPadOS, mai ales dacă această versiune beta este una majoră. În ultimii ani, nu am întâmpinat probleme care să necesite restaurarea dispozitivului. La fel cum nu am întâmpinat nici acum. Dar nu se știe niciodată. Așa că nu strică să-ți faci un backup înainte pentru a avea toate datele tale salvate în iCloud sau pe computer. Recomandarea noastră este să îți faci un backup arhivat cu iTunes / Finder urmând pașii de aici (întrucât numai astfel vei putea, în cazul în care faci downgrade la iOS 13, să restaurezi toate datele tale, chiar dacă ai mai făcut backup dispozitivului și în iOS 14 / iPadOS 14).
 • Ai instalat iOS 14 beta / iPadOS 14 beta cu un profil de dezvoltator și vrei iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta? Nu! Dacă se întâmplă să vrei să revii în deplină „legalitate”, după ce ai instalat o versiune de dezvoltator folosind un profil de configurare descărcat de pe Internet, ar fi indicat să te abții. Nu se întâmplă nimic dacă rămâi la versiunea beta de iOS / iPadOS pe care o ai. Vei primi în continuare actualizări (chiar mai repede decât cele pentru public), așa că așteaptă măcar până la lansarea versiunii finale a iOS / iPadOS 14, apoi șterge respectivul profil de configurare de dezvoltator și, dacă mai vrei iPadOS / iOS beta, instalează-l pe cel de utilizator.
 • După finalizarea actualizării nu este impusă parcurgerea unui proces de configurare inițială și/sau introducerea parolei ID-ului Apple la care este conectat dispozitivul tău cu iOS / iPadOS.
 • Actualizare constantă: După ce instalezi iPadOS 14 / iOS 14 public beta, trebuie să știi că va fi necesar să îți actualizezi dispozitivul iPad, iPhone și / sau iPod touch mai des decât o făceai atunci când nu testai o versiune de prelansare a iOS. Până la lansarea din toamnă, Apple va publica în mod constant actualizări noi de iOS 14 / iPadOS 14 (o dată la două săptămâni acum; o dată pe săptămână sau mai des începând din luna august). Ei bine, aceste actualizări vor trebui instalate nu doar pentru că vor oferi o mai bună stabilitate dispozitivelor, dar și pentru că versiunile vechi expiră, iar dispozitivele nu vor mai putea fi utilizate până la actualizare. Or, upgrade la iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta = actualizare constantă a dispozitivului iPhone / iPad / iPod touch.
 • Sunt gratis.

De ce am nevoie pentru a testa iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta?

 • Un dispozitiv:
  • iPhone SE / 6s (și orice model mai recent)
  • iPad 5 (sau un model mai recent)
  • iPad Air 2 (sau un model ulterior)
  • iPad mini 4 (și ulterior)
  • iPad Pro (toate modelele)
  • iPod touch generația a 7-a.
 • Cel puțin iOS 9.3.5 instalat pe dispozitivul eligibil (totuși, dacă nu ai făcut-o deja, îți recomandăm să actualizezi iPhone-ul, iPad-ul sau iPod touch-ul la iOS 13.5.1 și apoi să faci upgrade la iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta).
 • O conexiune la Internet prin Wi-Fi.
 • În jur de 3 GB de stocare liberi.
 • Un ID Apple activ.
 • Un cont în Apple Beta Software Program – este gratuit (omite acest punct dacă ești deja înscris în program, deci ai mai instalat în trecut versiuni beta publice de iOS, tvOS sau macOS). Pentru a te înscrie în programul Apple Beta Software:
  • Accestează pagina Apple Beta Software Program;
  • Atinge butonul Sign up;
  • Introdu ID-ul Apple și parola asociată acestuia (poate fi contul cu care te loghezi în iCloud sau/și App Store ori un alt ID Apple activ).
  • Atinge butonul Agree din pagina cu termeni și condiții.

Notă: Nu te speria de procesul de instalare al iOS 14 beta / iPadOS 14 beta, deoarece este aproape la fel de simplu la fel ca și cel al unei actualizări banale de iOS. Acest tutorial te va îndruma însă pas cu pas ce trebuie să faci.

Înrolare dispozitiv iPhone, iPad și iPod touch

Fie că ai mai avut sau nu o versiune beta publică de iOS instalată pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care dorești să îl actualizezi, înrolarea lui este necesară pentru a putea descărca și instala iOS 14 public beta / iPadOS public beta (notă: dacă ai mai avut o versiune beta publică instalată, atunci îți recomandăm să accesezi Configurări > General > Profil > iOS Beta Software Profile > Ștergere profil). Cum înrolezi un iPhone/iPad/iPod touch în programul Apple Beta Software? Urmează pașii de mai jos:

 1. De pe dispozitivul iPhone, iPad sau iPod touch pe care vrei să instalezi iOS 14 public beta / iPadOS 14 public beta, accesează aplicația Safari;
 2. Accesează linkul următor / lipește-l în bara de adresă: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/enroll#ios sau https://beta.apple.com/sp/betaprogram/enroll#ios (și, dacă este neceasar) atinge butonul Accesați de pe tastatură);ios 14 program link applesoftwarebeta
 3. Dacă ți se solicită: loghează-te în ID-ul Apple care este înscris programul Apple Beta Software (am specificat în secțiunea De ce am nevoie pentru a testa iOS 14 public beta / iPadOS beta? cum să te înscrii în program).
 4. În secțiunea Install Profile, atinge butonul albastru Download profile / Descărcare profil;ios 13 profil descarcare download
 5. Vei fi avertizat că urmează să instalezi un profil de configurare. Atinge Permiteți;instalare profil configurare permiteti
 6. Vei fi anunțat că profilul a fost descărcat.profil descarcat
 7. Acum, închide aplicația Safari și deschide Configurări, apoi navighează către Profil descărcat (apare sub butonul cu numele de utilizator) și selectează profilul descărcat („iOS 14 & iPadOS 14 Beta Software Profile”). Dacă butonul menționat anterior nu apare, navighează către General > Profiluri și selectează profilul descărcat („iOS 14 & iPadOS 14 Beta Software Profile”).profil beta ios 14 public instalati
 8. Atinge butonul Instalați din partea dreaptă sus a ecranului;instalare profil ios ipados 14
 9. Dacă îți este solicitat, tastează codul de acces;
 10. La pasul acesta va trebui să consimți regulile Apple pentru instalarea iOS 14 beta / iPadOS 14 beta. Atinge butonul Instalați din partea dreaptă sus a ecranului pentru a trece mai departe;
 11. O casetă de dialog te întreabă dacă vrei să instalezi acel profil. Atinge din nou Instalați;consimtiti instalare profilRepornirea dispozitivului pentru instalarea profilului nu mai este necesară în iOS 13 / iPadOS 13, așa că tot ce trebuie să faci este să treci la următoarea secțiune pentru a vedea cum să descarci și să instalezi iOS 14 / iPadOS 14 public beta pe iPhone, iPod touch sau iPad.

Cum instalez iOS 14 / iPadOS 14 public beta?

După ce ai instalat profilul Apple Beta Software:

 1. Accesează aplicația Configurări de pe ecranul principal al dispozitivului iPhone/iPad/iPod touch eligibil, pe care ai instalat deja profilul Apple Beta Software.ecran principal home iphone x ios 13
 2. Atinge General;general configurari ios
 3. Selectează Actualizare software;actualizare software general
 4. După o scurtă căutare, actualizarea iOS 14 Public beta / iPadOS public beta va apărea. Atinge Descărcați și instalați sau, după caz, Instalați.ios 14 public beta ipados descarcati
 5. Acceptă termenii și condițiile atingând butonul Sunt de acord și confirmând alegerea în caseta care va apărea după;
 6. Va începe procesul de descărcare, iar apoi procesul de instalare al iOS 14 beta public, acesta durând de la câteva minute, la câteva zeci de minute, în cazul modelelor mai vechi de iPhone sau iPad. În tot acest timp va apărea numai sigla Apple, sub care, uneori, va fi și o bară de progres. Notă: S-ar putea ca procesul de actualizare să nu înceapă automat, după finalizarea descărcării – de aceea, îți recomandăm să accesezi constant secțiunea Actualizare software din Configurăriiar în momentul în care actualizarea a fost descărcată, să atingi butonul Instalați.restaurare actualizare bara progres sigla apple iphone
 7. După finalizarea procesului de descărcare și instalare al iOS 14 Public Beta / iPadOS vei putea să îți folosești dispozitivul iPhone/iPad/iPod touch cu cea mai recentă versiune de iOS instalată, o configurare inițială părând a nu fi necesară momentan.

Notă: În eventualitatea în care ai instalat această actualizare în urma restaurării dispozitivului, configurarea inițială va fi mai lungă, dispozitivul cerându-ți să treci prin întreg asistentul de configurare (unde trebuie să te conectezi la Wi-Fi, să alegi limba, să introduci cod de acces, să te loghezi în iCloud, etc.).

Acum vei putea să te bucuri de dispozitivul tău cu iOS  / iPadOS 14, să testezi noile funcționalități introduse de către Apple și să raportezi eventualele erori, prin aplicația Feedback.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis vreun aspect, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu sau să ne lași un mesaj pe forum.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

2 COMENTARII

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum se elimina un iPhone / iPad blocat in iCloud de pe contul vechiului proprietar pentru a putea fi folosit din nou – Tutorial

Functia Blocare activare - pe care am descris-o in cadrul acestui tutorial - a fost introdusa de...

Ai uitat parola ID-ului Apple? Iata cum poti sa o resetezi – Tutorial

Pentru a crea un ID Apple este necesar sa setezi o parola destul de complicata, care trebuie...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

iOS / iPadOS 15.8.1 și iOS / iPadOS 16.7.5 / macOS 13.6.4 și macOS 12.7.3 au fost lansate

iOS 15.8.1, iPadOS 15.8.1, iOS 16.7.5 și iPadOS 16.7.5 au fost lansate miercuri seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor...

Apple a lansat actualizarea 17.3 pentru HomePod

Odată cu lansarea iOS 17.3 / iPadOS 17.3, watchOS 10.3, macOS 14.3 și a tvOS 17.3, actualizări majore care introduc mai multe noutăți pe iPhone,...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.