Prezentată la WWDC 2017, watchOS 4 este o nouă actualizare majoră adusă sistemului de operare pentru Apple Watch care, până la lansarea variantei publice, va fi testată de Apple împreună cu dezvoltatorii de aplicații.

Și cum această nouă versiune de software pentru ceas vine cu îmbunătățiri majore pentru inteligența artificială și aplicațiile Activitate și Exerciții, introduce noi cadrane, API-ul GymKit, o „lanternă” și schimbări prin Muzică, Dock și alte elemente ale sistemului de operare, iar varianta sa finală nu va fi disponibilă până în toamnă, nu mă surprinde deloc că mulți dintre voi nu mai puteți aștepta și vă doriți să descărcați și instalați numaidecât watchOS 4 pe dispozitivele pe care le purtați la încheietura mâinii.

Ori, dacă te numeri printre utilizatorii care se întreabă cum instalez watchOS 4 beta pe Apple Watch, veștile sunt bune. Cu toate că nici anul acesta disponibilitatea programului public de testare a versiunilor de software nelansate (Apple Beta Software) nu a fost extinsă la watchOS, utilizatorii de rând pot instala watchOS 4 beta prin programul adresat dezvoltatorilor de aplicații (Apple Developer Program). Și nu, pentru a face acest lucru nu trebuie nici să fii dezvoltator, nici să plătești un abonament de dezvoltator și nici să îți înscrii ceasul în contul unui dezvoltator.

Urmează pașii de mai jos pentru a vedea cum să instalezi watchOS 4 beta pe Apple Watch, dar și câteva recomandări înainte de a face acest lucru.

Cum instalez watchOS 4 beta pe Apple Watch?

Înainte de a vorbi despre pașii propriu-ziși pe care trebuie să îi urmezi ca să instalezi watchOS 4 pe Apple Watch, am să menționez câteva aspecte extrem de importante, de care am să te rog să ții cont. De asemenea, mai jos voi menționa și care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești ca să pui watchOS 4 pe ceasul tău.

!Atenționări

  • Este o versiune beta! Este o versiune Beta! Este o versiune BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Dacă nu înțelegi ce înseamnă o versiune beta, îți voi spune că, pe scurt, este o versiune de watchOS aflată în proces de testare care are numeroase probleme de funcționare. Și va avea până la lansarea versiunii Golden Master / finale. Așa că să nu te surprindă faptul că Apple Watch-ul tău nu este la fel de stabil precum în watchOS 3.2.2. Sau că se repornește subit. Sau că anumite caracteristici ale sale nu funcționează deloc sau funcționează greșit. Sau că autonomia bateriei este mai curând (mai) dezamăgitoare.
    • Notă: La momentul scrierii acestui tutorial ne aflăm la versiunea beta 2 de watchOS 4, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie mai stabilă și ceva mai lipsită de erori (comparativ cu watchOS 4 beta 1). Dar nu perfectă. Problemele vor dispărea pe parcurs, rând pe rând, pe măsură ce Apple va lansa noi actualizări beta.
  • După instalarea watchOS 4 NU mai poți reveni la watchOS 3.2.2! Și la nicio altă versiune anterioară! Apple Watch nu este iPhone, deci nu îl poți conecta rapid la un computer și restaura via iTunes. De ce? Pentru că singurul său port este unul special gândit pentru a fi accesat doar în unele centre de reparații Apple. Iar aceste centre de reparații îți pot cere bani pentru a-ți readuce „la viață” ceasul. Or, dacă nu vrei să îți complici viața, evită watchOS 4 până la lansarea din toamnă!
  • Nu ai iOS 11 beta/public beta instalat pe iPhone-ul asociat la Apple Watch? Trebuie să îl instalezi; în caz contrar, actualizarea la watchOS 4 beta este imposibilă.
  • Stai puțin! Ai cea mai recentă versiune publică de watchOS? Dacă da, atunci poți trece mai departe. Dar dacă nu ai măcar watchOS 3.2.2 instalat, atunci îți recomand ca întâi să instalezi cea mai recentă versiune publică de watchOS, apoi să te aventurezi să instalezi watchOS 4. Nu se știe niciodată!
  • Metoda prezentată nu este oficială! Apple nu oferă utilizatorilor vreo modalitate de a instala versiuni beta de watchOS. Drept urmare, oficial, doar dezvoltatorii de aplicații înscriși pe Apple Developer Center le pot descărca și instala pe Apple Watch. Neoficial, însă, și utilizatorii de rând care instalează un profil de dezvoltator pot să se bucure de watchOS beta, Apple nemaifiind atât de restrictivă ca și în anii precedenți.
  • Profilul de dezvoltator este sigur! După cum menționam anterior, pentru a instala watchOS 4 beta îți trebuie un profil watchOS Beta Software. Înainte de a primi întrebarea dacă profilul acesta este sigur sau îți va virusa ceasul, voi menționa că, deși pare dubios fiindcă îl vei descărca dintr-un loc aparent dubios, el a fost testat de mine și nu aduce niciun fel de probleme. Nu crezi? Uită-te la cine îl semnează și convinge-te că este verificat (este și normal să fie așa pentru că este un profil emis de Apple și încărcat de un dezvoltator pe Internet). Tot nu mă crezi, descarcă profilul de watchOS Beta Software din orice altă sursă dorești tu (acest lucru contează cel mai puțin).
  • Înarmează-te cu răbdare! Actualizarea la cea mai recentă versiune de watchOS nu decurge la fel de rapid ca și actualizarea unui iPhone la cea mai recentă versiune de iOS. La mine, spre exemplu, a durat mai bine de două ore pentru ca actualizarea să fie descărcată și instalată. În tot acest timp nu poți îndepărta iPhone-ul de ceas și nici nu poți scoate Apple Watch-ul de la încărcat (serios, sub nicio formă să nu faci acest lucru, întrucât se poate bloca Apple Watch-ul și rămâne așa).

Dacă după recomandările și mențiunile de mai sus ai rămas cu intenția de a instala watchOS 4 pe dispozitivul tău Apple Watch, atunci să trecem mai departe. Dacă nu, atunci te așteptăm în toamnă, când va fi lansată versiunea publică/finală/stabilă de watchOS 4.

Înainte de a începe:

Pentru a putea instala watchOS 4 va trebui ca:

  • Apple Watch să fie conectat la dispozitivul iPhone 5s (sau ulterior) cu care este asociat (acest lucru este necesar pe toată durata procesului de actualizare. A nu se întrerupe conexiunea!);
  • iPhone-ul cu care este asociat ceasul trebuie să aibă instalat iOS 11 beta sau iOS 11 public beta la momentul actualizării Apple Watch. Citește mai multe despre cum poți instala iOS 11 public beta pe iPhone.
  • Dispozitivul iPhone să fie conectat la o rețea Wi-Fi;
  • Apple Watch să aibă cel puțin 50% baterie și să fie conectat la o sursă de alimentare pe toată durata procesului de actualizare (sub nicio formă să nu îl decuplezi de la priză!);
  • Un profil watchOS Beta Software instalat (pe acesta îl vei descărca urmând pașii din secțiunea următoare).

Notă: După cum spuneam și mai sus, procesul de actualizare este unul de lungă durată. Deci, se recomandă să instalezi watchOS 4 doar în momentul în care știi că ai timp berechet. Dacă vei întrerupe actualizarea, s-ar putea să apară probleme și să fie necesară trimiterea ceasului în service!

Notă 2: watchOS 4 poate fi instalat pe toate modelele de Apple Watch lansate până în acest moment.

Descărcare și instalare watchOS 4 beta pe Apple Watch

De pe iPhone:

  1. Accesează acest link cu aplicația Safari. Dacă nu se deschide caseta de dialog de la pasul următor, accesează acest link, apoi atinge legătura watchOS-4-beta-Profile.mobileconfig.
  2. Selectează Apple Watch;
  3. Dacă apare atenționarea că acest site web încearcă să deschidă aplicația Configurări pentru a vă arăta un profil de configurare, selectează Permiteți;
  4. Se va deschide aplicația Watch care îți va afișa profilul pe care urmează să îl instalezi (acum vezi că el este unul semnat de Apple și este verificat, deci este de încredere). Atinge Instalați;
  5. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces al dispozitivului iPhone;
  6. Confirmă că ai înțeles ce înseamnă watchOS beta și ești de acord să instalezi acest profil atingând butonul Instalați din partea dreaptă sus a ecranului. Confirmă alegerea atingându-l încă o dată în caseta de dialog care apare în zona inferioară a ecranului.
  7. Atinge Reporniți și așteaptă ca ceasul să fie repornit (durează câteva minute). Până atunci, dă clic pe butonul OK din partea dreaptă sus a ecranului iPhone.watchos3 repornire

Apoi (tot de pe iPhone):

  1. Accesează aplicația Watch de pe ecranul de blocare;watch aplicatie ios9
  2. Atinge General din secțiunea Ceasul dvs.;ceasul dvs apple watch
  3. Selectează Actualizare software;general apple watch
  4. Dacă îți este solicitat: introdu codul de acces al dispozitivului iPhone și/sau al Apple Watch;
  5. Așteaptă ca actualizarea watchOS 4 beta să apară, apoi atinge Descărcați și instalați;
  6. Termene și condiții: pentru a continua, atinge butonul De acord din partea dreaptă jos a ecranului;
  7. Așteaptă câteva zeci de minute pentru ca actualizarea să fie descărcată (nu uita să îți pui ceasul la încărcat și nu îl decupla până după ce se instalează watchOS 4!).

După ce descărcarea se va finaliza, ea va fi verificată, pregătită și va fi instalată pe ceasul tău. Timp de mai bine de o oră, acesta va afișa pe ecran o imagine precum cea de mai jos. Sub nicio formă să nu decuplezi ceasul de la încărcător, să întrerupi conexiunea cu iPhone-ul la care este asociat și/sau să închizi din fundal aplicația Watch!watchos instalare actualizare

Ai răbdare ca ceasul să se descarce, apoi să repornească și abia când îți apare cadranul tău și îți este solicitată introducerea codului de acces, poți să îl decuplezi de la alimentare și să cauți noutățile pe care le aduce watchOS 4.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis ori dacă întâmpini probleme cu watchOS 4 beta pe dispozitivul tău, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină sau să lași un mesaj pe forum.

1 COMENTARIU

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.