Apple a eliminat zilele trecute instrumentul online de verificare a stării Blocării activării de pe site-ul iCloud.com, lăsând utilizatorii care vor să își achiziționeze un iPhone sau iPad la mâna a doua fără cel mai sigur și mai rapid mod de a verifica dacă este sau nu blocat în iCloud.

Introdus în 2014, instrumentul le oferea utilizatorilor posibilitatea de a introduce numărul de serie sau numărul IMEI al unui iPhone, iPad, iPod touch sau Apple Watch pentru a determina dacă acesta are sau nu activată Blocarea activării (Găsire iPhone). Acest instrument era folositor în special pentru cei care vroiau să cumpere un iPhone/iPad/iPod touch/Apple Watch la mâna a doua de pe OLX sau un site similar, întrucât îi asigura că dispozitivul nu are Găsire iPhone activat, deci nu este blocat în iCloud și va putea fi restaurat și folosit fără niciun fel de probleme.

Accesând acum linkul către pagina unde era disponibil instrumentul online, utilizatorii nu vor găsi nimic altceva decât un mesaj de eroare (404) „iCloud nu poate găsi această pagină”.

Dispariția paginii unde se putea verifica starea Blocării activării nu pare a fi produsă dintr-o eroare și nici nu pare a fi de scurtă durată. Nu doar că au trecut deja câteva zile de când instrumentul nu mai poate fi accesat, dar Apple a eliminat referințele la el inclusiv din documentul de asistență unde descrie modul de funcționare al Găsire iPhone și ce trebuie să faci înainte de a cumpăra un iPhone sau iPad la mâna a doua:

Cum procedez dacă achiziționez un dispozitiv care este încă asociat cu contul proprietarului anterior?

Contactează proprietarul anterior cât mai curând posibil și solicită acestuia să șteargă dispozitivul și să îl elimine din contul său. Află cum se elimină un dispozitiv din contul proprietarului anterior.

Notă: Anterior se specifica faptul că starea curentă a Blocării activării poate să fie verificată online, oferindu-se linkul către pagina eliminată acum.

Până la ora actuală, Apple nu a oferit o explicație cu privire la motivul ce a stat în spatele eliminării instrumentului online de verificare a stării Blocării activării.

Introdusă în 2013, odată cu iOS 7, Blocarea Activării este o caracteristică ce se activează automat la pornirea Găsire iPhone și împiedică pe oricine altcineva să folosească un iPhone, iPad, iPod touch sau Apple Watch (cu watchOS 2.0 sau ulterior) pierdut sau furat. Orice dispozitiv cu Blocare Activare activată solicită parola ID-ului Apple (și ID-ul Apple) al proprietarului pentru a putea fi folosit cu un alt cont (chiar dacă a fost restaurat din mod DFU). Până în prezent nu a fost descoperită vreo modalitate funcțională de păcălire a Blocării activării (și dezactivare a Găsire iPhone fără introducerea parolei ID Apple), angajații Apple fiind singurii capabili să dezactiveze caracteristica, dar numai în prezența unor documente care să ateste calitatea de proprietar a celui ce solicită deblocarea.

Așadar, până când Apple va oferi o alternativă (dacă o va face), cei care intenționează să cumpere un iPhone, iPad, iPod touch sau Apple Watch la mâna a doua ar trebui să fie extrem de atenți la dispozitivul ales și să nu accepte sub nicio formă să îl achiziționeze înainte ca el să fi fost restaurat (și neconfigurat) de către proprietar. Mai multe detalii cu privire la verificarea unui dispozitiv iOS înainte de achiziționare sunt disponibile aici.

2 COMENTARII

    • Numai proprietarul contului de iCloud (cel care l-a blocat), poate elimina Mod pierdut (sau Apple, în eventualitatea în care poți face dovada că iPhone-ul a fost achiziționat de la un revânzător autorizat de produse Apple – de exemplu, prin factură).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.