iPhone 8 ar putea fi disponibil în magazine mult mai târziu decât ne-am aștepta

1
895
Sursa foto: Benjamin Geskin (Twitter)

Ipoteza apariției unor probleme majore la lansarea iPhone 8 este susținută la începutul acesta de săptămână de o persoană care a prezentat în trecut numeroase informații veridice cu privire la produse Apple nelansate.

Vorbim despre Ming-Chi Kuo, analistul de la KGI Securities publicând astăzi o notă de cercetare în cadrul căreia susține teoria că iPhone 8 nu va fi disponibil în magazine mult timp după lansare, din cauza unor „mari probleme cu stocurile.” Această teorie a mai fost susținută în trecut de BloombergEconomic Daily News, analiști de la Barclays, Brian White și blogul japonez Mac Otakara.

Problemele „mari” cu stocurile ar fi generate, în opinia analistului, de faptul că producția de serie a mult-așteptatului iPhone cu afișaj OLED nu va crește decât în octombrie sau poate chiar în noiembrie. La modelele anterioare de iPhone, producția creștea mult în lunile august și/sau septembrie, permițându-i companiei Apple să asigure stocuri suficiente pentru lansarea ce are loc, de regulă, la aproximativ două săptămâni distanță de prezentare.

Amânarea creșterii producției de serie a iPhone 8 ar fi, potrivit analistului, generată de procesul de fabricație mult mai complex decât la modelele anterioare. După cum știm deja, iPhone 8 urmează să aibă un afișaj OLED personalizat de Apple, un procesor Apple A11 realizat folosind un proces de fabricație pe 10 nanometri, un modul 3D Touch complet nou, o placă, cu circuite imprimate sub formă de substrat, senzori 3D și multe alte „surprize,” care nu fac decât să îngreuneze producția.

În ciuda problemelor cu stocurile, însă, Ming-Chi Kuo crede că iPhone 8 va fi prezentat și lansat de către Apple de-odată cu celelalte două modele de iPhone din gama 2017; adică, cam aceeași perioadă în care au fost prezentate și lansate și modelele precedente – septembrie.

Deși credem că anunțul și lansarea noilor iPhone-uri vor fi similare cu cele ale modelelor precedente, creșterea producției iPhone OLED ar putea fi amânată până în octombrie sau noiembrie – comparativ cu perioada de creștere obișnuită din august-septembrie -, din cauza creșterii dificultății producției. Cu alte cuvinte, problemele mari cu stocurile ar putea persista ceva vreme după lansarea noilor modele, plafonând livrările totale de noi iPhone-uri în a doua jumătate a anului 2017.

Trecând mai departe, analistul american nu crede că indisponibilitatea iPhone 8 din primele luni va „slăbi cererea efectivă,” atât timp cât noul dispozitiv se va ridica la nivelul așteptărilor. Cu toate acestea, el atenționează că, din cauza stocurilor insuficiente, s-ar putea ca vânzările de iPhone 8 să înregistreze apogeul abia în primul trimestru al anului 2018, atunci când fabricile vor reuși să acopere cererea mare de pe piață.

Analistul KGI Securities atenționează că această lansare amânată a iPhone 8 va avea un impact major asupra vânzărilor de iPhone din ultimul trimestru al anului curent, în condițiile în care majoritatea clienților (60%) care doresc upgrade va fi interesată de acest model. Un alt impact, secundar, îl vor avea, în opinia lui, smartphone-urile lansate de competiția Apple – potrivit lui Kuo, Samsung, Huawei, OPPO, Vivo și Xiaomi se pregătesc de zor să lanseze până la finele anului telefoane de top cu ecrane din muchie în muchie, iar acestea ar putea să se vândă mai bine decât iPhone 7s și iPhone 7s Plus (celelalte două modele noi de iPhone pe care Apple le va lansa în 2017 și care nu vor avea ecrane OLED din muichie în muchie precum iPhone 8).

Având în vedere acești doi factori care ar putea influența negativ vânzările de iPhone de până la finele anului curent, Ming-Chi Kuo a ajustat în consecință estimările livrărilor. Astfel, în cel mai rău caz cu putință, analistul crede livrările de iPhone ar putea fi cu 15-20% mai scăzute în T4 2017 decât se preconiza inițial (80-90 milioane de unități, față de 100-110 milioane de unități).

Așadar, după cum am mai auzit și în trecut, se prea poate ca iPhone 8 să provoace la lansare mulți nervi clienților care îl așteaptă cu nerăbdare, în condițiile în care până cel mai devreme în noiembrie stocurile nu vor fi suficiente încât să acopere cererea.

1 COMENTARIU

  1. Azi am dat comanda de samsung s8 plus, spun adio iphone-ului meu 6s cu tehnologie învechită de acum 3 ani. Adio limitare, bun venit wireless charging si nfc android beem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.