macOS Catalina beta 10 a fost lansat pentru dezvoltatorii de aplicații înregistrați pe Apple Developers Center, alături de macOS Catalina public beta 9 (versiunea dedicată utilizatorilor înregistrați în Apple Software Beta Program). Noile versiuni pentru dezvoltatori și utilizatori sosesc la aproximativ o săptămână distanță de macOS 10.15 beta 9 și la aproape patru luni distanță de prima versiune beta a acestei actualizări.

Catalina este denumirea oferită de către Apple versiunii 10.15 a sistemului de operare macOS. Această nouă actualizare majoră vine, în primul rând, să divizeze aplicația iTunes în trei aplicații distincte – Muzică, Podcasturi și Apple TV – pentru a oferi o experiență similară celei din iOS (dintre aceste trei aplicații, primele două sunt disponibile acum pentru testare, în timp ce Apple TV va fi introdusă ceva mai încolo). Noile aplicații arată și funcționează similar cu cele din iPadOS, Apple mutând caracteristica de administrare a dispozitivelor cu iOS în Finder (anterior, aceasta se regăsea, alături de cele trei funcționalități care au primit, fiecare, câte o aplicație, în iTunes).

O altă noutate importantă din Catalina este caracteristica Sidecar. Aceasta le va permite posesorilor de iPad să își transforme tabletele cu iPadOS în afișaje secundare pentru Mac cu doar un clic. Folosind Sidecar, utilizatorii vor putea interacționa cu macOS și prin intermediul ecranului tactil al iPad, precum vor putea folosi și Apple Pencil pentru a desena / schița / scrie în aplicații compatibile. Și compatibilitatea macOS cu Apple Watch a fost îmbunătățită în macOS 10.15, acum ceasul putând fi folosit pentru a aproba solicitările de securitate.

macOS Catalina aduce pe Mac și aplicația Găsire, care, la fel ca și în iOS, îmbină funcționalitățile din Găsire amici și Găsire Mac într-un singur loc. Mai mult decât atât, această aplicație introduce pe Mac-urile cu chipset Apple T2 Blocare activare – o caracteristică disponibilă pe iPhone și iPad începând din iOS 7, care lasă inutilizabile dispozitivele în cazul unui furt / pierderi.

În plus, macOS Catalina introduce caracteristica Timp de utilizare și Proiect Catalyst. Acesta din urmă va permite dezvoltatorilor de aplicații să porteze cu ușurință aplicațiile pentru iPad pe Mac. Mai mult, la fel ca și iOS 13, noua versiune a sistemului de operare pentru Mac va îmbunătăți aplicațiile Poze, Mementouri, Mail și Safari, dar va anula compatibilitatea cu aplicațiile proiectate în arhitectura pe 32 de biți, ceea ce înseamnă că dacă ai așa ceva pe Mac, nu vei mai putea folosi după actualizare.

macOS 10.15 beta 10 poate fi descărcat și instalat de îndată pe Mac-urile dezvoltatorilor de aplicații și utilizatorilor (care au mai avut instalate versiuni beta de macOS pe Mac-ul pe care doresc să îl actualizeze), via secțiunea Actualizare software din Preferințe sistem.

Versiunea finală de macOS Catalina va fi lansată în luna octombrie.

Notă: Dacă ai efectuat actualizarea la macOS 10.15 Catalina beta 10 și ai descoperit noutăți, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu, mai jos în cadrul acestui articol.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.