Apple a previzualizat în cadrul evenimentului de deschidere a WWDC 2019 și viitoarea actualizare majoră pentru sistemul de operare macOS. Denumită Catalina după Insula Santa Catalina din California, SUA, versiunea 10.15 a macOS aduce pe Mac un pic mai mult din tot ceea ce utilizatorii îndrăgesc la acest sistem de operare. De la caracteristici noi, la noi aplicații interesante preinstalate și până la noi tehnologii pentru programatori, macOS Catalina se profilează a fi o actualizare cel puțin la fel de interesantă precum a fost și Mojave.
Această actualizare vine cu o caracteristică „Sidecar” complet nouă, care le va permite utilizatorilor să folosească dispozitivele iPad cu iPadOS ca afișaje secundare pentru Mac ori ca dispozitive de intrare extrem de precise în aplicațiile creative. macOS mai introduce, printre multe altele, și noi caracteristici de securitate care să ofere o mai bună protecție utilizatorilor și Control Vocal, o funcționalitate de accesibilitate care permite controlarea sistemului de operare prin rostirea comenzilor. O noutate mai controversată din macOS Catalina este divizarea aplicației iTunes în trei aplicații distincte – Muzică, Podcasturi și TV.
„Cu macOS Catalina introducem noi aplicații proaspete pe Mac, începând cu noile versiuni de sine stătătoare ale aplicațiilor Apple Music, Apple Podcasturi și Apple TV. Utilizatorii vor aprecia felul în care își pot extinde spațiul de luicru cu Sidecar, având noi modalități de a interacționa cu aplicațiile Mac folosind iPad și Apple Pencil. Iar cu noile tehnologii pentru programatori, utilizatorii vor vedea mai multe aplicații terțe sosind pe Mac în această toamnă” – Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software.
macOS Catalina Aplicații Muzică, Podcasturi și Apple TV
Fiindcă iTunes a devenit tot mai aglomerată odată cu trecerea anilor, Apple a decis să o elimine complet din cea mai recentă versiune a sistemului de operare pentru Mac. În locul ei, compania californiană a venit nu cu una, nici cu două, ci cu trei noi aplicații care ar trebui să simplifice și să îmbunătățească felul în care posesorii de Mac descoperă și se bucură de muzică, filme, seriale și podcasturi.
Prima dintre aceste aplicații este Muzică, o aplicație pe care Apple o descrie ca fiind extrem de rapidă, plăcută și simplu de folosit. La fel ca și versiunea pentru iOS și iPadOS a Muzică, noua aplicație pentru Mac a fost construită în jurul Apple Music, ajutând abonații să descopere noi melodii din catalogul care cuprinde peste 50 de milioane de melodii, liste de redare și videoclipuri muzicale. Mai mult, această aplicație oferă, aidoma iTunes, acces și la bibliotecile muzicale personale, astfel că indiferent dacă ai cumpărat, descărcat sau copiat de pe CD melodiile, ele vor rămâne în continuare pe Mac-ul tău, la un clic distanță.
Noua aplicație Apple TV aduce laolaltă diferitele modalități de a găsi și urmări filme și emisiuni sau seriale dintr-un singur loc. Aceasta include acces la serviciul Canale Apple TV, recomandări personalizate și un magazin iTunes cu peste 100.000 de filme și seriale pe care le poți cumpăra sau închiria – inclusiv la rezoluție 4K HDR și cu Dolby Atmos (dacă trăiești oriunde altundeva în afară de România și alte câteva țări). Aplicația TV cuprinde, la fel ca și versiunile din iOS, iPadOS și tvOS, o secțiune Urmărește acum, care include „Urmează”, unde utilizatorii pot ține evidența a tot ceea ce urmăresc la un anumit moment, precum pot relua redarea de pe orice dispozitiv. Din toamnă, Apple ne anunță că în aplicația TV va ajunge și serviciul Apple TV+ – un fel de Netflix, dar numai cu conținut original de la Apple.
În fine, cea de-a treia aplicație desprinsă din iTunes este Podcasturi. Având și ea un aspect familiar, noua aplicație Podcasturi din macOS Catalina oferă acces la peste 700.000 de emisiuni și opțiunea de a notifica utilizatorii atunci când au apărut episoade noi de la posturile urmărite. Mai mult, această aplicație cuprinde noi categorii, colecții selectate manual de către editorii din întreaga lume și instrumente avansate de căutare care permit găsirea episoadelor după gazdă, invitat sau chiar subiectul de discuție.
În ceea ce privește componenta iTunes de sincronizare a datelor și gestionare a dispozitivelor cu iOS, Apple anunță că ea a fost mutată în macOS 10.15 în Finder. De aici, utilizatorii vor putea face backup, actualiza și restaura dispozitivele, în timp ce din noile aplicații vor putea sincroniza muzica, filmele, serialele și podcasturile.
macOS 10.15 Sidecar
Cu Sidecar / Ataș, utilizatorii de Mac și iPad vor putea folosi tableta ca afișaj extern pentru Mac, precum și ca și o tabletă de desen de înaltă precizie în aplicațiile pentru Mac compatibile.
Astfel, utilizatorii care sunt mereu în mișcare și au nevoie de un ecran mai mare decât cel al MacBook-ului, vor putea să își ia tableta cu ei pentru a extinde afișajul laptopului pe iPad. Conectând dispozitivul cu iPadOS la Mac, ei vor obține un spațiu de lucru extins, putând astfel să vizioneze și să interacționeze cu două sau mai multe aplicații în același timp.
În plus, dacă iPad-ul este asociat cu un Apple Pencil, creionul va putea fi folosit pentru a desena, scrie sau schița pe ecranul iPad în orice aplicație pentru Mac care acceptă introducerea cu creionul.
Apple susține că Sidecar va fi un instrument grozav pentru editarea video cu Final Cut Pro X, desenarea în Adobe Illustrator și marcarea documentelor iWork (printre altele). Cu atât mai grozav este și faptul că, aidoma celorlalte caracteristici de Continuitate, atașul va funcționa printr-o conexiune wireless, oferind utilizatorilor o mobilitate extinsă.
macOS 10.15 Accesibilitate
Cea mai recentă versiune de macOS pune accentul și pe accesibilitate, introducând noi tehnologii de asistență care să îi ajute și pe utilizatorii aflați în nevoie să obțină totul de la Mac-urile lor.
Control Vocal este o tehnologie transformațională care le permite utilizatorilor ce nu pot opera dispozitivele de intrare tradiționale să își controleze Mac-urile numai cu ajutorul vocii. Aceasta folosește tehnologia de recunoaștere vocală a Siri, ceea ce înseamnă, potrivit Apple, că protejează și datele private ale persoanelor care o folosesc.
Odată ce au activat acest control vocal, utilizatorii vor vedea pe ecran noi marcaje și grile care le vor permite să interacționeze cu aproape orice aplicație folosind instrumente de navigare extinse. Procesarea tuturor comenzilor se va face local, pe dispozitiv.
Control Vocal va fi disponibil atât în macOS 10.15, cât și în iOS 13 și iPadOS.
macOS 10.15 Securitate
Noua versiune de macOS face ca Gatekeeper să verifice toate aplicațiile instalate de probleme de securitate cunoscute, în timp ce un nou sistem de protejare a datelor va impune tuturor aplicațiilor să obțină permisiuni înainte de a putea accesa documentele utilizatorilor.
Aprobare cu Apple Watch este și ea o caracteristică de securitate nouă, care le va permite utilizatorilor să aprobe numeroase mesaje de securitate prin simpla apăsare a butonului lateral al ceasului.
În plus, pentru prima dată pe Mac, posesorii de computere dotate cu cipul de securitate Apple T2 vor beneficia de sistemul Blocare activare pe care îl întâlnim pe iPhone și iPad încă din iOS 7. Acest sistem va face ca Mac-urile să fie mult mai puțin atractive pentru hoți întrucât, odată furate, le va bloca, lăsându-le inutilizabile până la introducerea ID-ului Apple și a parolei proprietarului. Iar grație noii aplicații Găsire, localizarea unui Mac pierdut sau furat va putea fi găsită în mod sigur și anonim de către proprietarul acestuia, chiar dacă Mac-ul nu este conectat la internet.
macOS Catalina Timp de utilizare
Introdusă în iOS 12, caracteristica Timp de utilizare sosește și pe Mac în Catalina, oferind utilizatorilor informații despre cât timp au petrecut în aplicații și pe web, și o serie de instrumente care să îi ajute să decide asupra felului în care își petrec timpul.
Timp de utilizare a fost concepută pentru felul în care utilizatorii folosesc în general Mac-urile, incluzând astfel caracteristici precum „Încă un minut”, care oferă puțin timp suplimentar pentru a-ți salva ceea ce ai lucrat ori pentru a te deconecta din joc. Utilizatorii vor putea cât timp vor să stea departe de Mac și să stabilească cât timp doresc să își petreacă în aplicații, pe web sau în anumite categorii de aplicații.
Timp de utilizare lucrează și cu iCloud și Partajarea familială. Astfel, grație iCloud, utilizatorii își vor putea sincroniza configurările pentru Timp de utilizare și combina utilizarea între dispozitivele iPhone, iPad și Mac, privat, prin criptarea dintr-un capăt într-altul. Iar cu Partajarea familială, părinții vor avea la dispoziție noi instrumente de a administra felul în care copiii lor pot folosi dispozitivelor – vor putea inclusiv să decidă cu cine pot vorbi și când.
macOS Catalina Noi aplicații pentru Mac
Anunțate încă de anul trecut, noile API-uri și instrumente care vor permite dezvoltatorilor să își porteze aplicațiile pentru iPad pe Mac vor fi disponibile în macOS Catalina. Astfel, ne așteptăm ca din cele peste 1 milion de aplicații pentru iPad disponibile pe App Store să vedem din toamnă câteva titluri interesante – până acum, Apple a anunțat că vor fi portate aplicațiile Twitter, Asphalt 9 și Jira Cloud.
macOS Catalina Și altele…
- Aplicația Poze include o nouă experiență captivantă de navigare care va evidenția în mod inteligent cele mai bune imagini ale utilizatorilor.
- Safari are o pagină de pornire actualizată, care folosește, la fel ca și în iPadOS, sugestiile Siri pentru a evidenția site-urile web vizitate frecvent, favoritele, filele iCloud, selecții din listele din Cititor și linkurile partajate în Mesaje.
- Mail va adăuga posibilitatea de a bloca e-mailurile venite de la un anume expeditor, opțiunea de a comuta pe mut un subiect prea activ și opțiunea de a te dezabona rapid de la listele de e-mail comerciale.
- Notițe vor avea o vizualizare Galerie complet nouă, instrumente de căutare mai puternice și noi opțiuni pentru colaborare.
- Mementouri – la fel ca și în iOS și iPadOS, această aplicație a fost reproiectată, având acum o interfață cu utilizatorul complet nouă, care va simplifica organizarea, crearea și urmărirea mementourilor.
macOS Catalina Lansare și disponibilitate
La fel ca și versiunile precedente de macOS, cea mai recentă urmează să fie disponibilă în variantă finală în toamna acestui an (cel mai probabil în luna septembrie sau în octombrie). Ea va putea fi descărcată și instalată gratuit pe toate Mac-urile care au putut face upgrade și la Mojave.
Mai multe detalii despre lansarea și disponibilitatea macOS Catalina sunt disponibile în articolele către care fac trimitere legăturile de mai jos:
- Iată când vor fi lansate versiunile finale, beta și public beta ale iOS 13, tvOS 13, macOS 10.15 Catalina și watchOS 6
- Iată care sunt dispozitivele Mac pe care vei putea instala iOS 13