macOS High Sierra a fost anunțat de Apple în cadrul conferinței de pe 5 iunie. Noua actualizare majoră adusă popularului sistem de operare pentru Mac are numărul de versiune 10.13 și va furniza tehnologii avansate pentru stocare, video și grafică ce pregătesc calea pentru viitoare inovații.

Potrivit companiei Apple, macOS High Sierra oferă un sistem de fișier cu totul nou, acceptă Codificare Video de Înaltă Eficiență (HEVC) și actualizează Metal – tehnologia avansată pentru grafică ce susține totul de la învățarea automată la crearea de conținut pentru realitatea virtuală. De asemenea, macOS High Sierra include și o serie de îmbunătățiri pentru aplicațiile pe care utilizatorii de Mac le folosesc zi de zi – Poze, Safari, Mail și nu numai.

macOS High Sierra furnizează tehnologii anticipative importante și noi oportunități pentru dezvoltatorii care așteaptă să exploreze puterea învățării automate și să creeze conținut VR impresionant de pe Mac. Inovațiile tehnologice de bază din macOS High Sierra combinate cu avansurile noastre în hardware vor continua să înainteze Mac pe drumuri noi foarte interesante.

macOS High Sierra 10.13 Noi tehnologii de sistem

Sistem Fișier Apple (APFS)

Apple File System (APFS) este un sistem de fișier nou care vine cu îmbunătățiri în privința performanțelor, securității și fiabilității datelor și oferă o fundație pentru inovațiile viitoare din domeniul stocării. Cu o arhitectură avansată pe 64 de biți optimizată pentru tehnologiile de stocare de astăzi, APFS face ca operațiunile comune precum copierea fișierelor și/sau a directoarelor să se realizeze instantaneu, contribuie la protejarea datelor de căderile de curent și erorile de sistem, și păstrează fișierele în siguranță cu criptare nativă.

Conform companiei Apple, macOS High Sierra menține compatibilitate completă (scriere și citire) cu driverele și datele formatate în HFS și va face loc pentru viitoarele progrese din domeniul stocării.

Codificare Video de Înaltă Eficiență (HEVC)

Fiindcă videoclipurile 4K sunt tot mai populare, Apple a introdus un nou standard pe Mac – HEVC (Codificare Video de Înaltă Eficiență sau H.265). Acesta poate oferi o comprimare video cu până la 40% mai bună decât H.264 (standardul actual pentru compresiunea video), facilitând streamingul și redarea de conținut video la rezoluții foarte mari.

Potrivit companiei californiene, codificarea și editarea HEVC se va face incredibil de rapid și eficient pe cele mai noi iMac și MacBook Pro, datorită accelerării hardware.

Metal 2

Experiența Mac se bazează în ziua de astăzi mai mult ca oricând pe placa video. Și cum plăcile video sunt din ce în ce mai puternice, Apple a introdus nu demult Metal – o tehnologie care permite aplicațiilor să beneficieze de toată puterea plăcii video a computerului. Ei bine, odată cu macOS 10.13 High Sierra, Apple a introdus Metal 2.

Noua tehnologie nu doar că duce experiența vizuală la un alt nivel, dar aduce noi posibilități în aplicațiile de divertisment și creație: învățarea automată, realitatea virtuală și suport GPU extern (Apple a lansat chiar și un Set External Graphics Developer care le oferă dezvoltatorilor hardware-ul și software-ul necesar pentru optimizarea aplicațiilor lor).

Realitatea Virtuală

Metal 2 și performanțele remarcabile ale celor mai noi modele de Mac au permis companiei Apple să includă în macOS High Sierra suport pentru crearea de conținut VR (realitate virtuală), oferind astfel dezvoltatorilor posibilitatea de a crea jocuri și conținut 3D și/sau VR pe Mac.

Cei mai mari jucători din domeniul realității virtuale s-au alăturat companiei Apple pentru a oferi o serie de caracteristici care să sprijine inovarea VR cu Mac – Valve optimizează platforma SteamVR pentru macOS și face posibilă conectarea aparatelor HTC Vive, iar Unity și Epic aduc în sistemul de operare pentru Mac instrumentele lor de dezvoltare VR.

În plus, Apple a anunțat că până la sfârșitul anului curent Final Cut Pro X va accepta spațiile de lucru profesionale 360, oferind posibilitatea de a importa, edita și exporta videoclipuri filmate la 360 grade.

macOS High Sierra 10.13 Îmbunătățiri în aplicațiile folosite de toată lumea

Poze

Aplicația Poze din macOS High Sierra vine, în primul rând, cu o bară laterală extinsă și persistentă. Aceasta include o vizualizare Import lărgită, unde apar, în ordine cronologică, toate imaginile importate anterior, și afișează albumele într-un loc mereu vizibil.

Mai mult, noua versiune a aplicației vine cu îmbunătățiri pentru instrumentele de organizare. Utilizatorii pot de acum să filtreze instantaneu colecțiile foto după criteriul favorit, pot marca Favorit sau roti mai multe imagini simultan și vor vedea un contor al imaginilor selectate, care va face mai ușoară tragerea lor într-un album sau exportarea.

O vizualizare Editare redesenată vine cu noi instrumente puternice pentru editarea foto, incluzând Curbe – pentru ajustarea cu precizie a culorilor și contrastului – și Culori Selective – pentru ajustări într-o zonă de culoare definită. Editarea Live Photos este și ea posibilă începând de acum, utilizatorii având la dispoziție o serie de efecte interesante, cum ar fi Buclă, Săritură și Expunere lungă, precum și instrumente de decupare, anulare sunet și stabilire a imaginii reprezentative. Iar atunci când opțiunile de editare implicite nu mai sunt suficiente, în ajutorul utilizatorilor vor veni aplicațiile terțe. Conform Apple, în Poze din macOS 10.13 se vor putea lansa aplicații precum Photoshop, Pixelmator, etc. pentru editarea imaginilor, versiunile ajustate urmând a fi salvate direct în biblioteca Poze.

De asemenea, pentru prima dată, macOS include suport și pentru extensiile de proiect de la terți, oferind utilizatorilor posibilitatea de a accesa direct din Poze servicii de printare și publicare, cum ar fi Animoto, ifolor, Shutterfly, WhiteWall și Wix.

În fine, noua aplicație Poze aduce câteva noutăți și pentru caracteristicile Amintiri și Chipuri. Prima poate să genereze albume noi din peste 10 categorii noi de imagini – cum ar fi bebeluși, aniversări, evenimente sportive, nunți, etc. -, în timp ce Chipuri afișează ilustrații mai mari, grupează mai inteligent persoanele și, pentru utilizatorii care folosesc Biblioteca Foto iCloud, se actualizează între dispozitive cu informațiile noi despre fețe.

Safari

 • Cititor mereu activat: Browserul implicit din macOS Sierra va deschide automat toate articolele compatibile în formatul Cititor astfel încât utilizatorii să le poată citi fără reclame și alte elemente care să le distragă atenția.
 • Prevenire inteligentă a urmăririi: Safari folosește învățarea automată pentru a identifica și elimina datele de urmărire pe care firmele de publicitate le folosesc pentru a urmări activitatea noastră pe web.
 • Blocare redare automată: se va preveni redarea neașteptată și nedorită a clipurilor video încorporate în anumite pagini web. Utilizatorii cărora le plac videoclipurile deschise automat pe anumite site-uri, vor putea să le excludă pe acestea de la blocare.
 • Preferințe pentru fiecare site în parte: macOS High Sierra le va permite utilizatorilor de Safari să își personalizeze experiența de navigare prin ajustarea setărilor pentru fiecare site web în parte. Astfel, noi vom putea modifica la fiecare site nivelul de zoom, preferințele pentru serviciile de localizare, notificări și dispozitivele de blocare a conținutului, iar Safari ne va ține minte opțiunile și va face ca paginile web să apară exact așa cum vrem noi. De fiecare dată.
 • Cel mai rapid browser: Apple susține că Safari din macOS High Sierra este cel mai rapid și mai eficient browser din lume, ajungând la această concluzie după numeroase teste efectuate atât pe macOS, cât și în Windows.

Siri

 • DJ Personal: Utilizatorii Apple Music trebuie să știe că în High Sierra Siri poate să le învețe preferințele muzicale pentru a le recomanda muzica favorită în cadrul unor liste de redare speciale. Totodată, asistentul „citește” notițele albumelor pentru a putea răspunde mai multor întrebări despre melodii, albume și artiști.
 • Expresivitate sportită: Noua versiune a sistemului de operare îi oferă lui Siri o voce mai naturală, care își poate schimba expresia, intonația și accentul în funcție de ceea ce îi spui.

iCloud

 • Partajare fișiere: Toate fișierele stocate în iCloud Drive pot fi de acum partajate prin link. Persoanele care primesc un fișier partajat vor putea să îl acceseze, vizioneze și modifice fără a mai fi nevoie să creeze copii, trimită fișiere atașate ori să comaseze mai multe versiuni ale aceluiași fișier.
 • Mesaje în cloud: iOS 11 și macOS High Sierra salvează în mod automat întregul istoric de mesaje pe iCloud, făcând astfel ca toate conversațiile tale să fie disponibile automat atunci când te conectezi pe un dispozitiv nou. Această caracteristică mai elimină nervii creați de faptul că pe Mac nu s-au încărcat mesajele primite cât timp a fost oprit, nu te va mai face nevoit să ștergi un mesaj sau o conversație de pe fiecare dispozitiv în parte și va reduce spațiul ocupat de mesaje pe dispozitive.
 • Partajare stocare iCloud: Planurile iCloud de 200GB și 2TB pot fi partajate începând cu macOS High Sierra și iOS 11, oferind astfel tuturor utilizatorilor din familie loc suficient pentru a-și stoca pozele, clipurile video, documentele, șamd.

Spotlight

Sistemul de căutare al macOS va oferi informații detaliate despre zboruri, arătând utilizatorilor timpii de plecare și sosire, eventualele întârzieri, porțile, terminalele și chiar o hartă cu traseul pe care îl va parcurge avionul. În plus, acesta va putea afișa mai multe rezultate de pe Wikipedia atunci când interogarea ta are mai multe răspunsuri posibile.

Mail

Căutarea din Mail este mai rapidă și ușoară, grație Top Rezultate – o caracteristică ce pune mesajele cele mai relevante pentru o căutare deasupra celorlalte. Top Rezultate face selecțiile în funcție de e-mailurile citite, expeditorii la care le-ai răspuns, VIP-uri și nu numai.

Notițe

 • Fanion: Utilizatorii vor putea marca cu fanion notițele pe care le folosesc cel mai frecvent pentru a le găsi cu ușurință următoarea dată când le caută.
 • Tabele: Noua versiune a aplicației Notițe permite atașarea de tabele la notițele tale pentru a organiza mai bine anumite informații.

FaceTime

La fel ca și în iOS 11, aplicația FaceTime din macOS 10.13 High Sierra permite salvarea momentelor speciale din apelurile video. Cum? Sub formă de Live Photo. Atunci când unul dintre interlocutori va face o captură, aceasta va fi salvată automat în biblioteca foto, iar persoana de la celălalt capăt va fi notificată.

macOS High Sierra 10.13 Lansare

Versiunea de prelansare a macOS High Sierra este deja disponibilă pentru toți dezvoltatorii înscriși în Apple Developer Program. Utilizatorii de rând care s-au înscris sau care se vor înscrie în programul Apple Software Beta vor putea și ei să instaleze versiunea de prelansare a acestei actualizări undeva pe la sfârșitul acestei luni.

În ceea ce privește versiunea finală, Apple a anunțat că aceasta va fi lansată în toamna acestui an pentru toată lumea. Ca de obicei, actualizarea la macOS High Sierra va fi gratuită pentru toți posesorii de Mac.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.