Apple a anunțat luni că va face apel la decizia Comisiei Europene prin care i se solicită Irlandei să recupereze de la gigantul american până la 13 miliarde de euro.
Comisarii europeni au concluzionat în luna august a acestui an că Apple a beneficiat în Irlanda – țara în care este stabilit sediul european al companiei din Cupertino – de facilități fiscale nelegale, care i-au permis să plătească impozite mult mai mici decât celelalte companii din această țară, motiv pentru care îi cereau Irlandei să recupereze de la gigantul IT diferența de impozit.
La scurt timp după publicarea deciziei Comisiei, Apple a ieșit și a spus prin directorul general Tim Cook că va face apel la această decizie exagerată a Comisiei Europene întrucât se bazează pe un calcul „fals”. Mai mult, Cook cataloga întregul demers al Comisiei „o porcărie politică”. Guvernul Irlandei, pe de altă parte, a ieșit și el și a respins solicitarea Comisiei Europene, spunând că va lupta pentru a-și păstra suveranitatea în materie fiscală.
Acum, Consilierul General al Apple, Bruce Sewell, le-a spus jurnaliștilor de la Reuters că gigantul american va face săptămâna aceasta apel la decizia Comisiei având ca motiv principal convingerea că autoritățile europene au ignorat în mod voit experții fiscali atunci când au redactat decizia:
Irlanda a formulat printr-un foarte respectat avocat irlandez specializat în drept fiscal o opinie specializată. Comisia nu doar că nu a atacat-o – nu a adus contraargumente, din câte știm noi -, probabil că nici măcar nu a citit-o… [n.r. În decizia Comisiei Europene] nu este nicio referință la ea.
Sewell a mai afirmat, totodată, că Apple intenționează să conteste modul în care Comisia a gândit penalitățile și va argumenta că aceștia au ales cu bună știință „o noțiune nebunească de nerezidență” pentru a produce o valoare punitivă cât mai mare, chiar dacă articolele din Codul Fiscal aplicabile pentru această speță erau cu totul altele. Juristul este de părere că s-a mers pe această cale din cauza faptului că Apple este o țintă „convenabilă” pentru Comisie, datorită succesului pe care îl are.
Apple este o țintă convenabilă deoarece generează o grămadă de titluri de știri. Le permite comisarilor să devină Dane ai anului 2016.
În plus, oficialul Apple spune că gigantul american plănuiește să îi spună instanței că, Comisia a comis o eroare atunci când a conchis că filialele Apple din Irlanda, Apple Sales International (ASI) și Apple Operations Europe, au existat numai pe hârtie și nu justifică miliardele de euro care le-au fost scutite de la impozitare. Sewell a afirmat că doar pentru că deții o companie care nu are angajați declarați nu înseamnă că ea este inactivă, întrucât ea poate fi administrată în mod activ de către angajații companiei-centrale:
Atunci când Tim Cook, directorul general al companiei noastre, ia decizii care au impact asupra Apple Sales International, Comisia spune că <<nu ne pasă>> pentru că nu este angajat al ASI, este angajat al Apple Inc. Dar să spui că oricum Tim Cook nu poate lua decizii pentru ASI este o denaturare completă a dreptului comercial, este o neînțelegere a modului în care corporațiile operează.
Alături de Apple, Ministrul Finanțelor din Irlanda a ieșit cu o declarație prin care transmite că instituția europeană a înțeles greșit faptele și legea irlandeză:
Irlanda nu a oferit un tratament fiscal favorabil companiei Apple – toate taxele au fost plătite integral în acest caz şi nu a fost oferit niciun ajutor de stat. Irlanda nu face acorduri cu contribuabilii.
Alături de Apple, Irlanda va face la rândul ei apel la decizia Comisiei Europene, întrucât nu este deloc de acord cu comisarii europeni în această speță. Așadar, acum nu rămâne decât să vedem cum vor evolua lucrurile și ce vor decide instanțele cărora li se adresează cele două entități.