macOS High Sierra public beta 1 a fost lansat la sfârșitul lunii iunie, dându-se astfel startul perioadei publice de testare a unei noi versiuni majore de macOS pe care nu o vom vedea finalizată până în toamnă. Drept urmare, dacă până nu demult doar dezvoltatorii puteau descărca și instala pe Mac-urile lor High Sierra beta, de acum orice posesor de Mac înscris în programul Apple Beta Software poate face acest lucru.

În cazul în care te întrebi ce este „macOS High Sierra beta”, ei bine, aceasta este o nouă versiune de prelansare a unei actualizări majore de macOS pe care Apple o oferă dezvoltatorilor și, mai nou, utilizatorilor de rând cu scopul de a găsi și adresa eventualele nereguli înaintea lansării versiunii publice. Faptul că macOS High Sierra este testat de Apple și cu utilizatorii s-ar putea să nu te mai surprindă, întrucât acesta este al patrulea an consecutiv când, grație programului Apple Beta Software, o versiune majoră de OS X / macOS poate să fie testată de orice posesor de Mac, fără a plăti înregistrarea dispozitivului său și fără a încălca reguli impuse de Apple.

Prin urmare, dacă nu ești dezvoltator, dar totuși îți dorești să experimentezi macOS High Sierra ori ai o puternică pornire lăuntrică de a ajuta-o pe Apple să îmbunătățească noua versiune a sistemului de operare pentru a fi cât se poate de stabilă în octombrie (când va fi lansată cel mai probabil versiunea finală), atunci veștile sunt cât se poate de bune pentru tine!

Urmează pașii din acest tutorial pentru a vedea cum să descarci și instalezi (în siguranță) macOS High Sierra public beta pe Mac-ul tău!

Cum instalez macOS High Sierra public beta pe Mac?

!Atenție! Înainte de orice altceva:

  • Este o versiune beta! Este o versiune Beta! Este o versiune BETA! Prin asta sper că am spus totul și nu vreau să o mai repet pentru cei care după instalare se plâng de ea. Totuși, dacă încă nu ai înțeles ce este o versiune beta, îți voi mai spune încă o dată că este o actualizare de software nefinalizată, care are numeroase probleme de funcționare și la care Apple oferă acces utilizatorilor și dezvoltatorilor tocmai cu scopul de a ajuta la înlăturarea acestor probleme și la îmbunătățirea performanțelor de ansamblu. Deci, atât timp cât ai macOS beta / public beta, indiferent de build, să nu te miri că Mac-ul tău nu va mai fi acel computer cu un sistem de operare super-stabil, care nu te dezamăgește nicicând! Da?
    • Notă: Fiindcă macOS High Sierra 10.13 public beta 1 are același număr de build cu macOS 10.13 beta 2 Actualizare 1, multe dintre problemele pe care le avea beta 1 au fost corectate. Dar nu toate! Drept urmare, pe ici pe colo, te vei mai trezi cu câte o aplicație care se blochează, nu se deschide și poate uneori chiar vei fi nevoit să îți repornești forțat computerul. Se întâmplă și este perfect normal.
  • Nu instala macOS High Sierra pe computerul de care ai maximă nevoie: dacă ai citit punctul anterior, motivul este evident. Totuși, dacă ai un singur Mac și nu poți răbda până în toamnă, atunci o soluție ar fi:
    • Instalarea macOS High Sierra public beta pe o partiție. Îți recomandăm să apelezi la această metodă de instalare a celei mai recente versiuni majore de macOS, întrucât, chiar și în cazul apariției unor eventuale probleme grave la instalarea actualizării beta, la actualizarea discului la APFS (facultativ) și nu numai, datele tale de pe partiția principală nu vor fi afectate. Partiționându-ți discul, vei face ca macOS Sierra 10.12.x (sau orice altă versiune de OS X ai avea instalată în prezent), cu toate datele tale, să rămână neatinse, și, în paralel, să poți accesa macOS High Sierra, fără să trebuiască să conectezi mereu un hard disc, de exemplu. Partiției ar trebui să îi aloci măcar în jur de 50 GB, ceea ce înseamnă că poate fi un vis îndepărtat dacă discul Mac-ului tău are o capacitate de stocare de 64 GB sau 128 GB. Câteva detalii suplimentare despre cum poți partiționa discul Mac-ului tău sunt în acest tutorial.
  • Efectuează un backup: La fel ca și în cazul oricărei actualizări de macOS (ba chiar mai important acum, întrucât discutăm despre o versiune beta), este extrem de important să faci un backup Mac-ului tău. Backupurile se fac simplu, folosind utilitarul integrat de backup din macOS (recomandat) – Time Machine – sau soluții terțe.
  • Vrei să instalezi macOS High Sierra 10.13 pe partiția principală, dar te gândești că poate vei reveni la macOS Sierra, dacă apar probleme? Mai bine nu mai actualiza computerul! Partiția este, după cum spuneam mai sus, foarte importantă în cazul în care instalezi macOS High Sierra 10.13 pe principalul tău computer, unde ai date importante. Apar probleme? O poți șterge și rămâne cu tot ce aveai înainte. Dacă, în schimb, faci actualizarea întregului sistem la High Sierra, atunci va fi mult mai dificil să revii fără a risca să îți pierzi toate datele ori să apară alte probleme de funcționare (cu atât mai mult dacă mai actualizezi și discul la APFS). De aceea, recomandarea noastră pentru utilizatorii nehotărâți este fie să instaleze macOS High Sierra public beta pe o partiție, fie să nu o instaleze deloc și să aștepte până la lansarea versiunii finale de macOS 10.13.
  • Descărcarea și instalarea macOS High Sierra public beta se face gratuit!

De ce am nevoie pentru a instala macOS High Sierra 10.13 public beta pe Mac?

  • Un computer Mac compatibil cu macOS High Sierra 10.13. Lista întreagă cu toate modelele Mac compatibile cu această versiune majoră de macOS este disponibilă aici.
  • OS X Mountain Lion 10.8 sau o versiune ulterioară a sistemului de operare instalată pe partiția pe care dorești să o actualizezi la High Sierra.
  • Aproximativ 15 GB liberi pe disc.
  • O conexiune la Internet prin cablu sau Wi-Fi.
  • Pe MacBook: bateria încărcată măcar 50% (recomandat ar fi să ții laptopul cuplat la o sursă de alimentare pe toată durata procesului de actualizare).
  • Un ID Apple activ.
  • Un cont în Apple Beta Software Program – este gratuit (omite acest punct dacă ești deja înscris în progran, deci ai mai instalat în trecut versiuni beta publice de iOS sau macOS). Pentru a te înscrie în programul Apple Beta Software:
    • Accestează pagina Apple Beta Software Program;
    • Atinge butonul Sign up;
    • Introdu ID-ul Apple și parola asociată acestuia (poate fi contul cu care te loghezi în iCloud sau/și App Store ori un alt ID Apple activ).
    • Atinge butonul Agree din pagina cu termeni și condiții.

Notă: Nu te speria de procesul de instalare a macOS High Sierra public beta, deoarece este aproape la fel de simplu la fel ca și cel al oricărei alte actualizări majore de macOS! Acest tutorial te va îndruma însă pas cu pas ce trebuie să faci. În cazul în care ai mai avut și în trecut instalată o versiune beta publică pe Mac-ul pe care dorești să îl actualizezi acum la High Sierra, trebuie să știi că pașii de mai jos sunt valabili și pentru tine.

Cum instalezi macOS High Sierra 10.13 public beta pe Mac

  1. De pe dispozitivul Mac pe care vrei să instalezi macOS High Sierra public beta, accesează aplicația Safari și introdu linkul următor în bara de adresă: https://beta.apple.com/sp/betaprogram/Notă: Ți se va solicita să te loghezi în ID-ul Apple care este înscris în acest program (am specificat în secțiunea De ce am nevoie pentru a instala macOS High Sierra 10.13 public beta pe Mac? cum să te înscrii în program). Reține că și dacă ai mai avut instalată vreo versiune beta de macOS, trebuie să descarci noul profil de configurare.
  2. În pagina deschisă, derulează până la punctul 2, iar de acolo dă clic pe butonul Download the macOS Public Beta Access Utility (Descărcați Utilitar Acces macOS public beta) pentru a obține versiunea beta publică de macOS.
  3. Dacă nu se deschide automat, caută și deschide imaginea utilitarului de acces (macOSPublicBetaAccessUtility.dmg) pe care tocmai l-ai descărcat (în cazul în care nu ai umblat prin configurări, îl vei găsi în dosarul Descărcări).
  4. Selectează macOSPublicBetaAccessUtility.pkg;
  5. Utilitarul de acces la macOS High Sierra public beta se va deschide. Urmează pașii de pe ecran:
    1. În prima fereastră dă clic pe Continuă;
    2. Termenele contractului de licență pentru macOS High Sierra public beta. Pentru a continua:
      1. Clic pe Continuă;
      2. Clic pe Sunt de acord.
    3. Dacă opțiunea implicită nu îți convine (de exemplu, instalezi pe o partiție High Sierra), definește discul unde dorești să fie intstalat noul software pentru macOS High Sierra public beta. Pentru a face acest lucru, dă clic pe Modificare destinație instalare… și selectează discul. Odată ce discul / partiția selectat/ă este cel/cea pe care vrei să îl/o actualizezi la macOS High Sierra public beta, dă clic pe Instalează.
    4. Introdu parola de administrator pentru a continua;
    5. Instalarea va dura câteva secunde. După finalizare va apărea în fereastră o bifă verde. Dă clic pe Închide.
  6. Mac App Store ar trebui să se deschidă automat la pagina de descărcare a instalatorului macOS High Sierra public beta. În această pagină, dă clic pe Descărcați;
  7. Descărcarea instalatorului macOS va începe de îndată și, în funcție de conexiunea la Internet, ar putea dura de la câteva minute la aproximativ o oră.
  8. După ce Instalator macOS High Sierra s-a descărcat, el ar trebui să fie lansat automat. În cazul în care l-ai închis ori nu s-a deschis, îl vei găsi în Launchpad;
  9. Odată ce instalatorul s-a deschis, dă clic pe Continuă;
  10. O casetă de dialog îți va recomanda să efectuezi un backup, dacă nu ai efectuat deja. Ia măsurile necesare dacă nu ai backup și apasă apoi pe Continuă;
  11. Dă clic de două ori pe De acord în pagina cu termenii și condițiile de instalare a macOS High Sierra Public beta (prima dată pe ecranul similar celui din imaginea de mai jos, iar ulterior într-o casetă de confirmare);
  12. Alege discul sau partiția pe care vrei să instalezi macOS High Sierra Beta (nu uita să alegi partiția nou creată, dacă ai urmat recomandarea noastră de a instala actualizarea macOS High Sierra pe o partiție curată). Dă clic, mai apoi, pe Continuă;
  13. Format Fișier Apple: macOS High Sierra introduce și pe Mac noul format de fișier Apple (APFS), care este optimizat pentru SSD și include criptare puternică, partajare spațiu, instantanee, dimensionare rapidă directoare și îmbunătățiri pentru sistem fișiere de bază. Actualizarea discului la Format Fișier Apple este recomandată tuturor utilizatorilor, însă, ținând cont de faptul că suntem în perioada de testare a noii versiuni de macOS, v-aș indica să o faceți numai dacă instalați macOS High Sierra public beta pe o partiție nouă ori dacă aveți un backup. În caz contrar, este destul de riscant întrucât pot apărea probleme care să ducă inclusiv la pierderea datelor.Notă: Eu unul nu am întâmpinat probleme la actualizarea discului la APFS, ba chiar, mai mult decât atât, după instalarea macOS High Sierra public beta am descoperit că am cu vreo 20GB mai mult spațiu de stocare liber pe Mac (din aproximativ 70GB ocupați au rămas doar 46GB). Asta nu înseamnă, desigur, că la unul dintre voi nu ar putea să apară probleme, așa că recomandările de mai sus rămân valabile.
    • Pentru a trece mai departe: în căsuța de lângă Actualizează [„numedisc”] pe APFS dă clic pentru a o bifa și actualiza astfel discul la formatul de fișier Apple sau, dacă nu vrei să treci la noul format de fișier, las-o așa (debifată/goală). Dă clic, apoi, pe Instalează.

  14. Introdu parola de administrator, dacă îți este solicitată, apoi așteaptă să se încarce macOS High Sierra;
  15. Repornirea Mac-ului: începe automat după 30 de secunde. Alternativ, atinge Repornește computerul pentru a începe numaidecât procesul de instalare.
  16. În cazul în care aveai aplicații deschise în momentul în care se încearcă repornirea Mac-ului, o casetă de dialog te va atenționa că acestea trebuiesc mai întâi închise. Dă clic pe Închide celelalte aplicații…;
  17. Procesul de instalare a macOS High Sierra va dura aproximativ 30 de minute (sau mai mult, în funcție de computerul tău). În acest timp va fi afișată sigla Apple, o bară de progres și o estimare a timpului rămas până la finalizare.
  18. După finalizarea instalării îți va fi solicitată din nou parola de administrator, apoi parola ID-ului Apple. Introdu-le și dă clic pe Continuă la urmă.
  19. În cazul în care parola de administrator și parola contului de iCloud sunt identice, vei fi obligat să o schimbi pe prima pentru a continua.
  20. Partajarea cu dezvoltatorii: în cazul în care dorești să ajuți dezvoltatorii să își îmbunătățească aplicațiile, dă clic pe căsuța de lângă Partajează datele referitoare la opririle subite pentru a o bifa. Dă apoi clic pe Continuă;
  21. Analiză iCloud: dacă vrei să o ajuți pe Apple să-și îmbunătățească produsele și servicii precum Siri, dă clic pe căsuța de lângă Partajează analiza iCloud cu Apple pentru a o bifa. Dă apoi clic pe Continuă;
  22. Se va face configurarea Mac-ului, apoi se va deschide desktopul.

Acum te poți bucura de Mac-ul tău cu macOS High Sierra și poți începe să raportezi către Apple toate erorile descoperite, via Feedback Assistant.

Ai și alte întrebări?

Dacă a rămas ceva neclar sau am omis ori dacă întâmpini probleme cu macOS 10.13 High Sierra beta pe dispozitivul tău, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu mai jos în această pagină.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.